Salı, Aralık 3, 2024
Ana SayfaReklam ve PazarlamaEn Popüler Pazarlama Stratejileri

En Popüler Pazarlama Stratejileri

Size müşteri kazanmak ve markanızı büyütmek için en popüler pazarlama stratejilerini sunuyoruz.

İşinizin pazardan pay alabilmesi ve pazarda tutunabilmesi için dikkate almanız gereken birçok pazarlama yöntemi mevcut. Her yöntem farklı bir hedef müşteri kitlesine ulaşma potansiyeline ve ürününüzün farklı bir özelliğini tanıtma özelliğine sahip.

Pazarlama stratejileri ayrıca müşterilerinizle iletişime geçmeye yardımcı olur. Birçok örnekte görüldüğü üzere bu bir iyi niyet göstergesidir ve karşılıklı bir iletişim kurma imkanı sağlar.

Günümüzde sıkça kullanılan farklı pazarlama stratejileri şöyle:

 

Vesile Pazarlaması

Hem müşterilerinizin hem de şirketinizin önem verdiği şeylere vesile olması işiniz için doping etkisi yapabilir. Vesile derken şirketin ve müşterilerin önemsediği bir meseleye el uzatmalarını anlayabiliriz. Bu şirketinizin neler hakkında farkındalık yaratmak istediği ve kimlere yardım etmek istediği ile alakalıdır. Toms Shoes bu konuda iyi bir örnek. Klasikleşmiş “Bir alana bir bedava” kampanyasının yerine Toms sıkı bir müşteri takibi ve marka saygınlığı inşa etti. Toms’tan alınan bir ayakkabıya karşılık ihtiyaç sahibi bir kişi ücretsiz olarak Toms ayakkabı sahibi oluyor.

 

İlişki Pazarlaması

Birçok şirket, müşterilerine sadece bir şeyler satmaya çalışmak yerine müşterileriyle ilişki kurmaya çalışmaktadır. Markanızı seven müşteriler, sizden daha çok alışveriş yapacaktır. Birçok klasik perakendeci bu yöntemin işe yaradığını keşfetti. Yapılan araştırmalara göre, bir şirketin mağaza, internet ve mobil alışveriş kanallarının hepsini kullanarak alışveriş yapanların sadece mağazadan alışveriş yapanlara oranla 6 kat daha çok alışveriş yaptığı tespit edilmiştir.

 

Alım Satım Pazarlaması

Yatırımcıların taleplerine uyum sağlamak için perakendeciler müşterileri kupon almaya, indirimleri takip etmeye, mağaza tasfiyelerine ve satış etkinliklerine teşvik etmelidir. Geniş ölçekli perakendeciler sürekli promosyon etkinlikleri düzenliyor. Bu sayede ilgili müşterileri mağazalarına çekebiliyor.

 

Az Bulunurluk Pazarlaması

Bazı piyasalarda belli bir zamanda bir üründen ne kadar olduğunu kontrol etmek çok önemlidir. Birçok örnekte, bu durum hammadde ve kaliteli ürün temin etmenin zor olması nedeniyle böyle olmuştur. Bir şirket, ürününün sadece birkaç müşteriye ulaşabilir olmasını tercih edebilir. Rolls-Royce’un Çin pazarı için ürettiği Phantom modeli çok çabuk tükendi. Aracın fiyatı normal araçlardan çok yüksek olsa da nadir bulunması ve yarattığı arzu aracın hızla satılmasında etkili oldu.

 

Kulaktan Kulağa(Ağızdan ağıza) Pazarlama

Kulaktan Kulağa Pazarlama, bir bilginin konuşma yoluyla insanlar arasında yayılmasıdır. Müşteriler sevdikleri markalar hakkında konuşurken oldukça heyecanlıdırlar. Birçok kişi sevdiği ürünün veya hizmetin kendileriyle özel bir bağı olduğunu düşünür. Bu yöntem insanların bir şey satın alırken kullandıkları en eski yöntemlerden biridir.

Mutlaka okuyun: 7 Uygulanabilir Ağızdan Ağıza Pazarlama Stratejisi

 

Viral Pazarlama

viral-pazarlama-kampanyalari

Meşhur şirketlerin pazarlamacıları, ürünlerinin dünya üzerindeki müşterilerin kalbinde yer etmesi için sürekli yeni fikirler yaratmakla meşgul. Her yeni ürün üretildiğinde, müşterilere bir sonraki ürünün hayalini kurmasını için bir sebep verilmelidir. Coca Cola, Nike gibi büyük firmaların pazarlamacıları bazen o kadar iyi fikirler bulurlar ki insanlar bu reklamları paylaşmadan duramaz. Müşterilerin sizin ürününüz veya servisiniz hakkında konuşmaları şirketinizin bilinirliği ve zihinlerdeki tazeliği açısından çok önemlidir.

Mutlaka okuyun: Viral Pazarlama Örnekleri

 

Çeşitlilik Pazarlaması

Zevkler, beklentiler, inançlar, dünya görüşleri ve özel ihtiyaçlar gibi kültürel farkları göz önünde bulundurarak müşteri profillerini iyi analiz edin ve buna uygun bir pazarlama planı üretin.

 

Gizli Pazarlama

Bazı zamanlarda herkese her şeyi söylememek harika bir “vızıltı” kaynağı olabilir. İzlediğiniz bir fragmanı düşünün. Fragman nasıl da filmin tamamını izlemeniz için sizi heyecanlandırdı. Filmin tüm detaylarını göstermeyen pazarlamacılar seyircilerin daha fazlasını izlemesine yönelik karşı konulmaz bir istek yaratırlar.

 

Kitle Pazarlaması

Büyük şirketler hayatta kalıp büyümek için çok yüksek miktarlarda satış yapmak durumundadır. Kitle pazarlaması hedef ve müşteri gözetmeyen bir yöntem gibi dursa da bu doğru değil. Büyük şirketler büyük data (akıl almaz derecede büyük) almak için çok ciddi paralar harcar. Bu da ürünlerini veya hizmetlerini müşterilere ulaştırmak için en doğru yerlere reklam vermelerine dair işe yarar fikirler sunar. Walmart kitle pazarlama yöntemini en etkili kullanan şirketlerden biri. Dünyadaki en büyük perakendeci olarak kitle pazarlaması konusunda çok zekice hamleler yapıyorlar. Müşterilerine sıcaklık, yerellik ve aidiyet duygusu aşılıyorlar.

 

Mevsimsel Pazarlama

Mevsimsel ya da özel gün pazarlaması, yeni müşterilerle tanışmak için harika bir fırsat sunar. Milli ve dini bayramlar, anneler günü, sevgililer günü bu günlere örnek olarak verilebilir. Büyük markalar için sevgililer günü çok büyük önem taşıyor. Müşterileriniz için önemli günleri ve zaman dilimlerini dikkate alarak onların hayatına daha çok dahil olabilirsiniz.

 

Halkla İlişkiler Pazarlaması

En önemli pazarlama stratejilerinden biri halklar ilişkiler. Birçok etkili pazarlamacı ürünleri hakkında bilinirlik yaratmak ve ürünlerinin faydalarını tanıtmak için medyayı kullanmaktadır. İşlerin yolunda gitmediği zamanlarda ise iyi bir halkla ilişkiler çalışması çabucak yayılarak şirketin imajını olumlu yönde etkileyebilir. Steve Jobs hayattayken Apple her yeni ürününü tanıtmak için büyük basın konferansları düzenledi. Bu gelenek Apple’ın yeni yöneticileri tarafından da sürdürülüyor.

 

Etkinlik Pazarlaması

Satışları canlandırmak için etkinlik düzenlemek harika bir yoldur. Müşteriler çoğu zaman alışveriş yapmak için bir sebep ararlar. Etkinlikler de onlara aradıkları bu sebebi fazlasıyla verebilir. Kültürün bir parçası haline gelen özel günlerde düzenlenen yerel etkinliklere katılabilirsiniz. Bu etkinliklerde hem kutlama hem de alışveriş yapılıyor. Bir taşla iki kuş.

 

Online Pazarlama

Ticaret internetin önemli bir alanı olduğundan beri yeni bir pazarlama türü ortaya çıktı. Online reklam şeritlerinden sinir bozucu açılır ekranlara kadar online pazarlamacılar müşterilerin dikkatini çekmeye çalışıyor.

Ürün ve servislerinizin reklamını ve tanıtımını bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi dijital cihazlar aracılığı ile yapın. Online pazarlama dijital pazarlamanın çok önemli bir bölümünü teşkil eder.

1- E-mail Pazarlaması:

Müşteriler dijital dünyaya ayak basar basmaz, internet pazarlamacıları potansiyel müşterilerinin e-mail adreslerini toplamaya başladı. Birçok pazarlamacı, müşterilere ulaşabilmek için e-mail pazarlamasına birincil derecede önem veriyor.

2- İçerik Pazarlaması:

Potansiyel müşterileri ürününüz ve servisiniz hakkında eğitmek için yazın ve internet sitenizde yayınlayın. Bu, müşterilere satın alma dayatması yapmaksızın etkili bir pazarlama yöntemidir.

Mutlaka okuyun: İçerik Pazarlaması Nedir? Örnekleri Nelerdir?

3- Sosyal Medya Pazarlaması:

sosyal-medya-pazarlamasi

Facebook, Twitter gibi sosyal medya siteleri, müşteri etkileşimine çok önem veren iş kolları için bulunmaz bir nimet değerinde. Sosyal medya pazarlaması sanıldığından çok daha hızlı büyüme göstermektedir.

Mutlaka okuyun: Sosyal Medya Pazarlama Stratejileri

 

Çevrimdışı Pazarlama

Geniş kitlelerin internetle içli dışlı olmasıyla birçok şirket internetsiz pazarlama yöntemleriyle yeni teknolojileri harmanlayarak daha çekici müşteri tecrübeleri üretmeye çalışıyor. Coca Coca, kola otomatlarını üreterek müşterilerini her yerde her an yakalama başarısını gösterdi. Bu Coca Cola markasının mutluluk sağlama değeriyle uyumlu bir strateji oldu.

 

İçe Doğru Pazarlama

Müşteriler çeşitli nedenlerle sık sık şirketleri ararlar. Bu da müşterilere ek ürün ve hizmet satmak için bulunmaz bir fırsattır. Müşteriler bankayı halletmek istedikleri bir iş için aradıklarında banka, müşterilerine yeni bir kredi kartı, emeklilik planı, özel sağlık sigortası gibi konularla ilgilenip ilgilenmediklerini sormaktadır.

 

Dışa Doğru Pazarlama

Bir markanın varlığının müşteriler tarafından bilinmesi şirketler için çok önemlidir. Hedef müşterilerin listelenmesiyle bir şirket yeni müşteri edinme amacına ulaşabilir. Microsoft muhasebe yazılımını satarken bu yöntemi kullandı. Önce potansiyel müşterilerini belirledi, daha sonra bu müşterileri birebir toplantılara davet etti.

 

Doğrudan Pazarlama

Müşterilerle ve müşteri adaylarıyla e-mail, yazı, broşür ve diğer promosyon unsurlarıyla direkt iletişime geçmek demektir.

Doğrudan Postalama Pazarlaması:

Doğrudan postalama pazarlaması şirketlere ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara müşterileriyle doğrudan iletişim kurma imkanı sağlar. Bu reklam tekniği SMS, e-mail, internet siteleri, broşür, katalog, promosyon afişleri gibi şeyleri içerir. Doğrudan pazarlama mesajları müşteri, data ve hesap verebilirlik üzerine yoğunlaşır. Bu pazarlama biçiminin ayırt edici özellikleri şöyle sıralanabilir.

– Pazarlama mesajları doğrudan müşterilerin adreslerine gönderilir. Doğrudan mesaj, adı üstünde doğrudan hedef piyasanın üyelerini hedef alır. Adreslenebilirliğin e-mail adresi, ev adresi, telefon numarası, faks numarası gibi biçimleri vardır.

– Doğrudan pazarlama “eyleme çağrı” demektir. Örneğin bir reklam potansiyel bir müşteriye bir numaraya telefon etmesini ya da bir internet sitesini ziyaret etmesini isteyebilir.

– Doğrudan pazarlama kullanılan mecradan bağımsız olarak takip edilebilir, ölçülebilir tepkiler almaya önem verir.

– Doğrudan pazarlama her büyüklükte şirket tarafından uygulanır. En küçük start-up’tan Fortune 500’deki dev şirketlere kadar birçok şirket bunu uygular. İyi kotarılmış bir doğrudan reklam kampanyası, potansiyel müşterilerinizin varlığını ve sayısını belli ederek yatırım anlamında olumlu bir etki yapabilir. Genel reklamlar, potansiyel müşterilerin duygusal bağlılığının ve markayla olan ilişkilerinin lehine olmak kaydıyla eyleme çağrı kısmını uygulamayabilirler. İyi tasarlanmış bir genel reklam bile şirketin nihai başarısına nadiren etki eder.

 

Bülten Pazarlaması

Şirketinizi tanıtmanın en keyifli yollarından biri, şirketinizde neler olup bittiği ile alakalı bir haber bülteni yazmaktır. Çoğu şirket yıllardır şirkette neler olup bittiğini müşterileriyle paylaşıyor. Bu haber bültenleri insanlara katılım ve aidiyet hissi verirken şirketlerin büyümesinde azımsanamayacak bir rol oynadı.

 

Fuar Pazarlaması

Birçok ürünün satın alınması için önce denenmesi gerekir. Test sürüşü yapmadan ya da detaylı bir araştırma yapmadan yeni araba almak isteyen müşteri sayısı çok azdır. Fuarlar, endüstri buluşmalarıdır. Müşterilerle endüstrinin yüz yüze geldiği, müşterilerin yeni ürünleri denemesi için yapılan etkinliklerdir. Yeni ürünlerini tanıtmak için Ford Motor Company otomobil fuarlarındaki standlarına her yıl çok büyük emek ve para harcıyor. Bu otomobil fuarlar gazetecilere ve tüketicilere arabaları ilk elden deneme fırsatı sunuyor.

 

Araştırma Pazarlaması

Şimdilerde insanlar sormak istedikleri şeyleri arkadaşlarına değil, Google’a soruyor. Google soruları cevaplamada o kadar iyi ki günde milyonlarca insan Google’a danışıyor. Bu da araştırma pazarlamasının gücünü görmek için yeterince açık bir veridir. Google uzun yıllardır endüstriyi şekillendiriyor ve yüzlerce perakendeciye işlerini büyütmelerinde yardım ediyor. Birçok şirket, hala gazete sayfalarında reklam vermeye devam etse de her geçen gün gazete reklamı azalıyor. Yani bu yöntem her geçen yıl daha da demode hale geliyor.

 

Niş Pazarlama

Bir pazar bulup o pazarın boşluklarını doldurmak aşırı kalabalık piyasada büyümenin gizli reçetesi sayılabilir. Ayakkabıcılığı ele alalım mesela. Dünyanın her yerinde ayakkabıya büyük bir talep var. Bu nedenle en büyük şirketlerin çoğu acil ayakkabı ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçmişlerdir. Ayakkabı pazarı kalabalık olabilir, ancak ayakkabı üreticisi Vans, esgeçilmiş bir müşteri kitlesini fark etmiş halde: kaykaycılar. Niş pazara yoğunlaşan Vans, büyük işler başarıyor.

 

‘Damla’ Pazarlaması

Damla pazarlaması önceden hazırlanmış mesajları belirli aralıklarla müşterilere ya da potansiyel müşterilere gönderme, mesajları damla damla iletmek anlamına gelen bir iletişim stratejisidir. Bu mesajlar genelde e-mail pazarlaması şeklinde olur, ancak diğer iletişim biçimleri de rahatlıkla kullanılabilir.

 

Cemaat Pazarlaması

Belirli topluluğun ihtiyaçlarına ve isteklerine hitap edin. Bir sonraki satışı güvence altına almaya çalışmak yerine, cemaat pazarlaması daha büyük bir sadakate ve daha üst düzey bir ilişki geliştirmeye yardım eder. Cemaat pazarlaması ayrıca kulaktan kulağa pazarlamayı da teşvik edebilir.

 

Kurumlararası Pazarlama

Kurumdan kuruma pazarlama bireylerin ve kurumların (devlet, ticari işletmeler ve diğer kuruluşlar) pazarlama yöntemidir. Şirketlere ürün ve servislerini diğer şirket ve kurumlara satma imkanı tanır. Daha sonra tekrar satış yapma fırsatı doğurur. Üstelik bu ilişkiden hareketle bu şirket ve kurumları iç operasyonlarda destekçi olarak kullanır. IBM iyi bir kurumdan kuruma pazarlamacıdır. IBM ürünlerini diğer şirketlere ve devletlere satarak büyüme konusunda çok zekice bir yaklaşım sergilemektedir.

 

Promosyonel Pazarlama

Promosyonel pazarlama müşterilerin karar alma mekanizmasını harekete geçiren bir pazarlama stratejisidir. İnsanları satın almak için teşvik eder. Bazı ürünlerin satışını artırmak için hediye ürün vermek ya da bazı ürünlerde indirime gitmek olarak özetlenebilir.

Yarışma: Hepimiz bedava şeyler kazanmaktan keyif alırız. Yarışmalar özellikle küçük şirketler için müşteri cezbetme ve bilinirlik artırma için iyi bir pazarlama aracıdır.

Kupon:  Kuponlar hala iş görüyor ve küçük şirketlerin bütçesini sarsmayan bir pazarlama taktiği olmaya devam ediyor.

Tadımlık: Satın almadan önce deneyin. Ürününüzü denetmek ve kullandırmak karı sınırlandırıyor gibi görünse de müşterinin denemesinin daha büyük bir satın almaya yol açmaktadır.

 

Mobil Pazarlama

Akıllı telefonlar aracılığı ile pazarlama yapmak demektir. Mobil pazarlama müşterilerin bulundukları mekana ve zaman dilimine göre kişiselleştirilmiş bilgi sunabilir. Buna uygun ürün, servis ve fikir önerisinde bulunabilir.

 

Ters Pazarlama

Ters pazarlamada, ana fikir şirketin müşteriyi bulması değil, müşterinin şirketi bulmasıdır. Genelde bu geleneksel televizyon reklamı, dergi reklamları ve internet aracılığı ile yapılır. Geleneksel pazarlamada esas olan şey şirketin ürün satabileceği müşterilere yaklaşması iken ters pazarlamada potansiyel satıcılara yaklaşan müşteriler söz konusudur.

2004 yılında Dove, “Gerçek Güzellik Kampanyası” başlattı. Bu kampanya ürün satmak yerine kadınların doğal güzelliği üzerineydi. Kampanya Dove’un cirosu 1 milyar doların üstüne çıkardı ve şirket bu strateji üzerine markasının imajını yeniledi.
Kampanya başarılı olsa bile birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Bazı insanlar kampanya ve şirket arasında çelişkili bir ilişki olduğunu iddia ettiler.

 

Telepazarlama

Ne düşündüğünüzü biliyorum, telepazarlamacılardan nefret ediyorsunuz. Bu konuda yalnız olmadığınızı bilin. Ancak telepazarlama ürününüzü müşterilere satmak için çok önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle görmezden gelinmemelidir. Zaten birçok şirket bu yöntemi kullanmaya devam ediyor. Telepazarlama ya da telesatış bir doğrudan pazarlama yöntemidir. Satışçı potansiyel müşterilere ürünü ya da hizmeti satın almaları için telefonda, yüz yüze ya da Skype gibi mecralar üzerinden ısrarla dil döker. Telepazarlamanın ayrıca önceden kaydedilmiş bir metnin telefon üzerinden otomatik olarak okunması gibi bir biçimi de mevcuttur. Ancak gene de telepazarlamanın insanlar tarafından rahatsız edici, sinir bozucu olarak değerlendirilmeye müsait bir pazarlama yöntemi olduğunu da unutmamak gerekir.

Mutlaka okuyun: Telefonda Satış Nasıl Yapılır?

 

Kişiselleştirilmiş Pazarlama

Kişiselleştirilmiş pazarlama ürün farklılaşmasının uç noktalarından biridir. Ürün farklılaştırması belli bir ürünü diğerlerinden ayırmaya çalışırken, kişiselleştirme her ürünü sadece bir kişinin kullanımına yönelik üretmek demektir. Nike ID bu kişiselleştirme konseptine uyarak güçlü bir iş geliştiren popüler bir marka konumunda.

 

Yakınlık Pazarlaması

Sizi tamamlayan farklı markalarla karşılıklı fayda esasına göre stratejik ortaklıklar kurun. Partnerlik pazarlaması olarak bilinen bu stratejiyle bir marka satışını artırırken diğeri yeni müşteriler kazanır ve marka bilinirliğini artırır.

 

Gerilla Pazarlaması

gerilla-pazarlama-4

Geleneksel olmayan, düşük bütçeli yöntemler kullanılacaksa gerilla pazarlaması büyük kalabalıklar, yaratıcılık ve sürpriz unsuru bir ürünü, hizmeti, etkinliği duyurmak ve tanıtmak için gözden kaçırılmaması gereken bir yöntemdir.

Mutlaka okuyun: Gerilla Pazarlama Örnekleri

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar