Perşembe, Ekim 10, 2024

Başarı Nedir?

Başarı nedir?

Peki ya bir insanı “başarılı” kılan şey nedir?

“Başarılı” bir kişi denildiğinde aklımıza ilk olarak dolgun bir banka hesabı olan, tarihsel bir başarıya imza atmış veya dünya lideri olabilmiş kişiler gelir. Yani, başarıyı çoğu zaman zenginlik, kazanılan zaferler veya uzun uğraşlar sonucu erişilen güçlü bir konum olarak tanımlarız. Halbuki  “başarılı” tanımlamasına birebir uydukları düşünülen insanlara sorulduğunda, çoğu kendilerini başarılı hissetmelerini sağlayan şeyin zenginlik veya güç ile alakalı olmadığını söyleyecektir. O halde başarıyı nasıl tanımlarız?

Yazımızda dünyanın en başarılı ve en etkileyici insanlarının başarı tanımlarına ilişkin alıntılara yer verdik.

Gelin başarının gerçek tanımını hep birlikte öğrenelim.

 

1) Richard Branson

Virgin Group şirketinin kurucusu Richard Branson’ın adını duymuş olmalısınız. Peki, onun müzik kariyerinden haberiniz oldu mu hiç? Branson, çocukluğu boyunca disleksi ile mücadele etti ve nihayetinde henüz 16 yaşında iken okulu bıraktı, ancak bu durum dahi başarılı olmasını engelleyemedi. Branson okulu bırakmasının ardından birkaç arkadaşıyla küçük bir dergi girişimi başlattı.

Derginin elde ettiği mütevazı başarı, Branson’ı Virgin Record müzik şirketini oluşturmak konusunda yüreklendirdi ve böylelikle içlerinde Rolling Stones’un da bulunduğu tarihteki en büyük müzikal eylemlerden bir kaçına imza atma şansını elde etmiş oldu. Branson sonraları otelciliğe soyundu, perakende mağazacılığa girişti, hatta uzay turizmine dahi el attı.

Branson’a göre, başarının tanımı şahsına özel bir adaya ya da 5 milyar dolarlık bir servete sahip olmak değil. O, gerçek başarının mutlulukla ilgisi olabileceğine inanıyor.

Çoğu insan başarıyı kazandıkları para veya tanıdıkları insan sayısı ile ölçer. Bana göre başarının gerçek ölçütü ne denli mutlu bir insan olduğumuzdur.

 

2) Oprah Winfrey

Oprah Winfrey mütevazı bir başlangıç yapmış, hatta zor bir hayattan bugünlere gelmiş bir TV programcısıdır. Hayatını henüz gençlik yıllarında iken değiştirebilmeyi başarmış ve TV kariyerine odaklanmıştır. Winfrey, Baltimore kanalları için çalışmış, ancak bu süreç boyunca türlü aksilikler ve ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Sonunda kendi şovunu yapma şansına sahip olduğunda ise uzunca bir süre reyting listelerinin sonunda yer almıştır.

Ancak, asla pes etmemiş, format değişikliğine gitmeyi dahi reddetmiştir. Kararlılığı ve herkese hitap edebilme yeteneği onu Amerika’nın ilk kadın talk şov programı sunucusu haline getirmiştir. Bu başarının ardından dergi çıkarmış,  bir yapım şirketinin yanı sıra çok sayıda hayır kurumu da açmıştır. Fakat Oprah için başarı yalnızca tanınmış olması ya da bugün dünyanın en zengin kadınlarından biri olması demek değildir. O başarıyı kendini gerçekleştirme hissi olarak tanımlar.

… Hayata, insanlığa nasıl daha büyük bir katkıda bulunabilirim? Kendinize bu soruyu sorun, bulacağınız cevap sizi tatmin ediyorsa doğru yoldasınız demektir. Benim için başarının tanımı işte bu tatmin hissidir.

 

3) Barack Obama

Bir Başkan için başarının tanımını yapmak güç olabilir. En yüksek mertebeye erişmiş olmanın mutluluğunu yaşamak, önemli yasa veya düzenlemelere imza atmış olmak veya sekiz yıl boyunca ülkeye hizmet edebilme şerefine erişmek… Her biri ayrı birer başarı ölçütü sayılabilir. Ancak, Obama için başarının tanımı çok daha basittir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin 44. Başkanı Barack Obama başarıyı güç veya zenginlik ile aynı kefeye koymuyor. Eşi Michelle Obama bir röportaj sırasında Obama’nın kariyerinin başlangıcındayken dahi zor şartlar altında yaşayan bölgelerde çalışıp burada yaşayan insanlara yardım etmek uğruna dolgun maaşlı pek çok işi elinin tersiyle ittiğini söylemiştir. Obama’ya göre başarının maddiyatla alakası yoktur.

Başarı kazandığınız paranın büyüklüğü ile değil, insanların hayatında yarattığınız fark ile ölçülür.

 

4) Stephen Covey

Ünlü yazar Stephen Covey, tüm hayatını bir insanı başarılı ve etkili kılan özellikleri keşfetmeye adamıştır. Harvard mezunu yazar, bugünkü popülerliğini  “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” adlı kitabına borçludur. O tek bir gecede, dünyanın en başarılı yazarlarından biri olmayı başarmıştır.

Kitabı, tam 250 hafta boyunca en çok satanlar listesinde yer almış ve 25 milyondan fazla kopya satmıştır. Bu kitapta Covey’nin okuyucularına ve dinleyicilerine başarının ne olduğuna ilişkin net bir görüş bildirdiğini düşünüyor olabilirsiniz, ancak durum hiç de sandığınız gibi değildir. Covey, başarı tanımının son derece kişisel olduğuna inanır.

 Öldüğünüzde arkanızdan ne söylenmesin isterdiniz? Bu sorunun cevabını bulduğunuzda, başarının sizin için ne anlama geldiğini de  ifade etmiş olacaksınız.

 

5) Arianna Huffington

Arianna Huffington, Forbes’un en güçlü kadınlar listesinde yer almayı başarmış, New York Times’ın en çok satan yazarı ve tüm zamanların en başarılı medya gruplarından biri olan Huffington Post’un kurucu ortağıdır. 1974’te ilk kitabını yayınlamış ve 1980’de Londra’dan ABD’ye taşınmıştır.

2000’lerin başında California Valiliğine soyunmuş ve 2005’te ise Huffington Post’ta ödüllü bir haber platformu başlatmıştır. Huffington, başarıyı çoğunlukla iki açıdan değerlendirme eğiliminde olsak da (para ve güç) bakış açımıza üçüncü bir açıyı eklememiz gerektiğini iddia etmektedir. Bu üçüncü açı ne mi? Dilersiniz, kendi ağzından dinleyelim.

Yalnızca kaderimize razı olup kabullendiğimiz hayatı yaşamak için değil, gerçekten istediğimiz ve hak ettiğimiz hayatı da yaşayabilmek için üçüncü bir başarı kriterine ihtiyacımız var: para ve gücün ötesine geçen bu dördüncü kriter ise şu dört öğeden oluşuyor: refah, bilgelik, merak ve bağış.

 

6) Bill Gates

Bill Gates dudakları uçuklatan zenginliği ve dillere destan başarısı ile tanınır. Gates, 1975 yılında çocukluk arkadaşı Paul Allen ile birlikte Microsoft’u kurmuştur. Şirket tarafından üretilen yazılımlar çalışma hayatına yeni bir soluk getirmiş ve bugünün bilgisayarlarının olmazsa olmazı haline gelmiştir. Şirketin 80’lerin başında halka açılmasıyla birlikte Gates dünyanın en genç milyarderi-31 yaşında iken-unvanını almaya kazanmıştır.

1995 yılına gelindiğinde dünyanın en zengin insanı olan Gates o zamandan beri bu listeyi ya zirvede ya da üst sıralarda tamamlamayı başarmıştır. Kariyeri boyunca, servetinin önemli bir kısmını hayırseverlik işleri için kullanmış hatta dünya genelinde yoksullukla mücadele etmek adına karısıyla birlikte bir vakıf dahi açmıştır.  Gates başarıyı yardım elini uzattığı ve hayatlarına dokunabildiği insanların çokluğu ile ilişkilendirir.

Fark yaratmış bir insan olduğunu hissetmek kadar güzel bir şey yoktur. Başarı benim için bir şey icat etmeyi, çocuk yetiştirmeyi veya muhtaç insanlara yardım etmeyi ifade ediyor.

Mutlaka okuyun: Bill Gates’ten Başarılı Olmak İsteyenlere 16 Tavsiye

 

7) Warren Buffett

Warren Buffett, dünyanın en tanınmış ve en saygın iş adamlarından biridir. Buffett iş hayatına küçük yaşlarda atılmıştır. Öyle ki çocukluk şirketlerinden birinden elde ettiği gelir ile okul masraflarını karşılamayı dahi başarmıştır. “Omaha Kahini ” olarak anılan Buffett, karşısına çıkan her fırsatı değerlendirip kendisini yaşam boyu öğrenmeye adayan iş adamlarından biri olmuştur.

Buffett, medyadan tutun da sigorta, enerji ve gıda endüstrisine kadar farklı pek çok ticari girişimde bulunmuştur. Ünlü hayırseverin bugünkü net varlığı 84 milyar doların üzerindedir. Buffett 2006 yılında servetinin tamamını hayır kurumlarına bağışlayacağını açıklamıştır –büyük bir kısmı Bill&Melinda Gates Vakfı’na bağışlanmıştır. Buffett da başarıyı para veya şöhret ile özdeşleştirmeyen isimlerdendir. Onun başarı ölçütü sevgidir.

 Başarıyı beni seven kişi sayısı ile ölçerim.

Mutlaka okuyun: Warren Buffett’a Göre Başarının Tek Ölçütü Nedir?

 

8) Mark Cuban

Milyarder yatırımcı Mark Cuban da mütevazı bir hayattan gelmektedir.  Pittsburgh dolaylarında yaşayan orta sınıf bir ailede büyümüş, iş hayatına genç yaşta atılmışsa da başarıyı yakalaması kolay olmamıştır. Teknoloji dünyasına adım atmadan evvel ülke çapında farklı pek çok satış işi yapmış, gecelerini çoğu zaman arkadaşlarının evinde geçirmiştir.

Cuban, mevcut servetini kurduğu, sattığı veya yatırım yaptığı farklı şirketler sayesinde elde etmiştir. Net varlık değeri artmaya devam ettikçe iş portföyünü de genişletmiş; filmlerden tutun da NBA takımlarından Dallas Mavericks’in sahibi olmasına, hatta Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık yarışına katılma fikrine kadar farklı pek çok işe el atmıştır.

Bana göre başarı, sabah yüzünüzde bir gülümseme ile uyanıp o günün harika geçeceğini bilmektir. Ben yoksulken de- üç odalı bir apartman dairesinde altı çocukla birlikte yerde uyuduğum dönemlerde dahi- mutluydum ve kendimi başarılı hissediyordum.

 

9) John Wooden

Efsanevi basketbol antrenörü John Wooden da başarının tanımını en iyi bilenlerdendir.  29 yıllık kariyeri boyunca Wooden, takımlarını 620 zafer ve on ulusal madalya ile buluşturmayı başarmıştır. Wooden, UCLA’yı yedi yıl boyunca ulusal şampiyon ilan edecek bir kariyere imza atmıştır-ki henüz bu başarıya yaklaşabilmiş başka bir takım yoktur.

Wooden’ın başarı kriteri asla ama asla rakibini yenmekten ibaret olmamıştır. O başkalarından çok kendimizle yarışmanın gücüne inanır.Başarının tatmin duygusu ile doğru orantılı olduğunu düşünür.

İç huzura kavuşabilmenin tek yolu, yapabileceğinizin en iyisini yaptığınızı bilmek ve kendinizle yaptığınız yarıştan galip çıkmaktır. Başarı, bu sayede elde edeceğiniz tatmin duygusunda saklıdır.

 

10) Maya Angelou

Maya Angelou başarılı bir yazar, ödüllü bir şair, söz yazarı, yönetmen ve insan hakları savunucusuydu. Angelou’nun kariyeri, çığır açan işlerle doluydu – Hollywood’un ilk Afro-Amerikalı kadın yönetmeni olması gibi.

1950’lerin sonunda İnsan Hakları Hareketi’nin öncülerinden Dr. Martin Luther King birlikte çalıştı. Bill Clinton’un isteği üzerine, Clinton’ın 1993 yılı açılış konuşmasında kendisine ait bir şiiri kullanmasına izin verdi. Ardından 2010’da Başkan Obama kendisine “Başkanlık Özgürlük Madalyası”nı takdim etti. Ancak ona göre başarı, çığır açan işlere imza atmak veya ödüllendirilmek değildir.

Başarı kendinizi, yaptığınız işi ve bu işi yapış şeklinizi sevmektir.

 

11) Thomas Edison

Ünlü mucit Thomas Edison, 1931 yılında vefat ettiğinde ülke çapında tam 1.093 patente (1.084 kamu patenti ve dokuz tasarım patenti) sahipti. Dünya çapındaki patent sayısı ise 2.332’ye ulaşmıştı. 2003 yılına kadar bu rekoru kırabilen kimse olmadı.

Edison, icatlarının çoğu ile bugün bildiğimiz dünyanın yaratılmasına yardımcı olmuştur-ampul, kayıt cihazları ve çok daha fazlası… Bu denli fazla icada sahip bir adamın işine abartıya kaçacak denli bağlı olup herkesten farklı bir iş ahlakına sahip olması hiç de şaşırtıcı değildir. Abartı diyoruz çünkü Edison’ın aralıksız 60 saat çalıştığı bilinirdi. Bundan olacak ki başarı tanımı da bir o kadar iddialıydı:

Başarı % 1 ilham ise % 99 ter dökmektir.

 

12) Winston Churchill

Winston Churchill, 20. yüzyılın en önemli tarihi figürlerinden biridir. Churchill, dünyanın parçalara ayrılıp dağıldığı dönemlerde İngiltere’yi bir arada tutmakla görevlendirildi. O, ülkesini en karanlık günlerindeyken yönetti. Bundan olacak ki bugün bir kahraman olarak görülüyor.

Ancak,1939 yılı öncesine kadar Churchill pek çok başarısızlık deneyimine de göğüs germek zorunda kaldı. 1930’lar boyunca Churchill kariyer hayatının en kötü günlerini yaşadı. Parti çatışmaları nedeniyle bir süre çalışamadı. Ancak, o inancından asla vazgeçmedi. Bu sayede herkesin tanıdığı başarılı bir figür olmayı başardı. Churchill’i bir lider olmaya hazırlayan ve başarı tanımını oluşturan şey ise başarısızlık içinde geçen yıllarıydı.

Başarı, coşkunuzu bir parça olsun yitirmeden o başarısızlıktan bu başarısızlığa koşmaktır.

 

Son Söz

İster bir öğrenci, ister genç bir girişimci olun fark etmez. Hepimiz hayata bir yerlerden başlamak zorundayız. Bunu gerçekleştirmek için ise ilk olarak başarının ne olduğunu tanımlamanız gerekiyor. Umarız parlak kariyerleri ile göz dolduran bu ünlü simaların başarı tanımları size kendi başarı algınızı yaratma konusunda yardımcı olabilir.

 

İlginizi çekebilir

Nasıl Başarılı Olunur?
Başarılı İnsanların Alışkanlıkları
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar