Arkadaşlarınızdan veya Ailenizden Borç Para Nasıl Alınır?

Borç Para Nereden Bulabilirim?

Arkadaşlarınızdan ve ailenizden borç para almak çoğu zaman korkunç bir fikirdir. Çünkü bu durum sevdiklerinizle olan ilişkinizi zora sokar ve suçluluk veya kızgınlık duyguları hissetmenize daha da kötüsü güven kaybı yaşamanıza neden olabilir.

Hiç kimse faturalarını ödemek için başkasına güvenmek zorunda kalacağı aciz bir duruma düşmek istemez. Ancak fahiş miktardaki borçlar ve düşük orandaki tasarruflar çoğu insanın bu garip sıkıntıdan yalnızca bir kriz anı kadar uzak olduğu anlamına gelmektedir.

Eğer köşeye sıkışmışsanız ve borç almak içinde bulunduğunuz bu kötü finansal süreçten kurtulmanın en mantıklı yolu gibi duruyorsa en iyi seçenek sevdiğiniz birinden borç almanız olacaktır. Ancak bu yöntemi seçtiyseniz, her şeyi doğru bir biçimde yaptığınızdan emin olmalısınız. Bu nedenle bu yazımızda bir aile üyesinden veya arkadaştan borç para aldığınızda atmanız gereken kritik adımlardan bahsedeceğiz.

 

1) Durumunuzu net bir biçimde açıklayın. 

Bir bankadan borç para alırken bir kredi başvuru formu doldurmanız, mali durumunuzu beyan etmeniz, hatta bazen teminat dahi vermeniz gerekir. Borç para aldığınız kişiyle kişisel bir ilişki içinde olmanız var bu adımı atlamanız gerektiği anlamına gelmez.

Hatta size neden borç para vermeleri gerektiğini anlatan kısa bir konuşma hazırlamanız sevdiklerinizin söz konusu borç parayı alma ve ödeme konusunda ne kadar ciddi olduğunuzu görmelerine ve onlardan gelecek bu fona neden ihtiyacınız olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir. Konuşmanızda bu parayı ne için kullanacağınız, borcunuzu ne zaman geri ödeyeceğiniz ya da ne kadarlık bir faiz uygulayacağınız vb. ayrıntılara da yer vermelisiniz.

 

2) Geri ödeme koşullarınızı netleştirin. 

“Param olduğunda ödeyeceğim” vb. bir ifade söz konusu borcu geri ödemenin sizin için bir öncelik olmadığını gösterir. Arkadaşlarından veya ailesinden borç alan insanların dörtte üçünün borçlarının tamamını geri ödemediği gerçeğini düşünürsek sevdiklerinizden borç almanız ve ödeme koşullarını net bir biçimde belirlemeniz bir hayli büyük bir meseledir.

Sevdiklerinize olan borçlarınızı nasıl geri ödeyeceğinize dair kesin bir bilgi vermeniz söz konusu kişinin hem size, hem ödeme yapma kabiliyetinize hem de bu konuya ilişkin isteğinize olan güvenini önemli ölçüde artıracaktır. Yapacağınız açıklamaya ödeme yapmaya ne zaman başlayacağınız, her ay ne kadar ödeyeceğiniz, ödemeyi nasıl yapacağınız, son ödeme tarihinin ne zaman olacağı veya borcun tam olarak ödeneceği tarih vb. ayrıntıları da eklemelisiniz.

Dahasını mı yapmak istiyorsunuz? O halde onlara aylık bütçenize ve ödeme miktarının sizin için nasıl olabilecek en uygun şekilde ayarlanabileceğine dair bilgi vermelisiniz.

 

3) Ödemelerin gerisinde kalmanız durumunda bir B planına sahip olun.

Borcunuzu belirlediğiniz takvime göre geri ödeyememe ihtimalinizin de olduğunu unutmayın. Böylesi bir durumla karşılaşırsanız ne yapacağınızı belirleyecek bir B planı yapmalısınız.

Örneğin ödemelerde geride kalmanız durumunda gecikme ücreti ödemeyi teklif edebilirsiniz. Gecikme ücreti zaman içerisinde artmalıdır, yani ödeme yapmakta ne kadar gecikirseniz yapacağınız ödeme miktarı da o oranda artacak demektir.

Borç ödemesine ilişkin gerekli taahhütte bulunmuş olup sözünüze ne denli sadık kalacağınızı göstermek istiyorsanız, teminat vermeyi de deneyebilirsiniz. Borcunuzu tam olarak ödeyinceye kadar sevdiklerinize sahip olduğunuz değerli bir eşyayı-bir mücevheri örneğin- teslim edebilirsiniz.

 

4) Bir anlaşma imzalayın.

Borcunuza ilişkin bu noktaya kadar tartıştığımız tüm detaylar yazıya dökülmeli ve borç alınmadan önce her iki tarafın da imzasını taşıyacak bir anlaşma yapılmalıdır. Her iki tarafta söz konusu anlaşmanın bir kopyasını elinde bulundurmalıdır.

Neden mi?

Çünkü herhangi bir anlaşmazlığın ortaya çıkması durumunda sevdiklerinizle tartışmak yerine başlangıçta imzalamış olduğunuz bu anlaşmaya başvurma yoluna gidebilir, sorunlarınızı iki tarafı da yıpratmadan çözebilirsiniz.

 

5) Ödemelerinizi yapmak için otomatik ödeme talimatı verin .

Çoğu banka başka bir banka hesabına yönelik tekrarlayan bir otomatik ödeme talimatı vermenize olanak tanır. Geri ödeme süreniz başlar başlamaz, borç verenin banka hesabına tekrarlayan bir aylık transfer talimatı vererek geri ödeme işlemlerini otomatikleştirin. Bunu yapmakla ödeme sürecinde ortaya çıkabilecek herhangi bir aksaklığın da önüne geçmiş olursunuz.

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir