Akıllı Şehirler İçin Geliştirilmiş 6 Fikir

2050 yılına varıldığında, dünya nüfusunun 10 milyarı bulması bekleniyor. Bu gerçek, şehirleri benzeri görülmemiş bir şekilde sınayacak. Zira Birleşmiş Milletler’in tahminine göre dünya nüfusunun yüzde 67’si 2050 yılında şehirlerde yaşıyor olacak. Öngörülen ekonomik, demografik, sosyal ve çevresel sıkıntılar için ise akıllı şehirlerin çözüm olması umuluyor. Dünyanın dört bir yanındaki yönetimler genelde benzer şekilde, zaman zaman ise işbirliği ile aynı çözüm yolunu deniyorlar; Her şeyi akıllı hale getirmek. Ortaya atılan tonla fikrin arasında, elle tutulur ve şehirde yaşayanların hayatlarını iyi anlamda değiştirebilecek bazı projeler de mevcut. Bu projelerin bir kısmını aşağıda inceledik:

 

Elektrikli Taşıma Araçları ve Taşıma Ağı

Nüfus yoğunluğu fazla olan şehirlerde, ulaşım öncelikli bir konuma sahip. Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kenti bu sorunu elektrikli otobüslerle aşmaya yöneldi. New York yönetiminin sunduğu çözümde, otobüslere ve trafik ışıklarına bağlanan sensörler ile ulaşımın kolaylaşması ve hızlanması sağlanıyor. Bu sensörler sayesinde, otobüs trafik ışığına yaklaştığında, ışık yeşil ise otobüs geçene kadar yeşil kalıyor, ışık kırmızı ise otobüs gelmeden yeşile dönüyor. Yolcu otobüslerine öncelik veren bu uygulama sayesinde, yolculuk sürelerinde yüzde 20 oranında bir kazanç sağlanıyor.

Büyük kentler, yeni nesil ulaşım anlayışı için New York’tan daha farklı yöntemler de deniyor. Norveç’in Başkenti Oslo’da, arabaların karbondioksit emisyonlarını azaltmak için kollar sıvandı. Amaç ise 2020 yılına kadar, atmosfere salınan karbondioksit emisyonunun yüzde 50 azaltılması. Yöntem ise; bütün ulaşım ağını tekrar tasarlayıp özel araçların kullanımını kısıtlamak.

Mutlaka okuyun: Geleceğin Teknolojileri: Sürücüsüz Kamyonlar

 

Telefondan Resmi İşleri Halledebilme

İsrail’in Başkenti Tel Aviv’de, yapılan bir çalışmanın ardından insanların şehri çok sevdikleri fakat yönetim anlayışından rahatsız oldukları ortaya çıktı. Bunun üzerine başkent 2013 yılında dönüşüm geçirmeye başladı. DigiTel adlı akıllı telefon uygulaması ile neticelenen bu dönüşüm sayesinde, kent halkı artık telefonlarını kullanarak hemen hemen tüm resmi işlemlerini ve otoritelere olan şikayetlerini kolayca yapabiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletindeki Palo Alto kenti de, Silikon Vadisine yakınlığını avantaja çevirerek benzer bir uygulamayı hizmete soktu. Bölgede yaşayanlar yine telefon uygulaması ile günün her saatinde kazaları bildirip yerel servislere ulaşabiliyor. Üstelik bu iki şehir dışında da benzer çalışmaların yapıldığı ve hizmetlerin verildiği şehirler bulunuyor. Örnek olarak ise İspanya’nın Gijon, Kazakistan’ın Astana ve Birleşik Krallık’ın Southhampton şehirleri verilebilir.

 

Elektrik Tüketimini Kontrol Etmek

Avrupa Birliği’nin önceliklerinden biri olan, evlerdeki elektrik tüketimini gerçek zamanlı kontrol edebilme yetisi, İngiltere’de hayata geçirildi. İngiltere, akıllı saat projesi ile İngiltere, Galler ve İskoçya’da toplam 53 milyon eve ücretsiz olarak elektrik ve gaz harcamalarını kontrol etmeye yarayan bu sayacı takmayı planlıyor. 2020 yılına kadar da adadaki tüm evlere ulaşmayı planlıyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise şimdiden 51 milyon hane bu gelişmiş sayaçları kullanıyor. Norveç’in başkenti Oslo’da da benzer girişimler bulunuyor. Kuzey ülkesi elektrikli araçlar için şarj istasyonları ağını devreye sokmaya çalışıyor.

 

Akıllı Sağlık Sistemini Daha İleri Taşımak

Aralarında Singapur, Japonya ve Güney Kore’nin de bulunduğu Asya Kaplanları, sağlık sistemlerinde değişime yol açacak icatlara ağırlık vermeye başladı. Singapur’un belli başlı kentlerindeki hastanelerde şimdiden hemşireler, doktorlar ve robotlar birlikte çalışıyor. HOSPI isimli insan boyutlarındaki otonom robot, hastane koridorlarında ilaç, dosya ve kan örneklerini taşıyor. Singapur’da HOSPI dışında otonom yükleme robotları ve robot cerrahlar da kol geziyor. Robot cerrahlar ayrıca Japonya’da da oldukça popüler.

Bir diğer icat sayesinde de, hastane içerisindeki hastaların durumlarını sürekli ve uzaktan kontrol edebilme imkanını doğuran fiber optik çarşaflar. Bu çarşaflar sayesinde sağlık personeli hastaların yanına gitmeden ateşlerini ve nefes alıp verme hızlarını takip edebiliyor.

Mutlaka okuyun: Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar

 

Herkese Açık ve Şeffaf Veriler

Big Data (Büyük Veri) adı verilen konsept, akıllı şehirler için ilk akla gelen uygulama fakat devasa boyutlardaki bu veri yığını ne için kullanılabilir? Finlandiya’nın Tampere ve Helsinki kentleri yerel yönetimleri, trafik, konum, bütçe ve tüketim gibi alanlardaki verileri toplamaya karar verdi.

Toplanacak verinin boyutu, kişisel sonuçlar almak için fazlasıyla büyük olsa da, insanlara genel bir fikir vererek yeni iş fikirlerinin ortaya çıkmasına olanak sağlayabilir. Bunu yaparken ihmal edilmemesine dikkat edilecek tek nokta ise; tüm bu verinin şeffaf ve ulaşmak isteyen her vatandaşa açık olması.

Mutlaka okuyun: Büyük Veri (Big Data) Nerelerde ve Nasıl Kullanılıyor?

 

Programlama Eğitimine Destek

Son ve en önemli proje, akıllı şehirlerin ihtiyacı olan her şeyi karşılayacak olan eğitim! Şehir sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak ve hayatlarını kolaylaştıracak cihazları, bugün halen okul sıralarında olan gençler ve çocuklar geliştirecek. Eğitimin kalitesinde bir ölçüt olarak görülen PISA testlerinde ilk sırada yer alan Singapur, amacını açıkça ortaya koydu: Bilgisayarlı Programlama Eğitimi. Ülkede şimdiden yaşları 3 ile 12 arasındaki 20 bin çocuğa ulaşıldı. Eğitim anaokulunda başlarken çocuklar robotlarla oynamayı ve onları basit bir şekilde programlamayı öğreniyor. Okul hayatı resmen başladığında ise programlamanın video oyunları, insansız araçlar, 3 boyutlu yazıcılar, devreler ve robotlar gibi başlıkları öğretilmeye başlanıyor.

Öte yandan Fransa’nın küçük bir kenti olan Saint-Quentin, bu değişimi başlatmak için milli gelirin öneminin olmadığını kanıtlar nitelikte adımlar atıyor.Son yıllarda çocuklar için başlatılan atölyeler ve konferans serileri, işsizler için açılan programlama kurslarına da ön ayak oldu. Görünen o ki, değişim küçük bir yerden de başlayabiliyor.

Mutlaka okuyun: Çocuklara Kodlamayı Öğretme Kiti, Sihri Gerçek Hayata Taşıyor!

 

İlginizi çekebilir

İnovasyon Fikirleri
Yeni İş Fikirleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir