Tutku, iş kurmak için tek başına yeterli midir?

Küçük ölçekli işletme sahipleri genellikle belirli bir ürünü veya hizmeti sevdikleri için şirket kurarlar. Bununla birlikte insanlar sırf pasta pişirmeyi sevdiği için pastane açmamalıdır. Pasta yapmayı seviyorsanız bir pastanede pastacı olarak çalışın.

Pastane açtığınız zaman red velvet ve Alman çikolatasından fazlasını bilmeniz gerektiğini anlarsınız. Müşterileri beklemek, defter tutmak, envanter siparişi vermek ve yerleri paspaslamak zorunda kalırsınız. İş kurmak istediğiniz ve muhteşem pasta tarifleriniz olduğu için pastane açın.

Bir işi çekip çevirmekle alakalı bir sürü fonksiyon vardır. Düzenli işinizden istifa etmeden önce bu fonksiyonların her birini nasıl idare edebileceğinizden emin olmanız gerekir.  Birçok durumda kurucunun işletmeyle ilgili ana işlerde iyi olması gerekir. Satışında buna dahil olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Aynı zamanda muhasebe, bilgi teknolojisi vb. gibi yardımcı fonksiyonları nasıl yerine getireceğinizle ilgili plan yapmalısınız.

Girişimcilerin birçoğu için ilk adım bir şey satmaktır. Minimum miktarda altyapıyı devreye sokarak gelir elde etmeye odaklanın. Yeni açılan işletmelerin birçoğunun başarısız olma nedeni kendilerini idame ettirecek yeterli geliri kazanamamalarıdır. İşinizin uygulanabilirliğini en kısa zamanda ve en ucuza test edin.

“Fail fast, fail cheap” diye bir laf vardır. Yani ne kadar hızlı başarısız olursanız zararınızda o kadar az olur. Başarısızlığınızdan ders çıkarın ve yaklaşımınızı değiştirin. Gelir elde edeceğiniz bir model tanımladıktan sonra altyapı kurmaya odaklanın.

Bu sözle ilgili tek uyarı ucuz olduğunuz için başarısız olmamanınız gerektiğidir. Az başarı veya başarı şansı olmayan bir ürünü veya hizmeti sunmayın. Başarılı olma şansınız varsa bir işe girin.

Başlangıç aşaması için minimum altyapıyı tavsiye etsek de başka şeylere de ihtiyacınız olacaktır.  Örneğin işletme ruhsatına ihtiyacınız olacaktır. Elde ettiğiniz geliri ve bütün işletme giderlerinizi takip etmek isteyeceksiniz.

Giderleri azaltmak için başlangıç aşamasında birçok şeyi kendiniz yapmalısınız. Bununla birlikte uzmanlığınızın olmadığı alanlarda başkalarından yardım isteyebilirsiniz. Öncelikli olarak kurduğunuz altyapıyı minimize etmelisiniz, işlerin büyük çoğunluğunu kendiniz halletmeye çalışmalısınız ve uzman olmadığınız alanlarda yardım almalısınız.

İşleriniz büyüdükçe kapasitenizin de arttığını göreceksiniz. Fayda maliyet arasında denge kurmaya başlamalısınız. Doğru olan diğer taraflara yatırım yaparken daha çok kazanmaktır. Zaman harcayarak yarattığınız değere değecekse yatırım yapmalısınız.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir