Başarılı Bir İş Adamı Nasıl Olunur?

Adım Adım Başarılı İş Adamı Olmak

1 – Eğitim alın

Bir işi yönetmenin temel prensiplerini bilmeniz hayati önem taşır. Pazarlama, yönetim, finansman ve operasyonlar gibi iş prensiplerini öğrenmenin bir sürü yolu vardır.

Üniversite: diplomanızın olması iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar.

Ticaret okulları: belli bir ticaret türünde uzmanlaşmak istiyorsanız işletmenizin başarısını garanti almak için ticaret hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeniz gerekir.

Seminerler: iş adamı olarak başarıyı yakalamış olanlardan bir şeyler öğrenmek için seminerlere katılın.

Daha tecrübe edinmediğinizde staj programlarını kullanarak şirketlere adımınızı atın. Eğer uzun vadede başarılı olmanız için gerekli imkanları sağlayacaksa ve kısa vadede çalıştığınız saatler beş parasız kalmanıza neden olmayacaksa para almadan çalışmaktan çekinmeyin.


2 – Çalışma saatleri dışında da gelişiminize zaman ayırın.

İş dünyasında başarılı olmak için elinizden gelenin fazlasını yapmak zorundasınız. Mesai dışı saatlerde kendinizi daha fazla geliştirmek için çaba gösterin. Kazandıklarınızla yetinmeyin. Hep daha fazla ne yapabilirim diye düşünün.

  • Artık pek çok iş veren adayların not ortalaması ya da yüksek lisansından önce becerilerine bakıyor. İstediğiniz konum için örnek özgeçmişleri araştırın ve kendi boş zamanlarınızda gerekli becerileri kazanmaya çalışın.
  • Tabii kapasitenizin üstünde performans göstermek hayatınızda olup bitenlerin önüne geçmemeli. Çok çalıştığınız için kendinizi ödüllendirecek zamanı yaratmak geleceğiniz için daha güzel alışkanlıklar edinmenizi sağlar.

Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak


3 – Kişilerarası ilişkilerinizi geliştirin

Kişilerarası iletişim becerileri insanlarla nasıl iletişim kurduğunuzla alakalıdır. Bu becerilere sadece çalışanlarınızı yönetmek için değil aynı zamanda anlaşmalar ve sözleşmelerle ilgili pazarlıklar yapmak, toplumla etkili bir biçimde iletişim kurmak ve diğer sektör profesyonelleriyle ağlar oluşturmak için de ihtiyacınız olacaktır. Kişilerarası becerileri iyi olan bir iş adamı olmak için aşağıdakileri uygulayın:

Aktif dinleme yapın. Bu diğer insanların söylediklerini kendi kelimelerinizle tekrar ederek onaylatmanız anlamına gelir.

Diğerlerine kulak verin. Diğerlerinin duygularını, kelimelerini ve vücut dilini anladığınıza ilişkin proaktif olun.

İnsanlarla bağlantı kurun. Başarılı bir iş adamı kurulan diğer kişilerarası bağlantıların merkezidir. İnsanlara adil ve eşit davranarak bir araya gelecekleri bir etkinlik düzenleyin ve birbirleriyle çalışmaları için onları cesaretlendirin.

Çatışmaları çözerken liderlik rolünü üstlenin. Kişisel olarak dahil olmak yerine arabuluculuk yapın.

Mutlaka okuyun: Başarıya Giden Yolda İletişim Becerilerinin Önemi


4 – Başarıyı yakalamak için tutkuyla hareket edin

Sadece iş adamı olmayı istemek yetmez. Sahip olduğunuz tutku, ortalamanın üstüne çıkmanıza ve sürüden ayrılmanıza yardımcı olur.

Kendinizi bir hayalinizi gerçekleştirmeye adadığınızda tutkunuz kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda sizi ayağa kaldıran güç olacaktır. Tutkulu olmak 7/24 eğlenmek anlamına gelmiyor ama yine de sizin için bir anlamı olmalı. Yolun sonunda kendinizle gurur duymanızı sağlayacak bir şeye çaba harcamalısınız ya da en azından bu çabanız sizi gerçekten ne yapmak istediğinize bir adım daha yaklaştırmalı.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?


5 – Çalışanlarınızı dikkatli seçin

Çalışanlarınız destek ağınızdır ve işletmenizin başarısında büyük rol oynarlar. Sadece nitelikli ve yetenekli olanları işe alın ve bir araya geldiklerinde çark dişlisi gibi birbirlerine geçeceklerinden emin olun.

  • Çalışanlarınız uyum içinde çalışsın diye hep aynı özellikleri taşıyan kişilere öncelik vermemelisiniz. Hem yenilikçilik hem de deneyim açısından farklı insanları bünyenize almak işinize çok önemli katkılar sağlar.
  • Aile üyenizden birini ya da bir arkadaşınızı işe alacaksanız dikkatli olmalısınız. Tanıdık kişiler aracılığıyla iş bulmak akla gelen ilk yol olsa da insan kayırmak size çok kötüye mal olur. İşe aldığınız kişilerin konumlarına uygun olduğundan emin olun.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?


6 – Refahınız için mali durumunuzu iyi yönetin

Şık takım elbiseler ve büyük bir ofis oldukça çekicidir ancak başarılı bir iş adamı olmak istiyorsanız önceliğiniz işlerinize yeniden yatırım yapmak olmalıdır.

Mutlaka okuyun: Kazançlarınızla Şirketinize Yeniden Yatırım Yapmak


7 – Bir akıl hocası bulun

Başarılarını taklit etmeye çalıştığınız ve imrendiğiniz bir iş adamıyla ilişki kurmaya çalışın. Bu akıl hocasını arkadaş çevreniz veya başarılı ve akıl danışabileceğinizi düşündüğünüz işletmeleri araştırarak bulabilirsiniz.

Kariyerini takdir ettiğiniz bir profesyonelle ilişki kurmanız ağınızı daha etkili genişletmenizi sağlar. İlişki kurabilmek zor olabilir ama o kişiye ulaşabilmek için elinizdeki tüm imkanları kullanın. Görüşmenizde soracağınız soruları hazırlayın. Örneğin; “Bu işe nasıl başladınız?”, “Bu işin eğitimini aldınız mı?” veya ” Bu sektördeki ilk deneyiminiz miydi?”

  • Eğer ebeveynlerinizin arkadaşı ilgi duyduğunuz bir yerde çalışıyorsa ebeveynlerinizden onların mail adreslerini ya da onlarla buluşma ayarlamasını isteyebilirsiniz.
  • İstediğiniz iş yakınlardaysa yanlarına gidip onlara sorularınızı sorabilirsiniz. Kendinizi gelecek vadeden bir iş adamı olarak tanıtın ve onların başarılarına hayran olduğunuzu söyleyin. Eğer size zaman ayırırlarsa konuyla ilgili aklınıza takılanları da sorun.
  • Okulda bu kişi öğretmeniniz olabilir. Üniversitedeki bilgi zenginliğini asla göz ardı etmeyin ve kendinizi sadece sınıfta yeni şeyler öğrenmek zorundaymışsınız gibi hissetmeyin. Ofis saatlerinde öğretmeninizin yanına gidip ondan tavsiye isteyin.
  • Bazı şirketler, yeni işe alınanlarla tecrübeli çalışanları bir araya getirdiği programlar uyguluyor. Bunlardan yararlanın ve onları yük değil de tam tersine yeni bir şeyler öğrenebileceğiniz ve işinizde uzmanlaşabileceğiniz fırsatlar olarak görün.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocası Nasıl Bulunur?


8 – Hesaplanmış riskler alın

Rakiplerinizle mücadele edebilmek ve başarılı bir iş adamı olabilmek için bazen riskler almanız ve kalıpların dışına çıkmanız gerekir. Bu küçük başarısızlıkların kaçınılmazlığını kabul etmek ve bunları fırsat olarak görmeyi öğrenmek anlamına gelir. Girişimlerinizi dikkatli bir biçimde planlayın ve hesaplanmış riskler alın ancak geçici başarısızlıklara karşı da hazırlıklı olun.

Mutlaka okuyun: Hesaplanmış Risk Nasıl Alınır?


9 – Hayatta kalmaya çalışın.

İş yeri sahibi olarak yeni bir işe giriştiğinizde dikkat etmeniz gereken en önemli şey hayatta kalmaktır. İster kendi işinizi kurmuş olun isterseniz bu işi başından beri yapıyor olun, yeni kurduğunuz girişiminiz için gerçekçi olmayan hedefler belirlemeyin.

  • Her ne kadar sadece kendinizi düşünmeyen bir iş insanı olsanız da bütün girişimlerin amacı para kazanmaktır. Hedefiniz küçük çaplı (sadece işinizi ayakta tutup var etmeye devam etmek) ya da çok büyük (başka yatırımcıların dikkatini çekmek ve hissedarları tatmin etmek) olabilir ama bu, her iş için bir noktaya kadar işe yarar.
  • İlk olarak dükkanınızı ayakta tutmaya ve büyütmeye odaklanmazsanız eldiven sattığınız dükkanla dünyadaki eldiveni olmayan bütün çocuklara eldiven gönderme hedefinizi gerçekleştiremezsiniz. Uzun vadeli hedefler önemlidir ama onları gerçekleştireceğim diye sürdürülebilir olan kısa vadeli hedeflerinizden olmamalısınız.

Mutlaka okuyun: Şirketler Neden Batar?


10 – Geleceğinize yatırım yapın.

Hiç, “Para kazanmak için para harcamalısınız.” lafını duymuş muydunuz? Bu iş hayatındaki en büyük mitlerden biridir. Sadece zorunlu ihtiyaçlarınıza ve işinizi geliştirmek için harcama yapın.

  • Aşırı pahalı kravat, takım elbisesi, şirket arabaları almaktan ve ihtiyacınız olmayan kocaman ofisleri kiralamaktan kaçının ama kafanızda güzel şeylerin otomatik olarak aşırı ve pahalı olduğu algısı da oluşmasın. İmaj, bir şirketin başarısında önemli bir etmendir ama yüzeysel bir imajınız olması hiçbir anlam ifade etmez. Dolduramayacağınız kadar büyük bir ofisinizi olması ya da zamanında ödeyemeyecek kadar fazla harcama yapmanız diğer şirketlerin sizin hakkınızdaki düşüncelerini de etkiler.

Mutlaka okuyun: Daha Çok Para Kazanmak İçin Paraya Neden İhtiyacınız Yok?


11 – Köprüleri yakmak yerine yeni köprüler kurun.

Tanıştığınız herkese saygılı, nazik ve insana yakışır bir biçimde davranmak iyi bir başlangıç noktasıdır. Hiç beklemediğiniz bir anda yeni ortağınızla, yatırımcınızla ya da iş verenizle tanışabilirsiniz.

  • Gerekmediği müddetçe ilişkilerinizi kesin olarak bitirmeyin. İşinizden ayrıldığınızda arkalarından kıs kıs gülme, dalga geçmek ya da patronunuza “gerçekten nasıl hissettiğinizi” söyleme arzusuna karşı koyun. Etrafınızdaki insanlardan biriyle aranızda bir sürtüşme yaşandığında bunun kimlerin kulağına gideceğini asla bilemezsiniz.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Nasıl Çevre Yapılır?


12 – Birey olarak ağ kurun.

Pek çok sektörde başarıya ulaşmanın yolu ağ kurmaktan geçiyor. Yine de insanlarla iletişim kurduğunuzu unutmayın. İnsanlarla şeffaf bir ilişki kurduğunuzda adaylarını değerlendirirken iş verenlerin daha çok aklında kalırsınız. Örneğin iş verenler, “Bu metin yazarlığı işini iyi yapabilecek kimi tanıyorum?” sorusunun yanında “Elimde bu tanıdığım kişi için uygun olabilecek hangi iş var?” sorusunu da sorar.

  • Sektörünüzdeki herkes ağ kurmanın ne kadar önemli olduğunu bilir. Bu nedenle becerilerinizi pazarlamaya çalışan tek akıllı siz değilsiniz. Kendi kendinizi pazarlamanın dozunu kaçırmamalısınız.



13 – Müşterilerinizi tanıyın.

İş dünyasında sadece çalışma arkadaşlarınızla ve muhtemel çalışanlarınızla güçlü ilişkiler kurmak yetmez. Mağazanıza gelen, ürününüzü kullanan ya da yaptığınız işi takdir eden kişilerle uygun bir ilişki kurmaya çalışın. İnsanlar bir şey satın alırken çoğu kez fiyattan çok o ortamda hissettikleri duygulara göre karar verir.


14 –Düşünülmeyeni yapın.

İnsanlar, başarılı yenilikçileri el üstünde tutarlar. Ancak gerçekte yeni bir şeyler denemek korkutucu olabilir. Bilinmeyene yatırım yapmaktan korkmayın. Bir sürü güzel fikir olabilir ama güzel fikrin peşinden gitmeye çalışmak azim ve cesaret göstergesidir.

  • Bir fikrin başarısız olması her zaman bu fikrin yanlış olduğu anlamına gelmez. Belki de doğru fikrin arkasından yeterince koşmadınız. Bütün çabalarınızı bir kerede çöpe atmayın. Bunun yerine en baştan başlayın.



15 – Başarısızlığı kabullenin.

Başarısızlık yöntemleriniz ve hedefleriniz hakkında bazı gerçekleri size gösterebilir ama bunlar canınızı acıtabilir. Başarısızlığınızı utanç kaynağı olarak değil de çalışmanızı gözden geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirin. Bazen sadece üstesinden hiç gelemeyeceğimizi düşündüğümüz yenilgilerle yüzleştiğimizde gerçekten kendimizi toparlayabilir ve işimiz için gereken azmi tekrar kazanabiliriz.

Bu konuda gelin Henry Ford’a kulak verelim:

“Başarısızlık tekrar başlamak için bir fırsattır ancak bu sefer daha akıllıca davranarak.”

Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler


İlginizi çekebilir

Başarılı Bir İş İnsanı Olmanın Yolları

İş Hayatında Başarılı Olmak İçin Bir Sihirbaz Gibi Düşünün!

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir