Ekonomik güvencenizi sağlamak için çabalarken her ay düzenli alacağınız bir maaş çeki aslında zannettiğinizden çok daha değerli.
Bir başkası için çalışırsanız asla ama asla zengin olamazsınız derler. Birçok kişi girişimciliğin tehlikeli, maceralı patikalarının zengin olmanın kesin yolu olduğuna inanıyor. Ama ya siz sağlık sigortanızı sağlayan bir patronun yanında çalışmaktan memnunsanız ve işinizi seviyorsanız?
Yapılan bazı çalışmalara göre girişimci olmak istiyorsanız iş yerinde kazandığınız aylığı tazmin edebilmek için girişimci olarak o anki maaşınızın %35’i kadar fazla para kazanmanız gerekiyor. Bakacak bir ailesi olanlar için maaşlı pozisyonun emniyetli yollarından ayrılmak pek tabii tehlikeli olacaktır. Her ne kadar yolun sonunda gayet kârlı bir kazanç olsa da, sabit işinizden öylece ayrılmanız o kadar basit değil.
Hem zengin olmaya kararlı, hem de bir başkası için çalışmaya niyetliyseniz işte göz önünde bulundurabileceğiniz bazı seçenekler. Keyifli okumalar:
1. Birileriyle ortak olmaya çalışın.
Ortaklık sadece hukuk firmalarında olmuyor. İleride ortağı olabileceğiniz küçük veya yeni faaliyete geçmiş bir işletme bulmak için gözünüzü dört açın. Her ne kadar birçok işletme sahibi ortaklık kurmayı genellikle başlangıç aşamasında düşünse de, küçük bir işletme sahibi de şirketi büyüdükçe emin olun kararını değiştirebilir.
Canla başla çalışır, uzmanlığınızı paylaşır ve liderlik vasıflarınızı gösterirseniz patronunuza işleri yürütme konusunda ortaklık etme fikrini sunabilirsiniz. Böylece ilerleyen yıllarda çok daha fazla gelir elde edebilir, hatta milyoner olabilirsiniz. Çalıştığınız şirkette ipleri ele alma cesaretini göstermekten kaçınırsanız bu tarz bir şeyin gerçekleşmesini beklemeniz pek de doğru olmayacaktır.
Mutlaka okuyun: Ortak İş Kurmak İsteyen Girişimcilere Tavsiyeler
2. Hisse olanaklarını göz önünde bulundurun.
Hisse olanakları, işe alım süreçlerinde genellikle tartışılır. Maaşı nispeten düşük olsa da size hisse olanağı sunan bir şirket bulmaya çalışın. Bu durum, Silikon Vadisi’ndeki yeni işletmeler arasında oldukça yaygın hale geldi diyebiliriz. Yetenekli adaylar bir şirketle mutabakata varmadan önce hisselerinin meyvelerini ne kadar zaman sonra toplayacaklarını öğrenmek istiyorlar.
Tabii bu noktada bir gerçekle de yüzleşmek gerek. Hisse sahibi olmak çalışanları tek başına zengin yapmaya yeterli değil. Şirketin satın alınacağı kesin olmamakla beraber, şirket satılsa bile anlaşmadan milyon dolarlar kazanacağınızın garantisi de yok. Bunu borsaya veya emlak piyasasına yaptığınız yatırımdan farksız düşünmeniz sizin için en sağlıklısı olacaktır.
3. Gelir seviyenizin altında yaşayın.
Ne kadar az harcarsanız, banka hesabınızda o kadar çok paranız olur. Paranızı sürekli çarçur ederseniz birikim yapmanız pek kolay olmayacaktır. “Yan dairedeki milyoner” teorisinin ardında yatan ilke, çoğu zengin kişinin yaşamını gelir seviyesinin oldukça altında idame ettirmesi.
Bu süreç yıllarınızı, hatta on yıllarınızı alabilir; küçük bir evde yaşamak veya ikinci el bir araba kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Ama yıllar sonra buna değdiğini göreceksiniz. Bazı durumlarda para biriktirmenin daha fazla para kazanmaktan yeğ olduğunu hissedeceksiniz.
4. Yatırımlarınızı akıllıca yapın.
Borsa oynamak kafa karıştırıcı olabilir. Fakat aynı zamanda, eğer ne yaptığınızı biliyor ve kendinizi buna adayacak zamanınız varsa borsa gerçekten de gelirinizi hızlıca yükseltmenin çok iyi bir yolu.
Girişimci zekasına sahip kişiler sağlam bir iş konsepti keşfedip paralarını buna yatırma konusunda yeteneklilerdir. Tıpkı bir futbol hayranının takımındaki oyuncuların meziyetlerini en ince ayrıntısına kadar bilmesi gibi, onlar da şahin gözlerini farklı hisselerin ve sektörlerin performanslarına dikerler.
Borsa konusunda hiçbir bilginiz yoksa meseleye ciddi zaman ayırarak hedeflerinize ulaşmanız için size faydalı yatırım önerilerinde bulunacak bir mali uzmana danışın. Fazladan gelir elde etmeye başladıktan sonra gayrimenkul yatırımları yaparak aylık kazancınızı artırmayı düşünebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Finansal Eğitiminize Yatırım Yapmak Yapacağınız En İyi Yatırımdır!
5. İşi devralın.
Eninde sonunda işletme sahibi emekliye ayrılacak veya başka maceralara atılacak. İşte bu, sizin altın şansınız olabilir. Eğer işletme sahibi emeklilik yaşına uzaksa, bir gün o anki işi bırakıp başka maceralara atılma ihtimali olduğunu ona göstermeye çalışın. Şirkette çalıştığınız süre boyunca, patronunuzun yokluğunda işleri yürütebilecek tutkunuzun ve iş ahlakınızın olduğunu ispatlayın. Güvenilir bir çalışansanız ilerleyen yıllarda şirketi yönetmek için size verilecek sorumluluklar giderek artacaktır. Şu anda çalışmakta olduğunuz işi ileride devralmak istemiyorsanız, başka bir alana yönelmeyi göz önünde bulundurun.
6. Ek iş yapmaktan kaçınmayın.
Günlük işiniz sona erdiğinde ek iş yapabilirsiniz. Çağımızın teknolojisi sayesinde, yeni bir iş kurmak için ofise veya bir ekip oluşturmaya ihtiyacınız yok.
Hem normal bir işte çalışıp hem de zengin olmaya çalışmak gecenizi gündüzünüze katmanız anlamına gelebilir. Bir gün maaşlı pozisyonunuzdan ayrılmanız için gereken müşteri portföyünüzü oluşturmanız zamanınızı alacaktır. Bu noktada, ek işinizin faturaları ödemek için bel bağladığınız günlük işinize zarar vermediğinden emin olun.
Yüksek bir gelir seviyesine erişebilmek için yıllarca çok çalışmalı ve öngörü sahibi olmalısınız. Diğer birçok kişi gibi, siz de başlangıç aşamasında bir başkası için çalışarak girişimcilik maceranız için yeterince para biriktirmelisiniz. Yeni bir işe atılmanın ne kadar emek istediğini aklınızdan çıkarmayın. Müşterilerinizin ne istediğini öğrenin, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi bu doğrultuda oluşturun.
Unutmayın ki bunca fedakârlık herkesin harcı değil. Yine de, disiplinli kaldığınız, hızlı düşündüğünüz ve uzun vadede metanetli olduğunuz sürece başarıya ulaşabilirsiniz.