Kariyerinize Zarar Verebilecek 9 Şey

Çalışkan ve iyi insanların kariyerini bitirecek çok şey vardır. Samimi hatalar bazen ağır sonuçlara neden olabilir.

VitalSmarts’ın yakın tarihte yaptığı bir ankete göre insanların %69’u kariyerlerine zarar verecek bir şeyler yaptıklarını itiraf ediyor.

  • Bu kişilerin %31’i, yaptıkları hataların maaş artışına, hatta işlerine mal olduğunu söylüyor.
  • %27’si iş yerindeki ilişkilerine zarar verdiğini söylüyor.
  • % 11’i ise saygınlıklarını zedelediğini söylüyor.

Bu oranlar insanların dikkatli olmadıkları zaman kendi kariyerlerine ne kadar büyük zarar verebileceklerini gösteriyor. Kısaca kariyerinize zarar vermek için illa ki büyük bir hata gerekmez. Ufak şeyler birike birike kariyerinizin altına oyabilir. İyi haberse aşağıdaki maddelerde, kariyeriniz açısından daha dikkatli olmanızı sağlayacak tavsiyeler bulunuyor. İşte sizlere, kariyerinize zarar veren 9 şey:

 

1. Tutamayacağınız sözler vermek

Meslektaşlarınıza ve müşterilerinize tutabileceğinize inandığınız sözler vermek görünüşte iyidir. Ancak sizi zor duruma sokabilecek bu ekstra baskıya hiç gerek yoktur. Bir şeyi çabucak yapacağınıza söz verip hemen hemen tam zamanında yaparsanız iyi iş çıkardığınızı düşünebilirsiniz. Ancak bu andan itibaren insanların beklentisi yükselir ve geciktiğinizde zor duruma düşmeniz  işten bile değildir. Böyle bir senaryoda artık gerçeklik, yerini algıya bırakır. Bu nedenle,teslim tarihi konusunda gerçekçi olun ki beklentiler de makul düzeyde olsun.

 

2. Rehavet

En son ne zaman yeni bir beceri edindiniz, yeni bir çevre edindiniz ya da CV’nizi güncellediniz? Bunların hiçbirini hatırlamıyorsanız rehavete kapılmışsınız demektir, rehavet kariyerin düşmanıdır. Rehavet; akışa uymak, sürüye katılmak, değişime inanmamak demektir . Ancak son yıllarda özellikle teknolojik anlamda değişimin kaçınılmaz olduğunu gördük. Şayet yeni şeyler öğrenmek ve yeni kişilerle tanışmak için zamanınız yoksa öncelikleriniz karışmıştır. Ancak gelişim ve değişimi önceliğiniz haline getirirseniz yolunuza çıkan şeylere karşı hazır olursunuz.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

3. Değişim korkusu

Değişim korkusu, rehavetin ikiz kardeşidir. Statükoyu korumakla eşdeğerdir. İş ortamında “Ama biz bunu hep bu şekilde yapıyoruz” diyen birileri mutlaka vardır. Statükoda, yani mevcut durumda sabit kalmak için yanlış bir zamanda yaşıyoruz, zira sürekli değişim çağındayız. Değişimden korkmanın maliyeti çok büyük olabilir. Bir ankette, katılımcıların %91’i işyerinde en başarılı kişilerin değişime en çabuk adapte olanlar olduğunu ifade etmekteler. Değişim hayatın bir parçası. Mesleki ve kişisel olarak da geçerli bu. Bu nedenle yeniliklere adapte olmaya çalışmanız  yararınıza olur.

 

4. Balon gibi bir egoya sahip olmak

Hiç birtakım başarıları olan ve kendini bulunmaz hint kumaşı sanan biriyle çalıştınız mı? Başarı kariyer ve moral bakımından şahane bir şeydir. Ancak başarı sizden bir adım önde yürüyorsa orada sorun baş gösterir. Yani başarının sonsuza dek süreceğini, başarıya yazgılı olduğunuzu düşünmeye başlarsınız. Sakın geçmiş başarılarınıza yaslanmayın. Başarıyı çantada keklik görürseniz kötü bir sona doğru yaklaşıyorsunuz demektir.

 

5. Büyük resmi görememek

Başınızı kaldırmadan çok çalışırsanız önünüzdeki fırsatları göremeyebilirsiniz. Zeki insanlar günlük işleriyle iyice hesaplanmış hedefleri arasındaki denge kurmayı iyi becerirler. Küçük çaplı işleri umursamadıkları için değil, süreç boyunca gerektiğinde gidişatı ayarlayabilmek için disipline ve perspektife sahip oldukları için böyledir. Hayat büyük resmi görebilmekle ilgilidir. Küçük bir alana sıkışıp kaldığınızda sonuç acı verici olabilir.

 

6. Olumsuzluk

Bazen karamsar ve moralsiz olursunuz. İstemeseniz de bu durum çevrenizdeki kişilere yansır. Siz, iş arkadaşlarınızın ve patronunuzun işini kolaylaştırmak için işe alındınız, zorlaştırmak için değil. Sürekli olumsuz düşünen ve şikayet eden kişiler herkesin işini zorlaştırır. İnsanlar size bulaşmamak için parmak ucunda yürümek zorunda kalıyorsa bunu sonsuza dek yapacakları anlamına gelmez. Dolayısıyla o ortamda günleriniz sayılı olabilir.

 

7. Düşük duygusal zeka (EQ)

Başkalarıyla iyi geçinemediğinizde işinize son verilmesi gibi bir ihtimalin bulunduğunu herkes bilir, ancak birçok kişinin ayağını kaydıran şey, duygularınızı belli etmemeyi tam olarak becerememektir. Yani bir iş arkadaşınız salakça bir şey söylediğinde, şayet yüzünüzde sıkılmış ve rahatsız olmuş bir ifade varsa bu sizi ele verebilir. Duygusal patlamalar, diğerlerini küçümsemek, insanların sözünü kesmek, düşük farkındalık ve anlaşması zor bir insan olmak düşük duygusal zekanın belirtileridir ve kariyerinize büyük zarar verebilir.

Mutlaka okuyun: Duygusal Olarak Zeki misiniz?

 

8. Patrona yalakalık yapmak

Bazı insanlar patronlarına yağ çekerler ve bunun “saygı gereği” böyle olduğunu söylerler, ancak durum bundan farklıdır. Yalakalığın saygılı bir ilişkide yeri yoktur. Yalaka insanlar patronlarının takdirini kazanmak yerine onların egosunu okşar. Gerçekten emek veren iş arkadaşlarınız nazarında bu durum hiç de hoş karşılanmaz. Patronunuzla iyi bir ilişkiye sahip olmayı istemek, iş arkadaşlarınızla olan ilişkinizi baltalamayı gerektirmez. İşveren-çalışan arasındaki ilişki sahiciliğe dayanmalıdır ve liyakatin yerini tutacak başka bir şey yoktur.

 

9. Politik davranmak

Münakaşa ederek, taraf seçerek, iş arkadaşlarının kuyusunu kazarak, dedikodu yayarak ve “politik davranarak” sağlam iş ilişkilerine sahip olamazsınız. Tekrar sahiciliğe, güvenilirliğe vurgu yapmakta fayda var. Ortaya çıktığında utanç duyacağınız şeyler yapmayın. Perde arkasında işler çevirmeyin.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir