Çalışan motivasyonu, ilgili iş biriminin ve hatta şirketin performansında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, çalışanların motivasyonunun sağlanması şirket için düzenli olarak yapması gereken işlerden biridir.
Günümüzde hala ne yazık ki çalışan motivasyonunun önemini anlayamamış şirketler bulunmaktadır. Araştırmalar gösteriyor ki, ortalama bir iş yerinde çalışanların sadece yüzde 13’ü işine bağlılık duyuyor, diğer bir deyişle pek çok şirket düşük motivasyonlu ve şirkete bağlılığı olmayan çalışanlara sahip.
Tam da bu noktada, bu yazıda iş dünyasında ve şirketlerde çalışan motivasyonunun neden önemli olduğuna ilişkin ipuçları sunulacaktır.
Çalışan Motivasyonu Neden Önemli?
Çalışan motivasyonunun önemli olmasının birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, çalışan motivasyonunun şirket yönetiminin şirket hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmasıdır. Bu, motivasyon seviyesi düşük bir iş yerinde, şirketin pazarda oldukça riskli bir konumda bulunduğu anlamına gelmektedir.
Motivasyonlu çalışanlar yüksek üretkenliği de beraberine getirir ve şirketin daha fazla ürün ya da hizmet üretmesini sağlar. İş yerinde motivasyonu olmayan bir çalışan hayal edin. Bu kişi çok büyük ihtimalle zamanını internette kişisel zevkleri için gezinerek harcayacak, hatta mesai saatleri içinde diğer iş ilanlarına bakıyor olacaktır. Bu durum hem şirketin zamanı hem de diğer kaynakları için kayda değer bir maliyet anlamına gelmektedir.
Üstelik, bu sadece bir çalışana ilişkin bir hayal, bir de aynı şekilde işine dair motivasyon beslemeden çalışanların büyük kısmının bunu yaptığını düşünün. Gerçekten kimsenin içine düşmek istemeyeceği bir durum, değil mi?
Motive Çalışanların Yarattığı Avantajlar
Çalışan motivasyonu beraberinde şirkete getirdiği avantajlarla pek çok şirket için oldukça önemlidir.
Artan çalışan bağlılığı
Çalışanlar iş yerinde motive olduklarında, kendilerinden yapılması beklenen işlerde ellerinden gelen çabanın en iyisini göstereceklerdir.
Artan çalışan tatmini
Çalışan tatmini her şirket için önemlidir çünkü şirketin büyümesi için oldukça olmulu etkiler yaratabilir.
Devam eden çalışan gelişimi
Motivasyon bir çalışanın kişisel hedeflerine ulaşmasında ve kişisel gelişimini sağlamasında yardımcı olacaktır. Çalışan bir kere hedeflediği ilk noktaya vardığında çaba ve sonuçları arasındaki olumlu ilişkiyi kavrayacak, bu da motivasyonunu daha yüksek tutarak devam ettirmesi için onu teşvik edecektir.
Gelişen çalışan yeterliliği
Çalışan yeterliliği sadece çalışanın yetenekleri ya da özelliklerine bağlı değildir. Şirketin en iyi sonuçları alabilmesi için, çalışanın kendisine verilen işi yapabilme yetkinliği ve bu işi yapma hevesi arasında yeterli dengeyi kurabilmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu noktada, böylesi bir denge yeterlilik düzeyi ve üretkenliği geliştirecektir.
Çalışan Motivasyonunu Artırmanın Yolları
Param Olsaydı Borsada Şöyle Kazanırdım Deme
100.000 TL Sanal Para ile Neler Yapabileceğini Hemen Gör!
(Ücretsiz Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)
Çalışan motivasyonunu arttırmanın en kolay yolu iş yerinde pozitif iletişim kurmaktan geçer. Çalışanların birbiri ile sadece e-mail yolu ile değil, yüz yüze de iletişim kurduklarından hatta sosyalleşebildiklerinden de emin olmak oldukça önemlidir.
Bu noktada, masanızda oturmak yerine kahve molalarında çalışanlarınızın arasına karışabilir, onlarla konuşmak için zaman ayırabilirsiniz. Bunu yaparak, aslında çalışanlarınıza, sadece patron olduğunuzu değil, sizin de bu ekibin bir parçası olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Konusunda uzman kişilere göre de, bu şekilde iletişimin olumlu yanları yadsınamayacak kadar güçlüdür.
Çalışanlar aynı zamanda çalıştıkları şirketlerinin başarılı olduğunu görmek istemektedir. Bunun için muhtemelen pek çoğunun operasyonel iyileştirmelerden maliyetleri azaltmaya kadar birçok konuda harika fikirleri bulunmaktadır. Yönetimin bu fikirleri sormak ve önerileri dinlemek için zaman ayırması, bunu istediğini göstermesi gerekmektedir. Bu, çalışanlara kendilerini değerli hissettirecektir.
Çalışanların bireysel katkılarına değer verin
Yönetim, çalışanların şirketin genel hedeflerinde ve izlediği yolda bireysel çabalarının ve katkılarının önemli bir rol oynadığını hissetmelerini sağlayabilmelidir. Bu şekilde, çalışanlar çabalarının organizasyon üzerinde, büyük ya da küçük fark etmeksizin, belirgin bir etki yaratabildiğini bildiklerinde, bundan gurur duyacak ve çalışan bağlılıkları artacaktır.
Yönetim elbette, çalışanların işlerini her başarılı şekilde tamamladığında onları maddi şekilde ödüllendirmek zorunda değil. Basit bir teşekkür bile yeterli olacaktır. Böylesi bir söz bile çalışanların çabalarına ilişkin farkındalığın olduğunu anlatmaya yetecek, çalışan bağlılığını güçlendirecek ve çalışanları daha fazla çalışmaları yönünde teşvik edecektir.
Pozitif iş yeri ortamı yaratmak
Bazen, çalışanlar iş yerinde pozitif bir çalışma ortamı olmadığı için motivasyon eksikliği duyabilir. Bununla başa çıkabilmek için yönetim çalışanlara periyodik olarak anketler gönderebilir ve iş yeri ortamında karşılaştıkları sorunlarla başa çıkabilmek için çalışanlardan geri bildirim alabilir.
Aynı zamanda yönetim, görünürlüğü yüksek olacak, insan trafiğinin yoğun olduğu yerlere, kahve makinelerinin ya da yazıcıların üzerine pozitif anlam içeren cümleler yapıştırabilir. Bu noktada, ofisin belli yerlerinde bitki ya da çiçek beslemek bile çalışanların iş yeri ortamında pozitif bir atmosfer yaratmaya yardımcı olacaktır.
Özetle
Pozitif bir iş ortamı şirketi başarıya götürecek ana etkenlerden biridir.
İş yerinde çalışan motivasyonunu desteklemek zor bir iş olsa ve zaman harcamayı gerektirse de, çalışanların verimliliğini artırmayı başarmak için yönetimin pozitif bir çalışma ortamı yaratması gerekmektedir.
Bu noktada, çalışanlarınızın yaptığı işler ve sergiledikleri çaba ile şirket başarısına önemli bir katkı koyduğunu hissetmelerini sağlamanız oldukça önemlidir. Bu yüzden de, şirketlerin her zaman gelişime açık bir politika ve yönetim ekibine sahip olmaları gerekmektedir.