Yarı Zamanlı Bir İş Kurmak İsteyenlere

Yarı zamanlı (part-time) bir iş kurmak ve işletmek düşük riskli bir girişimcilik yöntemidir. Şahane iş fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmek için  aşağıdan 5 ipucunu okuyabilirsiniz.

Öncelikle düzenli işinizden ayrılmayın.

Yarı zamanlı bir iş kurmak, tam zamanlı girişimcilik kadar kazançlı olabilir. Buna ilaveten yarı zamanlı işler, girişimciliğin finansal risklerini büyük ölçüde azaltır. Ayrıca düzenli bir işiniz olduğu sürece düzenli bir gelir kaynağına sahip olmaya da devam edersiniz.

“Tedbirli girişimcilik” yeni bir iş kurmak için gittikçe popüler ve uygulanabilir bir yöntem haline geliyor. “Yüzbinlerce potansiyel tedbirli girişimci bulunmakta. Bu kişiler işlerinden ayrılıp kendi işlerini kurmayı hayal ediyor ancak bunu yapmaktan da korkuyorlar.”

Elbette yarı zamanlı iş kurmanın da kendi göre zorlukları bulunuyor. Bu yola çıkmadan önce bir takım hazırlıklar yapmalısınız. İster ek gelir kazanmayı planlıyor olun ister yarı zamanlı bir işten tam zamanlı bir işe geçmeyi planlıyor olun; başarılı olmak için size yardımcı olacak aşağıdaki 5 stratejiyi kullanabilirsiniz:

 

1- Yatırımınızı Kavrayın

İlk olarak “yarı zamanlı”dan ne anladığınızı cevaplamalısınız. Haftada 10 saat mi? 15 saat mi? 30 saat mi? Tam zamanlı bir işte çalışıyorsanız nasıl bir işe kalkıştığınızı iyi hesaplamalısınız. Zira gece gündüz çalışmaktan bitap düşebilirsiniz.

Her girişimcinin ilk olarak bir “başarı planı” hazırlaması gerekiyor. Bu belge sizin yarı zamanlı işiniz ile ne amaçladığınızı ve beklentilerinizin ne olduğunu açıklığa kavuşturur. Bu işe her hafta kaç saat ayırabileceğinizi netleştirmeniz oldukça önemli: “Böyle bir işe girişirken ‘elimden geleni yapacağım’ diyemezsiniz. Denemek diye bir şey yoktur. Ya yaparsınız ya da yapmazsınız.

Bu belge sizin için dönüm noktası sayılabilecek gelişmeleri ve bu girişimde başarılı olmak için neler yapacağınızı açıkça belirtmelidir. Bu iş için neleri feda edebileceğinizi ya da ne tür bir kazanç elde etmek istediğinizi düşünün. “Düşündüğünüzden çok daha fazla -duygusal- enerji sarf etmek durumunda kalabilirsiniz. Ne kadar çaba harcamanız gerektiğini hesaplayın. Bunu bir yere yazın. Harcamanız gereken çaba muhtemelen yazdığınızdan 2 kat daha fazla olacaktır.”

Mutlaka Okuyun: Hayalinizdeki İşi Kurmanın Yolları

 

2- Ailenizden ve Arkadaşlarınızdan Destek Alın

Yarı zamanlı iş kurmak size ve ailenize bir takım zorluklar getirir. Her şeyden önce aileniz ne iş yaptığınızı, neden o işi yaptığınızı ve bu işin onların hayatını nasıl etkileyeceğini bilmek ister. Yarı zamanlı bir iş kurmak genellikle gecenizi gündüzünüzü katmanıza neden olur. Aileniz bu tempoya alışkın değilse bu durum aile ilişkilerinizi zedeleyebilir.

Planınızı ailenizle tartıştıktan sonra üzerinizdeki stresi azaltmanın güzel bir yolu da aile üyelerini bu sürece dahil etmektir.

Mutlaka Okuyun: Evde Para Kazanmanın Yolları

 

3- Zamanınızı Verimli Kullanın

Yarı zamanlı bir iş yürütürken zaman yönetimi daha da önemli hale gelir. Müşteriler sizle kendi takvimlerine uygun şekilde çalışmak isterler, sizin takviminize göre değil. Yarı zamanlı çalışmanın bazı lojistik zorlukları vardır. Takviminizi dikkatle yönetmeniz başarı için esastır.

“Zamanınızı planlamak başarının altında yatan en önemli faktörlerden biridir.” Size acil yapılması gereken işleri ve teslim tarihlerini hatırlatıp size SMS ve e-mail gönderen Remember the Milk gibi zaman yönetimi uygulamalarından faydalanın.

Yarı zamanlı iş sahiplerinin bir diğer sorunu da müşterilerin taleplerine zamanında yanıt verememek. İşteyken müşterilerinizin telefonlarına ve e-maillerine tam zamanlı sistemde çalışıyormuş gibi cevap veremeyebilirsiniz.

Ancak bunun da çözümü var. Google Voice yarı zamanlı ve evde çalışan girişimciler için oldukça popüler bir uygulama. Zira kullanıcılarına istediklerinde işlerini açıp kapama özelliği tanıyor. Ayrıca gelen sesli mesajları size yazılı olarak iletebiliyor. Bu size ulaşmak isteyen birine çok daha hızlı şekilde geri dönüş yapmanızı sağlayabilir. Ya da cüzi bir ücret karşılığı sanal asistan kiralayabilirsiniz.

Mutlaka Okuyun: Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır?

 

4- Akıl Danışabileceğiniz Biri Olsun

Yarı zamanlı bir iş kurarak girişimciliğin sosyal ve finansal risklerini azaltırken aynı zamanda en büyük risklerden birine maruz kalabilirsiniz: Yapılması gereken işleri sürekli ertelemeye. Özellikle işe çok miktarda sermaye yatırmadıysanız bu durum daha sık görülür. Diğer bir deyişle, düşük risk düşük kazanç demektir. Bu da tembellik etmeyi daha kolay hale getirir.

Bu sorunla başa çıkmanın en iyi yolu kendisine karşı sorumluluk duyduğunuz, hesap verebileceğiniz biriyle ilişki kurmaktır. Buna “hesap verme partneri” de diyebiliriz. Bu kişi para karşılığında koçluk hizmeti aldığınız biri olabilir, eşiniz olabilir, arkadaşınız olabilir, hatta yan komşunuz bile olabilir. Çoğumuz patrona hesap vermeyi istemeyiz. Patronsuz bir iş hayali kurarız. Ancak bazen hesap verebileceğiniz birinin olması işinizin geleceği açısından gereklidir. “Birlikte çalışabileceğiniz ve fikir teatisi yapabileceğiniz birini bulun. Bu kişiyle bir kahve içerken bile konuşabilirsiniz. Sizi motive edecek, karşısında kendinizi sorumlu hissettiğiniz birine ihtiyacınız vardır.”

“Hesap verme partneri” ararken iş konusunda sezgisi güçlü birini bulun. İşinizin çeşitli aşamaları hakkında ve gerçekleştirmek istediğiniz planları konuşabiliyor olmalısınız. Doğru kişi işinizdeki eksiklikleri görebilen ve sizi doğru yola sevk eden kişidir. “İşlerin yolunda gitmediğini fark ettiğinizde başka bir yoldan ilerleyebilirsiniz, peki bu durumu fark edemezseniz ne olacak?”

Mutlaka Okuyun: Milyarderlerin Akıl Hocalarından 5 Tavsiye

 

5- Hatalarınızı Kabullenin

Thomas Edison, sonucunda ampulün icat edilemeyeceği 1000 farklı yol bildiğini söylemekten keyif alırdı. Yarı zamanlı girişimcilik için de durum bazen böyle olabilir. İşte bu nedenle başarısızlığı kabullenmek ve hatalarınızdan ders çıkarmak önemlidir.

Yarı zaman iş sahipleri, başarılarına kıyasla hatalarından daha çok ders alırlar. “Başarısızlık bir seçenek değildir. Başarısızlık girişimciler için en iyi eğitimdir.”

Mutlaka Okuyun: Bazen Başarısızlık Başarıya Giden Yolu Açar

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir