Elon Musk’ın Başarı Hikayesi

Meslek: Mühendis, Mucit, Kaşif
Doğum Tarihi: 28 Haziran 1971
Eğitim: Stanford Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi, Ontario Queen’s Üniversitesi
Doğum Yeri: Pretoria, Güney Afrika
Burç: Yengeç

Güney Afrikalı bir girişimci Elon Musk, Tesla Motors ve 2012 yılında ticari uzay aracı üretmiş olan SpaceX’in kurucusudur.

 

Giriş

1971 yılında Güney Afrika’da doğdu. Startup şirketi Zip2’yi Compaq Computer’s satarak yirmili yaşlarının sonunda multimilyoner oldu. 1999’da X.com, 2002’de SpaceX ve 2003’te Tesla Motors gibi şirketler kurarak başarısını çok daha ileri seviyelere taşıdı. Musk’ın esas gündeme gelmesi ise 2012 yılında SpaceX’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan ilk ticari uzay aracını fırlatmasıyla oldu.

 

Gençlik Yılları

Güney Afrika’da doğup büyüyen Elon Musk, ilk bilgisayarına 10 yaşında sahip oldu. Kendi kendine bilgisayar programlamayı öğrendi ve 12 yaşında ktasarladığı Blastar adındaki oyunu satarak 500 dolar kazandı. 1989 yılında, 17 yaşındayken Kanada’da bulunan Queen’s Üniversitesi’ne eğitim görmeye gitti. Ancak ekonomi ve fizik okumak için bu okulu bırakıp Pennsylvania Üniversitesi’ne geçiş yaptı.

Bu üniversiteden fizik ve ekonomi alanlarında çift diplomayla mezun oldu.

Pennsylvania’dan mezun olduktan sonra, Elon Musk Stanford Üniversitesi’nde enerji fiziği alanında doktora yapmak için Kaliforniya’ya geçti. Ancak tam o sıralarda internet ortaya çıktı.

Stanford’a kaydolduktan 2 gün sonra bu okulu da bıraktı ve ilk şirketi olan Zip2’yi kurdu.

Çevrimiçi bir şehir rehberi olan Zip2 kısa sürede New York Times ve Chicago Tribune gazetelerinin internet sitelerine içerik sunmaya başladı. 1999 yılında Compaq Computer Corporation’un bir departmanı Zip2’yi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi opsiyonuyla satın aldı.

 

Azimli Bir Girişimci

Elon Musk 1999’da ayrıca çevrimiçi finansal hizmet ve ödeme şirketi olan X.com’un kurucuları arasında yer aldı. Bu şirket bir yıl sonra bugün PayPal olarak bilinen sitenin kurulmasına neden oldu. 2002 yılında PayPal’ın 1.5 milyar dolarlık hissesi eBay tarafından satın alındı. Satıştan önce Musk, PayPal’ın %11’lik hissesine sahipti.

“Bir problemi çözmeye çalışıyorsam, sonucu bulmadan önce problemle ilgili bazı şeylere yaklaşıyorum. Sonra saatlerce bunun üzerine düşünüyorum.”

Kazandığı şöhrete sığınmayan Musk, 2002 yılında SpaceX adındaki Uzay Keşif Teknolojileri şirketini kurdu. Şirketin amacı insanları uzay gezisine çıkarmak amacıyla uzay araçları üretmekti. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşımacılığı yapmak üzere şirketle anlaştı. Bunun ardında yatan sebep NASA’nın kendi uzay mekiği görevlerini ve astronot gönderme işlerini zamanla devralmaktı.

İnsan ırkının geleceği ve uzayın sahip olduğu sınırsız potansiyel her zaman Elon Musk’un ilgi alanına girmiştir. Bu ilgiye istinaden uzay keşfi ile yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları keşfi amacıyla Musk Vakfı’nı kurdu.

 

Tesla Motors

Bir diğer Musk girişimi ise Tesla Motors. Şirket fiyatı makul elektrikle çalışan araba üretiminde faaliyet gösteriyor. 2008 yılında 0’dan 100 kilometreye 3.7 saniyede çıkabilen ve lityum bazlı bataryasıyla 400 kilometre mesafe alabilen Roadster adındaki spor arabayı görücüye çıkardı. Daimler’in hisse senediyle, Toyota’nın da stratejik işbirliği ile destek verdiği Tesla Motors Haziran 2010’da halk arz edildi ve toplamda 226 milyon dolar para toplanmış oldu.

Buna ek olarak şirket, Model S adındaki ilk elektrikle çalışan sedan modelini üretti. İki şarj istasyonu arasında 425 kilometre yol alabilen otomobil 2013 yılında Motor Trend dergisi tarafından “Yılın Otomobili” seçildi.

 

Kalkış Hazırlıkları

22 Mayıs 2012’de, Musk ve SpaceX uzaya Falcon 9 adında insansız kapsül içeren bir roket göndererek tarihe geçti. Bu araç, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlara 500 kilogramlık bir malzeme götürdü. Bu da ilk kez özel bir şirketin Uluslararası Uzay İstasyony’nda uzay aracı göndermesi anlamına geliyor. Bu fırlatışın başarıyla sonuçlanması üzerine Musk şöyle diyor: “Çok şanslı hissediyorum… Sanki Super Bowl’u kazanmış gibiyiz…”

Aralık 2013’te SpaceX bir başka tarihi olaya imza attı. Falcon 9 yerinde sabit duran transfer yörüngesine uydu götürdü. Dünyanın dönüşüyle uydunun yörüngeye kitlenmesi arasındaki mesafe birbiriyle örtüştü. Şubat 2015’te SpaceX bu sefer içinde Uzay Derinliği İklim Gözlemleme uydusu bulunan bir Falcon 9 gönderdi uzaya. Bu uydu ise dünyadaki enerji nakil şebekelerini ve iletişim sistemlerini etkileyen aşırı güneş yayılımlarını gözleme amacı taşıyor.

 

Hyperloop

Musk yenilikçi fikirlerini gerçeğe dönüştürme konusunda hız kesmiyor. Ağustos 2013’te, “Hyperloop” adındaki yeni ulaşım konseptini tanıttı. Bu proje büyük şehirler arasındaki ulaşım süresini ciddi şekilde düşürmeyi amaçlıyor. Hava koşullarına karşı dirençli olan ve aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan Hyperloop’un ana mantığı, kapsül içindeki yolcuları düşük basınçlı tüpler içinde saatte yaklaşık 1200 kilometre hızla ileri doğru itmek biçiminde. Musk bu projenin gerçekleşmesinin ve kullanıma hazır hale gelmesinin 7 ila 10 yıl alacağını kaydediyor.

Musk her ne kadar Hyperloop’un havayolları ve demiryollarından daha güvenli bir yolculuk biçimi olduğunu savunsa da projenin tahmini maliyeti 6 milyar dolar. Bu da Kaliforniya eyaletinde yapılması planlanan demiryolları sisteminden 10 kat daha maliyetli olacağı anlamına geliyor. Bu durum da Musk’ın projesine şüpheyle bakılmasına neden olmuş halde. Ancak ne olursa olsun, Musk bu projenin desteklenmesi için arayış içinde bulunuyor. Haziran 2015’te Hyperloop kapsüllerinin prototipi için bir tasarım yarışması açtığını duyurdu. Katılımcılar, tasarımlarını Haziran 2016’da SpaceX tesislerinde test etme şansına sahip olabilecek.

 

İlginizi çekebilir

İlham Veren Başarı Hikayeleri
Elon Musk’ın Hayatı Hakkında 15 Tuhaf Gerçek
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir