İş Kurmak İçin Sermaye Nasıl Bulunur?

Yeni iş kurmak isteyen girişimcilerin çoğu için sermaye bulmak en önemli konulardan biridir. Sermaye bulmanın farklı bir sürü seçeneği vardır ancak önemli olan size en uygun seçeneği bilmektir.

İster büyük ölçekli olsun ister küçük ölçekli olsun ne tür bir iş kurarsanız kurun süreç oldukça zorludur. Yine de birçok girişimci iş dünyasına girmektedir. Aslına bakacak olursanız küçük bir iş kurmanın en zor tarafı sermaye bulmaktır.

İş kurma sürecinde yapmanız gereken ilk şey küçük işletmenizi açmak için gerekli olan para miktarına karar vermektir. Bunun için de ihtiyacınız olan her şeyin listesini yapmalısınız.

Gerekli olan sermaye miktarını hesapladıktan sonra iş planı hazırlamanız gerekir. Kapsamlı bir iş planı hazırladığınızdan emin olun çünkü bankalara ve diğer kredi kuruluşlarına kredi için başvurduğunuzda iş planınızı kullanacaksınız. İş planınız işletme amaçlarınızı ve bu amaçlara nasıl ulaşacağınızı anlatmalıdır. Yatırımcıların ve potansiyel kredi sağlayıcıların krediyi onaylamadan önce iş planınızı gözden geçireceğini aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca krediyi geri ödeyebileceğinizden de emin olmanız gerekir. Her ihtimale karşı kenarda bir miktar paranız olsun.


Sermaye bulmanın yolları nelerdir?

Küçük işletmelerin birçoğu işletmelerini iş kredisi ile açarlar. İş kredisi bankalar tarafından girişimciler için  sağlanan kredi seçeneklerinden biridir. Bu tür bir kredi alabilmek için gerekli evraklarla bankaya başvurmanız yeterlidir. Bununla birlikte bu seçeneği seçerseniz sıkışık bir geri ödeme planı ve yüksek faiz oranları ile boğuşmak zorunda kalacaksınız. Benzer şekilde banka sizden iş planı, teminat, firma nakit akışı ve diğer aktiflerden isteyecektir. Bu seçeneği tercih etmeden önce işletmenizin finansal durumunu bilmeniz gerekir. Kredi başvurunuzun kabul edilme olasılığını artırmak için kredi sağlayıcılar ile iyi ilişkiler kurabilirsiniz.

Bir diğer finansman seçeneği de hibe kredisi başvurusu yapmaktır. Teknoloji temelli küçük bir işletme açmayı planlıyorsanız bu seçenek tam size göredir. Devlet ve bazı kuruluşlar bu tür işletmelere hibe kredi verirler. Yapmanız gereken kaynakları en iyi şekilde kullanmak için geniş bir araştırma yapmaktır. Bu seçenek oldukça rekabetçidir ve paranın düzgün bir şekilde kullanılması gerekir.

Öz sermaye finansmanı, aile ve arkadaşlardan alınan borçlar, risk sermayedarları ve stratejik yatırımcılar da küçük işletme açarken dikkate alabileceğiniz diğer finansman seçenekleridir.

En yeni ve gittikçe popülerleşen bir seçenek de kitlesel fonlama sitelerine başvurmaktır.


Sermaye Bulmak İçin Nokta Atışı 7 İpucu

Fikrinizin ilk adımı, girişiminizi yalnızca bir yere kadar taşıyacaktır. Birçok işletme ilerleme kaydetmek ve büyümek için ne kadar para gerektiği konusunu küçümser. Bu yüzden gereken yolu kat edemez.

İşte sizlere sermaye bulmak için birbirinden değerli 7 ipucu:


1- Motivasyon Kaynağınızı Bulun

sermaye bulmak istiyorum

Bana göre bu tamamen içinizdeki coşkuyla ilgili. Hayatınızın geri kalanında bu görevi yerine getirmek için neden bu denli çaba sarf ettiğinizi göstermeniz gerekiyor. Bu görev risk taşıyan bir yatırım olacak kadar büyük, ciddi bir etki yaratacak kadar da çılgın olmalı. Teknoloji ise eşsiz olmalı.

Birinden para istemeden önce bu işin gerçekten yapmak istediğiniz şey olup olmadığına emin olun. Girişimcilere çoğunlukla şu soruyu sorarım: “Peki neden? Neden bu işi yapıyorsun?” Eğer cevap içlerinden gelmiyorsa, iş benim için bitiyor. Eğer geliyorsa da destek oluyorum. Tüm girişimciler kendilerine bu soruyu sormalı. Hayatı ve potansiyel olarak dünyayı değiştirmeye başlamadan önce, içlerindeki motivasyon kaynağını bulmalı.


2- Fikrinizi Gözden Geçirin

semaye bulmak için fikir önemli mi?

Var olan müşterileriniz sayesinde kaynak toplama çabasını asla küçümsemeyin. Modern dünyanın sunduğu Kickstarter, Indiegogo ve benzer kitle fornlama siteleri gibi kaynaklar ürünler daha üretilmeden onların satışına imkan veriyor. Bunun iki misli bir avantajı var. Birincisi bu, sermayeyi büyütmekle aynı şey ancak kimseye hisse vermek veya bununla ilgili karar almak zorunda değilsiniz. İkincisi, bu iş girişiminizin iyi ya da kötü bir fikir olup olmadığını doğrular ve belli miktar paranızın başarısızlığa kurban gitmeyeceğini garantiler.

Geçtiğimiz yıllarda aynı binada oturduğum bir genç vardı ve bir aplikasyonu hayata geçirmek için milyon dolarlar topladı. Aplikasyonun konseptini bana ikinci kez açıkladığında ona bunun çok aptalca bir fikir olduğunu ve kimsenin bunu satın almayacağını söyledim. Ve en sonunda milyon dolarlarını kaybetti. Eğer bu app fikrini hayata geçirmeden önce ön satışta bir deneme gerçekleştirseydi, olası bir ya da iki şey meydana gelebilirdi. İlki, aplikasyon fikrini insanlara sunabilir ve talepler doğrultusunda para bulabilirdi. İkinci ihtimal olarak da bunun kimsenin beğenmeyeceği bir fikir olduğunu anlar ve buna para yatırmaktan vazgeçerdi.

Mutlaka okuyun: Hayalinizdeki İş Fikrini Hayata Geçirmenizi Sağlayacak Kitle Fonlama Siteleri


3- Öne Çıkın

sermaye nasıl bulunur?

Öncelikle, işinizi sahaya sürmeden önce birilerinin sizi dinlediğinden emin olun. Ardından dikkatleri üzerinize çekmek için “30 saniyede satış” gibi teknikler yaratın. Ve unutmayın; siz dışarda para için bekleyen binlerce işletmeden sadece birisiniz.

Biri sizi dinlemeye gönüllüyse en önemli nokta ona Swot analizi (güçler, zayıflıklar, fırsatlar, tehditler) içeren iş planınızı anlatmak olacaktır. Öngörülen nakit akışınızın kanıtlanabilir olması planınızın inanılırlığını ve gerçekçiliğini pekiştirecektir. Fakat abartılı veriler sunarsanız bu sizin güvenilirliğinizi sarsacaktır. Her şeyden önce, yatırımcı yalnızca işletmenize değil size de yatırım yapacaktır. Çünkü siz onların parasını neden sizin işletmeniz için riske etmeleri gerektiği sorusuna cevap olarak oradasınız ki bu hiç kolay bir soru değildir. Bu yüzden sizin güvenilirliğiniz yatırımcıların sizinle devam etmesi için en büyük anahtar olacaktır. Tutkunuz onların gelecekteki başarınızı görmelerini ve hissetmelerini sağlayacak kadar gerçek olmalı. Unutmayın: satış, duygu aktarımından fazlası değildir. Kesinlik vaat edenler çoğunlukla istediğini elde eder. “Neden” sorunuzun cevabı yeterince açıksa, “Nasıl” sorularının cevabı başının çaresine bakacaktır.


4-Kendinizden Emin ve Açık Olun

özgüvenli girişimci

Tecrübelerim gösterdi ki sermaye ararken bankalar başvurulacak son kaynaklar olmalı. Tercihlerim; gönüllü sermayedarlar, hissedar katılımcıları ve kar paylaşımlı kredilerdir. Yatırımcıların bakış açısından bakmak ve bu işin onlar için ne olduğunu görmek en önemli noktadır. İşinizin özelliklerini onların tutkularını ateşlemek için sıralayın.

Sunumunuzu yaparken ürününüzle ilgili kendinden emin, açık ve öz olun. Onlara ne sunduğunuzla, bunun nasıl işleyeceğiyle ve nasıl para kazanacağınızla ilgili adım adım planlarınız olmalı ki onlar da sermayelerinin onlara geri döneceğini görsünler. Yatırımcılar birçok soru sorabilirler. Siz endişelerini gidermek için açık ve makul cevaplar vermelisiniz. Eğer her şey ters giderse bir imdat çıkışı sunmalısınız.

En önemli kısım ise ürünü hayata geçirecek takımınız olduğunu göstermek.


5- Varsa daha önceki yatırımcıları referans gösterin

sermaye bulmak için referans

Birden çok yatırımcının sizinle yaşadığı iyi tecrübelerinin olması, gelecekteki yatırımcılarınızın kolayca size “Evet!” demesini sağlayacaktır. Böylece, bu yatırımcılarınız zamanla size güvenmeyi bilecek ve küçük pürüzlere takılmayacaktır. Çünkü kaybetme risklerinin az olduğuna inanacaklardır.


6- Süreci Kararsız Kalan Tarafla Paylaşın

süreç değerlendirme

Ben, birlikte çalışmak istediğim yatırımcılara her ay işimin raporlarını gönderirdim. Yatırımcılar ivmeyi sever, özellikle hızlı yükselişleri. Birden fazla yatırımcıya her ay raporlama yaptıktan sonra, bir yatırımcıdan birkaç milyon lira elde ettim. Çünkü düzenli raporlama işi işe yaradı.


7-Kitlesel Fonlama Sitelerinden Faydalanın

fongogo kitlesel fonlama

Fongogo gibi kitlesel fonlama sitelerinin nimetlerinden faydalanın. Bu tarz siteler sayesinden projenizi doğru yatırımcılara ulaştırabilir ve aradığınız kaynağa kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir