Çin’den Mal Getirip Satmak

Çin’den Türkiye’ye mal getirmeye başlamadan önce araştırma yapmanız gerekir. Öncelikle Çinli tedarikçilerin veya ihracatçıların listesini yapmalısınız. Daha sonra hangisiyle en iyi şekilde çalışabileceğinizi belirlemek için bu kişilere çeşitli sorular sormalısınız. Aynı zamanda ürünlerinizi kimlere satabileceğiniz kişi veya firmaları da bulmalısınız. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken bir sürü prosedür olacaktır ancak endişelenmeyin. Çin’den nasıl ithalat yapacağınızla ilgili bilmeniz gereken her şey bu yazımızda.

 

Çin’den Nasıl Mal Getirilir?

1 – İthal etmek için bir ürün seçin. Başarılı olmanın en önemli adımı doğru ürünü seçmektir. Bu ucuz veya en yüksek kar yüzdesine sahip bir ürün seçmek kadar basite alınacak bir süreç değildir. Ürün seçerken izlemeniz gereken bazı adımlar şunlardır*

Sevdiğiniz bir ürünü seçin. Tutku motivasyonunuzu arttırır ve bunun başkalarına da geçmesini sağlar. Böylece tutkunuzu gören diğerleri de ürününüzü sever.

Nakliye masraflarını hesaba katın. Büyük ölçekli ürün sevkiyatı birim maliyet açısından daha ucuza gelir. Ürününüzün büyüklüğünü ve tek bir nakliye de kaç ürün getirtebileceğinizi dikkatli bir biçimde hesaplayın.

Ürünün benzersiz olmasına dikkat edin. Diğerlerine benzer bir ürün seçtiğinizde kitle üretimi yapan rakiplerle rekabet etmek zorunda kalırsınız.

2 – Size ürün tedarik edecek Çinli ihracatçıların veya tedarikçilerin listesini yapın. Tedarikçileri online rehberlerden veya profesyonel kaynak bulma firmaları aracılığıyla bulabilirsiniz. Başlangıç için kullanabileceğiniz bazı kaynaklar:

Made-in-China.com: Made-in-China.com Çinli tedarikçilerin ürün listelerinin, firma bilgilerinin, iletişim bilgilerinin, firma kültürü ile ilgili bilgilerin ve fabrika fotoğraflarının yer aldığı bir rehberdir. Made-in-China.com’u www.made-in-china.com adresinden ziyaret edebilirsiniz.

Alibaba: Alibaba, ürün listelerinin ve aynı zamanda tedarikçilerin internet sitelerinin ve iletişim bilgilerinin yer aldığı bir dış kaynak rehberidir. Alibaba’yı www.alibaba.com adresinden ziyaret edebilirsiniz.

China.cn: China.cn, alıcılara binlerce ürün sunan her tedarikçinin iletişim bilgilerinin yer aldığı bir dış kaynak rehberidir. Buna ek olarak ticari fuar bilgileri ve alıcıların-satıcıların alışveriş kaynakları da yer almaktadır. China.cn’i http://www.china.cn adresinden ziyaret edebilirsiniz.

3 – Listenizdeki her tedarikçi ile temas kurun. İhracatçı veya tedarikçi listenizi tamamladıktan sonra kendiniz için uygun olanları tespit etmek için sorular sormaya başlayın. İhracatçılara sorabileceğiniz bazı sorular:

Müşteri referansları: İtibarlı tedarikçilerin referansları ve müşteri tavsiye mektupları vardır. Bunları mutlaka kontrol edin!

İş yeri açma ve çalıştırma ruhsat bilgileri: İleride işletmenizi etkileyecek yasal problemleri ortadan kaldırmak için iş yapmayı düşündüğünüz firmaların gerekli izinlere ve ticaret kanunları gereğince gerekli bütün yasal zorunluluklara uyduğundan emin olmanız gerekir.

Üretim ve istihdam bilgileri: İhracatçının üreticiyle olan ilişkisini doğru anladığınızdan emin olun. Örneğin ürünleri kendileri mi üretiyor yoksa üreticiden mi alıyor?

Ürünü üreten fabrikanın ismi ve yeri: İhracatçı ürünün üretildiği fabrikanın ismini ve adresini vermeyi reddediyorsa büyük ihtimalle itibarlı bir tedarikçi değildir.

Fabrikanın istediğiniz ürünü üretmekle ilgili deneyimine ilişkin bilgi: Tedarikçi seçerken sadece maliyete değil aynı zamanda kaliteye de dikkat etmeniz gerekir ve üreticinin deneyimi işini kalitesini anlamak için iyi bir göstergedir.

Ürün numuneleri: Yeni ürününüzü kendiniz üretmeyeceğiniz için tedarikçinin size ürün numunesi göndermesi gerekir. Bu sayede para ödeyeceğiniz malın kalitesini daha iyi anlarsınız.

4 – Favori tedarikçinizle pazarlık yapın. Şunu aklınızdan çıkarmayın ki Çinli ihracatçılar Çin kültürü ve gelenekleri tarafından yönetilir. Bu nedenle farklı pazarlık becerilerine ve taktiklerine ihtiyacınız olacaktır. Çinli tedarikçilerle pazarlık yaparken aklınızda tutmanız gereken bazı önemli noktalar:

İlişkilere odaklanın: Çinliler firmalarla iş yapmaz, insanlarla iş yapar ve her iş anlaşması diğer taraflarla yeni bir ilişki anlamına gelir. Bu nedenle Çinli ihracatçılar sizi biraz da olsa tanıma fırsatı bulmadan anlaşma yapmaya yanaşmaz.

Güven, yasal uygulamaların değil ahlaki değerlerin temelidir: Çinli yöneticiler tarafların yasal yükümlülüklerindense ahlaki yükümlülüklerine güvenme eğilimindedirler. Bu imzalanan anlaşmayı görmemezlikten gelmeniz anlamına gelmez. Ancak bütün taraflar arasında güvenilir bir ilişki kurulmadan da anlaşma imzalanmayacağını bilmeniz gerekir.

Hiyerarşi önemlidir: Önce alt düzey bir yöneticiyle el sıkışmanız veya yüksek rütbeli bir yöneticiye ilk adıyla hitap etmeniz Çinli yöneticilerin pazarlık yapma niyetini riske sokar. Yöneticilerin birbirlerine nasıl hitap ettiklerine dikkat edin ve onların izinden gidin.

5 – Türk satıcılar bulun. Ürün için bir satıcı bulmak zordur ve zaman alan bir süreçtir ancak bazı basit adımları takip ederek başarı şansınızı arttırabilir ve harcayacağınız zamanı azaltabilirsiniz.

Potansiyel satıcılarla temas kurun. Karar vericiye kendinizi ve firmanızı tanıtın. E-posta aracılığı ile bilgi almak isterler mi öğrenin ve e-posta adreslerini doğrulayın.

Firmanızı ve ürününüzü tanıtan profesyonelce hazırlanmış bir broşür gönderin.

E-postayı gönderdikten birkaç gün sonra arayın ve toplantı talep edin. Sipariş sürecini başlatmak için toplantıda ürününüzü satın ve anlaşma imzalayın.

6 – Siparişleri vermeye başlayın. Her firmanın minimum sipariş miktarı ve nakliye sözleşmesi vardır. Çinli ihracatçıların en yaygın nakliye türleri:

DHL International (“DHL”): DHL Çinli tedarikçiler tarafından ürün nakliyesi için sıklıkla kullanılan global bir nakliye şirketidir.

Free On Board (“FOB”): FOB yani gemi güvertesinde teslim yük taşımacılığında kullanılır. Satıcı malların yükleme limanına nakliyesinden ve aynı zamanda yükleme maliyetlerinden sorumludur. Alıcı da nakliye, sigorta, boşaltma ve varış limanına ulaştırma masraflarından sorumludur.

7 – Profesyonel bir gümrük müşavirliği acentesiyle görüşüp getirteceğiniz malla ilgili ithalat mevzuatı hakkında bilgi alın. İthal edeceğiniz mala karar verdikten sonra yapmanız gereken ilk şey gümrük mevzuatını kontrol etmek ve ithalatında bir problem olup olmadığını araştırmaktır.

8 – Malların giriş limanından alınması ve deponuza veya yerel satıcıya sevk edilmesi için gerekli olan düzenlemeleri yapacak ticari bir kargo firması ile temas kurun.

 

İpuçları

Gümrük vergilerine dikkat edin. Gümrük vergileri ithal edilen mala, ithal edilen ülkeye ve varış noktasına göre değişir. Çinli tedarikçinizin ihracat deneyimi varsa sizi konuyla ilgili bilgilendirebilir ancak siz yine de dersinize çalışın ve ithal edeceğiniz ürünle ilgili yapmanız getirmeniz gerekenleri öğrenin.

Çinli üreticiler ürün veya siparişlerin üretime geçmesi için genellikle %30-%50 arası depozito ister.

Çinli ihracatçılar genellikle kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul eder ancak Çinli tedarikçilerin birçoğu nakit, çek ve hatta PayPal ödemelerini bile kabul eder.

Kuralları ihmal etmeniz size pahalıya patlar. Anti damping vergisi gibi beklenmeyen vergiler ve aynı zamanda gümrük muayenesinin geciktirilmesi riski büyük paralar ödemenize neden olalabilir.

Siparişleri vermeden önce indirme masraflarını iyi tahmin etmeniz gerekir. Malların güverteye teslim masrafı+aracının taşıma giderleri+gümrük vergileri+yerel nakliye masrafları+hizmet sağlayıcıların masrafları=indirme masrafları. Bir sürü gizli maliyet olacaktır. Bu tür konuları netleştirmek için bir ithalat yönetim firmasına danışabilirsiniz. Ancak kötü sürprizleri engellemenin en iyi yolu ilk siparişi küçük miktarlı vererek bütün maliyetleri toplamak ve indirme masrafı tahminlerine ince ayar yapmaktır.

Ticari fuarları ziyaret etmek tedarikçileri yüz yüze görüşmenin en iyi yoludur.

 

Uyarılar

İlk temaslarda toptancılar işletme ruhsatı ve vergi numarası ister. Bunlar genellikle meşru toptancılar tarafından istenir.

Bir profesyonelle görüşeceğinizden eminseniz toptancıyla telefon görüşmesi yapmayı deneyin. Toptancının sesi profesyonel gelmiyorsa veya işten anlar şekilde konuşmuyorsa veya sadece evet-hayır gibi basit cevaplar veriyorsa muhtemelen bir dolandırıcıyla görüşüyorsunuzdur.

Toptancılar önce kredi kartı, PayPal ve diğerleri gibi teminatlı ödeme şekillerini kabul edeceklerini söylerler. Daha sonra sadece banka havalesini kabul edeceklerini beyan ederler. Ancak bütün toptancılar güvenilir ödeme yöntemlerini kullanmaz. Bu nedenle çok fazla bilmediğiniz insanlara karşı dikkatli olun.

İnternet sitelerinde fiziki adresler ve iletişim bilgileri yer alır. Ancak internet siteleri yoksa o zaman dikkatli olmanız gerekir. İletişim bilgilerini sorun ve eğer vermekte bir sakınca görmezlerse ofislerini kontrol edin. Sizden bir şey saklamadıkları sürece bir problem yoktur.

Bütün ödemeyi başlangıçta yapmayın. Siparişlerle ilgili bir problem çıkarsa paranızı geri alamazsınız.

Toptancılar ellerinde stok kalmadığını söyleyebilirler ve peşin ödeme isteyebilirler. Bu nedenle tedarikçilerin stok durumunu görmek için fotoğraflı kanıtlar isteyin.

 

İlginizi çekebilir

Doğrudan Çin’deki Fabrikalardan Ürün Alıp Satmak
İthalat ve İhracat İşi Yapmak
İhracat Yapmak İsteyenlere 15 Şahane Tavsiye
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir