Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri

Yeni kurulan her 10 işletmeden yarısının ilk 5 yıl içinde battığını biliyor musunuz? Ve sadece 3’ü yıllarca ayakta kalabiliyor. Peki bu 3 işletmeyi diğerlerinden ayıran ne olabilir?

Bir girişimci olarak zor zamanların üstesinden gelebilecek özelliklere sahip misiniz?

Başarılı girişimcilerin bir sürü ortak özelliği var. Bu nedenle başarıyı nasıl tanımladığınızın pek bir önemi yok. Girişimcilerin özelliklerinin hepsine sahip olmasanız da üzülmeyin. Pratik yaparak, doğru tutumu takınarak, hedefler belirleyerek ve bu hedefleri adım adım gerçekleştirerek birçoğunu öğrenebilirsiniz.

Seçilen faaliyette başarılı olmak için belirli zorunlulukları yerine getirmeniz gerekir: Araba kullanmak için ehliyetiniz olmalıdır. Sporda performansınızı en üst seviyeye çıkarmak için antrenman ve pratik yapmanız gerekir. Rahat bir emeklilik için finansal yatırımlar yapmanız şarttır. Hedefiniz başarılı olmaksa formül yine aynıdır. Geliştirilmesi, uygulanması ve yönetilmesi gereken zorunluluklar vardır. İşte sizlere başarılı girişimcilerin sahip olduğu 37 özellik:


Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

1. Tutku: Yaptıkları işe tutkuyla bağlıdırlar

Hayatınızın neredeyse tamamı işinize endeksli olacak. Gerçekten tatmin olmanın yolu, harika işler başaracağınıza inandığınız işi yapmaktan geçer. Harika işler başarmanın yolu da işinize duyduğunuz tutkudan geçer. -Steve Jobs

Girişimciliği tek bir kelimeyle özetlemek istersek tutku diyebiliriz.

  • Senelerce sıkılmadan yapabileceğiniz bir iş var mı?
  • Parçası olduğunuz iş için gece gündüz fark etmeksizin emek vermeye razı mısınız?
  • Hayatınızın sonuna kadar aynı işi sürdürmekten keyif alır mısınız?

Bu tür sorulara olumlu yanıt veriyorsanız sizde de girişimciliğin en temel unsuru var demektir. Bir işe yönelik olarak sahip olduğunuz tutku ve motivasyon, o işte ne kadar başarılı olacağınızın en net göstergelerindendir. Tutku olmadığı zaman başlangıçta ne kadar hevesli olursanız olun, bir süre sonra sıkılır ve başarılı olma ihtimalinizi de sıfıra indirirsiniz.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?


2. Cesaret: Hesaplanmış riskler alırlar.

Yeterince sabreder ve uzunca bir süre beklerseniz hiçbir şey olmaz.

Girişimcilerin en belirgin özelliklerinden biri de, belirsizlik zamanlarında risk alabilen kişiler olmalarıdır. Ancak risk alabilen herkes girişimcidir diye bir şey söz konusu değildir. Girişimcileri özel kılan şey, aldıkları riski ince eleyip sık dokuyabilmeleridir. Yani diğer bir söyleyişle, girişimciler ne zaman risk almaları gerektiğini bilirler. Fayda ve maliyet analizi yaparak risk alırlar. Risk aldıklarında aynı zamanda A, B, C planlarını da hazır ederler.

Faya ve maliyet analizi yapmamak, oksijen tüpünü kontrol etmeden okyanusa dalmaya benzer.

Mutlaka okuyun: Hesaplanmış Riskler Alarak İş Hayatında Başarıyı Yakalayın


3. Özgüven: Kendilerine inanır ve disiplinlidirler.

Girişimcilerin yaptıkları işten keyif almaları, kendilerine inanmalarını sağlar. Bu yüzden başarılı girişimcilerin özgüvenleri yüksektir. Tüm bu unsurlar bir araya gelince de ortaya iş disiplini çıkar. Yani iyi bir girişimci, disiplinli çalışıp disiplinli yaşar. Neyi ne zaman yapacağını bilir. Doğru zamanda doğru hamleler yapar.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim

Mutlaka okuyun: Kendine İnanmak ve Güvenmek İsteyenlere


4. Esneklik: Uyum sağlamayı bilirler.

Bir kişinin yaptığı işi tutkuyla sevmesi harika bir şeydir. Ancak mevcut şartlara göre esnek davranmak da bir girişimcinin olmazsa olmaz özelliklerinden biridir. İyi bir girişimci inandığı işleri yapar, ancak bu işten kazanç sağlamak da en az o kadar önemlidir. Piyasa ihtiyaçları sürekli değişim gösterdiği için başarılı bir girişimci uyanık olmalı ve yeni şartlara uyum sağlamasını bilmelidir. Diğer bir ifadeyle iyi bir girişimci piyasanın ihtiyaçlarını iyi analiz eder ve esnek olmayı iyi bilir.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?


5. Sundukları ürün ve hizmeti iyi bilirler, piyasayı yakından takip ederler.

Girişimci sunduğu ürün veya hizmeti iyi bilmelidir. Ürün ve hizmet kadar piyasa koşullarını incelemek de başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken bir özelliktir. Rakiplerin durumları, piyasanın iniş çıkışları, ekonomik ortam, insanların alışveriş tutumları gibi pek çok faktör bir girişimin başarılı olup olmayacağını tayin eden unsurlardır. Bu yüzden iyi bir girişimci piyasayı çok iyi takip eder.

Mutlaka okuyun: Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Mutlaka okuyun: Pazar Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

6. Para yönetiminden anlarlar.

Parayı nereye ve ne kadar harcayacağınızı bilmiyorsanız ne kadar mükemmel bir iş çıkardığınızın bir önemi kalmaz, batmaya mahkumsunuzdur.

Bir şirketin para kazanır hale gelmesi zaman alabilir. Yani yeni kurulan bir şirket, sunduğu ürün veya hizmetten gelir elde edene kadar kendi cebindeki parayla kavrulmak zorundadır. Bu da para yönetimini iyi bilmekle mümkündür. Başarılı olmaya aday bir girişimci, parasını nasıl kullanacağını bilir. Şirket çok para kazanmaya başladığında bile gelir-gider dengesine özen gösterir.

Nakit akışı her işletmenin yaşam kaynağıdır. Envanter almak, hizmetler için para ödemek, tanıtım ve pazarlama yapmak, ekipmanları tamir etmek ve yenilemek.. Kısacası para kazanmak için nakit akışına ihtiyacınız vardır. İşte bu nedenle bütün girişimcilerin nakit akışını devam ettirmek ve faturaları ödemek için parayı mantıklı bir biçimde yönetmeleri gerekir. Para yönetiminin iki yönü vardır.

-Sunduğunuz ürünler ve hizmetler karşılığında müşterilerden aldığınız para ( gelir )

-Envanter, malzemeler, maaşlar ve faaliyete devam etmek için gerekli olan diğer şeyler için harcadığınız para ( gider )

Mutlaka okuyun: Nakit Akışı Nasıl Yönetilir?

Mutlaka okuyun: Kazançlarınızla Şirketinize Yeniden Yatırım Yapmak


7. Planlamaya önem verirler.

Girişimcilik kısıtlı kaynaklarla (para, zaman, çevre) sıfırdan bir iş kurmak demektir. Bu yüzden bir girişimcinin belli bir plan dahilinde hareket etmesi son derece önemlidir.

İşinizi her yönüyle planlamanız sadece bir zorunluluk değildir. Aynı zamanda geliştirilmesi, uygulanması ve devam ettirilmesi gereken bir alışkanlıktır. İş kurmadan önce yapacağınız bir iş planı, sizi A noktasından B noktasına götürecek olan bir harita ve aynı zamanda işinizin başarısını ölçen bir denek taşıdır.

Elbette, planlama çok önemlidir fakat fazla plan yapmak bazen icraate geçmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle doğru planlama yapmak mühimdir. Bir fikrin uygulanabilirliğini test etmek, bunun için gereken zaman, emek ve para miktarını belirlemek planlamanın en temel unsurlarıdır.

Mutlaka okuyun: Stratejik Planlama Nasıl Yapılır?


8. Çevre yapmaya özen gösterirler.

Başarılı bir girişimci sadece mevcut ilişkilerine yaslanmaz. Mesleki konferanslara katılır ve yeni insanlarla tanışır. Bir girişimin büyüyüp gelişebilmesi için geniş bir kitle tarafından bilinmesi ve tanınması gerekir. Bunun en iyi yolu da bir girişimci olarak mümkün olduğunca faal olmanız, sosyalleşmeniz ve farklı insanlarla iletişim kurabilmenizde yatar.

Ayrıca başarılı bir girişimcinin iş hayatında kendisinden daha tecrübeli bir akıl hocasına ihtiyacı vardır. Dünyanın en başarılı iş adamlarının bile zaman zaman iş ve hayat hakkında tavsiye aldıkları akıl hocaları bulunmaktadır.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Nasıl Çevre Yapılır?


9. Vizyonları doğrultusunda durmadan çalışırlar

Herhalde hepimiz “Sosyal Ağ (The Social Network)” adlı filmi duymuş ya da izlemişizdir, yani mutlaka Facebook’un kuruluş hikayesi hakkında az çok bilgimiz vardır. Dahi Mark’ın vizyonu, insanların son derece kolay bir şekilde sosyalleşip sürekli irtibatta kalabilecekleri bir internet sitesi yaratmaktı. Tabii böyle bir site kurmak hiç de kolay değildi ancak Mark, başarıyı yakalarsa çok takdir göreceğini de gayet iyi biliyordu. Ona göre bu vizyonu hayata geçirmek için çalışmaya değerdi.

Hem yaratıcı bir vizyoner hem de belirli bir işe yatkınsanız yeteneklerinizle neler yapabileceğinizi çok iyi düşünün.

“Sahip olduğum yetenekleri ne şekilde kullanırsam insanlara başarı izlenimi veririm?” diye kafa yorun. “Ne yaparım ne ederim de topluma katkıda bulunurum?” diye düşünürseniz emin olun çabalarınız gözden kaçmayacaktır. Böyle bir hedefiniz yoksa birilerini nasıl etkileyeceğinize dair boş hayaller kurmak zorunda kalır, fikirlerinizi gerçekleştirmekten kendinizi mahrum bırakırsınız. Elbette sadece vizyon sahibi olmak da yetmez, vizyonunuzu insanlarla paylaşmanın da bir yolunu bulmanız gerekir.

Yönetme tutkunuzun yitip gitmesine asla izin vermeyin, sahip olduğunuz becerileri daha da geliştirin. “Başka insanlardan ne öğrensem kârdır” diye düşünün ve tüm dünyayla paylaşabileceğiniz yeni fikirler üretin. İşte bunları yaparsanız cidden başarılı olur, insanların takdirini toplarsınız.

Mutlaka okuyun: Fark Yaratmak İçin Elon Musk Olmanıza Gerek Yok


10. Kendilerini sorgularlar.

Kendinize “Neden girişimciyim” diye sorduğunuzda verdiğiniz yanıt sizi şüpheye düşürebilir. Ancak bu soruyu kendinize sık sık yöneltmek rotanızı belirlemenize, hedeflerinizi netleştirmenize, tabiri caizse kendinizi çeki düzen vermenize yardımcı olur. Yani girişimci olmak şahane bir sıfattır, ancak bu sıfatın gerektirdiği özelliklere sahip olmak çok daha önemlidir. Bu yüzden kendinizi zaman zaman sorgulamanız yararınıza olur.

Mutlaka okuyun: Kendi “Neden”inizi Nasıl Bulursunuz?


11. Yaptıkları işi keyif alarak yaparlar

İş yaparken kişisel tatmin, finansal kazanç, istikrar ve haz çok önemlidir. Yani yaptığınız işten keyif almazsanız bu başarınıza olumsuz bir biçimde yansır veya sonrasında başarı eksikliğine neden olur. Aslına bakacak olursanız yaptığınız şeyden keyif almazsanız, başarılı olma şansınızı düşürürsünüz.

Mutlaka okuyun: Gerçekte Ne İş Yapmak İstediğinizi Anlamanıza Yardımcı Olacak 7 Öneri


12. Yaptıkları işi ciddiye alırlar

Yaptığınız işe; sattığınız ürünlere ve hizmetlere gerçekten inanmazsanız verimli ve başarılı olamazsınız. Örneğin evden çalışan girişimcilerin birçoğu işlerini yeteri kadar ciddiye almadıklarından başarısız olurlar, dikkatleri kolayca dağılır, motive olamazlar ve gayretli bir şekilde çalışamazlar. Ofis binasından, ofis parkından, mağazadan veya fabrikadan çalışmadıkları için onları ciddiye almayan karşıt fikirlilerin tuzağına düşerler.

Mutlaka okuyun: Girişimcilere, Odaklanma Konusunda 8 Etkili Tavsiye


13. İnsanları can kulağıyla dinlerler

Başarılı girişimcilerin ortak özelliklerinden biri de çok iyi birer dinleyici olmalarıdır. Karşılarındaki kim olursa olsun ondan öğrenecekleri çok şey olduğunu düşündükleri için herkesi dinlerler. Böylece hem herkes tarafından sevilirler hem de sürekli insanlardan yeni şeyler öğrenirler.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Dinleyici Nasıl Olunur?


14. Müşterilere odaklanırlar

Mesele sattığınız ürünler veya hizmetler değildir. Mesele ürünleriniz veya hizmetleriniz karşılığında aldığınız para değildir. Mesele rekabet ve rakiplerinizi nasıl yeneceğiniz de değildir.

Asıl mesele müşteriler veya alıcılardır. Sonuçta başarılı olup olmayacağınızı belirleyecek olan müşterilerinizdir. Politikalarınız, garantileriniz, ödeme seçenekleriniz, çalışma saatleriniz, sunumlarınız, reklam ve tanıtım faaliyetleriniz ve internet sitenizde dahil olmak üzere her şey müşteri odaklı olmalıdır. Buna ek olarak dahili ve harici müşterilerinizin kimler olduğunu da bilmek zorundasınız.

Mutlaka okuyun: Rakiplerinize Değil, Müşterilerinize Odaklanın!


15. Kendilerini çok iyi pazarlarlar

Ürünlerinizin veya hizmetlerinizin alınması için işinizin, kişisel yeteneklerinizin, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin keşfedilmesi ve kitleler tarafından benimsenmesi gerekir. Sonuçta insanlar kim olduğunuzu bilmezlerse, ne sattığınızı bilmezlerse ve sattığınız şeyi neden almaları gerektiğini bilmezlerse neden sizden ürün veya hizmet alsınlar ki?

Kendi reklamınızı yapmanız en faydalı ancak en az kullanılan pazarlama araçlarından biridir.

Mutlaka okuyun: Ürünün Kendini Satmasının 5 Yolu


16. Olumlu bir imaj sergilerler

İnsanlar üzerinde pozitif ve unutulmaz bir etki bırakın. Başarılı girişimciler mümkün olan en profesyonel imajı sergilemek için zahmete girmek ve çaba göstermek zorundadırlar. Girişimcilerin büyük bir bölümünün potansiyel müşterileri etkileyecek ve sürekli müşterileri cezbedecek süslü ofisleri, şık vitrinleri ve showroomları yoktur. Bu nedenle imajlarını yaratmak ve devam ettirmek için hayal gücüne ve yaratıcılığa ihtiyaçları vardır.

Mutlaka okuyun: Müşterilerin Beklentilerini Aşmak İçin 12 Şahane Tavsiye


17. Müşterilerini elde tutmaya aşırı özen gösterirler

 Sadık müşteriler işletmeler için 10 kat daha kazançlıdırlar.

Başarılı girişimcilerin en büyük özelliği ve en önemli rekabet avantajı müşterileriyle daha yakından ilgilenebilmeleridir. Müşteriler, beklemeleri gerektiğini duymaktan veya doğru departmana bağlanabilmek için bir sürü tuşa basmaktan yorulmuş ve bıkmış durumdalar.

Başarılı bir girişimci telefonları cevaplayabilir ve müşterilerini yakından tanımak için müşterilerine özel ilgi gösterebilir. Bunları yaparak satışlarını büyük ölçüde artıracaklarını da bilirler.

Yapılan bir araştırmaya göre kazancın %80’i var olan müşterilerden elde ediliyor. Bu nedenle yeni müşterileri etkilemeye çalışırken bir yandan da düzenli müşterilerinize yakın ilgi göstermeniz gerekiyor. Modern teknoloji dünyasında özel ilgi daha çok değer görüyor ve hatırlanıyor.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati ve Memnuniyeti Nasıl Sağlanır?

Mutlaka okuyun: Müşterileri Elde Tutma ve Geri Kazanma Yolları


18. Teknolojiyi faydalarına kullanırlar

Kendinizi ileri teknolojiye kaptırmayın ancak teknolojinin avantajlarından da faydalanın. İnternetin en şaşırtıcı özelliklerinden biri, bir veya iki kişinin bir işi bodrum katından yöneterek bir internet sitesini milyar dolarlık bir şirkete çevirebilmesi ve kimsenin de bunu fark etmemesidir. Teknoloji dünyasına ilişkin gelişmeleri takip edin. En iyi teknoloji başkalarını etkileyen değil, size yardımcı olandır.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Teknolojiye Ayak Uydurmak Neden Bu Kadar Önemli?


19. Birinci sınıf bir ekip oluştururlar

Hızlı gitmek istiyorsanız tek kişi çalışabilirsiniz ancak daha uzağa gitmek istiyorsanız ekip olmak zorundasınız.

Hiç kimse tek başına büyük başarılara imza atamaz. Ekibiniz çalışanlar, aile üyeleriniz, arkadaşlarınız, tedarikçiler, iş ortakları, alt yükleniciler, yerel yönetim, sektör veya iş derneklerinden oluşabilir. Tabii ki en önemli ekip üyeleriniz müşterileriniz olacaktır. Hepsinin işletmenizin başarısında söz hakkı olacaktır.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek


20. Uzman olarak tanınırlar

Çözülmesi gereken bir probleminiz olduğu zaman birinin tavsiyesine ihtiyaç duyuyor musunuz veya belirli bir probleminizi çözmenize yardımcı olması için alanında uzman birini arıyor musunuz?

Açıkçası bir problemimiz olduğu zaman en kesin bilgiyi ve yardımı almak isteriz. Doğal olarak da problemimizi çözmemize yardımcı olacak bir uzman bulmaya çalışırız. Su borusu patladığında tesisatçıyı ararsınız, evinizi satacağınız zaman emlakçıyla görüşürsünüz veya dişiniz ağrıdığında diş hekimine gidersiniz. Bu nedenle, uzmanlığınızla ne kadar tanınırsanız o kadar çok satış yaparsınız. Uzman olarak tanındığınız zaman satış yapmak için yeni ve nitelikli insanlar bulmanıza gerek kalmaz, uzmanlığınızdan dolayı onlar size gelir.

Mutlaka okuyun: Sektörde Lider Olmak İstiyorsanız Başkalarına Yardım Edin!


21. Sorumluluklarını sınırlandırırlar ve görev dağılımı yaparlar

Birçok işletme sahibi mümkün olduğunca çok şey yapmaya ve aynı anda birçok görevin üstesinden gelmeye çalışır. Aslına bakacak olursanız çoklu görev kabiliyeti başarılı girişimcilerin özelliklerinden biridir. Ancak uzun vadede yol katetmek istiyorsanız ara sıra kenara çekilmeniz ve ileriye bakmanız gerekir. Başarılı girişimciler hangi konuda iyi olduklarını ve hangi görevleri başkalarına devredeceklerini çok iyi bilirler.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Görev Dağılımı Nasıl Yapılır?

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler İşin Sadece %5’ini Üstlenirler!


22. Rekabet avantajı yaratırlar

Rakiplerinizden bağımsız olarak fiyatlarınızı artırma gücüne sahipseniz büyük bir rekabet avantajına sahipsiniz demektir.

Yeni bir işin net biçimde tanımlanmış benzersiz satış teklifine ihtiyacı vardır. Neden insanlar rakipleriniz yerine sizinle çalışsınlar veya neden insanlar rakiplerinizin ürünleri veya hizmetleri yerine sizin ürününüzü veya hizmetinizi satın alsınlar? Başka bir ifadeyle, sizi rakiplerinizden farklı kılan şey ne? Daha iyi hizmet, daha uzun garanti süresi, daha iyi seçenekler, daha uzun çalışma saatleri, daha esnek ödeme seçenekleri, daha düşük fiyat, kişiselleştirilmiş hizmet, daha iyi müşteri hizmetleri, daha iyi iade ve değişim politikaları veya bunlardan birkaç tanesinin kombinasyonu?

Mutlaka okuyun: Rekabet Avantajı Nasıl Sağlanır?


23. Kendilerine yatırım yaparlar

Başarılı girişimciler pazarlama kitapları, dergiler, raporlar, gazeteler, haber bültenleri ve sektör yayınları alırlar ve okurlar. Bu kaynakların iş anlayışlarını ve pazarlama fonksiyonlarını ve becerilerini geliştireceğini bilirler. Derneklere ve kulüplere üye olurlar ve başarılarının sırrını öğrenmek ve kendi hedeflerini ve amaçlarını tanımlamalarına yardımcı olmaları için diğer nitelikli iş adamları ile ağ kurarlar. Başarılı girişimciler yaptıkları işte uzmanlaşmış olsalar bile iş ve pazarlama seminerlerine, workshoplara ve eğitim kurslarına katılırlar. Bunu yaparlar çünkü eğitimin devam eden bir süreç olduğunu bilirler. Bir şeyleri daha kısa sürede, daha az çabayla ve daha iyi bir şekilde yapmanın yolları her zaman vardır. Kısacası, başarılı girişimciler en güçlü, en verimli ve en iyi iş ve pazarlama araçlarına yatırım yapmaktan asla vazgeçmezler.

Mutlaka okuyun: Kendinize Yatırım Yapmanın Yolları


24. Ulaşılabilir olurlar

Öğle yemeğinin birkaç dakika içinde hazır olduğu, kuru temizlemenin aynı gün içinde verildiği, paramızın bankamatiklerde hazır olduğu ve pizzanın otuz dakika içinde gönderildiği bir çağda yaşıyoruz.

Unutmayın ki insanlar çok çalışıyorlar ve zahmete giriyorlar. Bu nedenle zar zor kazandıkları parayı size verirken güçlük çıkarabilirler. Rüzgar her zaman tersine dönüyor. İnsanların sizinle iş yapmasını kolaylaştırın. Yani ulaşılabilir olun ve ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında bilgi sahibi olun. Müşterilerinize istedikleri şeyi istedikleri zaman da sağlamak zorundasınız.

Mutlaka okuyun: Müşteriye Cevap Verme Süresi Nasıl Düşürülür?

 

25. İtibar sahibidirler

İtibar kazanmak 10 yıl, bu itibarı kaybetmek ise sadece birkaç saniye sürer..

İyi bir itibar başarılı girişimcilerin en somut özelliği ve pazarlanabilir varlığıdır. İtibarı para ile satın alamazsınız. İtibar sözlerinizi tutarak kazanabileceğiniz bir şeydir. Müşterinize ürünü çarşamba günü teslim edeceğinize dair söz verdiyseniz, bu sözünüzü tutmak zorundasınız. Bir şeyi tamir edeceğinizi söylediyseniz, en iyi şekilde tamir etmelisiniz. Sunduğunuz şeyin tutarlılığı bir diğer kilit unsurdur. Müşterilerinize düzenli olarak aynı hizmeti veremezseniz, size güvenmeleri için bir nedenleri olmaz ve güven olmazsa itibarda olmaz.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Güven İnşa Etmenin Yolları


26. Fayda satarlar

Ürün özelliklerini vurgulamak deneyimsiz veya özenti girişimcilere göredir. :Onun yerine satın alma heyecanı yaratarak ürünlerle veya hizmetlerle alakalı faydalar satmak en profesyonel satıcıların odaklandıkları şeydir.

Örneğin İpod 2001 yılında tanıtılırken “15 gb belleğe sahip bir müzik çalar cebinizde”  vb. bir ifade kullanılmadı. Onun yerine şu slogan insanların zihninde büyük bir yer etti:

” İpod’la 1000 şarkı cebinizde! “

Reklamlarınız, satış sunumlarınız, basılı pazarlama malzemeleriniz, ürün ambalajlarınız, internet siteniz, haber bültenleriniz, ticari sergiler ve tabelanız hayati önem taşır. Hedef kitleniz ile iletişim kurmak için kullandığınız her araç ürününüzle veya hizmetinizle alakalı faydalar satmak zorundadır.

Mutlaka okuyun: Müşteriler Ne İster?


27. Toplumun gelişmesine ön ayak olurlar

Ateşin bulunmasından yapay zekanın hayatımıza girmesine kadar tüm tarih boyunca girişimciler, toplumun gelişimine ve ilerlemesine hep önayak olmuşlardır.

Dünyada fark yaratmak için bir sonraki Facebook’u kurmanıza da gerek yok. Bunu yapmanın bir sürü yolu vardır. Aşevlerine veya hayır kurumlarına yardım edebilirsiniz, toplumsal etkinliklerin düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz ve yerel politikaya dahil olabilirsiniz. Toplumu geliştirmek için tasarlanmış programlara ve politikalara konsantre olmuş derneklere ve kulüplere katılabilirsiniz. Şu bir gerçek ki insanlar tanıdıkları, hoşlandıkları, saygı duydukları ve diğerlerine yardım eden insanlarla iş yaparlar.

Mutlaka okuyun: Fark Yaratmak İçin Elon Musk Olmanıza Gerek Yok


28. Uzun Vadeli Düşünürler

3 yıllık bir zaman dilimini düşünürek çalışıyorsanız birçok kişiyle rekabet ediyorsunuz demektir. – Jeff Bezos

Başarılı girişimcilerin en önemli özelliklerinden biri de uzun vadede fayda ve kazanç getirecek işlere öncelik vermeleridir. Kısa vadedeki kazançlardan ziyade bundan en az 5 – 10 yıl sonrasını düşünürler.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Uzun Vadeli Düşünmek


29. Müzakere sanatında uzmanlaşırlar

Etkili müzakere yeteneği her girişimcinin uzmanlaşması gereken bir beceridir. Hatta satın almaya teşvik etmekten sonraki ikinci zorunluluktur. Müzakere sanatında uzmanlaşmanın ince ayarlanmış bir beceri olduğunu ve bu beceri sayede kazan kazan durumunu her zaman organize edebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Kazan kazan ayarlamaları uzun vadeli ve karlı iş ilişkilerinin temelidir.

Mutlaka okuyun: Kazançlı Çıkmanızı Sağlayan En İyi Pazarlık Teknikleri

Mutlaka okuyun: İknsa Etme Sanatı ile Herkesi İkna Edin!


30. Çalışma alanlarını üretkenliği artırmak için tasarlarlar

Performansınızı ve üretkenliğinizi maksimuma çıkarmak için çalışma alanınızı dikkatli bir biçimde planlayın, düzenleyin ve gerekiyorsa profesyonelliğinizi yansıtın. Evdeki iş faaliyetlerinizi aile üyelerinin dışarıda kaldığı ve kapısı olan ayrı bir odada yürütmeniz daha mantıklıdır. Küçük bir oda, ayrı bir yatak odası veya bodrum iyi bir seçenektir. Bu mümkün değilse bir odayı parçalara bölebilirsiniz veya işlerinizi evde kimsenin olmadığı saatlerde halledebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Çalışma Masası ve Ortamını Düzenleyerek Üretkenliğinizi Artırın!

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Çalışma Masaları


31. Düzenlidirler

Düzenli olmanın sırrı ne tür dosya kullanacağınızla veya kağıtları nasıl istifleyeceğinizle alakalı değildir. Düzenli olmak bir şeyleri yapmak için sistemlere sahip olmak anlamına gelir. Bu nedenle ister yarı zamanlı iş isterse de tam zamanlı iş olsun mümkün olduğunca çok iş yapabilmek için rutinler oluşturmalısınız. Aslına bakacak olursanız her için sistemler ve rutinler oluşturmanız daha avantajlıdır. Her iş günün sonunda veya her hafta bitiminde yapılacaklar listesi hazırlamanız önceliklerinizi belirlemenize ve verimli olmanıza yardımcı olur. Takvim kullanmanız işleri zamanında tamamlamanıza ve randevularınızı hatırlamanızı sağlar.

Mutlaka okuyun: Yapılacak İşlerin Ağır Yükü Altında Ezilmek İstemeyenlere


32. Mola verirler

Yeni girişimcilerin bazıları işe kendilerini öyle kaptırırlar ki bütün gün ve gece boyunca çalışırlar. Ancak her insanın kendini yenilemek için ara verme ve bazen de tatile çıkma ihtiyacı vardır.

Bu yüzden kendinize esnek bir çalışma programı hazırlamalı ve bu programda yarım veya bir saatlik molalara yer vermelisiniz. Sürekli çalışmanın ve mola vermemenin psikolojik olarak yıpranmanıza ve yaptığınız işin kalitesine düşmesine neden olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Mutlaka okuyun: Başarının Gizli Anahtarı: Dinlenmek ve Rahatlamak


33. İzlerler

Müşterilerle, potansiyel müşterilerle ve iş ortaklarıyla daima temas halinde olmak ve onları takip etmek her başarılı girişimcinin mantrasıdır. Bunu sürekli olarak yapmanız potansiyel müşterileri sürekli müşteriye dönüştürmenize, her satışın değerini artırmanıza ve tedarikçilerle ve ekibinizle sağlam ilişkiler kurmanıza yardımcı olur. Gerçek iş, satıştan sonra başlayacağı için izlemek, var olan müşteri tabanınız için de çok önemlidir. Bir ürün veya hizmet satmak kolaydır ancak müşterileri kaçırmamak ve yeniden gelmelerini sağlamak çaba gerektirir.

Mutlaka okuyun: Satış Sonrası Hizmet Nedir? Nasıl Geliştirilir?


34. Akıl hocası edinirler

Başarılı girişimcilerin onları doğru yola sokacak ve rehberlik edecek akıl hocaları vardır. Akıl hocaları ile birlikte çalışan girişimciler yalnız olanlara göre üç kat daha başarılıdırlar.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere


35. Çıkış planları hazırdır.

Kurulan her şirket başarıya ulaşacak diye bir kaide yoktur. Öyle ki yeni kurulan şirketlerin neredeyse %90’ı başarısız olur ve kapanır. Akıllı bir girişimci böyle bir ihtimali göz önünde bulundurur. İşler beklendiği gibi gitmediğinde girişimcinin bir çıkış planı olmalıdır. Yani başarısız bir girişimi en az kayıpla atlatmak, girişimciliğin önemli kaidelerinden biridir. Kaldı ki Steve Jobs, Bill Gates gibi dünyanın en başarılı girişimcileri bile ilk seferde başarısız olmuş kişilerdir. Dolayısıyla işlerin yolunda gitmemesi halinde iyi bir girişimci zarardan dönmesini bilen kişidir.

Mutlaka okuyun: İflas Eden Girişimciler İçin Sıfırdan Başlama Tavsiyeleri


36. Toplumda yaygın olan düşüncelere karşı gelip sınırları zorlarlar

Genç yaşta son derece kritik kararlar vermiş başarılı girişimcilerden bahsederken Steve Jobs’u atlamak olmaz. Steve Jobs, Mark Zuckerberg ve Elon Musk, Amerikan rüyasının en güzel örnekleri. Tabii böyle insanları rol model olarak kabul ederseniz olumsuz etkilenme ihtimaliniz de var. Birçok insan örnek aldığı kişilerin tüm davranışlarını taklit ederek bu kişilerin düşünce yapısına sahip olabileceğini zanneder. Yani diyeceğim o ki başarılı girişimcilerin büyük bir kısmı okulu bıraktı diye sizin de aynısını yapmanız gerekmiyor. Steve Jobs’un okulu bırakma sebebi zaten yıllar önce belirlediği vizyonunun ve hayallerinin peşinden koşmaktı.

Kurulu düzene ve toplumun yerleşik normlarına karşı gelmeye karar verirseniz önce mutlaka sağlam bir plan yapın. Okulu bırakıp “Ben en iyisi bekleyeyim biraz, nasılsa şans da ün de kapıma gelir bir gün” demek son derece yanlış bir şey. Büyük kararlar almadan önce tüm ihtimalleri göz önünde bulundurun.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’tan Girişimcilere Tavsiyeler


37. Asla pes etmezler.

“Çok başarılı” demek illa “çok zengin” olmak anlamına gelmez. Çoğunlukla “çok başarılı” söz öbeği bir işte en iyi olan kişi anlamına gelir. Bu sebeple bu bölümde dövüş sanatları ustası Bruce Lee’yi ele alacağız. Bruce Lee, dövüş tekniklerinin tartışmasız en büyük ismidir. Ne derseniz deyin, Bruce Lee tam bir başarı örneği. O, dünyaya insan vücudunun gerçek potansiyelini göstermiş biri. En unutulmaz sözlerinden biri de şöyle:

Hayatınız kolay olsun diye dua etmeyin. Zor bir hayata karşı mücadele edecek gücünüz olması için dua edin.

Yani azmedip sıkı çalışırsanız hayattaki en büyük engelleri bile aşabilirsiniz. Zorlu mücadeleler, bize her işin üstesinden gelmeyi ve güçlüklerle başa çıkmayı öğretir. Maddi anlamda zor günler geçiriyorsanız mali durumunuzu düzeltmenin mutlaka bir yolu olduğunu unutmayın. Evinizden çalışabilir ya da internetten birtakım işler yapabilirsiniz. Tabii bunlar haricinde başka seçenekler de mevcut. Tüm bunların kalıcı çözümler olmadığını da söylemeden geçmeyelim. Ancak bu tür işler yaparak geçiminize katkıda bulunabilirsiniz.

Çok başarılı girişimcilerin hepsi zor zamanlarda başlarının çaresine bakabilen kişilerdir. Önlerinde hangi seçeneklerin olduğunu bilir, böylelikle beklenmedik durumlar için planlar yapar ve çeşitli stratejiler geliştirirler. Eğer kendinizden emin değilseniz elinizdekileri kaybetmenin korkusu altında ezilir, sonra da mutlaka sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırsınız.

Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatında Tutarlılığın Gücü



İlginizi çekebilir

Başarılı Bir Girişimci Olmak İsteyenlere

Başarılı Girişimcilerin Alışkanlıkları

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir