Bazı insanlar, hangi sektörün hakimi olmak ya da ne tür bir iş başlatmak istediklerini bilerek girişimciliğe soyunurlar. Yine de pek çok yeni girişimci için bir işin nasıl kurulacağını ve tam olarak hangi işin kendileri için en iyi seçenek olduğunu belirmek bir hayli zordur. Mükemmel fikri yakalamak herkese nasip olmaz.
Her şeye rağmen kendi işinizi kurmakta kararlıysanız, şu iki gerçekten emin olmalısınız: Kendi işinizin patronu olmak mı yoksa kar etmek mi istiyorsunuz? Cevabınızdan emin olduğunuz an girişimcilik serüvenine atılabilirsiniz.
Peki, ne yapabileceğinize dair bir fikriniz var mı?
Yoksa halen daha doğru iş fikrini bulmaya mı çalışıyorsunuz? O halde sizler için hazırladığımız 2023’ün en karlı küçük işletmelerine ilişkin yazımızdan ilham alın.
2023 yılının en karlı işletmelerini şu 5 başlık altında toplamak mümkün:
a ) Mobil İşletme Fikirleri
b) Çocuk Odaklı İşletme Fikirleri
c) “Paylaşım Ekonomisi” İşletme Fikirleri
d) Online Eğitim İşletme Fikirleri
e) Freelance Hizmet Fikirleri
Bu iş türleri her geçen gün büyük bir hızla büyümektedir, yani hem kendiniz hem de aileniz için kaliteli bir yaşam sağlayabilirler. Dahası, hiçbiri başlangıç için büyük bir sermaye gerektirmez. Çalışkanlık, kararlılık ve becerinin doğru kombinasyonu ile bu karlı küçük işletmelerden birine sahip olabilirsiniz.
a) Mobil İşletme Fikirleri:
Mobil uygulama sektörü günümüzün bir hayli rağbet gören en büyük sektörü olsa da, bu bölümde bahsedeceğimiz şeyin cep telefonlarıyla bir alakası yok. Biz mobil işletmeler derken müşterisine her yerde ürün ve hizmetlerini sunan, yani müşterilerinin ayağına giden işletmelerden söz ediyoruz. Sektörden doğan kazançların gelecek günlerde daha da artması bekleniyor, ancak tüketicilerin her geçen gün daha az zamana sahip olduklarını düşünürsek mobil işletmeleri ne denli karlı bir büyüme sürecinin beklediği ortada.
Bu yükselen trendden yararlanmanıza yardımcı olmak için listeleyeceğimiz mobil iş fikirlerine bir göz atın:
1- Oto Tamiri
Basit onarımlar için dahi olsa arabanızı tamirciye götürmek zor gelebilir. Sonuçta, çoğumuz arabalarımızı bir yerden bir yere gitmek için kullanırız! Bu da tamir için arabanızı teslim etmek zorunda kalmanız demektir-ki bu tamirhanede saatlerce beklemek, günlük bir araç kiralamak ya da bir yere gitmek için bir arkadaşınızla veya eşinizle koordine olmaya çalışmak anlamına gelir. Bu seçenekler hem pahalı hem de elverişsizdir.
İyi haber şu ki tamir işlerinden bazıları tam bir teçhizat gerektiriyor olsa da hali hazırda tamamlaması için yalnızca birkaç basit aletin gerektiği çok sayıda bakım ve onarım hizmet merkezi bulunmaktadır. Bir tamirci olarak yetenekliyseniz, bu sektöre atılmayı düşünebilirsiniz. Müşterilerinize yolda ya da ofis otoparkında iken yağ değişimi, sıvı dolumu, akü değiştirme, far tamiri ve daha fazlasını sunacağınız mobil hizmetler verebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Oto Tamir Dükkanı Açmak
2- Gıda Kamyonları
Kamyonlarla yemek satma fikrinin gün geçtikçe büyüyeceği düşünülmektedir. Çünkü ülke genelindeki büyük şehirlerde kiralar arttıkça sıradan bir esnafın müşterilerin yoğun olduğu hareketli kent merkezlerinde yer alan bir iş yerini finanse etmesi giderek zorlaşmaktadır.
Gıda kamyonları bu soruna yönelik harika bir çözüm sunar. Yola çıkılır ve yerel etkinliklere, çiftçi pazarlarına, şehir meydanına park edilir; kalabalıklara ulaşabileceğiniz her yer bu iş için uygundur. Bir gıda kamyonunun düşük masraf yükü ve artan coğrafi çok yönlülüğü sayesinde büyük annenizin meşhur hamur tatlısı tarifini veya henüz kafanızda oluşturamadığınız herhangi bir yemek satışı fikrini her geçen gün büyüyecek bir girişime dönüştürebileceksiniz.
Büyük ve trend şehirlerin zaten oldukça yoğun bir gıda kamyonu pazarına sahip olabileceğini unutmayın; yani işe nispeten küçük bir şehirde başlarsanız çok daha başarılı olabilirsiniz. Gıda kamyonu sektörünün kendine has kurallara, ticari lisansa ve güvenlik uyumluluk standardına sahip olduğunu da hesaba katmalısınız.
Mutlaka okuyun: Yaratıcı Seyyar İş Fikirleri
3- Oto Yıkama Servisleri
Çoğu insan, oto yıkama hizmeti için kilometrelerce araba kullanmak yerine ayaklarına kadar gelecek mobil bir araç yıkama hizmeti için çok daha fazla para ödemeye razı olurlar. Bu durum, özellikle de kişiselleştirilmiş bir hizmeti tercih eden lüks arabalara sahip insanlar için geçerlidir. Bir mobil araç yıkama servisi olarak yalnızca mobil hizmet sunmanın benzersiz değer teklifinden faydalanmakla kalmaz, aynı zamanda fiziksel bir konuma sahip olmanın hatırı sayılır başlangıç maliyetlerinden de kurtulmuş olursunuz.
Kendi mobil araç yıkama işinizi nasıl başlatacağınızdan emin değil misiniz? Detaylandırılmış oto yıkama başlangıç kitleri satışı yapan ve bu niş sektörde kendi işlerini kurmak isteyenlere yönelik eğitim veren çevrim içi dağıtımcılardan yararlanabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Oto Yıkama Açmak
4- Elektronik Alet Tamiri
Dünya üzerindeki herkesin bu günlerde elektronik aletlerle kafasını bozduğunu söylesek abartmış olmayız. Çünkü her birimiz uyanık olduğumuz saatlerin çoğunu bir tür ekrana bakarak geçirmekteyiz. Bu yaygın teknoloji bağımlılığı, bir şeylerin ters gittiği durumlarda insanların mümkün olan en kısa sürede yardım isteyeceği anlamına gelmektedir.
İşte mobil elektronik tamir servislerinin popülerliğinin esas nedeni de budur. Kırılmış her bir iPhone ekranı, her Wifi kartı ve her bir laptop bataryası için çözüm siz olabilirsiniz. Buna bir de müşterinin ayağına kadar gitmeyi ekledik mi tamam, turnayı gözünden vurdunuz demektir! Apple mağazaları vb. elektronik perakendeciler son zamanlarda mobil sağlayıcıların lehine işleyebilecek uzun müşteri bekletme süreleri nedeniyle adeta ateş hattındalar. Yani bu işe atılmak için harekete geçmenin tam zamanı!
Bir mobil elektronik tamir işine girişmenin sarf malzemesi satın alma şeklinde masrafları olsa da sabit bir mekan edinmek zorunda kalmamanız sizi fiziksel bir yerin yüksek maliyetinden kurtaracaktır. Bu cebinize kalacak paranın çok daha fazla olacağı anlamına gelir.
5- Bilişim(IT) Destek Hizmetleri
Her ne kadar bu işten çok iyi anladığımızı düşünüyor olsak da gerçek şu ki çoğumuz teknik desteğe ihtiyaç duyarız. Hatta bazılarımız bilgisayarlarını veya diğer cihazları bilgisayar korsanlarına ya da kimlik hırsızlığına karşı savunmasız hale getirir. Hem de kendi elleriyle! Maalesef, işler ters gittiğinde üreticiler tarafından sağlanan ücretsiz çağrı merkezi desteği pek de destekleyici olmaz veya sorunu çözmeye yetmez.
Teknoloji konusunda yetenekli – ve nispeten de sabırlı bir kişiyseniz – mobil IT destek hizmeti sağlamayı düşünebilirsiniz. En azından yaşadığınız bölgenin sınırları içinde bu işi yapmayı deneyebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey zaman, ulaşım ve uzmanlıktır; yani bu düşük giderli işletme modeli neredeyse safi bir kazanç sağlar.
6- Spor Eğitmenliği
Fit olma sevdanızı bir kariyere dönüştürmeniz, büyük ve kurumsal bir spor salonunda çalışmanız gerektiği anlamına gelmez – müşterilerinizi eğitmek için kendinize yeni bir yer açma masrafına katlanmanıza da gerek yoktur. Arabanızın bagajına yükleyeceğiniz birkaç ağırlık, bant ve yoga matı fitness şovunuza başlamanız için yeterli olacaktır.
Müşterilerinize kendi evlerinde ders alma imkanı sunun veya şehrinize ait bir parkta ya da kültür merkezinde grup dersleri verin. Spor yapmayı müşterileriniz için kolaylıkla yapılabilir bir şey haline getirmeniz her iki tarafı da hedeflerine ulaştıracak bir çıkış bileti olabilir. Günümüzde insanlar sağlıklı beslenme ve egzersize çok daha fazla önem verdiğinden sağlık ve fitness işletmelerinin popülerliği gün geçtikçe artmaktadır.
Mutlaka okuyun: 8 Adımda Spor Salonu Açmak
b- Çocuk Odaklı İşletme Fikirleri:
Yalnızca 2022 yılında ilk defa anne olanların sayısı 1,3 milyondu. Bu rakam küçük işletme sahipleri için tam olarak şunu ifade eder: Çocuklar her yerdedir. Ve aynı çocuklar aktifleştirilmeyi bekleyen iş fırsatlarını temsil etmektedir.
Gelecek günlerde belki de size ait küçük işletmenin karşılayabileceği bu çocuk odaklı tüketici gereksinimlerine şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?
Hemen başlayalım:
7- Yeni Doğan ve Gebelik Sonrası Hizmetleri
Hamilelik sonrası ve yeni doğanlara ilişkin hizmetlere olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Özellikle de doğum ve emzirme koçu danışmanlarına olan talep kayda değer miktarda artmıştır ve her iki işletme seçeneğinin de eğitim ve sertifika masraflarının dışında ciddi bir maliyeti yoktur.
8- Okul Sonrası Faaliyetleri
Çocuk sayısı arttığı halde eğitime ayrılan bütçenin giderek küçülmesi, hem geleneksel anlamda eğitim veren akademisyenler hem de müzik, sanat ve atletizm gibi zenginleştirici faaliyetlerle uğraşanlar için yeni bir ekmek kapısının varlığına işaret etmektedir.
Bütçe kısıtlamasının sonucu olarak da her geçen gün daha fazla sayıda ebeveyn okul dışındaki zenginleştirici faaliyetler için özel işletmelere yönelmektedir. Jimnastik merkezleri, müzik okulları, yüzme eğitmenleri, çocuk yoga öğretmenleri ve diğer çocuk merkezli aktiviteler için yeni bir gelir kapısı çoktan aralanmıştır.
Siz de genç öğrencilere bu alanlardan birine ilişkin eğitim verecek bir yeteneğe sahipseniz, karlı bir iş fikriniz zaten var demektir.
9- Mobil Uygulamalar ve Eğlence
Teknolojiye veya eğlenceye ilgi duyuyorsanız, bu yeteneğinizi teknolojinin en genç tüketicilerine yönlendirmeye ne dersiniz? Araştırmalar, uzmanlar aksini önerse dahi çocukların tabletlere, uygulamalara ve mobil eğlenceye olan taleplerinin gün geçtikçe artmakta olduğunu göstermektedir.
Çocuklar veya ebeveynlere yönelik bir eğitim uygulaması fikriniz mi var? Öyleyse, şimdi gelecek nesiller için bu parlak fikri hayata geçirmenin tam zamanı.
Mutlaka okuyun: Çocuklara Yönelik İş Fikirleri
c) Paylaşım Ekonomisi İşletme Fikirleri:
Her geçen gün daha az şeyin sahibi olmak isteriz. Paylaşım ekonomisinin temel mesajı aslında budur. Çevresel kaygılar, ekonomik gereklilik ya da sadece daha fazla insani bağlantı arzusu nedeniyle de olsa küçük bir işletme fırsatı olarak kaynak paylaşımı fikri son birkaç yılda ciddi bir ilerleme kaydetmiştir. Üstelik paylaşım ekonomisinde büyük ölçekli büyüme fırsatları sayıca fazla olsa da, yerel bazlı ve küçük işletme düzeyi için de sayısız fırsat mevcuttur.
Belki de bir sonraki Uber veya Airbnb tadındaki iş fikri sizinkidir, ne dersiniz? Ya da çok daha küçük ölçekli bir girişimi tercih edersiniz.
Mutlaka okuyun: Paylaşım Ekonomisi Nedir? Şirketleri ve Örnekleri Nelerdir?
İşte paylaşım ekonomisinden yararlanacağınız karlı iş fikirleri:
10- Aksesuar ve Kıyafet
“Dolap” vb. web siteleri satın alma fiyatlarının küçük bir kısmına el koymak suretiyle ikinci el kıyafet ve aksesuar satış hizmeti sunarak paylaşım ekonomisinden yararlanırlar. Kıyafet kiralama hizmeti sunan web siteleri de mevcuttur. Bu sayede aynı envanter parçası birden fazla kez gelir getireceği için bu tarz girişimler bir hayli karlıdır.
Başka hiç kimsede olmayan bir moda gözüne veya stil anlayışına sahip olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? O halde bir sonraki “büyük olay” olmaya hazırsınız!
Panik yapmayın, milyonlarca dolar değerindeki bir moda girişimini başlatmaya hazır hissetmeniz dahi yerel düzeydeki moda paylaşımlarınızdan para kazanabilirsiniz. Örneğin, favori aksesuar veya kıyafet seçimlerinizi bir araya getirip yıl sonu balosu öncesinde lise öğrencileri için bir elbise kiralama partisine ev sahipliği yapmaya ne dersiniz?. Üniversitesi olan bir şehirde yaşıyorsanız, öğrenci kulüpleri ile iletişime geçmeniz paylaşım ekonomisi modasından yararlanmanızı sağlayacak bir diğer harika fırsattır. Ve nakliye masraflarını denklemin dışına çıkardığınız için, sizden çok daha büyük girişim şirketlerinden çok daha yüksek bir kar marjı potansiyeline de sahip olacaksınız!
11- Ev Dekorasyon Ekipmanları
Mahallenizin getir götür elemanı siz misiniz?
Peki, evinde her türden dekorasyon ekipmanı bulunduran ve gerektiğinde çim, bahçe veya ev onarım/ bakım ekipmanlarını güneşin kızgın sıcağı altında dahi olsa oradan oraya taşımaktan gocunmayacak bir komşu musunuz?
Cevabınız evet ise neden ekipman taşıma işini komşu ya da arkadaş grubunuzun bir adım ötesine taşıyıp sahip olduğunuz bu avantajı karlı bir işe dönüştürmüyorsunuz?
Hatta etrafınızdakiler için yararlı olacak daha spesifik ve daha yüksek maliyetli ekipmanlara yatırım yapmayı dahi düşünebilirsiniz. Bir müşteri belirli bir aracı nasıl kullanacağını bilmiyorsa ekipman kiralama hizmetini mobil bir ekipman kullanıcısı servisiyle birleştirebilir, böylelikle daha çok para kazanabilirsiniz. Bu iş gerçekten de karlı bir fırsata dönüşebilir.
12- Tatil Evi Kiralama Fırsatları
Airbnb ve VRBO tarzı siteler, kullanılmayan tatil evinizden hatta kullanmadığınız ekstra yatak odanızdan dahi kar elde etmenizi hiç olmadığı kadar kolaylaştırmıştır. Turistlerin ilgi odağı olan bir tatil beldesinde yaşıyorsanız, evinizi gezginlere uygun bir fiyata karşılığında kiralayabilir ve bu süreçte yeni arkadaşlar edinebilirsiniz!
Mutlaka okuyun: Airbnb İle Para Kazanmak
d) Online Eğitim İşletme Fikirleri
Hangi sektörde uzmansınız?
Dünyanın dört bir yanındaki insanlarla tam olarak hangi bilgilerinizi paylaşmak istersiniz?
Çevrim içi işletme sahipleri, eğitim platformları aracılığıyla veya bağımsız olarak yani kendi web siteleri üzerinden kurs hizmetleri sunarak ciddi paralar kazanırlar.
Çevrim içi kurs vermeye başlamanız için çok az şeye ihtiyacınız var. Bir çevrim içi platform (Udemy veya Rainmaker’ı düşünebilirsiniz), bir miktar içerik ve az biraz izleyiciyle yapamayacağınız şey yok demektir. İzleyicilerinizi bulmak veya daha fazla izleyici çekmek için hedef kitlenizi iyi belirlemeniz ve pazarlama yöntemleri için bir miktar para harcamanız gerekebilir. Bu adımları tamamladığınızda masraf edeceğiniz başka bir şey kalmaz ya da katılımcı sayınızı sınırlandırmanız gerekmez.
Mutlaka okuyun: Online Kurs Hazırlayarak Para Kazanmak
İşe nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, bu niş konulardan herhangi birinin sizin için doğru seçenek olup olmadığına bir bakın:
13- Akademik Dersler
Ne zaman eğitim hakkında düşünsek aklımız hemen geleneksel üniversite derslerine kayar. Çevrim içi kurslara uygun tek konu akademik dersler olmasa da, bu son derece uygulanabilir bir seçenektir.
Okullar öğrencileri hem standart testlere hem de sınıf dışındaki yaşama hazırlamak için çaba harcadığı sürece öğretmenlerin ve belirli konu uzmanlarının çevrim içi kurslarla gelir elde etmeleri için bol miktarda fırsatı olacaktır.
Sınıf düzeyinde matematik, fen bilgisi veya tarih, hatta standartlaştırılmış testlere hazırlık için ders takviyesi hizmeti vermeyi deneyin. Ebeveynlere yönelik çocuklarına matematik ödevlerinde yardımcı olmalarını sağlayacak bir hızlandırılmış kurs dahi verebilirsiniz! Yaratıcıysanız, olasılıklarınız gerçekten sonsuzdur.
Akademik dersleri lise veya hatta üniversite ile sınırlandırmanız da gerekmez. Bu derslerde siyasi tarihe, Budist teoloji veya çok da karmaşık olmayan herhangi bir konuya olan ilginizi de paylaşabilirsiniz. “Kim benim anlattıklarımla ilgilenir ki” demeyin. Eğer bir konu sizin ilginizi çekmeyi başardıysa aynı konuya ilgi duyacak başka insanlarla karşılaşma ihtimaliniz de son derece yüksektir.
14- Yabancı Dil Eğitimi
İletişim olanakları artıp sınırlar bulanıklaştıkça dünya genelindeki hemen herkesin dillere olan ilgisi de artmıştır. İster İngilizce ister Türkçe isterseniz de Urduca konusunda uzman olun fark etmez, sizden dil eğitimi almak isteyen birilerini mutlaka bulursunuz. Ve bu kişilerin size ödeme yapmak konusunda istekli olacakları da kesindir. Özellikle 2019 ve sonrası için en çok rağbet gören dillerden birini konuşabiliyorsanız, örneğin Arapça, İspanyolca ve Mandarin gibi, gün geçtikçe büyüyecek bir iş fırsatını elinizde tutuyorsunuz demektir.
Eğer pek yaygın olmayan bir dilde uzmansanız veya özellikle daha yaygın olarak bilinen bir dili öğretmekle ilgileniyorsanız, çevrim içi bir dil tabanlı eğitim platformu yaratmanız karlı bir girişim olacaktır.
15- İşletme ve Pazarlama Eğitimi
Sosyal bilim eğitimleri eleştirel düşünceye sahip insanlar yetiştirilmesini sağlasa da pek çok üniversite öğrencisi okullarından iş dünyasında başarılı olmalarını sağlayacak temel pazarlama becerilerinden yoksun olarak mezun olurlar. Bu boşlukları kendi uzmanlığınızı kullanarak doldurabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?
Tebrikler, çok az bir başlangıç maliyeti ile inanılmaz bir gelir fırsatı yakaladınız.
Kendi işiniz veya kariyerinize ilişkin hangi becerileri/dersleri zor yoldan öğrendiniz? Uzmanlığınızı işletme ve pazarlama odaklı bir çevrim içi kurs aracılığıyla diğer girişimcilerle de paylaşın. Popüler kurs konuları arasında defter tutma, QuickBooks muhasebesi, WordPress web geliştirme, grafik tasarım, müşteri teklifi geliştirme hatta ön yazı veya öz geçmiş yazımı dahi yer alır.
16- Kişisel Sağlık Hizmetleri
Bir terapist veya danışman mısınız, yoksa bir yoga eğitmeni ya da bir yaşam koçu mu? Uzun süredir meditasyon yapmakta olan biri misiniz? Kişisel sağlığa ilişkin derin bir tutkunuz varsa başkalarının kendi “zenlerini” bulmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bir yandan da hatırı sayılır bir gelir elde edersiniz. Tek yapmanız gereken, bildiklerinizi paylaşmaktır.
Her insan kendisini geliştirme arzusu içindedir, zaten çevrim içi kursların temel amacı da budur.
17- Farklı Hobiler
Kursların çoğu eğitim veya kariyer fırsatlarını geliştirmek ya da büyük bir yaşam değişimini teşvik etmek için tasarlanmış olsa da herhangi bir hobi veya ilgi alanı içinde kolayca bir çevrim içi kurs tasarlayabilirsiniz. Hat sanatına veya el yapımı biraya karşı bir ilginiz mi var? Ya da belirli bir video oyununda usta olduğunuzu mu düşünüyorsunuz?
Neden bu ilgi alanlarını birer iş fırsatına çevirmeyesiniz ki?
İlgilendikleri konular hakkında bilgi edinmek için para ödemeye razı olan insan sayısına siz de çok şaşıracaksınız.
Kendi çevrim içi kursunuzu tasarlamaya nasıl başlayacağınızdan emin değil misiniz? Çevrim içi bir kursun nasıl başlatılacağıyla ilgili bir çevrim içi kurs bile var! Yani artık bu işe atılmayı ertelemenizi gerektirecek en ufak bir mazeretiniz yok.
Mutlaka okuyun: En Çok Para Kazandıran Hobiler
e) Freelance Hizmet Fikirleri
2023’ün küçük işletme sahipleri geleceğe iyimserlikle bakıyor. Daha fazla gelir elde ediyor, daha düşük vergi ödüyor ve daha fazla kişiyi işe alıyorlar. Yine de bu faaliyetlerin tümü küçük işletme sahiplerinin pazarlama ve satış hizmetlerine çok daha fazla ihtiyaç duydukları anlamına geliyor.
İşletmelerin çoğu için freelance çalışanlar işe almak bir yandan ekstra maaş ödemesi veya uzun vadeli bir taahhütten kaçınırken diğer taraftan da ihtiyaç duydukları işi yaptırmanın mükemmel bir yoludur. Küçük işletme sahiplerinin talep edebileceği bu becerilere sahipseniz, oldukça karlı bir iş fırsatı yakaladınız demektir. Hizmetlerinizi Bionluk, Upwork, Guru veya freelance iş yapma imkanı sunan diğer platformlar üzerinden pazarlamakla işe başlayabilirsiniz.
Aşağıda listeleyeceğimiz işlerden herhangi birinin sizin için uygun olup olmadığına bir bakın:
18- Defter Tutma ve Muhasebe
Muhasebe veya defter tutma işi yani para yönetimi işletme sahibi olmanın kaçınılmaz gerçeğidir. Ancak, çoğu girişimci için işletme sahibi olmanın en kötü yanı da budur. İster lisanslı bir yeminli mali müşavir, isterseniz de bir QuickBooks sihirbazı olun, girişimci arkadaşlarınızın kişisel veya küçük işletme finansmanını düzenli tutmakla kendi işinizi kurma yolunda temiz bir başlangıç yapmış olursunuz. % 19,8’lik net kar marjıyla defter tutma, muhasebe, vergi hazırlığı ve bordro hizmetleri uzun zamandır girişimciler için en karlı işletmelerin başında gelmektedir.
Bir muhasebeci olarak faturaları ve bordroları işleyebilir, harcama raporlarını derleyebilir hatta daha fazlasını yapabilirsiniz. Bir mali müşavirlik lisansınız varsa, işletme sahiplerinin vergileri yazmasına, bilançoları ve diğer muhasebe belgelerini oluşturmasına yardımcı olabilir ve müşterinizin net bilançosu hakkında profesyonel tavsiyelerde bulunabilirsiniz.
19- Danışmanlık
Uzun süredir iş dünyasındaysanız, insanlar endüstriye ilişkin bilgi birikiminiz ve uzmanlığınızdan bir parça alabilmek için can atacaktır. O halde neden uzmanlığınızı bağımsız bir danışman olarak işe başlayacağınız yeni bir kariyer fırsatına dönüştürmüyorsunuz? Endüstri konferanslarında veya etkinliklerinde konuşma yapabilir, piyasaya henüz girmiş yeni bir işletme için danışmanlık hizmeti verebilir veya mevcut bir işletme stratejisini sözleşme temelinde şekillendirmek için uzmanlığınızdan yararlanılmasını sağlayabilirsiniz. Yeteneğiniz ne olursa olsun, kendi danışmanlık şirketinizi kurmanız bir yandan kendi kurallarınızla çalışırken diğer yandan da hayallerinizdeki gelire sahip olmanın harika bir yoludur.
20- Grafik Tasarım
Tüketicilerin dikkatini çekme konusunda kıyasıya rekabet eden marka sayısı arttıkça küçük işletmeler için parlak bir imaj yaratmak her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Büyük ölçekli bir reklam veya pazarlama ajansına ödeme yapacak para kaynağına sahip olup olmadığına bakılmaksızın hemen her küçük işletme er ya da geç bir miktar grafik tasarım çalışmasına ihtiyaç duyacaktır.
Photoshop, Illustrator ve InDesign programlarını kullanmayı ne kadar biliyorsunuz? Tasarım dersi aldınız mı veya markalaşmaya ilişkin bilginiz var mı?Cevabınız olumluysa serbest çalışan bir grafik tasarımcı olarak yeteneklerinizi gelir kaynağına dönüştürebilirsiniz. Neredeyse hiçbir masrafınız olmayacak ve küçük işletme sahiplerinin yapamadıkları bu işi halletmek için saat başı ücret alacaksınız.
Ne duruyorsunuz?
Harika pazarlama grafikleri oluşturmaya bir an evvel başlayın.
21- Sosyal Medya Yönetimi
Genç kuşak adeta sosyal medya içerisinde doğup büyümüştür. Bu da geleceğin müşterilerinin bir işletmeden sosyal medyada güçlü bir duruş sergilemesini ve sosyal müşteri hizmetlerine karşı duyarlı olmalarını bekleyecekleri anlamına gelir.
Ancak, çoğu küçük işletme sahibi sosyal medyada aktif olmaları gerektiğini bilse de çok azı sosyal medya hesaplarının tümünü yönetebilmek için gerekli zamana veya uzmanlığa sahiptir.
Twitter ve Facebook’u aktif olarak kullanıyorsanız veya mevcut işinizi LinkedIn aracılığıyla edindiyseniz, sosyal medya uzmanlığınızı kendinize ait bir girişime dönüştürerek sosyal medya yönetimi konusunda yardıma ihtiyacı olan işletme sahiplerine destek sağlamayı düşünmelisiniz.
22- Pazarlama Metni Yazarlığı
Benzer şekilde, özellikle kelimeler konusunda ustaysanız, bu yeteneği çeşitli şirketlerin pazarlama çabaları için metin yazmada kullanabilirsiniz. İçerik pazarlamacılığı endüstrisinin net değerinin 2021 yılına kadar 412 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Akılda kalıcı bir slogan oluşturabiliyor veya bir şirketin tekliflerinin ayrıntılı bir açıklamasını yazabiliyorsanız, üstelik bunu bağımsız bir çalışan olarak yapıyorsanız, hizmetleriniz için kayda değer bir gelir elde edeceğinize eminiz.
23- Sanal Asistan Hizmetleri
Bir dönem her girişimci, yönetici ya da lider kendi kişisel asistanına sahipti. Yıllar sonrasında dahi bu durum değişmedi, her biri bugün dahi bir asistanı yararlı kılacak iş yüküne ve dopdolu bir programa sahip (gerekli olmasa da), ancak çoğunluğu halen daha tam zamanlı bir yardım eli için ödeme yapmak istemiyor ya da bunu yapamıyor.
Bu boşluğu doldurmak için kullanılan sanal asistanlar, paylaşım ekonomisinin ve freelance satış/pazarlama hizmetlerinin en önemli ortak noktası haline geldi. Bir sanal asistan olarak müşterilerinizi seçebilir ve müşterinizin e-postalarını yönetmek, toplantılarını planlamak, seyahat rezervasyonlarını yapmak yani müşterilerinizin hayatlarının daha sorunsuz işlemesini sağlamak için tüm temel görevleri yerine getirerek onlara uygun bir zamanlama sistemi oluşturabilirsiniz.
Bunu yapmak için bir dizüstü bilgisayar ve bir internet bağlantısı yeterli olacaktır.
Yeni Bir İşe Başlamadan Önce Yapılacaklar
Ne tür bir işe atılacağınıza karar vermeden önce atmanız gereken adımlar konusunda biraz daha bilgi sahibi olmalısınız.
İş kurma adımları girişimciden girişimciye değişir, ancak süreci şu üç kolay adımla özetleyebiliriz.
Adım 1: Mükemmel Fikri Bulun ve Araştırmanızı Yapın.
Her işletme iyi bir fikirden doğar. Ancak bu fikri gerçeğe dönüştürmek için, iyi bir araştırma yapmanız ve fikrinizin başarıyı yakalayıp yakalamayacağını ölçüp tartmanız gerekir. Daha fazla ileri gitmeden önce pazar ve rakip araştırması ile finansal fizibilite analizi de dahil olmak üzere bir fikir doğrulama sürecinden geçmelisiniz.
Mutlaka okuyun: İş Fikri Nasıl Bulunur?
Adım 2: Organize Olun ve İşi Resmiyete Dökün.
Çalışmak için iyi bir fikriniz olduğundan emin olduğunuzda beraberinde iyi formüle edilmiş bir iş planı ile işin lojistiğini oluşturmanın zamanı gelmiş demektir. Her şeyi yazıya geçirdiğinizden emin olduğunuzda resmiyete dökmek için gerekli adımları atın. Buna bir işletme yapısı seçmek, ruhsat başvurusunda bulunmak ve işletmenizin kapılarını açmak için ihtiyaç duyduğunuz işletme lisansı ve kayıtlarını elde etmek de dahildir.
Adım 3: Doğru Finansmanı Bulun.
Her işletmenin büyümek için sermayeye ihtiyacı vardır ve bu durum girişim şirketleri söz konusu olduğunda da değişmez. Ancak yeni bir girişimin sahibi olarak kısa zamanda geleneksel işletme kredilerini almaya hak kazanma konusunda zorlanabilirsiniz. Bu nedenle, başlangıçtaki büyümenizi bir ticari kredi kartıyla finanse etmenizi öneririz. Kredi kartı edinmeniz kredi almaktan çok daha kolay olacaktır. Bu sayede iş kredisi hikayenizi başlatmış olacak, harcama yaptıkça puan veya ödüller de kazanacaksınız.
Son Söz
Her ne kadar sağlık teknolojisi, finans ve mal üretimi gibi endüstriler borsa ve ekonominin neredeyse tamamına hakim olsalar da, aynı endüstriler küçük işletme girişimcileri için her daim en karlı veya en erişilebilir seçenek olamazlar.
Sizler de büyük çapta bir işe atılmak konusunda zorlanacağınızı düşünüyorsanız, küçük işletmelere daha uygun olan bu karlı endüstrilerin herhangi birinden yararlanmaya bakmalısınız.