Cumartesi, Eylül 14, 2024
Ana SayfaGirişimcilikİşten Ayrılarak Şirket Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

İşten Ayrılarak Şirket Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

9-5 mesaili işinizden ayrılıp kendi şirketinizi kurma hayaline sahipseniz oldukça heyecanlı ve streslisiniz demektir. Bu son derece doğaldır. Eğer böyle bir fikriniz varsa istifanızı vermeden önce biraz sakinleşmeye ve durumu objektif bir şekilde değerlendirmeye ihtiyacınız vardır. Aceleci olmak son derece zararınıza olur. Bu yüzden öncelikle işten ayrıldığınız zaman karşılaşacağınız avantajlı ve dezavantajlı durumlara odaklanmalısınız.

Bu yazıda maaşlı olarak çalıştığınız işten ayrılıp kendi şirketinizi kurmadan önce bilmeniz gereken 10 önemli şeyden bahsedeceğiz.

 

1. Araştırma Yapın

İş kurmak için en doğru zaman mevcut işinize devam ederkenki süreçtir. “İşten ayrılayım da kendi işimi öyle kurayım.” demeyin. Diğer bir deyişle geçiş olabildiğince yumuşak olsun.

Bunun için yapmanız gereken ilk şey, araştırma yapmaktır. Hala bir işiniz varken akşamları ve haftasonları kuracağınız iş için araştırma yapın. Ne tür bir ürün veya hizmet sağlayacağınız konusunda düşüncelerini netleştirmeye çalışın. Eksileri ve artıları düşünün.

İyi bir araştırma süreci şöyle olmalıdır:

  • Sunacağınız ürün ve hizmetle ilgili ayrıntılı bilgi edinin.
  • Hedef müşteri kitlesini belirleyin.
  • Rakiplerinizi tanıyın.
  • Kimlerle çalışacağınızı belirleyin.
  • Satış ve pazarlama stratejilerini belirleyin.

Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım

 

2. İş Planı Hazırlayın

Araştırmanızı yaptıktan sonra bunu kağıt üzerine dökmeniz gerekir. İyi bir iş planı, bir şirketin başarısında temel faktörlerden biridir. Yatırımcılara, ortaklara ve şirkette pay sahibi diğer kişilere göstereceğiniz iyi bir iş planında şu unsurlar yer almalıdır.

  • Şirketin ne iş yapacağı, hedefi ve vizyonu
  • Faaliyet gösterilecek sektörün genel görünümü ve sizin bu sektöre katacağınız değer
  • Piyasaya girerken takip edeceğiniz strateji
  • Olası iş arkadaşlarınız
  • Operasyon planı
  • Mali plan

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

 

3. Mali Plan Hazırlayın

Şirketinizi finanse etmesi için yatırımcılara başvurmadan önce kendi mali durumunuzu kontrol edin. Eğer cebinizde sizi bir süre idare edecek kadar para yoksa, şirketinizi kurup ofisinizi açtıktan sonra kira, faturalar, vergiler vs. size zor anlar yaşatabilir.

Şirketinizi finanse etmek için genelde üç opsiyon vardır:

  • Bir ya da birkaç yatırımcı
  • Kendi birikiminiz
  • Hibe ya da devlet desteği

Her halükarda mali bir planınız olmalı. Zira yeterli bütçe olmadan şirket kurarsanız kazanç elde etmeniz epey gecikebilir.

 

4. Şirket Yapısını Belirleyin

İşten ayrılmadan önce kurmayı düşündüğünüz şirketin yasal türünü belirlemelisiniz.

  • Anonim şirket
  • Limited şirket
  • Ortaklık
  • Şahıs şirketi

Ayrıca şirketin operasyon türünü, vergileri, sermayeyi, alınması gereken levha ve lisansları da göz önünde bulundurmalısınız.

 

5. Çevrenizden ve İnternetten Faydalanın

Başlangıçta para harcamak istemeyebilirsiniz ve bu son derece doğaldır. Bunun için çevrenizden yardım alabilirsiniz. Örneğin kuzeniniz web tasarımcısı ise şirketin web sitesini o hazırlayabilir. Böylece piyasadaki bir web tasarımcısına vermeniz gereken 3000 lirayı vermemiş olursunuz.

Ayrıca şirket sahibi arkadaşlarınızdan muhasebeci, avukat, pazarlamacı gibi kişiler için tavsiye alabilirsiniz. Tavsiye usulü çalışmak sizi hata yapma lüksünden kurtarır.

Bununla birlikte internetten faydalanabilirsiniz. SEO, e-mail pazarlaması, sosyal medya yönetimi gibi konularda internet üzerinden pek çok ücretsiz kaynağa ulaşabilirsiniz.

 

6. Gemileri Yakmayın

İşten ayrılmadan önce bu durumu işvereninize bildirin. “Nasıl olsa işten ayrılacağım” diye görevlerinizi aksatmayın ve çalıştığınız yerdeki arkadaşlarınızla aranızı iyi tutun.

Kendi şirketinizi kuruyorsunuz ve başarılı olacağına inanıyorsunuz. Bu çok güzel bir durum. Ancak eski şirketinizle iyi ilişkilere sahip olmak her zaman güzeldir. Belki ileride iş ortaklığı yapabilir, çalıştığınız eski şirketin çözüm ortağı olabilirsiniz. Birbirinize müşteri paslayabilirsiniz.

Bunun gibi avantajlı durumlar için çalıştığınız yerle bağlantınızı koparmayın.

Mutlaka okuyun: Köprüleri yakmadan nasıl istifa edebilirsiniz?

 

7. Ufak Detayları Es Geçmeyin

Girişimci bir insan büyük resmi görebilen insandır. Ancak ufak detaylara gereken önemi vermezseniz hayalinizdeki mükemmel şirketi kurmanız pek mümkün olmaz. Doğru sosyal medya platformlarını kullanmak, e-maillere olabildiğince çabuk yanıt vermek gibi şeyler başarıya giden yolda ufak ve ama etkili şeylerdir.

 

8. Ofis Açmanız gerekebilir

İşinizden ayrılıp kendi işinizi kurana dek evde çalışmaya devam edebilirsiniz. Kısa bir süre için de olsa bu normaldir, ancak uzun vadede ofis ortamında çalışmak daha faydalı olur. Hele personel çalıştıracaksanız ofis olmazsa olmazlardan biridir.

Ancak yine de yapacağınız işin türüne göre evde çalışmayı da tercih edebilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu ise kişisel alan ve iş alanı arasında ayrım yapmalısınız. Yani tüm gün yatakta laptop kucağınızda çalışmak hem sağlığınızı hem de işe bakış açınızı olumsuz etkileyebilir. Bunun için evde çalışsanız bile kendinize ait bir çalışma odası hazırlamaya çalışın.

 

9. CV ve Portfolyo Hazırlayın

“Kendi işimi kurunca neden CV’ye ihtiyaç duyayım ki? Zaten işveren ben olacağım.” demeyin. Zira kendi işinizi kursanız bile yatırımcılara, ortaklara ve hatta müşterilere kendi CV’nizi göstermek durumunda kalabilirsiniz. Özellikle yeni bağlantılar edinmek için halihazırda bir portfolyonuzun olması önemlidir.

Velhasıl-ı Kelam…

Unutmayın, kendi işinizi kurmak sandığınızdan çok daha zor olacaktır. Bu nedenle işten ayrılıp kendi girişimcilik maceranıza atılmadan önce burada anlatmaya çalıştığımız unsurları dikkate alırsanız daha yumuşak ve daha sorunsuz bir geçiş yapabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

“İstifa Etmeli miyim?” Diyenlere
İşten Ayrılıp Kendi İşini Kurmak İsteyenlere
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar