Pazar, Ekim 13, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumGeleceğin Gözde İşi: E-Ticaret

Geleceğin Gözde İşi: E-Ticaret

Gelecek yakın dönemin en çok ve en kolay kazandıracak sektörü olan e-ticaret sektörünü sizler için araştırdık.

Tüm dünyada çığ gibi büyüyen e-ticaret ülkemizde de yaygınlaşmaya devam ediyor. Geleceği çok parlak bir alan. Küreselleşen dünya e-ticaret sayesinde daha bir ulaşılır oluyor. Oturduğunuz yerde, dünyanın öbür ucundan alışveriş yapma lüksüne sahip oluyorsunuz.

Son yıllarda büyük Türk şirketleri sitelerini dünyaya açarak ülkemizin ihracat potansiyeline büyük katkıda bulunuyorlar. Özellikle giyim sektöründe bu iş biçimi hızla yaygınlaşıyor. Kiğılı, İpekyol, Yargıcı gibi markalar başı çekiyor. Bu iş modelinde devletten alınacak teşvikler artıkça e- ihracat daha da büyüyecektir.

E-ticaret sayesinde pek çok şirket için önemli engeller oluşturan coğrafi uzaklıklar bu sistemle yok oldu. Eski usulde önce telefon konuşmaları, yüz yüze görüşmeler yapılır, uzun zamanlar harcanırdı. Oysa şimdi bunlar olmadan dünyanın bir başka noktasına mal satmak olası hale geldi. İhracatın önemli bir biçimi olan uluslararası e-ticaret, şirketlerin ve ülkenin ihracatına inanılmaz katkılar ve kolaylıklar sağlıyor. İnternet mucizesi burada kendini gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde klasik yöntemlerle ihracat yapan şirketler ortalama olarak 3 tane ülkeye ürün pazarlarken, e-ihracatı tercih edenler tam 34 ülkeye ürün satabiliyor. Bu inanılmaz bir fark doğuruyor. Ama ülkemizde bu tür ihracat henüz az oranda gerçekleşiyor. Gelişmesi için daha fazla teşvik gerekiyor.

 

Türkiye ve dünyada e-ticaret rakamları

Yaklaşık 40 milyon internet kullanıcısının olduğu Türkiye’de 15 milyona yakın e-ticaret müşterisi bulunuyor. Yıllık e-ticaret hacmi ise 15 milyar lirayı aşıyor.

Türkiye’de e-ticaret satışları, toplam perakende satışlarının yüzde 3,1’ini oluşturuyor. 2018’e kadar bu oranının yüzde 4,2’ye ulaşması bekleniyor. E- ticaret satışlarında ilk sırada elektronik eşya, ikinci sırada moda, üçüncüde ise tekstil ürünleri yer alıyor. Tekstilin önümüzdeki dönemlerde ilk sıraya yerleşmesi bekleniyor.

Dünyada e-ticaret durumuna bir göz atalım. En büyük kısım Kuzey Amerika’da. Onu Asya-Pasifik ve Batı Avrupa izliyor. E-ticarette en büyük harcamayı ABD halkı yapıyor, nüfusun %54’ü online alışverişi tercih ediyor. Kısacası elektronik alışveriş tüm dünyada hızla artıyor.

 

E-ticarete yeni teşvikler gelebilir

Ülkemizde az da olsa özellikle e- ihracatta devlet destekleri var ama yeterli değil. Artması isteniyor. Konunun önemini şu çarpıcı örnekle vurgulamak mümkün. Alibaba.com konuyu takip edenlerin bildiği bir site. Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi. Yıllık yaklaşık 250 milyar dolarlık cirosu ülkemizin yıllık ihracat gelirlerinden kat ve kat daha fazla. Bu başarısının önemli kısmını Çin’in taşıma maliyetleri gibi alanlarda yaptığı desteklere borçlu. Çünkü Çin bu kadar büyümeyi 550 milyon internet kullanıcısına ve yaklaşık 230 milyon tüketicisine borçlu durumda. O nedenle sisteme, devlet desteği sağlıyor.

Bizde şimdilik devlet, ihracatçı firmaların ürünlerini tanıtmak üzere üye olacakları e-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerini destekliyor. Bu sistemin tercih edilmesini sağlamak amacıyla kurulan eğitim firması EticaretSEM ile Türkiye’nin çeşitli kentlerinde e-ihracat eğitimleri düzenleniyor. Fakat şirketler daha fazla teşvik ve yardım bekliyor.

 

E-ticaret ile pazar çeşitliliği artıyor

Türk şirketlerinin tüm dünyada bilinirliğinin artması ve dünya pazarından hakkı olanı alabilmesi için e-ticaret ve e-ihracat alanındaki gelişmelerin yakinen takip edilmesi büyük önem taşıyor. E-ticaret sayesinde, özellikle küresel pazarlarda faaliyet gösteren firmalar daha kolay pazar alanları bulabiliyorlar. Ayrıca daha etkin ulaştırma kanalları sayesinde, dağıtım maliyetlerini en aza indirgeyip riski azaltıyorlar. E-ticaret sayesinde( her şey online olduğu için) kayıt dışı ekonomi de azalıyor. Yeni pazarlara ulaşım imkânı kolaylaşıyor.

 

E-ticaret nedir?

Önce sistemin bir tanımını yapalım. Kısaca e-ticaret, bildiğimiz ticaretin elektronik ortamda yapılmasıdır. İnsanların internet ortamında  belirli sistemler aracılığıyla gerçek ya da sanal ürünleri satma ve satın almaları durumudur. Ürünü alma ve satmanın yanında; pazarlama, müşteriye destek sunma, lojistik sağlama konularının da elektronik ortamda yapılabilmesidir. Dolayısıyla firma ve şirketlerin yönetim işini kolaylaştıran çok avantajlı bir sistemdir.

 

E-ticaretin yararları nelerdir?

* E- ticaret, bir şirketin 24 saat boyunca müşterilerine hizmet veren ve bilgi sunan herkese açık şubesidir.

* Zaman kaybını engelleyen bir sistemdir. Saniyeler içerisinde işlemler gerçekleşir.

* Şirketler, müşterilere çok fazla seçenek sunan sanal mağazalarla, gereksiz maddi yüklerden kurtulmaktadır.

* Stok yapma zorunluluğundan kurtarır. Maliyet ve stok bilgisi bilgisayar ortamında mevcut olduğundan her an göz önündedir. Ne kadar satılmış, ne kadar stokta var bilinir.

* Tedarikçinin bir ofise gereksinim kalmadan internet üzerinden sanal alışveriş merkezi oluşturmasına olanak verir. Ayrıca internet gibi bir ortamda büyük dalgalanmalar olmayacağı için enflasyon nedeniyle zarar etme riskini uzaklaştırır.

 

E-ticaretin müşteri açısından faydaları:

* Müşteriye evinde otururken alışveriş yapma lüksünü sağlar.

* Ürün alım araştırmaları için yapılacak harcamaları ortadan kaldırır.

* Çok fazla seçenek görme imkânı sunar. Böylece ihtiyaca cevap verecek en doğru ürün zahmetsizce saptanır.

*Ön araştırma ve değerlendirme imkânı sunar. Ürünü kullananların yaptıkları yorumlar bu konuda büyük destek sağlar.

 

E-ticaretin satıcı açısından faydaları:

* Firmalar bu sayede düşük maliyetli, 24 saat açık bir mağazaya sahip olurlar ve çok sayıda ürün seçeneği sunabilirler.

* Ürünleri hakkında çok detaylı bilgi sunma kolaylığına sahip olurlar.

* Stok yapma mecburiyeti olmadan talebe göre satış yapma imkânları olur.

* Kolay ulaşılabilirlik nedeniyle tüm dünyaya ürün satabilirler.

 

E- ticaret sektöründe nasıl başarılı olunur?

Amaca uygun site yapın: En önemli konu, amaca uygun, kolay dolaşılan bir site oluşturmaktır. Sitenin tasarımı müşterilerin ilgisini çekecek, kolaylık sağlayacak şekilde anlaşılır ve algılanır olmalıdır.

Mutlaka alım işlemini kolaylaştırın: Kullanıcıların ürüne kolay ulaşımını en kısa sürede sağlayan bir sistem oluşturun. Kullanıcı kaç tıklama yaparak istediği bir ürünü satın alabiliyor? Bu sayı olabildiğince düşürmeye çalışın ve toplu alım yapabilmesine olanak tanıyın. Doğrudan ana sayfadan alım yapmayı mümkün kılın. Uzun direktifler veren sistemleri kullanmayın. Bu durum sıkıntı yaratır, alışverişi engeller.

İlk izlenim iyi olmalıdır: E-ticaret sitenizin ana sayfası şirketinizin bir nevi yüzüdür. Müşteri ile yüz yüze geldiğiniz ilk ortamdır. Müşterinin alışveriş için ikna edildiği ilk yerdir. Bu yüzden müşteriniz üzerinde güçlü bir ilk izlenim bırakmanız gerekiyor.

Açılış sayfanızı beğeni ve güven oluşturacak şekilde tasarlayın. Mağazanızın kategorilerini, bölümlerini net bir şekilde sunun müşterilere.  Ana sayfanızda indirimler ve fırsatlar sunmanız satışlarınızı artırabilir. Kısacası her detayın iyi planlanıp tasarlanması gerekir. Orası sizin vitrininiz, yüzünüzdür.

Kullanıcının dikkatini dağıtmaktan kaçının: Farklı firmaların reklamlarını alarak ekstra para kazanmak isteyebilirsiniz ama bu, müşterinizin dikkatini dağıtıp alışverişten vazgeçmesine neden olmamalıdır. Çünkü orada sizin hedefiniz kendi ürününüzü satmaktır, akıl karıştırmak değil. Bir diğer önemli konu, müşteriyi çıkış işlemlerini tamamlamaktan caydıracak gereksiz düğmeleri ve dolaşım öğelerini ortadan kaldırın. Bu da dikkat dağıtıp sıkıntı yaratacağından satın almada caymaya neden olabilir.

Müşteride aidiyet duygusu yaratın: Müşterinizi önemsediğinizi onunla bağınızın olduğunu hissettirmek için üye kaydını yaptırdıktan sonra ona kişisel bir kimlik oluşturun. Bu kimlikle, sitenize her girişinde ona selamlama yapın. Müşterinize sanal ortamda da kendisini özel hissettirin.

Müşterinize sitede bulunduğu yere dair görsel belirleyiciler sunun: Fazla bölüme sahip mağazalarda yer değiştirme hissi yaratmak önemli bir algıdır. Arka planda yapılacak renk değişimleri ya da farklı grafik tasarımlar bu algıyı yaratacaktır. Yani sitenizi tek düzelikten çıkaracaktır.

Mümkün olduğu kadar bilgi ve görsel sunun: Görüntüleri kaliteli olarak farklı boylarda sunun. Ürünleriniz hakkında çok bilgi vermeye özen gösterin. Sunduğunuz bilgilerin anlaşılır ve rahat okunur olmalarına özen gösterin.

 

İlginizi çekebilir

E-ticaret Nasıl Yapılır?

İnternetten Ne Satabilirim?

İnternetten Satış Yapmak İsteyenler İçin İpuçları

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar