Teknolojik kitaplar hikayeleri güzelleştiriyor

Duyu Kurgu adlı girişim projesiyle hikayenin ilgili noktalarında dokunsal geribildirim veren bir donanım geliştirildi.

Yayıncılık sektörü dijitalin ilerleyişiyle sert kayaya çarpan sektörlerden biriydi ancak kuma zevki için yeni deneyimler geliştirileebilir. Duyu Kurgu girişimcilik projesi de bunların en güzel örneği.

Oluşturulan ilk teknolojik kitap James Tiptree Jr’nin “The Girl Who Was Plugged In” adlı roman oldu. Her sayfa, okuyucuların hikayenin nerede olduğunu belirleyen küçük metalik mürekkep noktaları bulunduruyor. Kitabın kapağı da hikaye doğrultusunda renk değiştiren LED’ler ile kaplanmış. Ayrıca okuyucalar kalp hızlarını etkileyecek titreşim yastıkları, rahatlatma hissi vermek için şişen hava yastıkları ve okuyucunun vücut ısısını yükseltmek için ısı şeritleriyle donatılmış bir donanım da giyebiliyor. Her duyu ilavesi hikaye tarafından iletilen duyguları artırmak için tasarlanmış olan bu sistemin nasıl çalıştığını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Sensörler ve devrelere hayal gücünün dış kaynaklardan sağlanmasını bazı kesimler kınıyor olsa da, deney geleneksel okumaya göre çok farklı ve hatta ekstra duygusal ipuçları ile gelişimsel bozukluğu olanlara yardımcı olabilecek bir deneyim sunuyor. Giyilebilir teknolojilerin kullanıldığı başka yeni iş fikirleri geliştirilebilir mi?

En güzel iş fikirlerini ve girişimcilik projelerini sizler için araştırmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir