Çarşamba, Mart 26, 2025
Ana Sayfaİnternetten Para Kazanma Yollarıİnternetten Para Kazanmanın 16 Farklı Yolu

İnternetten Para Kazanmanın 16 Farklı Yolu

Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi yaşamımızı, eğlence ve çalışma anlayışımızı değiştirmeye devam ediyor. Hele de internetin varlığı sayesinde bu değişim çok büyük bir hız kazanmış durumda.

Yani artık dünyadaki hemen her insana bir şekilde ulaşma imkanına sahibiz. Sosyal medya ve arama motorları sayesinde inanılmaz derecede büyük bir bilgi birikimiyle karşı karşıyayız. Tabii internetin bu kadar büyük olması nedeniyle bu mecradan kazanç sağlamak da mümkün hale geldi.

Peki internetten nasıl para kazanılır? İnternetin hayatımıza girdiği günden beri pek çok kişi bir şekilde; pazarlama, içerik pazarlaması ve reklam gibi yollardan para kazanmaya devam ediyor. Ama bu yöntemlere geçmeden evvel meseleyi biraz daha irdelemeliyiz. Bu yazımızda hem internet sayesinde pasif gelir elde etme yöntemlerinden hem de bu işi bilfiil tam zamanlı olarak icra etmekten bahsedeceğiz. Ancak yine de internetten para kazanmanın sanıldığı kadar kolay olmadığını baştan belirtmekte fayda var. İnternetten para kazanarak bir gecede zengin olma hayali kuruyorsanız muhtemelen bu yazımız size göre değil.  İnternetten para kazanmak için ciddi bir efor sarf etmeli ve özveride bulunmanız icap ediyor.

 

Acı ve Zevk

İnternetten para kazanma yollarına bakmadan evvel acı ve zevk kavramlarına değinmeliyiz. Hayatta verdiğimiz her karar, acı ve zevk arasındaki ikilemle alakalıdır. Her zaman acıdan kaçmak ve daha çok zevk almak isteriz. Bu son derece normaldir. Ancak özellikle iş hayatında gerçekten başarılı olmak için acı çekmek gerekebilir bazı durumlarda.

Örneğin…

İnternetten para kazanmak zevkli bir iş gibi geliyor olabilir. İnternetten para kazanmak başlangıçta keyifli ve heyecan vericidir. Ancak işler yolunda gitmediğinde sarf edilen emeğe bakarak kahrolmak işten bile değildir.

Burada mesele şudur: İnternetten ciddi bir para kazanmak için çok ama çok çalışmak gerekir. Yani çok para demek çok emek ve tabiri caizse çok acı çekmek demektir.

İnsanlar internette birkaç günlük çabayla milyonlar kazanmak isterler, ama bu hiç ama hiç gerçekçi bir yaklaşım değildir. Yani minimum çabayla maksimum fayda sağlamak çok gerçekçi bir düşünce değildir.

 

İnternetten para kazanmak için en iyi yöntemler nelerdir?

Bu işe başlamak için pek bilginiz olmayabilir ancak dinmek bilmez bir tutkunuz ve isteğinizimutlaka olmalı. Bu sayede süreç boyunca hatalarınızdan ders çıkarmanız ve doğruları öğrenmeniz kolaylaşacaktır.

Bugün ister internetten olsun ister internet dışından olsun; başarılı olmak istiyorsanız ortaya insanların faydalanabileceği bir değer üretmeniz şart. Başlangıçta minimum gelir için maksimum çabayı göstermeliniz örneğin. Hele bu internet dünyası için çok daha belirgindir. Çünkü internette belli bir kitle ve varlık kazanmak için belli bir zaman gereklidir. Bu zaman da sizin çabalarınızla doğru orantılıdır.

Başarılı insanlar, ortaya kayda değer bir hizmet ve ürün koyabildikleri için başarılıdırlar. Bu insanlar her detayı ince ince düşünürler ve hemen para peşinde koşmazlar. Başarının sonunda maddi kazancı beraberinde getirdiğini bilirler.

Öncelikle yapmanız gereken birkaç şey var:

  • Hitap ettiğiniz kitleyi ve ne yapacağınızı belirleyin. Güçlü olduğunuz yönleri belirleyin. Yapmak istediğiniz işte uzmanlık derecesine sahip olmayabilirsiniz, ancak bu konuda kendinizi eğitmeye hazır olmalısınız.
  • Blog açın. Blogunuz sizin internet dünyasındaki evinizdir. Bu nedenle bloga önem verin ve wordpress ya da blogspot uzantılı bir blog yerine özel isimli bir blog açın. Örneğin: photoshopdersleri.wordpress değil, photoshopdersleri.com gibi…
  • Kaliteli içerik üretin. Kaliteli içerik demek özgünlük demektir. Özgün olduğunuz ve insanlara yeni şeyler söylediğiniz/öğrettiğiniz sürece kendine has bir kitle yarayabilirsiniz. Takipçi kitlesi olmadan para kazanmak da pek mümkün değildir internette.
  • E-mail listesi yaratın. İnternetten para kazanmanın en iyi yollarından biri, bir konuya ilgi duyması muhtemel kişilerle iletişime geçmek ve onlara e-mail atmaktır. Pek çok insan e-mail pazarlamacılığının öldüğünü iddia etmese de bu alanda hala ciddi bir potansiyel bulunmaktadır.
  • Duruşunuzdan ödün vermeyin. Para kazanmak uğruna kişiliğinizden ve saygınlığınızdan ödün vermeyin. İnternette adınız bir kere lekelendiğinde bunu düzeltmez pek kolay olmaz. Zira Google asla unutmaz… Ayrıca blogunuz günde binlerce ziyaretçi almadan Adsense ya da reklam gibi şeylere çok takılmamanız faydanıza olur.

Yani özetle uzun dönemli sonuçlara odaklanın. Başlangıçta yavaş ilerleme nedeniyle moraliniz bozulabilir ama önemli şeyleri başarmak doğası gereği kolay değildir. Bu süreç çok zaman alabilir, ama asla pes etmeyin ve kaliteli içerik üretmeye devam edin.

Şimdi size internetten kısa ve uzun vadeli para kazanma yöntemlerinden bahsedeceğiz. Kendinize uygun olanları tespit edip hazırlıklara başlayabilirsiniz. Kolay gelsin!

 

1. E-kitap yazın ve satın.

Eğer yazma yeteneğiniz varsa e-kitap yazmayı düşünebilirsiniz. E-kitap piyasası çok büyük bir alan. Burada rekabet edebilmeniz için örneğin teknik bir konuda kitap yazabilirsiniz. Siz uyurken bile para kazanabileceğiniz bu yöntemde, kitabı yazarken çok fazla efor sarf etmeniz gerekebilir. Kitabı bir kere yazarsınız ve yayımlandıktan sonra hiçbir şey yapmadan kazanç elde etmeye başlarsınız. Ancak uzun vadede kitabın satın alınması için içeriğinizin kaliteli ve faydalı olması gerekir.

E-kitabınızı Amazon Kindle veya Apple iTunes Connect programlarıyla satabilirsiniz. Buralarda e-kitap satabilmek de oldukça kolaydır. Üyelik ücreti çok cüzidir. E-kitap işinden para kazanmak için finansal sermayeden ziyade iyi kitap yazabilmek için kültürel sermayenizin yüksek olması gerekir. Ancak herkesin çok iyi bildiği bir konu vardır. Siz de uzmanlık alanınızla ilgili teknik bir eser yazmaya başlayabilirsiniz.

 

2. Sesli kitap satın.

Sesli kitaplar son dönemlerde popülerlik kazanmış durumda, ancak yine de e-kitaplara nazaran daha az biliniyor.

İnsanlar teknik konular söz konusu olduğunda okumak yerine dinlemek veya izlemek isterler. Ancak siz önce e-kitap yazıp sonra da Audible’nin ACX platformu sayesinde bu kitabı sesli kitap haline getirebilirsiniz. Burada kitaplarınızı seslendirmek isteyen kişilerle ortaklık kurabilirsiniz örneğin.

 

3. Uygulama yazın.

Evet, uygulama kodlamak teknik bilgi gerektirir. Eğer yazılımla alakanız yoksa bu seçenek sizin için pek mantıklı olmayabilir. Ancak uygulama yazıp satmak son derece iyi bir pasif kazanç kaynağıdır. Şahane bir uygulama geliştirerek büyük kitlelere ulaşabilirsiniz.

Eğer kod yazmayı bilmiyorsanız, bu konuda yapabileceğiniz bir şey daha var: Başka birine para verip uygulama yazdırabilirsiniz. Ancak öncelikle insanlar tarafından benimsenme ihtimali yüksek bir fikir bulmanız gerekiyor bunun için. Gereken piyasa analizini yapar ve trendleri iyi okursanız siz de popüler bir uygulama sahibi olup para kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak

 

4. Fiverr, Bionluk gibi sitelere üye olun.

Eğer grafik tasarım, muhasebe, seslendirme, sosyal medya pazarlaması, SEO gibi alanlarda tecrübeniz varsa Fiverr, BiOnluk gibi sitelerden freelance iş alabilirsiniz. İş başı 5 dolar ya da 10 lira kazandığınız bu platformlarda üstün başarı gösterirseniz iş başı ücretinizi artırabilirsiniz de.

Bu tür sitelere üye olmadan evvel hangi alanlarda hizmet sunabileceğinizi iyi belirleyin ve kendinizi iyi tanıtın. Zira iyi iş çıkarıp olumlu değerlendirmeler aldıkça daha çok para kazanma fırsatı bulursunuz.

 

5. Upwork, 99Designs gibi sitelere de üye olabilirsiniz.

Güneş altındaki her türlü iş için Upwork ve 99Designs adlı sitelere üye olabilirsiniz. Yani mesleğiniz ne olursa olsun, bu siteler aracılığı ile yapabileceğiniz pek çok iş bulabilirsiniz. 99Designs sadece grafik tasarıma yönelik olsa bile Upwork tüm meslek gruplarına açıktır.

Ancak her yerde olduğu gibi buralarda da başlangıç zordur. Olumlu değerlendirmeler almadan evvel buradan iş koparabilmek, rekabet ortamında oldukça zordur. Ancak sizin yapmanız gereken alanınızdaki en başarılı kişilerin profilini incelemek ve onların yaptığını kendinize uyarlamak olmalıdır.

 

6. Blog kurun.

İnternetten para kazanmanın en yorucu yollarından biri blog yazmaktır. Sıkı bir blog kitlesi olan bir blog oluşturmak zordur. Yoğun bir çalışma ve zaman ister. Ancak belli bir eşiği aştıktan sonra daha kolay ilerleme kat edilebilir.

İyi bir takipçi kitlesi olan bir blog ayda binlerce lira kazandırabilir. Ancak bu kitleyi elde etmek, korumak ve kaliteli içerik oluşturmak sanıldığı kadar kolay değildir. Her halükarda denenmeye değer bir alandır blog yazarlığı. Hemen şimdi başlayabilirsiniz mesela. Blogunuza takipçi çektikten sonra Google Adsense üzerinden reklam geliri elde edebilirsiniz. Başlangıçta “akmasa da damlar.”

Mutlaka okuyun: Blog Yazarak Para Kazanmak

 

7. E-mail pazarlamacılığına odaklanın.

E-mail pazarlamacılığı internetle ilgili iş kollarının temel direklerinden biridir ve oldukça kazançlıdır. Ancak e-mail pazarlamacılığını iyi anlamak gerekir. Bir şey pazarlamadan evvel insanların e-mail listenize üye olduklarından emin olmalısınız. Yani rastgele e-mail atmak hiçbir işe yaramaz. Doğru kişilere doğru zamanda ulaşmaktadır tüm mesele. Bu nedenle ulaştığınız kişilerin, pazarlamaya çalıştığınız ürünle ilgileri olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

 

8. Ebay, Gittigidiyor vs. üstünden satış yapın.

Ebay, internetin şahlanmaya başladığı dönemden itibaren hayatımızda olan bir alışveriş sitesi. Ancak bu siteyi nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekiyor. Ebay üzerinden satış yapmanın türlü incelikleri vardır. Yani insanların sizin açık artırmanıza ilgi göstermesini sağlamak her zaman kolay olmayabilir.

Bu nedenle Ebay, Gittigidiyor, N11, Sahibinden gibi siteler üzerinden satış yapma tekniklerini iyi araştırın. Başarılı satıcıların tekniklerini analiz edin. Ürünleri nasıl satışa çıkardıklarına, ilandaki ayrıntılara odaklanın ve bunları siz de uygulamaya çalışın.

Mutlaka okuyun: eBay’de Nasıl Satış Yapılır?

 

9. Evinizi AirBnB üzerinden kiraya verin.

Evinizi ya da bir odanızı AirBnB üzerinden kiraya verebilirsiniz. Kısa vadede para kazanmanın en sade yollarından biridir bu. AirBnB’ye doğru zamanda verdiğiniz ilanlar sayesinde ayda binlerce lira kazanabilirsiniz. Özellikle revaçta ve turistik bir semtte yaşıyorsanız bu durum daha belirgin hale gelir. Örneğin Galata’da bir daireniz varsa, bu işten ciddi para kazanabilirsiniz.

Şehrinizdeki AirBnB ilanlarını inceleyin ve ortalama piyasayı görün. Daha sonra evinizin lokasyonunu, eşyalarını, ulaşımını vs. göz önüne alarak bir fiyat belirleyin. Evinizde kalan kişilerden olumlu değerlendirmeler aldıkça evinize olan talep de artacaktır.

Mutlaka okuyun: Airbnb İle Para Kazanmak

 

10. Stock fotoğraf satın.

Eğer fotoğrafçılığa meraklıysanız stock fotoğraf satabilirsiniz. Shutterstock, iStockPhoto gibi büyük stock fotoğraf sitelerine üye olup bu sitelerin fotoğraf kabul etme şartlarını iyi analiz ederseniz yüklediğiniz fotoğrafların kabul edilme oranı yüksek olur. Ancak iyi fotoğraf çekmek için yaratıcılığa ihtiyacınız olacağı aşikar.

Bu alanda rekabet çok sıkı olduğu için başlangıçta zorluk çekebilirsiniz, ancak çok satın alınan fotoğrafları inceleyerek onlardan çok şey öğrenebilirsiniz. Stock fotoğrafçılık çok iyi bir pasif gelir kaynağıdır. Bir kere yüklediğiniz fotoğraftan yıllar boyu gelir elde edebilirsiniz. Youtube üzerinden stock fotoğrafçılık, ürün fotoğrafçılığı, yemek fotoğrafçılığı gibi konularda son derece faydalı yüzlerce video bulabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Fotoğraf Çekerek Para Kazanmak

 

11. Etsy üzerinden satış yapın.

Etsy, kendi yaptığınız ürünleri satmak için şahane bir platform. Eğer el becerileriniz yüksekse bu siteyi kesinlikle dikkate almanız gerekir. Etsy üzerinden el yapımı hemen her şeyi satışa sunabilirsiniz. Örneğin el yapımı çantalar, cüzdanlar, resimler, danteller gibi binlerce farklı şeyin satılabildiği bu platformda Etsy ürünlerinizden cüzi bir kesinti yaparak onları yayınlar. Böylece kendinize özel bir web sitesi hazırlama derdinden kurtulursunuz. Size sadece ürünlerini bu site üstünde sergilemek kalır. Ayrıca Etsy’deki başarılı satıcıların sayfalarını inceleyip onları taklit edebilirsiniz.

 

12. Shopify üzerinde sanal mağazanızı açın.

Eğer Etsy üzerinden satış yapmak istemezseniz Shopify üzerinden sanal mağaza açabilirsiniz. Shopify üzerinde açacağınız mağazada tüm ödemeler sitenin güvencesi altında gerçekleştirilir. Site kendi reklamını yaptığı için siz de mağaza açtıktan sonra hemen satış yapmaya başlayabilirsiniz. Hemen para kazanmaya başlamasanız bile hiçbir uğraş göstermeden çalışır vaziyette bir e-ticaret mağazasına sahip olursunuz. Oldukça sade ve kullanışlı olması Shopify’ı tercih etmek için önemli bir neden.

 

12. Youtube kanalı açın.

Youtube kanalı açmak son yılların en moda online para kazanma yollarından biri. Ancak bunun uzun vadeli bir iş olduğunu vurgulamalıyız. Bir gecede binlerce lira kazanma hayaliniz varsa başka bir alternatife yönelmeniz yararınıza olur. Ancak kanalızın konseptine ve video yükleme istikrarınıza bağlı olarak bu işten hatrı sayılır paralar kazanabilirsiniz. Enes Batur adlı oyun kanalı sahibi genç, Youtube’dan günde 750 dolara yakın para kazanıyor mesela. Kendisinin Nisan 2017 itibariyle 3.5 milyon takipçisi bulunuyor.

Yani Youtube söz konusu olunca belli bir konsept bulup bu konsepte sadık kalarak içerik üretmelisiniz. Oyun videoları olabilir, matematik soru çözümü videoları olabilir, fotoğraf makinesi tanıtımı olabilir, yemek tarifi olabilir; aklınıza gelebilecek her şey olabilir. Önemli olan videolarınızın kaliteli ve faydalı içeriklere sahip olmasıdır. Kaliteli içerik sayesinde belli bir aşamadan sonra büyüme ivmeniz de yükselecektir.

Mutlaka okuyun: Youtube’dan Nasıl Para Kazanılır?

 

13. Udemy gibi siteler üzerinden ders videolarınızı satın.

Ders videoları satmak için en ideal platform Udemy olarak görünüyor şu anda. Özellikle teknik eğitim dersleri için son derece uygun olan Udemy’de herhangi bir konuda ders videoları hazırlayıp satabilirsiniz. Gerçi büyük bir rekabet ortamı olsa da içeriğinizin kalitesine bağlı olarak güzel bir pasif kazanç kaynağı elde edebilirsiniz Udemy sayesinde.

 

14. Sanal asistan olun.

Sanal asistan olmak sizi zengin etmez, ancak “Benim çok parada pulda gözüm yok. Ben bir ofise tıkılıp kalmak istemiyorum. Laptop ve wi-fi olan her yerde çalışırım ve yaşarım.” diyorsanız ve mekandan münezzeh bir iş yapmak istiyorsanız sanal asistanlığı deneyebilirsiniz.

MS Office gibi programları bildiğiniz sürece bu işi kıvırabilirsiniz. Yapmanız gereken size iş paslayan kişinin, yani asistanı olduğunuz kişinin size verdiği talimatları yerine getirmek. Deadline odaklı olan bu işte kendinize oldukça zaman ayırabilirsiniz. Çok kazanmasanız bile özgürsünüzdür. Sahte iş arkadaşlıkları, patron baskısı, işe geç kalma, trafik, pazartesi sendromu gibi şeyler hayatınızda yoktur sonuç olarak.

 

15. Sanal ders verin.

İnsanlara internet üzerinden özel ders vermek ister misiniz? Örneğin karşınızdaki kişiye Skype üzerinden birebir ders verebilirsiniz. İlla aynı masada oturuyor olmanız gerekmiyor özel ders vermek veya almak için. Özellikle sanal ders, dil öğretimi bakımından çok verimli bir alandır.

Elbette bu durum sadece dillerle sınırlı değil. Birçok özel ders sitesi üzerinden kendi alanınızla ilgili ders almak isteyen kişilerle irtibata geçebilirsiniz.

 

16. İnternet siteleri için içerik oluşturun.

Son olarak internet siteleri için makale yazabilirsiniz. Mesleki donanımınız ve bildiğiniz diller kapsamında internet siteleri için içerik oluşturabilirsiniz. Ayrıca metin yazarlığı, e-mail hazırlama, ürün içeriği gibi şeylere de bakabilirsiniz. Becerileriniz ve işinizi iyi yapmanız ölçüsünde bu işten para kazanabilirsiniz, ama beklentilerinizi makul tutmaya özen gösterin…

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar