Özel günler için çiçek aranjmanları yapmaktan hoşlanıyorsanız çiçekçi dükkanı açmak sizin için karlı bir yatırım olacaktır. Bir çiçekçi dükkanı açmanın maliyeti 10.000 TL – 50.000 TL arasında değişmektedir. Maliyetler işe nerede başlayacağınıza ( evinizin dışında veya kiralık bir dükkânda ) ve ne kadar malzeme ( ikinci el veya yeni ) alacağınıza bağlı olarak değişecektir.
BÜYÜK EKİPMANLAR
Çiçekçi dükkanınızı verimli bir şekilde işletebilmek için büyük ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Soğutma dolapları ve konteynırları çiçeklerinizi günlerce taze tutar ve hatta envanterinizdeki orkide gibi hassas çiçekleri bile saklamanıza imkân verir. İşleriniz büyüdükçe, hastanelere ve işyerlerine çoklu gönderimler yaptıkça bir nakliye kamyoneti almayı düşünebilirsiniz.
DÜKKÂN YERİ
Dükkan kirasını da maliyetlere eklemeniz gerekir. Dükkanınızı yaya trafiğinin yoğun olduğu bir yerde konumlandırmanız gerekir. Hastanelerin ve iş merkezlerinin yakınında olmanız hızlı ve kolay teslimat yapmanıza fırsat verir. Fiziki bir dükkan açmayı düşünüyorsanız işletme masraflarınız olacaktır. Örneğin soğutma dolaplarının çalışma masrafları, telefon hattı ve çalışma saatleri süresince kullanılan elektrik gibi. Dükkan kirası, elektrik su ve havagazı hizmetlerinin masrafları ne kadar olacaksa elinizin altında bu masrafları karşılayacak en az 3-6 aylık sermayeniz olmalıdır.
ÇİÇEK ARANJMANI MALZEMELERİ
Çiçek aranjmanları yaparken bir sürü malzemeye ihtiyacınız olacaktır. Bazı malzemeleri ikinci el alabilirsiniz ancak bazılarını yeni almanız gerekir. Toptancı maliyetlerine ve hangi tedarikçilerden malzeme alacağınıza bağlı olarak maliyetler değişecektir. Çiçek telleri, süngerler, çiçek bantları, vazolar, çiçekleri canlı tutmak için koruyucu maddeler, kartlar ve plastik kartlıklar, kurdeleler, makaslar, bantlar, bıçaklar ve zımbalar ihtiyacınız olan malzemelerin bir kısmıdır.
TAZE ÇİÇEKLER
Az miktarda satış yapan yerel çiçek toptancıları bulun. Sonrasında daha büyük ölçekli siparişler verebilir ve nakliye ücretlerinden tasarruf edebilirsiniz. Aslında ilk başta envanterinizi heba etmemek için az miktarda sipariş vermeniz sizin daha iyi olacaktır. Taze çiçeklerin haftalık bazdaki maliyetleri yerel talebe göre ve çiçeklerin mevsiminde olmasına bağlı olarak değişir.
ÇALIŞANLAR
Çiçekçi dükkanınızı açarken hesaba katmanız gereken bir diğer unsur da çalışan maliyetleridir. Çiçekçi dükkanınız kara geçene kadar faturaları ödemek için aylık ne kadar maaş verebileceğinizi hesaplayın. Dükkanınızla ilgili fısıltılar yayılırken çalışanlarınıza ödeyeceğiniz ilk altı aylık maaşı mutlaka bir kenara ayırın.
REKLAM
Müşteri kazanmak için çiçekçi dükkanınızın reklamını yapmanız gerekir. Yerel gazetelere reklam vermek, hastaneler ve yerel işletmelere el ilanları göndermek hesaba katmanız gereken maliyetlerdendir. Bir bilgisayar yazılımı alarak müşterilerinize e-mailler aracılığıyla kampanyalarınızla ilgili duyuruları gönderebilirsiniz. Gazetelerin insertlerinde indirimlerinizle ilgili duyurular yapabilir veya aileniz ve arkadaşlarınızdan reklamınızı yapmalarını isteyebilirsiniz.