Yenilikçi 3d Yazıcılar

ClayXYZ: 3D Masaüstü Kil Yazıcı

Kil bazlı seramik liflerler 3 boyutlu baskı teknolojisi birkaç yıldır var olsa da, piyasada satılanlar aslın kilden üretilmeyen malzemeler. Kil doğal formunda pek de 3 boyutlu baskı için uygun bir malzeme olmadığı için, piyasada satılanlar kullanım kolaylığı sağlayan kil ile termoplastik karışımı bir ürün. Çoğu 3D yazıcı ıslak kil topları ile çalışmaya uygun değil, fakat ClayXYZ bu yazıcılara hiç benzemiyor. Bu 3D yazıcı her yönüyle çömlek üretebilecek şekilde düzenlendi.

Çalışma mantığı olarak ClayXYZ, sıradan 3D yazıcılarda pek de farklı değil. Ham maddeyi alarak katman katman 3 boyutlu malzeme oluşturan yazıcının tek farkı plastik yerine diş macunu sıkar gibi ıslak kil kullanarak görevini yerine getiriyor. Üretimin sonunda da ortaya çıkan ürünün fırınlanması gerekiyor. Bu safhada kil sertleşerek son şeklini alıyor.

Tüm işlemler tamamlandığında, elinizde kullanıma hazır seramik bir ürün oluyor. Yani el işinde becerikli değilseniz, artık bir alternatifiniz var.

 

MicroMill: Ucuz Masaüstü CNC Makinesi

3D yazıcı ile yapılan üretim bu günlerde oldukça popüler. Fakat bu popülariteye rağmen, geleneksel üretim yöntemlerinin hala birçok artısı bulunuyor. Örnek olarak ise plastik dışında malzemelerinde kullanılabiliyor olması verilebilir. PLA ve ABS dışındaki malzemeleri kullanarak üretim yapabilen 3D yazıcıları bulmak mümkün olsa da, bu ürünler halen çok pahalı. Bu sebeple, metal ya da ahşap kullanarak üretim yapmak isterseniz, elinizdeki en iyi seçenek CNC tezgahı kullanmak.

MicroMill temelde tam teşekküllü bir CNC tezgahının minyatür hali. Bu cihaz doğal olarak daha portatif. Bunun yanı sıra ürünün arayüzü daha basit ve maliyeti çok düşük. Basitleştirilmiş arayüzü sayesinde MicroMill 3D yazıcıların basitliği ile CNC makinelerinin hassaslığı, hızı ve çok yönlülüğünü bir araya getirmeyi başarıyor. Üç farklı eksende çalışarak üretim yapabilen MicroMill, değişebilen başlıkları sayesinde birden fazla makineye ihtiyaç duymadan farklı parçalar üretebilmenize olanak veriyor.

800 dolar yani yaklaşık 3 bin 200 Türk Lirası’na sahip olabileceğiniz bu mini CNC tezgahı, türünün de ilk örneği.

 

SparkMaker: Uygun Fiyatlı SLA 3D Yazıcı

3 boyutlu yazıcılar ilk piyasaya çıktıkları dönemde, kullanıcıların ulaşabildiği modellerin neredeyse tamamı FDM adı verilen filament ile şekillendirme tekniğini kullanıyordu. Bu kuvvetle muhtemel sizin de görmüş olabileceğiniz bir yazıcı modeli. Bu teknik ile plastik flametler yüklü bir 3 boyutlu yazıcı, malzemeyi ısıtıp belirtilen şekilde püskürterek üst üste yığıp 3 boyutlu bir model oluşturuyor. Bu uzun süre en popüler 3 boyutlu yazıcı teknolojisi olarak hayata devam etti fakat, son zamanlarda stereolitografi olarak anılan tekniğin yaygınlaşması, FDM tekniğinin tahtını sallamaya başladı.

Stereolitografi ya da SLA denilen teknik, lazer ışınlarının UV ışığına çarptığında sertleşen foto reaktif reçine ile nesneler oluşturur. Hassas çalışabilmesi sayesinde SLA yazıcılar, FDM rakiplerine göre çok daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarır. Bu yazıcıların tek problemi ise, kullanıcılar için fazlasıyla pahalı olmaları. Fakat bu durum değişmek üzere. Çünkü şu anda SparkMaker Kickstarter’da 145 ile 160 dolar yani yaklaşık 580 ile 650 Türk Lirası gibi bir fiyat aralığında satışa sunulmuş bulunuyor.

 

New Nine: Boyutları Ayarlanabilen 3D Yazıcı

3D yazıcılar geçtiğimiz yıllarda çok yol katetti. Eskiden sadece sağlam kaynaklara sahip mühendislik laboratuvarlarında ya da gerçekten bu işe meraklı insanların evlerinde bulunabilen bu cihazlar, günümüzde 150 dolar yani yaklaşık 650 Türk Lirası’na sahip olan herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir konuma geldi. Bunun da ötesinde, yazdırılabilir malzeme çeşitliliği de geçtiğimiz yıllarda oldukça arttı. 3D yazıcılar artık sadece ABS ya da PLA malzemeler değil, ahşap, kil, plastik ve hatta metal bile kullanabilir hale geldi.
Tüm bu ilerlemelere rağmen 3D yazıcıların halen eksik bir yönü bulunuyor ki bu da sadece belirli boyutlarda üretim yapmanıza izin veriyor olması. Yani hali hazırdaki 3D yazıcınızdan daha büyük bir malzeme üretmek istediğinizde çaresiz kalıyorsunuz. Peki ya bu durumun değişmek üzere olduğunu söylesek?

New Line’ın arkasındaki fikir de tam olarak bu! Ayarlanabilir ve boyutları değiştirilebilir bu 3D yazıcı ile gerektiğinde daha büyük parçalar üretmeniz mümkün olacak. Üstelik bahsettiğimiz sadece enine genişleyen ve daha geniş malzemeler üretmenize izin veren bir yazıcı değil; her eksende ayarlanabilen ve istediğiniz boyuta ulaşmanızı sağlayan bir 3D yazıcı.

Bu becerisi yeterli değilmiş gibi, New Line’ın bir dolu da ileri seviye özelliği bulunuyor. Bu özelliklerden bazıları ise; sarsıntıyı/yalpalamayı ortadan kaldıran kütle damperi, kolayca ayarlanabilen manyetik ekran ve belki de en önemlisi tamamen açık kaynak kodlu olması.

 

Blackbelt: Taşıma Bantlı 3 Boyutlu Yazıcı

Geçtiğimiz yıllarda 3 boyutlu yazıcılar muazzam mesafe katetti. Eskiden sadece iyi kaynaklara sahip mühendislik laboratuvarlarında ya da bu işin gerçek heveslilerinin evlerinde bulunabilen bu teknolojik ürünler, artık 150 dolar yani yaklaşık 675 Türk Lirası olan herkesin evine girebiliyor. Daha da önemlisi; yazdırma için kullanılan malzeme çeşitliliği de her geçen gün arttı. Artık sadece ABS ve PLA değil, ahşap, kil, plastik ve hatta metal malzemeler bile 3 boyutlu yazıcılarda kullanılabiliyor. Fakat tüm bu ilerlemelere rağmen 3 boyutlu yazıcıların bir sıkıntısı devam ediyor. Yazıcınızdan daha büyük bir parça yazdırmak istediğinizde, yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Peki ya bu durum değişiyor dersek?

Kickstarter’da kampanyası başlatılan akıllı yazıcı Blackbelt bu amaçla yola çıkılarak üretildi. Sabit bir tabanda boyut kazandırarak çalışan 3 boyutlu yazıcılardan farklı olarak Blackbelt, küçük bir taşıma bandı üzerinde çalışarak nesneleri oluşturuyor. Bu yazıcının Y ekseninde çalışarak kendisinden daha uzun nesneleri yazabilmesine olanak sağlıyor. Blackbelt’in dizaynının bir diğer getirisi de, kendi başına sürekli üretime devam edebilmesi.

 

Obsidian: 450 TL’ye 3D Yazıcı

3D yazıcılar her geçen gün gözle görülür şekilde ucuzluyor. İlk zamanlarda 3000 dolar yani 13,500 Türk Lirası gibi fiyatlara satılan 3D yazıcılar, birkaç yıl içerisinde daha ulaşılabilir fiyatlara geriledi. Bugünlerde ise 2000 TL civarında, hatta daha ucuz 3D yazıcılar bulabilmek mümkün. Obsidian da 450 TL’lik fiyatı ile bu ucuz yazıcı dünyasına dahil olan son ürünlerden biri.

Sanal Gerçeklik desteği ve düşük fiyatı ile göze çarpan Obsidian’ın asıl önemli özellikleri ise; kolay kullanımı ve etkileyici dış görünümü.
450 Türk Lirası fiyat etiketine sahip Obsidian, siyah ve beyaz renk seçenekleri ile geliyor ve çok daha pahalı olan rakipleri ile eş kalitede üretim yapabiliyor. Yaklaşık 1200 Türk Lirası’na satılması planlanan üst modeli Obsidian Deluxe ise akıllı LED ekran, dahili kamera ve benzeri birçok ek özelliğe sahip olacak.

 

İlginizi çekebilir

3d Yazıcı Fikirleri
Günümüzdeki En İyi 3D Yazıcılar

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir