Yağmur Suyunu Bitkilere Gönderen Kaldırım Taşları

Çevreci girişimcilere özel çevre dostu iş fikirlerini ve inovatif çözümleri araştırmaya devam ediyoruz. Danimarkalı bir mimarlık firması, su baskını riskini azaltmak ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için, üzerinde delikler olan ve yağmur suyunu yönlendiren beton kaldırım taşları tasarladı.

Beton, modern şehirleri inşa ederken kullanılan, çok yönlü ve dayanıklı bir malzemedir. Bu çok yönlü malzeme, depreme dayanıklı olmasının yanında atıkların geri dönüşümü ile olduğundan daha sağlam hale getirebildiğimiz bir inşaat malzemesi olarak dikkat çekiyor. Tabii ki betonun da kötü yönleri var. Örneğin, içerisinden su geçemediğinden, dünyanın çoğu kentinde su baskını riski artıyor.

Danimarka menşeili Tredje Natur firması tarafından geliştirilen “The Climate Tile” kaldırım taşları bu sorunun üzerine eğiliyor. Alışılagelmiş beton kaldırımlardan daha şık durması için emek harcanan beton kaldırım taşları, üzerlerinde delikler bulunduruyor. Bu delikler sayesinde, yağmur suları toplanıyor. Uçlarında boruların bağlı olduğu bu delikler ile toplanan su, çevrede bulunan bitkilere ya da işe yarayacağı başka bir yere gönderiliyor. Bu işlem sayesinde, fazla su ortadan kaldırılarak su baskını riski azaltılıyor. Çevredeki bitkilerin yetişmesine katkı sağlayan bu sistemde, deliklerin görevini değiştirmenizi sağlayan tıkaçlar da bulunuyor. Bu sayede örneğin, kar ve buzu eritmek için yapılan tuzlamadan sonra, tuzlu suyu bitkilere göndermek yerine doğrudan kanalizasyona da yönlendirebilirsiniz. Kaldırım taşlarının değişiklik yapmanıza izin veren tasarımı sayesinde, ilerde farklı amaçlar için de kullanılabilir.

Tredje Natur firması, Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’da denemelere başladı bile. Bölgedeki bir kafe ile işbirliği yapan mimarlık firması, kafenin önüne döşediği kaldırım taşlarındaki boruların diğer ucunu, kafedeki bitkilerin saksılarına bağladı. Tredje Natur, beton kaldırım taşlarını tüm şehre yayma amacında. Bunu yaparken de, inşaatı devam eden projelere öncelik vererek hızı ve maliyeti düşürmeyi planlıyor.

Ne dersiniz, buna benzer bir iş fikri sık sık sel baskınlarıyla boğuşan ülkemizde de hayata geçirilebilir mi?

 

İlginizi çekebilir

Çevreci İş Fikirleri
Yeni İş Fikirleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir