İnternet Girişimcisi Nasıl Olunur?

Günümüzde küçük ya da büyük her türlü girişimi için internet son derece uygun bir mecra. Artan internet trafiği ve akıllı telefonlara erişimin kolaylaşması sayesinde sosyal medya reklamlarından e-ticarete kadar yeni bir pazar doğdu ve “internet girişimciliği” diye bir meslek doğdu.

Biz de bu yazımızda başarılı bir internet girişimcisi olmak için bilmeniz gerekenleri aktarıyor olacağız. Buyrun başlayalım:

 

1. İş Yönetimi Hakkında Ders Almalısınız

Girişimciliğe soyunmadan önce işletme, ekonomi, finans gibi alanlarda temel bir eğitiminizin olması daima artıdır. Üniversite yıllarında işletme, iktisat okumuş olmak çok iyi olabilir, ancak girişimci olmak için üniversite bitirmek gerekmediğini de aklınızın bir ucundan çıkarmamalısınız. MBA, ticaret kursları gibi şeyler de sizi daha donanımlı kılar. Tabii konu internet olunca, internet üzerinden sayısız kaynağa ve online ders sayesinde de kendinizi bu alanlarda geliştirebilirsiniz.

 

2. Teknoloji Hakkında Bilgili Olmalısınız

İnternet girişimcisinin kod yazabilmesi, web sitesi hazırlayabilmesi çok iyi olur. Ancak bu da şart değildir. Bu konuyu sizden daha iyi bilenlerden yardım almak en doğrusudur. Ama yine temel düzeyde olsa bile teknoloji, bilgisayar ve internet dünyasından haberdar olmalısınız.

Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar teknolojileri ve bilgi sistemleri, yazılım mühendisliği gibi alanlarda eğitim almış olmak da işinizi epey kolaylaştırır.

 

3. Staj Her Zaman İyidir

Dijital pazarlama, SEO gibi konularda faaliyet gösteren bir ajansta staj yapmak da yine internet girişimciliği alanında oldukça faydalı deneyimlere sahip olmanızı sağlar. Bu yüzden internet, dijital pazarlama, reklam gibi alanlarda uzmanlaşmış bir ajansta staj yapabilirsiniz.

 

4. Ne İş Yapacağınıza Karar Vermelisiniz

Bir girişimde bulunmak için tabii ki bir iş fikrine ihtiyacınız var. Piyasada hangi alanlardan pay alabileceğinizi belirlemeli ve o alanlara odaklanmalısınız. Örneğin insanlara bir somut bir ürün de sunabilirsiniz ya da insanlara internet ortamında danışmanlık hizmeti de sunabilirsiniz. Yani ürün ve hizmet arasında bir seçim yapmalı ya da ikisini birleştiren bir model bulmalısınız.

Günümüzde en başarılı internet girişimleri arasında arama motoru optimizasyonu (SEO) danışmanlığı, iş danışmanlğı, e-ticaret, sosyal medya danışmanlığı ve web tasarımı yer almaktadır.

 

5. Pazar Araştırması Yapmalısınız

İş fikriniz ilk kertede oldukça sağlam kazanç getirecek gibi görünebilir, ancak pazar araştırması yapmadan, muhtemel rakiplerinizi analiz etmeden bunu tam olarak bilemezsiniz. İş fikrinizin reel dünyada nasıl bir karşılığı olduğunu görmek için istatistiksel verilere, piyasada çalışan uzmanlara, anketlere bakmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

 

6. Sağlam Bir İş Planı Hazırlamalısınız

İş dünyasının her alanında olduğu gibi internet girişimciliğinde de bir iş planına ihtiyaç vardır. İş planı sayesinde şirketi nasıl kuracağınızı bilirsiniz; gerektiğinde yatırımcı adaylarına gösterip onlardan yatırım alabilirsiniz. Bunun yanında KOSGEB ya da bankalara kredi başvurusu yaparken iş planınıza ihtiyaç olacaktır.

İş planı şirketin yapısı hakkında net bir yol haritası sunar, pazarlama-reklam stratejilerini belirler, muhtemel gelir ve gider kalemlerini net olarak görmenizi sağlar.

Detaylı bir iş planı, yatırımcıları ikna etmek için olmazsa olmazdır. Bu nedenle iş planına özen göstermeli ve şirketin potansiyel başarılarını etkili bir biçimde sunmalısınız.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

 

7. Ortaklık Kurmak İyi Olabilir

İnternet girişimleri genelde iki kafadar arkadaşın birlikte hareket etmesiyle ortaya çıkar. Bu nedenle partnerinizi seçerken dikkatli olmalısınız. İki kişi de birbirini tamamlayabilmeli, birinin eksik kaldığı alanda diğeri faal olabilmelidir. Tabii iyi anlaşabilmek, birbirini kollamak ortaklığın en temel unsurlarıdır.

Mutlaka okuyun: Ortak İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler

 

8. Web Sitenizi Kurun

Madem internet girişimcisi olacaksınız, o halde işinizin temel direği internet siteniz olacaktır. Bunun için işinizi etkili bir şekilde temsil edecek bir site ismi (domain name) bulmalısınız. .com uzantısı hala en popüler uzantıdır bu nedenle .com uzantı almanız iyi olur, ancak .net veya .co uzantısı da yine oldukça popüler uzantılardır.

Tabii web sitenizin barınması için hosting de satın almalısınız. Genelde domain ve host hizmetleri birlikte satılır, yani ikisini aynı anda almanız daha ekonomik ve kolay olur. Dilerseniz hosting alanınızın kapasitesini duruma göre artırabilirsiniz. Müşteri hizmetlerinin iyi olduğu, güvenlik konusunda sağlam, sektörde kalitesi kanıtlanmış hosting şirketleriyle çalışmanız her zaman en iyisidir. Diğer hosting şirketlerinden 100-200 lira pahalı olabilirler ama bu farka katbekat değen bir yatırım olur.

 

9. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) Kaydolun

E-ticaret sitesi kurduğunuzda bu durumu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı elektronik ticaret bilgi sistemi’ne bildirmek durumundasınız.

ETBİS yönergesinde şöyle denmekte:

“Tebliğ uyarınca hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt olacaktır. Gerçek kişiler tarafından yapılacak bildirimler kendileri veya yetkili temsilcileri, tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimler ise yetkili temsilcileri tarafından e-Devlet kapısı üzerinden ETBİS’e yapılacaktır. Bildirimi yapacak bu kişilerin MERSİS ve ESBİS üzerinden doğrulamaları sağlanacak olup bu sistemler üzerinden doğrulanmayan kişilerin kaydı yapılmayacaktır.”

Kayıt ve bildirim esasları için buraya tıklayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

9. Web Sitenizi Tasarlayın

İnternet startup’larının temel iş modeli internet üzerinden ürün-hizmet satmak olduğu için web sitesi tasarımı çok büyük öneme sahiptir. Kullanımı kolay, renk seçimi doğru, tablet-bilgisayar ve akıllı telefonlarla görüntülenmeye uygun bir web sitesine sahip olmanız kesinlikle şart.

Logo, ana menü, arama çubuğu, sosyal medya ikonları, üst imaj, web sitesinde yer alan içeriklerin kalitesi, şirket bilgileri web sitesi tasarımında çok önem verilmesi gereken konuların başında gelir.

10. E-ticaret Altyapısı Kurun

Başarılı bir internet girişimcisi olmanın önemli unsurlarından biri web sitesine uygun araçları koymaktan geçer. Web sitenizde özellikle ürün satıyorsanız buna uygun e-ticaret ve ödeme araçlarını kullanmalısınız. Alım-satım işlemlerinin güvenli olması için gereken e-ticaret sertifikalarına sahip olmak da olmazsa olmazdır. İnsanlar ancak güvenilir olduğuna inandıkları web sitelerinden kredi kartıyla alışveriş yaparlar.

11. Anketlerle Müşteri Görüşlerinden İstifade Edin.

Web sitesinde hizmet ya da ürün satışı yaparken aynı zamanda müşterilerinizi daha yakından tanımaya çalışmalısınız. Kimler en çok sitenizi ziyaret ediyor? Müşterilerin sosyo-ekonomik durumları ne? En çok hangi saatlerde satış oluyor? Satın alan müşterilerin yaş aralığı ne?

Bu gibi bilgilere müşterilere yönelteceğiniz anket sorularıyla erişebilirsiniz. Tabii müşterilerin görüş ve önerilerini dinlemek de hizmet kalitesinin artması için önemli bir husustur.

Mutlaka okuyun: Müşterilerinize Sormanız Gereken 5 Soru

12. Mobil Uygulama Geliştirin

İnternet girişimleri gittikçe artıyor ve insanlar daha ziyade akıllı telefonlarıyla internette geziniyorlar. Bu nedenle mobil uygulama geliştirmek, her internet startup’ının yapması gereken işlerin başında geliyor. Uygulama sayesinde sitenizde gezmek, alışveriş yapmak daha kolay olacağı için bu konuyu asla es geçmemelisiniz. Kullanıcı dostu, başarılı bir uygulamanın getirisi yüksek olacaktır.

13. Doğru Reklam Stratejileri Yürütün

Reklam her işletme için gereklidir. Ancak doğru müşteri kitlesine ulaşmak da doğru bir reklam stratejisinin bel kemiğidir. Öyle ki rastgele 1000 kişiye ulaşmak yerine ürün ve hizmetlerinizle ilgilenecek 50 kişiye ulaşmak çok daha iyidir.

Bu noktada web sayfanıza gelen ziyaretçilerin istatistiklerine bakmak, müşterilerin sayfada en çok hangi ürünlerle ilgilendiğini tespit etmek, sitenize hangi internet sitelerinden akış olduğunu görmek doğru bir reklam kampanyası için dikkat etmeniz gereken konular.

Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlama Stratejileri

 

14. Sosyal Medyadan Yararlanın

Sosyal medya, işinize müşteri çekebilmek için oldukça müsait bir mecradır. Sosyal medyada verilecek bir reklam kampanyasını yürütmek için bir kişi dahi yeterlidir. Yani klasik reklam kampanyalarından daha az işgücü gerektirir. Bu bakımdan ürünlerinizi Instagram, Facebook, Youtube gibi platformlarda oluşturacağınız içeriklerle daha iyi bir biçimde tanıtabilirsiniz.

Instagram’ı doğru şekilde kullanmanız ve burada faal olmanız gerektiğini söylemiyoruz bile. Instagram her türlü reklam kampanyasının temel taşlarından biri oldu bile.

Mutlaka okuyun: Sosyal Medyada Organik Olarak Takipçi Artırma Yöntemleri

15. Fiziki Reklamlardan Faydalanın

Tabii sadece internet reklamlarına bel bağlamak pek doğru olmaz. Fiziki olarak da ürün ve hizmetlerinizi tanıtmalısınız. Bunun için etkinliklere katılabilir, uygun etkinliklere sponsor olabilir, hatta kendi sunduğunuz ürün-hizmetlerle ilgili etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Bunun için de tabii ki mevcut müşteri kitlenizin portresinden yola çıkarak uygun bir strateji izleyebilirsiniz.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir