Yaratıcı ve Ulaşılabilir Çözümler Sunan Yeni İcatlar

İnternette her dakika, kitlesel fonlama ile hayata geçirilen milyonlarca proje ortaya çıkıyor. Kickstarter ya da Indiegogo gibi sitelerde gezindiğinizde garip, işe yaramaz hatta aptalca sayılabilecek projelerle karşılaşmanız işten bile değil. Bu karmaşanın içindeyse gerçekten kıymetli bazı fikirler de bulunuyor. Çakma ürünler ya da telefon kılıflarını bir kenara bırakarak, bu haftanın en alışılmadık, iddialı ve heyecan verici projelerini derledik. Kitlesel fonlamalı projelerde aklınızda tutmanız gereken en önemli şey, iyi bir fikrin bile başarısız olabileceğidir. Bu nedenle hayalinizdeki ürün için para yatırmadan önce araştırmanızı dikkatli bir şekilde yapın.

 

Wiral – Kablo Kamera Sistemi

Kablo kamera sistemi üzerinde kaydırarak yapılan video çekimleri, olağanüstü kareler yakalanmasını sağlıyor. İyi kullanıldığında, insanları şaşkına çevirecek görüntüler elde etmenize yarayan bu sistem, ne yazık ki ya çok pahalı ve karmaşık ya da hantal ve kullanımı zor. Bu nedenlerden ötürü kablo kamera sistemi, amatörler için ulaşması oldukça zor bir sistem. Fakat artık işler biraz değişiyor. “Wiral” adındaki Kaliforniya menşeili ürün, Kickstarter’da görücüye çıktı ve taşınabilir kameralar için uygun fiyatlı, kompakt ve kolay kullanıma sahip olduğunu gösterdi.

Wiral Lite adındaki bu ürün, tam donanımlı bir kablo kamera sistemi. Sırt çantasına sığabilecek boyutlara sahip sistem, 3 dakika içerisinde kurulabiliyor. Wiral Lite kablo kamera sistemi ayrıca, GoPro serileri ve akıllı telefonlar da dahil birçok taşınabilir kameraya uyumlu olarak çalışıyor. Wiral Lite kablo kamera sisteminin bir diğer övgüye değer özelliği de, uzaktan kumanda edilebilmesi. Düzeneği kurduktan ve kabloları ayarladıktan sonra, kamerayı salyangoz hızından (yaklaşık saatte 0.003 metre), saatte 12 metrelik hıza kadar geniş bir aralıkta hareket ettirebiliyorsunuz. Sistem, üzerindeki bataryası sayesinde 3 saate kadar çekim yapmanıza izin veriyor. Eğer siz de çekimlerinizin bir sonraki seviyeye geçerek daha profesyonel görünmesini istiyorsanız, Wiral Lite sizin için biçilmiş kaftan.

 

NewMatter Mod-t 2.0 – Uygun Fiyatlı 3D Yazıcı

2014 yılına kadar 500 doların altında fiyata sahip 3 boyutlu yazıcı bulmak imkansızdı. Fakat sonra NewMatter firması sahneye çıktı. Firma, Mod-t adındaki basit bir dizayna sahip yeni yazıcılarını 399 dolar gibi bir fiyatla piyasaya sürdüler. Indiegogo sitesinde kitlesel fonlama ile hayata geçirilen proje büyük bir başarıya imza attı. Fakat hemen her ürünün ilk sürümlerinde olduğu gibi, Mod-t yazıcının da düzeltilmesi gereken bazı kusurları vardı. Şimdi ise NewMatter firması yeni ve geliştirilmiş Mod-t 2.0 ile tekrar karşımıza çıkıyor.

Kemer ve dişlilerin yerine Mod-t 2.0, dikey olarak yerleştirilmiş iki adet yivli çubuğunun üstüne yerleştirilmiş dişli yapı plakası kullanıyor. Bu yivli çubuklar dönerken, plakanın altındaki dişleri yakalıyor ve istenilen yönde hareket ettiriyor. Bu değişiklikler yazıcının doğruluk ve hassasiyetini artırmasa da dizaynı basitleştiriyor. Yivli çubuk düzeneği sayesinde bir eksendeki itici kuvvet ile diğerindeki yönlendirici kuvvet birleştiriliyor ve bu, daha az parça ile Mod-t’nin üretilebilmesine olanak sağlıyor. Basit dizaynı sayesinde üretimi kolay olan Mod-t 2.0, birçok yazıcıdan daha uygun fiyata satılıyor. Yazıcı, halihazırda Kickstarter’da 200 doların altında bir fiyata sahip.

Mutlaka okuyun: 3d Yazıcılarla İlgili Fikirler

 

SpeedGrip Socks – Yüksek Çekiş Gücü Sağlayan Çoraplar

Firmalar uzun yıllardır spor ayakkabı alanında birbirleri ile yarışıyor ve her geçen sene daha gelişmiş spor ayakkabıları üretiliyor. En yakın spor ayakkabı mağazasına girdiğinizde karşınıza, darbe emici köpükte 3 boyutlu yazıcıda üretilmiş tabanlıklara kadar birçok yenilik çıkacaktır. Fakat ayakkabılar üzerine fazlaca yoğunlaşan endüstri, işin diğer ucunu yani çorap kısmını genellikle es geçti. Bir New York firması olan Storelli Sports ise bu eşitsizliği değiştirme niyetinde.

Firmanın son ürünü olan SpeedGrip çorapları, akıllıca düşünülmüş bir tasarıma sahip. Yine aynı firma tarafından bu yılın başlarında, Kickstarter’da görücüye çıkan ayakkabı tabanlığı ile birlikte kullanıldığında, SpeedGrip inanılması güç bir çekiş gücü sağlıyor. Sandığınız gibi bir çekiş gücü değil, ayaklarınız ile ayakkabı arasında tam bir tutuş sağlayan çoraplar, ayaklarınızın ayakabının içinde daha az hareket etmesini sağlayarak, performansı artırıyor.

Mutlaka okuyun: Akıllı Ürünlerle İlgili İş Fikirleri

 

I’m Back – Analog Fotoğraf Makineleri İçin Dijital Güncelleme

Filmli makinelerin yeniden popüler olmaya başladığını fak etmişsinizdir. Tekrar değerlenen analog fotoğraf makineleri için her gün yeni bir dijital kolaylık icat ediliyor. Karşımıza çıkan son örnek ise “I’m Back” cihazı. 3 boyutlu baskı yapan “Raspberry Pi-powered fotoğraf makinesinin yaratıcıları, yine akıllıca tasarlanmış bir ürünü bize sunuyor. “I’m Back” eski filmli fotoğraf makinelerini, dijital makinelere dönüştürüyor.

Fotoğraf makinenize 35 mm film yerleştirmek yerine, kameranızın arkasına “I’m Back” cihazını takıyorsunuz. Cihazın 16 megapiksellik sensörü, fotoğraf makinesinin lensinden geçen ışığı yakalayarak harici bir hafızaya kaydediyor. Çektiğiniz fotoğrafları hemen görmek isterseniz de, cihazı akıllı telefonunuza bağlayabilir ve telefonu fotoğraf makinesinin ekranı olarak kullanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Yenilikçi Kaset Çalar ile Kaset Kültürü Tekrar Diriliyor

 

Kürenin İçindeki Evren – Görkemli Bir Masa Süsü

Siyah Giyen Adamlar filmindeki, kameranın uzaklaşarak galaksimizin bir kedinin tasmasındaki bilyenin üzerinde olduğunu gösterdiği sahneyi hatırladınız mı? Eğer hatırladıysanız bu ürünü sevme ihtimaliniz yüksek. “Kürenin İçindeki Evren” tam da ismine uygun bir ürün. Bu masa süsünün içerisinde, çok küçük ölçekte yaşadığımız ve çevresindeki galaksilerin modeli bulunuyor.

Masa süsünün mucidi Clemens Steffin, “İçinde, bizim evimiz olan Laniakea da dahil, galaksilerin olduğu bir katalog alıp yerlerini X-Y-Z koordinatlarına dönüştürdüm ve 125 megaparsek yarıçapındaki bir alanda 675.758 galaksiyi konumlandırdım.” diyerek ürünü tanıttı. Bilim insanları tarafından uzayda, çok uzun mesafeleri ölçmek için kullanılan bir ölçü birimi olan parsek, 1 ışık yılına, megaparsek ise 1 milyon ışık yılına tekabül ediyor. Bu da demek oluyor ki, kürenin içerisinde gösterilen alanın çapı yaklaşık 815.400.000 ışık yılı. Bu verilerin ortaya çıkmasının ardından Steffi, 380.000 noktayı işleyebilecek bir firma bularak üretime başladı. Her bir noktanın bir galaksiyi temsil ettiği bu masa süsü, Kickstarter’da görücüye çıktı.

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir