Yaşadığımız dijital çağ, dijital pazarlama sektörünü de beraberinde getirdi. Pazar müşterilerinin istekleri, kafa yapıları, tercih ettikleri iletişim biçimleri dur durak bilmez bir değişim içinde. Bu değişimin hızına yetişmekse imkansız. Her geçen yıl, yeni bir sosyal medya platformuyla tanışıyor, söz konusu platformların saman alevi gibi bir parlayıp aynı hızla sönmelerine veya yerlerini yeni alevlere bırakışlarına şahit oluyoruz. Deveye hendek atlatacak denli karmaşık içerikli sosyal medya sistemlerinden tutun da internette fenomen olmuş bin bir çeşit içeriğe kadar pazar müşterilerinin sürekli değişen tercihleri dijital pazarlama sektörünü kendini sürekli geliştirmeye zorluyor.
Aktif birer internet kullanıcısı olarak teknolojideki dudak uçuklatan gelişmeler karşısında heyecanlanmaktan kendimizi alabilmek ne mümkün? Bu öyle bir heyecan ki, bizi bir yandan yaptığımız işe tüm benliğimizi adamaya zorlarken diğer yandan da çalışma hayatımızın sıkıcı olma ihtimalini sıfıra indiriyor. Bu denli aktif kullanım içinde dahi bazı girişimler gözden kaçabiliyor. Hangi trendin hayatımızın ortasına adeta bir bomba gibi düşeceği veya bunlardan hangilerinin ne hızla gelişeceğini tespit etmekse tam bir muamma.
Hal böyle olunca da, her yıl sonu bir sonraki sene fırtınalar estireceğine inandığımız son trendlerin bir listesini oluşturup bunlar üzerine kafa yormak kaçınılmaz oluyor.
2018 yılında sıçrama yapacağına inandığımız 7 önemli dijital pazar trendini sizler için derledik:
1)Büyük Veri(Big Data)
Büyük Veri, sosyal medya paylaşımları, fotoğraf arşivlerimiz, sürekli kayıt altına alındığımız ‘log’ dosyaları gibi farklı kaynaklardan oluşturulan verilerin anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimine verilen ad.
Büyük Veri yıllardır gündemden düşmeyen bir pazar trendi ancak bunca zamandır büyük ölçekli işletmeler ile belli başlı kimselerin tekelindeydi. Son yıllarda kullanımdaki artış ve kolay ulaşılabilirlik özelliği sayesinde etki alanını epey genişletti. Bugün 6 milyonun üzerimde girişimci Büyük Veri projeleri üzerine çalışıyor. Artık küçük işletmecilerden tutun da orta ölçekli işletmelerin sahiplerine kadar herkes bu sisteme kolayca ulaşabiliyor. Nasıl mı? Bilgisayarların var olan verileri kullanarak gelecekteki davranışları ve eğilimleri öngörmelerini sağlayan bir veri toplama tekniği diyebileceğimiz ‘Makine Öğrenmesi’ ile ‘Yapay Zeka’ sayesinde.
Big Data’nın mevcut alt yapısına reklam platformları ve dijital pazar destekleme programları da eklenince ona karşı durmak neredeyse imkânsız oldu. Eğer mevcut binlerce müşteri datasından biri için tuşlara basmanız gerekiyorsa, bu sistemi kullanmanın tam zamanı.
Mutlaka okuyun: Büyük veriyi işe dönüştürmenin yolları
2)Akıllı Hoparlör(Smart Speaker)
2017 yılında akıllı hoparlör endüstrisinde yaşanan gelişmeler beklenin de ötesindeydi. 2022 yılı için yapılan tahminlerse insaların %55’inden fazlasının akıllı hoparlör kullanıyor olup onu evin ayrılmaz bir parçası olarak göreceği yönünde. Yalnızca bu yılın hasılatına bakıldığında dahi milyonlarca ünite sattığı görülen yeni nesil hoparlörler gündelik hayatımıza öyle bir giriş yaptı ki, insanlar bu aletle konuşuyor, ona sesli komutlar veriyor ve verdikleri komutların sonuçlarını gözlemliyorlar. Tüketiciler yavaş da olsa bu tarz ara yüzlere alışıyor, bu da pazarlamacıları artan ilginin nasıl yönlendireceğine dair düşünmeye zorluyor.
Mutlaka okuyun: Akıllı Ürünlerle İlgili İş Fikirleri
3) Uygulama Dünyası
Günümüzde her iş için o işi halledebilecek bir mobil uygulama mevcut. Son on yılda piyasaya sürülen uygulamalardaki çeşitlilik azımsanacak gibi değil. Ancak bu uygulamaların hepsi aynı oranda güven vermiyor, tüketiciler şuanda belli başlı uygulamalara kesin olarak güveniyor ve yalnızca onları gündelik hayatlarının bir parçası olarak kullanıyorlar. Arama motoru olarak Google’ı kullanmak fikri beynimiz de öyle bir yer etmiş ki, Google, ürünleri himayesine almış bir krallığa dönmüş durumda. Hangisinin tahta geçip popüler olacağına karar veren de o. 2018 mobil uygulamalara yatırım yapmak açısından verimli bir yıl olacak gibi. Son derece popüler uygulamalara, daha fazla marka satım ilanı ve antlaşmalarla taçlandırılan kıran kırana bir üstünlük mücadelesine şahitlik edeceğimiz kesin.
4)Doğal Reklam ve Akıllı İçerik
Doğal reklam, markanın mesajını, kullanıcıların internet üzerinde ilgilendiği içeriklere, içeriğin doğallığını bozmayacak şekilde bütünleştirilmesine dayanan bir reklam modeli. Doğal reklamların 2021 yılında mali gelirin %74’ünü sırtlaması bekleniyor. Doğal reklamlar, düzgün formatlandıklarında geleneksel banner reklamlara oranla daha fazla dikkat çekici ve daha az sinir bozucu olabiliyor. İnsanlar bu reklamlara daha fazla süre maruz kalıyor ancak, bu gerçeğin farkında olmamaları reklamların dikkat çekiciliğini her daim korumasını sağlıyor. Tek problem, doğal reklamcılığın tamamıyla farklı bir yöntem gerektiriyor olması. Bu yöntemin temelinde reklamları kişiye özgü hale getirmek yatıyor. Yani, her kişi kendine has, onun bireysel ihtiyaçlarını ön plana çıkaran reklamlarla muhatap oluyor. Önümüzdeki yıllarda doğal reklamcılığın giderek yaygınlaşmasına tanık olacağımız kesin. Ayrıca, bu tür reklamlarda kullanılacak ‘akıllı içerik’in de kaçınılmaz yükselişine tanık olacağız. Akıllı içerikler, cookies yani çerezlerden yararlanarak hedef kitlesine uygun içerik oluşturabilecek, bunu yaparken de derinlemesine bir hedef kitle analizi yapılmasına da ön ayak olacak.
5)Mikro Anlar
Google mikro anları şu şekilde tanımlıyor: Müşteriyi plan yapmaksızın, yani ani bir dürtüyle mobil cihazını kullanmaya iten herhangi bir an. Müşterinin aklında aniden bir fikir beliriyor. Söz konusu fikirler, kişinin bir konu hakkında bilgi alma isteği, bir seyahat, yapmak istenen herhangi bir şey veya alım satım durumlarından biriyle alakalı olabilir. Aklınızdan bu kelimelerden birini geçirip telefonunuza sarıldığınız her an, mikro an olarak tanımlanıyor. Elbette ki yaşadığımız her an değerli, ancak mikro anlar daha değerli. Yakın gelecekte mikro anlara kafa yoran ve bu alandaki işleyişi anlamaya çalışıp sermayesini bu alana yönelten markaların en yüksek başarıyı elde edecekleri söyleniyor. Sistem, derinlemesine bir hedef kitle araştırması gerektirmesinin yanında, mobil dünyaya yönelik kapsamlı stratejilere de ihtiyaç duyuyor. Yine de ümitsizliğe kapılmayalım. Yeni nesil araç gereçler sayesinde güzel gelişmelere şahit olacağa benziyoruz.
6)İçerik ve İnfluencer(Tavsiye temelli) Pazarlama
İnternet üzerinde yararlı ve ilgi çekici içerikler üreterek marka ve ürününüzü büyütme stratejisi olarak tanımlanan içerik pazarlama uzun süredir revaçta olan bir pazarlama stratejisi ancak ciddi bir problemle karşı karşıya, AŞIRI DOZ. Web sitesine sahip her marka aynı sayılabilecek konseptte bir içerik pazarlama stratejisi uyguluyor. Sosyal medya ağları fark edilmek için adeta çırpınan içerik pazarlamacılarıyla dolu. Dolayısıyla yakın gelecekte yatırımların yönü tamamıyla değişecek gibi görünüyor. Pazarlamacılar sermayelerini pazarda kendilerine yeni bir yer açmak için uğraşmak yerine, mevcut olanları kapma yolunda harcayacaklar. Başka bir ifadeyle markalar, görünürlüklerini artırmak ve kendi etki alanlarını yaymak adına, kendi çaplarında bir seyirci kitlesine ve üne kavuşmuş ‘influencer’ denen etki alanı geniş kişilere yatırım yapmayı tercih edecek. Tavsiye temelli bir pazarlamanın zeminini oluşturacak bu strateji hem daha az maliyetli hem de markalara çevrimiçi görünürlük kazanmalarında ciddi bir destek sağlıyor. Bu yöntemle emek israfının önüne geçmek de mümkün, çünkü sistem üretilen içerik miktarını büyük oranda azaltabilmekte.
7)Chatbots
İnternet yoğun bir mecra, karmaşasında kaybolmaksa an meselesi. Bu yüzden, tüketicilerin çoğu, markalarla birebir iletişimi de içeren kişiselleştirilmiş deneyimleri tercih ediyor. Dürüst olmak gerekirse iletişimde tamamıyla bireyselleşmiş bir yaklaşım geliştirebilmek pek mümkün gözükmüyor, bundandır ki markalar düşük maliyetli yeni bir alternatif olarak Chatbot adı verilen sohbet motorlarına yönelmiş durumda. Peki, nedir bu Chatbot?
Kelime anlamı olarak chat ve robot ‘un kısaltmasından oluşan chatbot bazı özel işlerinizi yaptırabileceğiniz, sohbet edebileceğiniz ve eğlence amaçlı konuşabileceğiniz bir yazılım. Amazon Echo, Google Home assistant gibi…Chatbots gün geçtikçe akıllanıyor ve kişiselleştirilmeye daha müsait bir sisteme dönüşüyor. Bu özelliği sayesinde hem pazarlamacılar hem de hedef kitle tüketiciler arasında popülerliği artıyor. Sistem bu yılın sonlarına doğru hayatımızın merkezine yerleşecek gibi görünüyor. Eğer müşterilerinize geniş kapsamlı olduğu kadar kişiselleştirilmiş de bir deneyim sunmak istiyorsanız bu sistem sizin için biçilmiş kaftan.