Kazançlı Bir İş: Kapari Yetiştiriciliği

Tarım sektöründe faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen girişimciler için yüksek getirileri tarım ürünlerini ve tarımsal iş fikirlerini araştırmaya devam ediyoruz.

Asırlar önce Evliya Çelebi tarafından da kaleme alınan kapari bitkisi- diğer bir ifadeyle gebre- Anadolu’da yetişen en faydalı bitkilerden biri olarak ifade ediliyor.

Kapari, birçok ülke mutfağında yüzyıllardır kullanılagelen bir bitkidir. Özellikle gençleştirici özelliği ve cinsel gücü artırıcı etkisiyle ön plana çıkan bitkiden yapılan turşular Avrupa’da vazgeçilmez mezelerin başında gelmektedir. İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen kapari bitkisi, kozmetik sektöründe de sıkça kullanılmaktadır. Kaparinin kilosu Türkiye’de 25-40 TL arasında değişen fiyatlarda alıcı bulurken yurtdışına çok daha yüksek fiyatlara satılabilmektedir. Ancak kapari yetiştirmek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Gelin hep birlikte kapari bitkisini ve yetiştirme koşullarını inceleyelim.

 

Kapari nedir?

kapari-nasil-yetistirilir5

Kapari (capparis spinosa) genelde Akdeniz’in kuru ve taşlı arazilerinde yetişen bir bitkidir. Bu bölgelerde zeytin yetiştiriciliği de sık yapılır. Böğürtlenlerin arasından çıkan kapari çalısı, en çok İspanya ve Afrika’da bulunur.

Kapari, çalı tarzı çok yıllık bir bitkidir. Ortalama 1.5 metre boyundadır. Dikenli dallarında 5 cm genişliğinde beyaz çiçekleri vardır ve bu çiçeklerin ortasında da mor renkte erkeklik organları bulunur.

 

Nerelerde kullanılır?

Bu ufak tomurcuklar günlük toplanır, sirkeyle turşusu yapılır veya salamuraya yatırılır. Sonrasında aroma olarak hardalı ve karabiberi andıran bir yiyecek ortaya çıkar.

kapari-nasil-yetistirilir2

Ortaya çıkan bu yoğun ve keskin aroma; soslarda, pizzalarda, salatalarda ve balık yemeklerinde sıkça kullanılır. Ülkemizde daha çok limonlu ya da sirkeli turşusu yapılarak tüketilir. Henüz olgunlaşmamış kapari yaprakları salatalarda da kullanılabilir. Toplanma zamanı geçen ve sıcaktan yanmış kapariler tuz yerine bile kullanılabilir. Kapari, meyve gibi de tüketilebilir. Ancak tadı çok baskın ve keskin olduğu için pek tercih edilmemektedir.

 

Kaparinin faydaları nelerdir?

Kapari bitkisi, tıp alanında daha çok mide gazını önlemek, karaciğerin işleyişini kolaylaştırmak ve romatizmayla mücadele etmek için kullanılır. Ayrıca damar sertliği, diüretik, eklem iltihabı, gut, kansızlık ve su toplanmalarına karşı da etkilidir. Bunların yanında antioksidan etkisi sayesinde kanseri önlemesiyle de bilinir. Bunlar en bilindik faydalarından sadece birkaçıdır.

 

Çekirdekten kapari nasıl yetiştirilir?

kapari-nasil-yetistirilir1

Kapari çekirdekten yetiştirilebilir, ancak çekirdek bulmak daha zor bir meseledir. Kapari çekirdeği toprak dolu geniş bir çanağın içine yerleştirilebilir, ancak toprağın içine büyük taşlar ve ufalanmış tuğla da konulmalıdır. Bitkiyi fazla sulamamak gerekir, zira kapari yaprakları suyu çok iyi depolayabilen bir yapıya sahiptir.

Kapari tohumları çok ufaktır ve çok düşük miktarda çimlenmiş haldedir. Kuru tohumları çimlendirmek çok zordur, bu nedenle bir gün ılık su içinde bekletilmelidir. Daha sonra nemli havluya sarılmalı ve bir kavanoz içinde 2-3 ay buzlukta bekletilmelidir. Buzluktaki bu dönemin ardından tohumlar tekrar bir gece suda bekletilmeli ve 1 santimetre derinliğindeki suyunu çekmiş toprağa ekilmelidir.

 

Fide şeklindeki kapari nasıl yetiştirilir?

kapari-nasil-yetistirilir4

Kapari dallarını şubat, mart ve nisan aylarında kökünden kesin, 6 ila 10 tomurcuk olmasına dikkat edin.

Daha sonra bu fideleri gevşek, suyunu çekmiş toprağa gömün. Isı kaynağının altta olmasına özen gösterin. Fideyi gömmeden önce köklendirme hormonuna daldırıp çıkarmanız da faydalı yöntemlerden biridir.

 

Kaparinin bakımı nasıl olur?

Kapari bol güneş ve kurak iklim sever. Tıpkı zeytin ağacı gibi -8 dereceye kadar dayanıklıdır. Ayrıca 41 derece sıcaklığı da tolere edebilir.

Çalı formunda olan kapari oldukça dayanıklıdır ve sağlam kök salar. Dolayısıyla zorlu çevre ve zemin koşullarına karşı kendi kendini korur. Ülkemizde Karadeniz bölgesi dışında hemen hemen her bölgede yetişebilmektedir.

Hasat zamanında(Ağustos-Eylül aylarında) bitkinin boyutu önemlidir. Tomurcuklar tam olgunluğa ulaşmadan önce hasat yapılır ve boyutlarına göre beş gruba ayrılır: tablet şekerleme, başlıklı pelerin, pelerin, ikinciler ve üçüncüler. Biçimi nedeniyle tablet şekerleme olarak adlandırılan kapariler en değerli ve en pahalı olanlardır. İtalya’da kapariler 7 ila 16 arasında değerlendirilir. Bu da onların milimetre cinsinden boyutlarına işaret eder.

 

İlginizi çekebilir

En Karlı Tarım Ürünleri

Tarım ve Hayvancılık Sektörü İş Fikirleri

 

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir