Uykunun derinliklerindeyken de para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet bu çok kolay olmasa da mümkün. Bunu mümkün kılan sihirli kelimemiz ise pasif gelir.
Online bir iş kurarak ve kendi sisteminizi oluşturarak otomatik para akışı sağlayabilir ve işin başında bizzat bulunmadan pasif gelir elde edebilirsiniz. Pasif gelir elde etmek için sürekli sıkı çalışmak zorunda değilsiniz. Sadece, insanların ihtiyaç duyacağı kaliteli bir ürün veya hizmet yaratmak için ilk başlarda sınırlarınızı zorlamanız gerekli. Ancak başlangıçta göstermiş olduğunuz bu emeğin meyvesini ileride fazlasıyla toplayacağınızdan emin olabilirsiniz.
İlk başlarda haftada 80-100 saat çalışmanız gerekebilir. Web sitesi hazır oldukça içeriğe bağlı olmak üzere site kendini döndürmeye başlayacaktır. Oluşturduğunuz siteye ve sitenizde verdiğiniz hizmetlere göre yılda 10 bin – 100 bin TL arasında değişen rakamlarda bir gelir elde edebilirsiniz.
İşte sizlere, uyurken para kazanmanıza olanak tanıyacak 10 adet tavsiye:
1. Başlamadan önce kendinize sorun: “Bunu sadece para için mi yapıyorum?”
Pasif gelir elde edebilmek büyük oranda takipçilerinize bağlıdır. Para kazanmayı, onlara hizmet etmekten daha önemli bulduğunuzu fark ederlerse başarılı olamazsınız. Niyet, her zaman insanlara yardım etmek ve onlara bir şeyler sunmak olmalıdır. Bunun sonucunda güzel paralar kazanabilirsiniz.
Walt Disney’in şu sözü durumu çok güzel özetliyor:
Biz daha çok para kazanmak için video yapmıyoruz. Daha çok video yapabilmek için para kazanıyoruz..
2. Önceden ciddi anlamda zaman harcamaya hazır olun.
Bir gecede başarılı olmak diye bir kavram yok. Öncesinde ciddi anlamda çalışmak ve zaman harcamak gerekiyor. Örneğin Angry Birds çok kısa sürede başarılı olmuş gibi gözükebilir, ancak Angry Birds, Rovio’nun ürettiği 52. oyundur. En başarılı olacak projenize takipçi edinebilmek için 1.5 yıl çalışmanız gerekebilir.
Mutlaka okuyun: Angry Birds Nasıl Ortaya Çıktı?
3. Ürünü ortaya koyduktan sonra işiniz bitmez.
“%100 pasif gelir diye bir şey yoktur. Emlak sektöründe bile malvarlıklarınızı yönetmeniz gerekir. Borsada bile portfolyonuzu yönetmeniz gereklidir. Online iş söz konusu olduğunda %100 pasif gelir diye bir şey yoktur. Pasif gelirin tanımı “sistem geliştirmek” ile alakalıdır. İnsanların sitenizi sürekli olarak ziyaret etmesini, sürekli bir trafik olmasını istiyorsanız takipçilerinizi bu konuda tatmin etmeniz gerekir. Yani öncesinde ciddi manada zaman harcamanız, daha sonra ise bu harcanan zamanla ortaya konan içeriği beslemeniz gerekir. ”
Mutlaka okuyun: Piyasaya Bir Ürün ya da Hizmet Sürmeden Önce Atmanız Gereken 17 Adım
4. Doğru pazarı bulmalısınız.
İnsanların çoğu herkese hitap eden bir iş kurma peşindedir. Ancak herkese hizmet etmeye çalışmak, aslında kimseye hizmet edememek demektir. Bu nedenle spesifik bir alana yönelmeli ve tecrübeleriniz, eğitiminiz ve tutkunuz doğrultusunda bu alana yoğunlaşmalısınız. Kazancınızın miktarı, bu takipçi kitlesine ne kadar iyi hizmet sunabildiğinizle doğru orantılı olacaktır. Yazdıklarınız onlarda ne kadar yankı uyandırırsa o kadar çok kazanç elde etme şansınız vardır.
Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım
5. İşe girişmeden önce, 3-4 yıl sonrasını düşünün.
Bundan 3-4 yıl sonra da içerik ürettiğiniz konudan yine aynı derecede keyif alacaksanız bu sizin başarılı olma ihtimalinizi artırır.
Mutlaka okuyun: 7 Adımda Uzun Vadeli Düşünmek
6. İnsanlara nasıl hizmet edildiğini araştırın ve açığı doldurmaya çalışın.
Rakiplerinizin olması gözünüzü korkutmasın. Rakiplerinizin olmasının yaptığınız işin tasdik edilmesi anlamına geldiğini söylüyor. Diğer blog yazarlarını rakip olarak değil, arkadaş olarak görün ve onlardan faydalanın.
Ancak sizi özel kılan şeyi bulmalısınız. Piyasada eksikliği hissedilen şeylerden nasıl istifade edebileceğinizi düşünmelisiniz.
Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu
7. Platformunuzu kurun.
Faaliyet göstereceğiniz alanı seçtikten sonra, mesajınızı iletebileceğiniz bir platform kurun. Blog olabilir, youtube kanalı olabilir, podcast olabilir… Hayran (fan) kitlenizi bu şekilde oluşturmaya başlayabilirsiniz. İşinizin finansal olarak yürüyebilmesi için tüm dünyanın sizi takip etmesi gerekmez. Size yıllık 100 TL ödeyen 1000 tane sıkı takipçiniz varsa bu yılda 100.000 TL eder. Bu nedenle herkese hitap etme zorunluluğunuz yok.
8. Ücretsiz şeyler sunun.
Takipçileriniz sizin sunduğunuz hizmet hakkında tam bilgi sahibi olmadan onlardan ücret alamazsınız. Uzun süreli pasif gelir elde etmenin en iyi yolu ücretsiz bilgi ve hizmet sunmaktır. Takipçilerinizle aranızda uzmanlık, bilgi ve güven konusunda bir bağ oluşur bu sayede.
9. İnsanlara neyin daha iyi hizmet edeceğini bulun.
Takipçi kitleniz sizin ortaya bir değer koyduğunuzu anlamaya başlayıp artmaya başladığında pasif gelir etme yollarınız da artar. E-kitap veya e-ders gibi dijital ürünler satabilirsiniz. Başka firmaların ürün ve hizmetinizi satıp yani satış ortaklığı yapıp komisyon alabilirsiniz. Yazılım üretip onu satabilirsiniz. Bir topluluk yaratıp oraya premium üyelik satabilirsiniz. İnsanlara, hangi yöntemi sevdiklerini sosyal medya aracılığı ile direkt olarak sorun. Ne tür sorunları olduğunu görün ve bunu çözmek için elinizden geleni yapın.
10. Kazanç sağladıkça şunu hatırlayın: Para temel motivasyonunuz olmamalı.
Başarı elde ettikçe paranın sizi yoldan çıkarmasına izin vermeyin. Satış için şahane komisyon aldığınız bir ürün, takipçilerinize kötü bir tecrübe sunarsa bu sizin aleyhinize olur, kendi ayağınıza sıkmış olursunuz kısaca.
Parayı ön plana çıkardığınız zaman, satış yapmak için yalan söylemeye başladığınız zaman işin içine üçkağıtçılık girer. Bu durumu derhal gözden geçirmeniz şarttır.
Bu hataya düşmemek için temel motivasyonunuzun ne olduğunu bilmek oldukça önemli. Pasif gelir benim için sadece geçim kaynağı ya da finansal kazanç demek değil. Evden çalışmamı sağlayan bu sistem bana, çocuklarımın ilk “baba” deyişlerini ve ilk adımlarımı görme fırsatı verdi. 1 ve 4 yaşında iki çocuğum var. Zor zamanlarda beni yeni ürün ve hizmetler sunmaya yönelten, beni motive eden şey de onların varlığı.