E-ticaret işine atılmak ve bir an önce para kazanmaya başlamak istiyorsunuz, doğru?
Büyük olasılıkla nereden satış yapacağınız konusunda kafanız karışık muhtemelen.
Size iyi bir haberimiz var: İnternette satış yapmak için web sitesine ihtiyacınız yok. Instagram üzerinden de direkt satış yapabilirsiniz!
Bu yazıda web sitesi olmadan Instagram’da satış yapmanın yöntemlerini anlatacağız sizlere.
Neden Instagram’da Satış Yapmalısınız?
Öncelikle Instagram çok popüler bir platform. Üstelik görsele dayalı bir mecra. Yani ürün satmak için biçilmiş kaftan…
İster kendi yaptığınız ürünleri satın, ister toptan aldığınız ürünleri satın; fark etmez. Görselliğe mutlaka önem vermeniz gerekir.
Yaklaşık 300 milyon Instagram kullanıcısı her gün en az 1 adet işletme hesabına girip bakıyor. Ayrıca Instagram’da en çok görüntülenen hikayelerin %40’ı işletmelere ait.
Yani görsellik ve kitle bakımından Instagram e-ticaret için çok iyi bir alan.
O halde nasıl yapıldığını adım adım anlatalım sizlere.
Adım Adım Instagram’da Satış Yapma Yöntemleri
Tabii ki Instagram hesabı açmanız lazım.
İki tür Instagram hesabı var: Kişisel ve işletme hesabı. Siz burada işletme hesabı açmalısınız, zira işletme hesaplarının bazı avantajları var.
- Biyografiye telefon numarası ve e-mail ekleme özelliği
- Alışveriş yapılabilir post paylaşabilme
- Ürünlere reklam verebilme
- Kaç kişinin reklamlara ya da ürünlere tıkladığını gibi pek çok istatistiğe erişim
Ayrıca hesabınız kişisel ise, bunu sonradan işletme hesabına da çevirebilirsiniz. Yani bu konuda endişeniz olmasın. Ancak bunun için Facebook İşletme Sayfası’na sahip olmanız lazım.
Instagram işletme hesabınız olunca, hangi gönderilerin ve hikayelerin daha çok izlendiğini görebilirsiniz. Son bir ay içinde toplam kaç kişinin hesabıza girdiğini görebilirsiniz. Web sitenize kaç kişinin tıkladığını görebilirsiniz. Bu kişilerin yaşlarını, cinsiyetlerini ve konumlarını da yine görebilirsiniz.
Bu veriler size en optimal içerikleri nasıl üretebileceğiniz konusunda yol gösterir.
Biyografiye Ne Yazmalısınız?
İşletme hesabı açtığınıza göre bir başka hususa eğilelim.
Öncelikle hesabınızı gören kişiler, bu hesabın ne ile alakalı olduğunu anlamalı. Bu da biyografi kısmına yazacağınız şeylerle ilgili bir durum.
Yani telefon numaranız, e-mail adresinizi mutlaka açıklama kısmında olmalı.
Yaratıcı bir biyografi kullanmak da önemli. Bazen tek bir emoji her şeyi anlatır, bazen de birkaç kelimelik bir açıklama markanızı gayet iyi tanımlar. Dikkat etmeniz gereken şey, biyografi kısmına yazacaklarınızın, markanızın özünü yansıtmasıdır.
“centsofstyle” markasının biyografisi gayet sade ve anlaşılır. Bu kısımda hashtag yardımıyla insanlardan markadan aldıkları ürünleri etiketlemeleri de istenmiş. Bu da yine takipçi etkileşimi bakımından harika bir metod.
Ne Tür İçerikler Paylaşmalısınız?
Ürün satıyorsunuz ve bu nedenle ürün görselleri paylaşmalısınız. Bu kadar net.
Ancak sadece sıkıcı ürün fotoğrafları olarak düşünmeyin.
- İnsanlar ürünlerinizi kullanırken çekilen fotoğraflar
- Umulmadık anlarda kullanılan ürünleræAd
- Üretim sürecini gösteren fotoğraflar
- Ürünlerin profesyonel stüdyo çekimler
…gibi pek çok farklı tarzda fotoğraf paylaşabilirsiniz.
El yapımı seramik ürünler satılan bu hesapta her fotoğraf belli bir tarzda çekilmiş durumda.
İçerikleri Nasıl “Satın Alınabilir” Hale Getirebilirsiniz?
İşletme hesabı… Sağlam bir içerik stratejisi…
Sıra geldi yazımızın esas konusuna.
Yani Instagram’da paylaştığınız görsellerin üstüne tıklayınca insanların karşısına bir satın alma sayfası çıkmalı…
Bunu nasıl yapabileceğinizi ele alalım şimdi.
a. Basit bir ödeme yöntemi kullanın
Satın alma süreci ne kadar hızlı ve pratik olursa, insanlar sepete attıkları ürünü o kadar kolay satın alır.
Örneğin Shopify ya da Bigcommerce gibi bir platform üzerinde satış yapıyorsanız, buradaki hesabınızı Instagram hesabınızla senkronize edebilir, insanların Instagram’dan çıkmadan alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.
Ya da Instagram hesabınızın biyografi kısmına online sipariş formu ekleyebilirsiniz. Getform gibi bir araç kullanarak bu formu kolayca oluşturmanız mümkün.
Bu formu özelleştirebilir ve direkt Instagram biyografinize paylaşabilirsiniz.
Eğer bu yöntemi tercih etmek istemezseniz başka opsiyonlar da var.
Örneğin bu yöntem web sitesine sahip olmanızı şart koşsa bile ürünlerin web sitenizde satışta olması gerekmez. Kıtlık prensibi devrededir bu yöntemde. Yani ürünler web sitesinde satılmaya başlamadan önce Instagram’a özel bir kampanya gibi düşünebilir bu yöntem için. İnsanlar siparişlerini dm veya yorum olarak atar.
Ancak bundan daha da basit satış metodları vardır.
Burada satıcı, alıcılara faturanın direkt dm üzerinden gönderileceğini söylüyor. Ayrıca “satın almak için yorum yazınız” ifadesi de oldukça açık ve görünür.
Kişiye özel ürünler için ise alıcıları mesaj göndermeye teşvik etmek gerekir. Bu takı markası öyle yapıyor mesela.
Kişiye özel ürün satıyorsanız müşteriden mesaj almanız şart. Zira müşteri hangi beden, hangi renk ürün istediğini belirtmeli. Bunun için en ideal iletişim yolu mesajlaşma, yani DM.
Whatsapp da yine sipariş ve mesaj almak için iyi bir araç. Dünyanın neresinde olursanız olun, Whatsapp üzerinden mesaj alabilir ve hatta sesli görüşme yapabilirsiniz müşterilerinizle.
b. Ürün açıklamalarına özen gösterin
Söylemeye gerek bile yok, ancak sizin sattığınız ürünlerin aynısından ya da çok benzerinden satan yüzlerce satıcı daha var. Onların arasından sıyrılmanın yolu ise üslup…
Güzel fotoğraflar paylaşmak iyi bir başlangıç ancak görselleri metinle de desteklemeniz şart.
Ürün açıklamalarında insanlara satış yapmaktan ziyade onlara ürünü neden almaları gerektiğini kısaca belirtmeniz gerek. Elbette ürünün özelliklerini belirtmelisiniz ancak onlara bir hayat tarzı da satabilir olmanız gerek.
Bu marka sadece etek satmıyor. Aynı zamanda bu eteği giyen bir kadının elde edeceği yaşam tarzını gösteriyor.
Unutmayın, bu tarz bir yaklaşım her marka için aynı değildir. Satılan ürün, fiyat aralığı gibi faktörler sizin görsellerinize, yazılarınıza da etki eder. Yani marka olarak kendi tarzınızı yaratmalısınız.
Hedef müşteri kitlenizi, bu kitlenin sahip olduğu özellikleri ve hassasiyetleri dikkate almalısınız yani.
c. Hashtag’lere önem verin
Hashtag, Instagram’da bulunabilmek adına çok önemli bir araç.
Instagram’da maksimum 30 hashtag kullanabiliyorsunuz. Bu nedenle paylaşımlarınızda bu sayıyı en verimli şekilde kullanmaya çalışın. Tailwind gibi araçları kullanarak sizin alanınız için en uygun hashtag’leri bulabilirsiniz.
Sattığınız ürünlerle en alakalı ve en popüler hashtag’leri kullanarak ürünlerinize ilgi duyabilecek kişilere daha kolay ulaşırsınız.
Örneğin şapka satıyorsunuz diyelim. Şu hashtag’leri kullanmanız gayet iyi olabilir.
#erkekşapka
#elyapımışapka
#istanbulşapka
#ketenşapka
vs…
d. Kitlenizle etkileşime girin
Sosyal medyaya boşuna “sosyal” denmiyor.
Normal bir web sitesinden farklı olarak sosyal medyada insanlarla anında iletişime ve etkileşime girebilirsiniz.
Bu ise insanlarla aranızda güven ve samimiyet ilişkisi doğurur. İnsanlar ürünü kimden aldıklarını bilir. Ürünle ilgili sorularını doğrudan sorabilir.
Bu nedenle Instagram’da komünite, adeta aile olma fırsatını asla es geçmeyin. Yapılan yorumlara cevap verin, atılan mesajlara yanıt verin.
Takipçilerinizi yorum yazmaya teşvik etmeniz yine çok iyi olur. Paylaştığınız gönderilere bir de soru ekleyerek insanları yorum yazmaya yöneltirseniz bu hem güven ve sadakati artırır; hem de gönderilerinizin erişimi artar.
Sonuç
Sonuç olarak e-ticaret alanında satış ve pazarlama yapmak için pek çok ücretsiz yol bulunuyor. Instagram da bunlardan biri.
Direkt Instagram’da satış yapmak kolay gibi gözükse de öyle değil. Düzenli içerik üretmeli ve kitlenizle etkileşim halinde olmanız şart.
Doğru yapıldığında web sitesi sahibi olmadan, doğrudan Instagram üzerinden karlı bir mağazaya sahip olabilirsiniz. Ürünlerinize ilgi duyan kişilerle direkt sohbete girebilmek ise sağlam bir müşteri portföyü oluşturmak adına şahane bir fırsat.