Hayatınıza Eğlence ve Rahatlık Getiren 8 İş Fikri

İş fikri 1: Bulut Bağlantılı Akıllı Tahta

Tahtalar fikirlerinizi ve bilginizi diğer insanlara göstermek için kullanılabilecek verimli araçlar olsa da, mükemmel olmaktan oldukça uzaklar. Eğer yazıp çizdikleriniz değerli şeyler ise, yapabileceğiniz tek şey, sizden sonra tahtayı kullanacak kişi tüm çabalarınızı silmeden önce fotoğraf çekmektir. Peki ya bunun daha iyi bir yolu olsaydı. Tüm çizimlerinizi, yazılarınızı bulut teknolojisi ile saklayıp başkaları ile paylaşmanızı sağlayacak bir yol olsaydı daha güzel olmaz mıydı? O halde Think Board X ile tanışın.

Peki nasıl mı çalışıyor?

Dropbox, Evernote, Google Dökümanlar ve hatta e-posta kutunuz da dahil olmak üzere sahip olduğunuz birçok seçenekten birini işaretleyip tahta üzerindeki verileri doğrudan buluta yollayabiliyorsunuz.

Mutlaka okuyun: Akıllı Ürünlerle İlgili İş Fikirleri

 

İş fikri 2: Sivrisinek Savar Giyilebilir Teknoloji

Fırtınaya yakalanmayı kimse istemez, zira oldukça sinir bozucu hava olaylarıdır. Görünen o ki, sivrisinekler de bizim gibi düşünüyor ve fırtınanın geldiğini hissettiklerinde, insanları sokmayı bırakıp kendilerine sığınak aramaya başlıyorlar. Bu konuda oldukça mantıklı hareket eden sivrisinekleri kimse eleştirmiyor fakat bazı bilim insanları, bahsi geçen ilginç evrimsel özelliklerini kullanmaktan geri durmuyor. Kimsenin sevmediği bu kan emici böcekleri def etmenin yeni yolu da bu evrimsel içgüdüden geliyor.

Bu noktada devreye Nopixgo bilekliği giriyor. Yaratıcısının açıklamasına göre bileklik, çok zayıf bir elektromanyetik sinyal yayarak sivrisinekleri fırtınanın yaklaştığına inandırıyor ve bir an önce uzaklaşıp sığınacak bir yer aramaya itiyor. Bu akıllıca çözüm sayesinde, insanların kimyasal kullanmasına da gerek kalmıyor.Ürünü geliştiren ekibin başındaki Johan Niklasson, bilekliğin devrim yaratan bir yenilik olduğunu ve sivrisineklerin kendi DNA’larının onlara karşı kullanıldığından duruma adapte olma şanslarının olmadığını söylüyor. Niklasson, bu yöntemin kötü koku ya da rahatsız edici seslerin kullanımından daha etkili olduğunu, bunu yapabilecek teknolojinin de yeni ortaya çıktığını sözlerine ekliyor.

 

İş fikri 3: Suyu Filtre Edebilen Yürüyüş Bastonu

Açık hava etkinliklerinde en çok aranan ürünler artık birden fazla amaca hizmet etmek için tasarlananlar. Ürünlerin gelişimlerinde artık sınırlara dayandığımız ve malzeme teknolojisinin bize izin verdiği ölçüde sadece daha hafif ve kolay hale getirmek dışında pek de yenilik eklemediğimiz düşünüldüğünde, tasarımcıların birden fazla amaca hizmet eden ürünler üretmesi kaçınılmaz oldu. Bu furya sayesinde, sırt çantasına dönüşen çadırlardan hem panço hem de battaniye olarak kullanılabilen ürünlere kadar birçok etkileyici yenilik hayatımıza girdi.
Farklı görevleri bünyesinde toplayan ürünlere son örnek ise PurTrek isimli, su arıtıcısı görevi gören yürüyüş bastonu. Kullanması oldukça basit olan PurTrek için tek yapmanız gereken, içindeki hortumu bastonun üzerine takıp kolu açarak pompalamaya başlamak. Suya soktuğunuz bastonun içerisindeki filtreden geçen su, istediğiniz kaba doldurulabiliyor. Yürüyüş çubuklarını destek olarak kullanan çadırlardan da alırsanız, kamp için taşımanız gereken yük sayısı ciddi oranda azalmış olur.

 

İş Fikri 4:  Sanal Gerçeklik Oyun Kokpiti

Sanal gerçeklik deneyimini olduğundan çok daha yoğun bir şekilde yaşamak isteyen teknoloji bağımlılarından mısınız? Öyle ise ve Uzay Yolu’ndan fırlamış gibi görünen bir oyun koltuğuna paraları dökebilecek durumdaysanız, bu ürün sizin için uygun olabilir.

Girişimci Mark Towner’ın tasarladığı kokpit şeklindeki hareket similatörü, çok yönlü tekerlerin yarım küre üzerine oturtulması ile oluşturuldu. Donanım, büyük oyun salonlarında karşımıza çıkan sanal gerçeklik koltuklarına benzese de, ev kullanımı için tasarlandı. Sallanma, eğim ve dönme becerilerine sahip kokpit, kullanıcıların hızlı ve sessiz bir şekilde istedikleri yöne dönmelerine imkan sağlıyor. Daha gerçek bir deneyim sunmak uğruna döşenen dönüştürücüler sayesinde de, her yönden titreşimleri hissedebiliyor ve yarış ya da uçuş simülatörlerinde yoğun bir sanal gerçeklik deneyimleyebiliyorsunuz.

Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklik Sektörü

 

İş Fikri 5: 3D Yazıcı, Lazer Gravür ve CNC Makinesi

Yavaş da olsa, 3 boyutlu yazıcılar günden güne daha ulaşılabilir ve ucuz hale geliyor. İlk ortaya çıktıkları günlerde 3 bin doların üzerinde fiyat etiketine sahip 3 boyutlu yazıcılar, günümüzde çok daha ucuza satılabiliyor. Artık 500 dolardan daha ucuza 3 boyutlu yazıcı bulmak oldukça kolay.

iCreatum da bu ucuz yazıcı piyasasına eklenen son ürün. 99 avro yani yaklaşık 120 dolara Kickstarter’da satışa sunulan yazıcı, muhtemelen piyasadaki en ucuz 3 boyutlu yazıcı ünvanına sahip. Fakat ürünün tek cazip yönü düşük fiyatı değil. Bu uygun fiyatlı makine, değişebilir kafası sayesinde, 3 boyutlu yazıcı özelliğinin yanı sıra lazer gravür ve CNC makinesi görevlerini de üstlenebiliyor.

Oldukça farklı görünse de hemen heyecanlanmamak gerekiyor. Zira 3 boyutlu yazıcıların, Kickstarter projelerinde başarısızlık oranı bir hayli yüksek. Bunun sebebini tam olarak bilmesek de, geçen yıllar bize 3 boyutlu yazıcılar konusunda dikkatli davranmayı öğretti.

 

İş Fikri 6: Kolayca Taşınabilen Tripod

Bazı fotoğraf karelerini yakalayabilmek için tripod kullanmak şarttır. Fakat bu aletler fazlasıyla hantal ve kurulumu zaman alan aparatlardır. Lumapod isimli bu yeni tasarım ise, çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Şirketin iddiasına göre, teller yardımı ile tripod dengede tutuluyor. Bu teller Lumapod’un patentli gerilim sisteminin ana parçaları ve bu sayede kısa bacaklarına rağmen tripod dengede kalabiliyor.
İki farklı boyutta sunulacak olan Lumapod, hem kompakt kameralar hem de değişebilir lensleri olan profesyonel makineler için kullanılabiliyor. Akıllı tasarımı sayesinde aparat 4 saniye içerisinde tam olarak kurulabiliyor. Tripod ayrıca değiştirilebilir ayaklara, yüzey hizalama ve hareket aparatlarına da uygun olarak geliştirildi.

 

İş Fikri 7: Gidon Işığı

Gece karanlığında görünür olmak bisiklet sürücüleri için hayati önem taşır. Fakat onca ön ve arka ışık sistemine rağmen, karanlıkta bisiklet sürmek halen tehlikeli olabiliyor. Kilit nokta, tüm açılardan devamlı görünür olarak kalmakta yatıyor. Fakat çoğu ışık sistemi yanlardan görünmüyor ve yanınızdan geçen araçlar, konumunuzu takip etmekte sıkıntı yaşayabiliyor. Bu sıkıntıyı ortadan kaldırmayı amaçlayan Cycl firması tasarımcıları, her yönden görünebilen ve gidona bağlanan yeni bir aydınlatma sistemi ile karşımıza çıkıyor.

Ürünün yaratıcıları Kickstarter’daki sayfalarında: “Ön ve arkada bulunan ışıklar, bisikletçinin varlığını ortaya çıkarırken yanlardan görünmemeleri, bisikletin ebatları hakkında çevredeki araç sürücülerine yeterli bilgiyi vermiyor ve bu nedenle tehlikeli olabilecek sollama ve önüne geçme durumları ortaya çıkabiliyor. WingLights 360 ise bisikletçiler için 360 derecelik bir ışıklandırma sunarak, araç şoförlerinin daha güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlıyor.” sözleri ile ürünlerini tanıtıyor.

 

İş Fikri 8: Elektrikli Paten

Konu ilginç ulaşım araçları olduğunda, Segway başı çekiyor. Kendi dengesini sağlayan patenimsi Segway Drift W1 ile tanışın. Drift W1, İki ayağınız için de ayrı birer uçan kaykay gibi çalışıyor.

Firmanın ilk kendi dengesini sağlayan skuterinin ardından, benzer çalışma mantığı ile geliştirdiği Drift W1, elektrikli paten kategorisindeki ilk ürünleri olarak dikkat çekiyor. Alışılagelmiş patenlerin 21. yüzyıl ile buluşmuş hali gibi görünen Drift W1, bir taraftan da zaten iyi çalışan bir şeyi tamir etmek gibi duruyor. Her şeye rağmen, 2015 yılında Ninebolt firması tarafından satın alınan Segway’e göre bu yeni nesil patenler, 2018’in en popüler ürünlerinden olacak.

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir