Uber Pazarlama Stratejisinden Çıkarmanız Gereken 15 Ders

Uber, dünya genelinde fenomen haline gelmiş bir marka.

Ortak kullanım, taşıt paylaşım alanında devrim niteliğinde bir girişim olan Uber, bugün dünyada taksicilik sektörünü derinden sarsmış durumda.

Kurulalı 10 yıl olmasına rağmen pek çok sektörü etkileyen, yeni iş modellerini tarif ederken referans gösterilen Uber’in başarısında pazarlama stratejileri büyük önem taşıyor.

Biz de bu yazımızda Uber’in kullandığı pazarlama stratejilerinden bahsedeceğiz. Umarım sizler için ilham verici olur.

 

1. Parlak Bir Fikriniz Varsa Pes Etmeyin

Travis Kalanick ve Garret Camp, 2008 yılının karlı bir akşamı eve gidecek taksi bulmakta zorluk çektiler. Tabii sadece onlar değil, aynı sorunu binlerce kişi yaşadı.

İkili, araç paylaşım fikrinin ciddi bir potansiyeli olduğunu o gün fark etti.

Pek çok parlak fikir henüz doğum aşamasında hayatını kaybeder zira bu fikri reele dökebilmek adına gereken sabır ve araştırma süreci birçok girişimci için katlanılmazdır.

Fakat Uber’in kurucuları gibi sizin de aklınızda parlak bir iş fikri varsa, bu fikirden hemen vazgeçmeyin. Kendinize ve fikrinize vakit tanıyın.

 

2. Başarılı İnsanlarla Çalışın

İşler yolundayken vasat insanlardan oluşan bir şirket bile başarılı olabilir. Piyasa durgunken de başarılı insanlardan oluşan bir şirket başarısız olabilir.

Uber örneğine baktığımızda başarılı insanların uygun piyasa koşullarıyla bir araya geldiğini görmekteyiz.

Uber kurucu ortağı Travis Kalanick de Uber’i kurduğu ilk günden itibaren şirkete katkı sağlayacak, başarılı ve parlak insanlarla çalışmaya özen gösteriyor.

 

3. Yatırım Bulun

Birçok startup ya yatırım bulamamaktan ya da mevcut yatırımı doğru yönetememekten ötürü batıyor.

Uber şu ana dek 22 yatırım sürecinden yaklaşık 25 milyar dolar para toplamış durumda. (Şirketin aldığı ilk yatırım 11 milyon değerindeydi.)

Bu meblağ olmadan Uber bugünkü haline gelemezdi tabii ki. Ancak bugün Kalanick ve Camp’in 10 yıl önce olduğundan daha şanslısınız.

Kitlesel fonlama platformları (Indiegogo, Kickstarter vs.) ile siz de fikrinizi insanlara anlatabilir, işi kurmak için gereken sermayeyi toplayabilirsiniz.

 

4. Kusursuz Bir Çözüm Bulun

Bir probleme yarım yamalak bir çözüm önerisi sunarsanız, yanınızda mantar gibi rakip şirketler biter.

Myspace sosyal ağ olarak faaliyet göstermeye başladıktan hemen sonra Facebook ortaya çıktı ve Myspace’i internetin derinliklerine gömdü.

Samsung ve Apple, bir dönemin en etkili telefon şirketi Nokia’yı bitirdi, zira Nokia günün gereklerine ayak uydurmakta çok geç kaldı.

Uber de taksi hizmetini yeniden ele aldı, bu hizmeti daha uygun, daha ekonomik ve daha eğlenceli hale getirdi.

Uber faaliyete geçmeden önce şirket sunduğu çözümü kusursuz hale getirecek adımlar attı. İşte bu nedenle Uber kurulduğu günden beri zirvede kalmayı başarmakta.

 

5. Doğru Teknoloji Kullanın

Uber’in pazarlama stratejisi, doğru teknoloji kullanılmadan mümkün olmazdı.

Konum bildirimi (geo-location) Uber’in halletmesi gereken ilk konulardan biriydi. Telefon üzerinden bir aracın konumunu ve gidişini takip etmek için, sürücüye yön tarifi yapmak için, harita uygulamalarıyla entegre çalışmak için doğru bir teknolojiye gerek vardı. Uber de bu gereksinimlere cevap verecek teknolojiler geliştirdi ya da mevcut teknolojilerden maksimum derecede faydalanmayı başardı.

 

6. Müşteri Kitlenizi Doğru Belirleyin

Uber kurulduğu zaman yaşadığı en büyük sorunlardan biri yolcuların ve sürücülerin dikkatini aynı anda çekebilmek oldu.

Bu nedenle hedef müşteri olarak evvela teknoloji sektöründe çalışan kişiler seçildi. Teknoloji ve yazılım alanında çalışan kişiler hayatlarını kolay hale getirmek için yeni çıkan teknolojik ürün ve hizmetleri daha erken benimsediği için böyle bir hedef belirlendi.

Silikon Vadisi (San Francisco) de böyle bir girişim için en ideal yerdi. Uber çeşitli etkinlikler düzenleyerek, insanlara ücretsiz ulaşım imkanı vererek kendi iş modelini başarıyla tanıttı.

Kısa süre sonra internette bir Uber fenomeni başladı. Dizilerde ve filmlerde Uber’den bahsedilmeye başladı. Sonraki süreci herkes biliyor zaten…

Mutlaka okuyun: Yalın Startup (Girişim) Nedir? Prensipleri Nelerdir?

 

7. İndirim Sunun

Uber, hem ilk kez hizimet alan kişilere hem de mevcut müşterilerine çeşitli indirimler sunuyor.

Kullanıcılar Uber mobil uygulamasını indirdiklerinde zaten hemen bir indirim kazanıyor.

Aynı zamanda Uber uygulamasının bildirimlerini açan ve uygulama için mesajlaşma özelliğini kullanan mevcut müşteriler de her eylemlerinden ufak ufak puanlar topluyorlar ve sonunda belli bir indirim kazanıyorlar.

Uber sadakat programı sayesinde hem yeni müşteriler markaya bağlanıyor hem de mevcut müşterilerle olan ilişkiler pekiştiriliyor.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Müşteri Sadakat Programı Oluşturmak

 

8. Arkadaş Tavsiye Kampanyası Yapın

10 yıl önce kurulan Uber’in şu anda dünya genelinde aylık 75 milyon kullanıcısı ve 3 milyon sürücüsü var.

Bu denli hızlı bir büyümenin nedenlerinden biri de “arkadaş tavsiye programı” diyebiliriz.

Şöyle ki siz bir arkadaşınızı Uber’i tavsiye ediyorsunuz. Bu kişi sizin yolladığınız link üzerinden Uber uygulamayı indirip hesap açıyor. Siz bir arkadaşınızı daha Uber üyesi yaptığınız için ücretsiz ya da indirimli ulaşım hakkı kazanıyorsunuz.

Dropbox, Groupon, Tesla ve daha binlerce şirketin bu tür “arkadaş tavsiye kampanyaları” mevcut. Kulaktan kulağa pazarlamanın, TV ya da internet reklamlarından çok daha etkili olduğunu bir kere daha hatırlatalım bu noktada.

Mutlaka okuyun: Müşteri Referans Programı Nedir? Nasıl Oluşturulur?

 

9. Müşterilerinizi Şaşırtın

Uber, marka imajına büyük önem veren, kullanıcılarını şaşırtmayı veren bir firma.

Örneğin Uber’de Kapadokya’daki balonlara benzer sıcak hava balon hizmeti, helikopterle ulaşım gibi pek çok şaşırtıcı kampanya bulunuyor.

Bilhassa 18-35 yaş aralığındaki kişileri hedef alan bu kampanyalar bu kişilerin markaya olan sadakatini ve sempatisini bir hayli artırıyor.

 

10. Başka Markalarla İşbirliği Yapın

Uber pazarlama stratejisinde farklı markalarla ortak çalışmalar yürütmek ve işbirliği yapmak büyük önem taşıyor.

Örneğin spesifik bir kredi kartıyla ödeme yaptığınızda %X oranında para iadesi alıyorsunuz. BMW 7 serisi Uber araçlarından birine bindiğiniz zaman ücretsiz ulaşım sağlıyorsunuz, havalimanından belli otellere ücretsiz gidiyorsunuz vs.

Bazı ülkelerde de yerel firmalarla işbirliği yapılıyor ve bu firmanın düzenlediği etkinlikler ve workshop’lar neticesinde Uber indirimi kazanılıyor.

Bu da Uber’in kullanıcılarına fayda sağlamanın yanında markayı daha da özgün hale getiriyor.

 

11. Oylama ve Feedback Sistemi Oluşturun

Uber’de sizi A noktasından B noktasına götüren sürücüyü oylayabilmeniz, Uber ve sarı taksi arasındaki en temel farklardan biri.

  • Sürücü güleryüzlü mü?
  • Asık suratlı mı?
  • Nazik mi?
  • Kaba mı?
  • Güvenli mi araç sürüyor?
  • Can güvenliğini tehlikeye atacak şekilde mi araç kullanıyor?

Tüm bu unsurları Uber mobil uygulaması üzerinden Uber’e iletebilirsiniz. Böylece Uber, müşteri güvenliğini ve konforunu bozan sürücülerle ilişiğini kesiyor.

Olumlu yorum alan sürücülere de cazip avantajlar sunuluyor.

Keza sürücüler de yolcuları oylayabiliyor.

Puan verme, feedback bırakma, öneri ve görüş yazma özelliği sayesinde Uber içindeki sorunlar kendiliğinden organik bir biçimde hallediliyor.

Yani hem sürücüler hem yolcular sorunsuz ve keyifli bir yolculuk deneyimi için gereken unsurlara sahipler. Uber de bu noktada hem kendi lehine hem de diğer iki tarafın lehine olacak şekilde memnuniyeti temin etmeye çalışıyor.

Win-Win-Win olayı yani. 3 tarafın da memnuniyeti esas.

 

12. Deneyime Önem Verin

Uber’in farklı mecralardan yararlanarak geliştirdiği deneyim, Uber’in en önemli pazarlama stratejilerinden biri.

Uber için sadece şehir içi ulaşım ve taksicilik alanında yeniliklere imza attı diyemeyiz.

Bunların yanında Uber aynı zamanda ulaşım deneyimini yeniden yorumladı.

Artık daha lüks araçlarla yolculuk edebiliyorsunuz, daha az ücret ödüyorsunuz, konumunuzu paylaşıp size en yakın aracın sizi almasını sağlayabiliyorsunuz.

Mutlaka okuyun: Müşteri Deneyimi Nedir? İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

 

13. Yerelliğe Önem Verin

Uber kurucularına göre Uber yerel bir hizmet.

Bu nedenle pazarlama kampanyalarında yerellik vurgusu ağır basıyor. Yerel kültür ve toplum ögelerine ayrı önem veriliyor.

Yani bir anlamda Uber’in global bir marka olmasında yerelliğe önem vermesi, yerel sorunlara çözüm üretmesi, yerel pazarlama kampanyaları geliştirmesi son derece etkili.

 

14. Yeni Sektörlere Açılın

“Talep üzerine” (on-demand) iş modeline sahip olan Uber, bu modeli farklı sektörlere de aktardı.

Örneğin UberEATS, mevcut Uber’den farklı olarak apayrı bir girişim ve temel olarak hızlı yemek teslimatı üzerine odaklanmış halde.

UberRUSH da yine bir ürün teslimat hizmeti ancak şirketler arası teslimata odaklanmış durumda.

Uber’in yine motosiklet paylaşımı, bisiklet paylaşımı gibi alanlarda daha pek çok girişimi bulunuyor.

Yani Uber, hizmet ağını çeşitlendiriyor ve farklı alanlara doğru genişliyor. Böyle bir strateji uygularken ana girişim olan Uber’e daha az zaman ve emek de harcamıyor.

Genişleme ve yeni alanlara açılma gibi bir stratejinin en büyük handikaplarından biri, yeni alanlara açılmaya uğraşırken esas ürün ve hizmete gereken önemi vermeyi unutmaktır.

Tabii ki Uber için taksi hizmeti birincil öncelik. UberEATS, UberRUSH daha sonra geliyor.

 

15. Olumsuzluklara Hazırlanın

Uber gibi devrim niteliğinde bir hizmet geliştirecek kadar başarılıysanız, medyada %100 yer alırsınız. Ancak hem geleneksel hem de sosyal medyada sizin hakkınızda yapılan yorumların %100 olumlu olmasını kimse garanti edemez.

Uber, 10 yıllık geçmişinde çeşitli tatsızlıklara, tacizlere, davalara, skandallara, şirket içi problemlere maruz kaldı.

Hatta bu olaylardan birinde CEO Travis Kalanick istifa etmek zorunda kaldı.

Halkla ilişkiler (PR), Uber’in pazarlama stratejisindeki en başarılı alan olmayabilir fakat siz de başarılı bir şirket kurmak istiyorsanız hedefleriniz büyükse halkla ilişkilere önem vermeli, şirketiniz hakkında çıkan olumsuz düşünce ve söylentilere doğru ve profesyonel bir şekilde yaklaşmalısınız.

 

Sonuç

Uber’in pazarlama stratejilerine baktığımız zaman sıradan bir hizmetin (taksicilik) olağanüstü bir deneyime dönüştürüldüğünü görüyoruz.

İyi bir fikir, uygun piyasa koşulları, alanında uzman çalışan kadrosu ile Uber, çağımızın en önemli girişimcilik örneklerinden birine imza atmış durumda.

 

İlginizi çekebilir

En İyi Pazarlama Stratejileri
Uber ve Kurucusu Travis Kalanick’in Başarı Hikayesi
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir