İlham Alabileceğiniz 5 Adet İnovatif İş Fikri

Her gün dünyanın dört bir yanından sayısız iş fikri ile karşılaşıyoruz. Bu fikirlerin bazıları son derece garip ve aptalca olabiliyor ancak aralarında gözden gelinemeyecek kadar değerli fikirler de bulunuyor. Sizler için bu yazıda alanından oldukça iddialı 5 adet inovatif iş fikrini derledik.

 

Nolo Sanal Gerçeklik Sistemi

Oda boyutunda hareket takip sistemi olan sanal gerçeklik sistemi istiyorsanız, fakat HTC Vive ve özel donanımlı bir bilgisayara servet ödemekten çekiniyorsanız Nolo tam size göre. Nolo, Google Daydream, Samsung Gear VR ya da hemen her üreticinin ürettiği ucuz sanal gerçeklik setlerinin benzeri, akıllı telefon ile çalışan bir sistem. Kullanmak için tek yapmanız gereken, gözlüğünüze bir sensör takıp ayarlamak ve kontrol çubukları elinize almak.

Tabii ki grafik kalitesi tam donanımlı bir set kadar güçlü değil, zira akıllı telefon kullanıyorsunuz fakat, Nolo oyun yelpazesini genişlettiği gibi oyunun içinde daha fazla hareket edebilmenizi de sağlıyor. Geniş hareket takibi, oyun deneyiminizi tam anlamıyla değiştiriyor. Sanal gerçeklikte istediğiniz gibi dolaşıp eşyaları hareket ettirebilmeniz, birçok oyunu oynayıp uygulamaları rahatça kullanabilmelerinizi sağlıyor. Erken davrananlar Nolo’ya 99 dolar gibi bir fiyata sahip olabilecek. Öte yandan gecikenler çok da zararda değil. Onlar içinse fiyat 109 dolar. HTC Vive ile karşılaştırıldığında bu fiyat oldukça makul gözüküyor.

Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklikle İlgili İş Fikirleri

 

Vaquform 3d Yazıcı

Geçtiğimiz yıllarda 3 boyutlu yazıcılar çokça geliştirilse de, fazlasıyla yavaş çalışmaları halen büyük bir sorun olarak yerinde duruyor. Bir cevizden daha büyük bir parça üretmeye çalıştığınız takdirde, en iyi ihtimalle birkaç saat beklemeniz gerekiyor. Bundan daha kötüsü ise, dizaynınızı kendi ellerinizle üretme şansınızın olmaması. Hayalinizdeki ürünü yaratmak için halen 3 boyutlu tasarım yazılımlarını ileri seviyede kullanabilme gereksinimi duyuyorsunuz.

Vaquform, fikir ile üretim aşamaları arasındaki bariyerleri kaldırmayı amaçlıyor. Cihaz temelde masaüstünde kullanabileceğiniz vakumlama makinesi. Vaquform, hemen her şekildeki tasarımın yüksek doğruluk payı ile kalıbının çıkarılmasını sağlıyor. Kullanmak için size en uygun materyalle tasarımınızı yapıyorsunuz ki bu materyal köpük, ahşap, oyun hamuru hatta patates bile olabilir. Tasarımınızı tamamladıktan sonra Vaquform’un içine koyarak geri kalanı cihaza bırakıyorsunuz. Cihaz termoplastik bir malzemeyi ısıtarak tasarımınızın çevresine sarıyor. Birkaç saniye içerisinde plastik sertleşerek, tasarımınızın kalıbını çıkarıyor.

 

Flavour Bottle – Daha çok su içmenizi sağlayan şişe

Anlaşılabilir bir şekilde birçok insanın yeteri kadar su içmediğini görüyoruz. Aromalı, şekerli vb. birçok içecek seçeneğinin olduğu bir dünyada, daha sağlıklı olsa da tatsız, kokusuz bir içeceğe yönelmenin ne kadar zor olduğu ortada. Peki ya beyninizi aldatarak, bildiğimiz suyun çilek, portakal ya da limon aromalı olduğuna inandırmak mümkün olsa? Bu günlük ihtiyacınız olan suyu içimenizi kolaylaştırmaz mı?
Flavour Bottle (Lezzet Şişesi)’ın amacı da tam olarak bu! Flavour Bottle koku duyunuzu kullanarak beyninizi kandırıyor ve aromalı su içtiğinizi düşündürüyor. Eğer bilmiyorsanız belirtelim; tat alma duyunuz ayrılmaz bir biçimde koku duyunuza bağlı olarak çalışmaktadır. Örneğin bir parça ekmeği ısırdığınızda aldığınız tadın çoğu pişirilmiş hamurdan değil, çiğnerken yayılan gazdan gelmektedir. Retronasal koku alma olarak bilinen bu durum özünde burnunuzla tat almanız anlamına geliyor. Flavour Bottle vücudun bu ilginç özelliğini kullanarak koku bölmeleri sayesinde beyninize oyun oynuyor ve bildiğimiz suyun aromalı olduğuna sizi inandırıyor.

 

Norton Point – Okyanuslardaki atığı gözlüğe dönüştürme projesi

Okyanustaki plastik atıklar için en uygun yer yüzünüz olabilir. Norton Point sayesinde, okyanusları kirleten atıklar geri dönüştürülerek gözlük camı yapımında kullanılıyor ve sizin güneşte daha rahat görmenizi sağlıyor. Firma okyanuslarda bulunan yüksek yoğunluklu polietilen plastiği gözlük yapımında kullanarak bir ilke imza attı. Sonuç ise hem sizi iyi hissettiren hem de güzel gösteren bir ürün.
Fikrin sahibi olan firma Kickstarter’daki sayfasından: “8 milyon ton plastik atığın okyanuslarımızda yüzdüğünü düşünüyoruz ve bu gezegendeki en büyük çevre problemlerinden biri. Biz ise bu sorunun çözümünde yer almak istiyoruz.” ifadeleri ile hedefini ve duruşunu belirtiyor.

Güneş gözlükleri iyi dizayn edilmiş, oldukça şık ve her tür giyim tarzını tamamlayabilecek tarzda ürünler. Fakat daha da önemlisi, North Point’den güneş gözlüğü satın aldığınızda sadece alı veriş yapmış olmuyorsunuz, aynı zamanda bir sözün yerine getirilmesine de yardımcı oluyorsunuz.
North Point, satın alınan her gözlük için 0,45 kilogram plastiği okyanuslardan temizlemeye söz veriyor. Firma ayrıca küresel bazda temizlik, eğitim ve yenileme çalışmalarında kullanılmak üzere net kazançlarının yüzde 5’ini de bağışlama kararı aldığını belirtiyor.

 

MyCanoe – Origami kano

Kano ile gezinti yapmak, yeni yerlere gitmek oldukça eşsiz bir deneyim. Fakat ne yazık ki kanolar taşıması pek de kullanışlı araçlar değil. Büyük, esnemeyen ve fazlasıyla hantal olan kanolar, uzun mesafelerde taşımaya uygun değiller. Yani geziye çıkmaya karar verdiğinizde yanınıza kanonuzu almanız pek de olası değil. Peki ya rahatlıkla yanınızda taşıyabileceğiniz bir kano olsaydı? Tam da bu MyCanoe’yu yaratmanın arkasında yatan fikir. Akılıca düşünülmüş ve origamiden esinlenilmiş bu dizaynla, normal boyutlardaki bir kano katlanarak yaklaşık bir sandalye büyüklüğüne getirilebiliyor.

Origami benzetmesi sizi şaşırtmasın, zira bu kano oldukça sağlam. Özel yapım polipropilen malzemeden üretilmiş gövdesi, MyCanoe’nin 20 bin katlamaya dayanacağını garanti ediyor. MyCanoe ayrıca özelleştirilebilir bir yapıya ve oldukça geniş bir aksesuar yelpazesine sahip. 8 farklı oturma düzeni olan kano, bugüne kadar karşımıza çıkan en kullanışlı araç olabilir.

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir