Pilot Olmadan Önce Bilmeniz Gereken Gerçekler

Neden Pilot Olmamalısınız?

Pilotluk çok cazip, tatmini edici, harika bir meslektir. Ancak pilot olma hayali kuran kişilerin çoğu bu meslekle ilgili bazı yanlış bilgilere sahiptir.

 

1.  Para İçin Pilot Olunmaz

İyi bir firmada çalışan kaptan pilot sağlam maaş alır. Ancak bu sektöre maaş için girmeyi düşünüyorsanız büyük ihtimalle hayal kırıklığına uğrayacaksınız.

Öncelikle pilotluk eğitimi çok pahalıdır. Uçuş eğitmenlerinin ve yurt içi uçuş yapan pilotların maaşı da sanıldığı gibi astronomik değildir. Uçuş eğitimi, bakmak zorunda olunan bir aile gibi masraf kalemleri de eklenince en azından başlangıç yıllarında bu meslek sizi maddi açıdan tatmin etmeyebilir.

Sabırla çalışan, sürekli deneyimini artırmak isteyen kişiler ise uzun vadede finansal açıdan iyi bir düzeye gelebilir ancak dediğimiz gibi sabır şart!

Şu anda tanıdığınız pilotların yüksek maaşlar aldığını düşünüyorsunuz, ancak bir de onlara sorun bakalım: Bu seviyeye gelmek için ne kadar çok emek vermişler?

 

2. Hava Atmak İçin Pilot Olunmaz

Eskiden pilotluk gerçekten çok havalı bir meslekti. Bugün de havalı bir meslek, yanlış anlamayın. Ancak bugün havayolları ağının artmasıyla pilot sayısı çok arttı ve bazı durumlarda devasa bir  makineyi uçuran pilotlara “otobüs şoföründen hallice” gözüyle bakılabiliyor.

Bugün pilotluğun cazibesi bol seyahat etmekten ve görece iyi kazanmaktan kaynaklanıyor. Tabii işin işte kalması, eve iş getirmemek de yine bu mesleği cazip kılan unsurlardan biri. Bunun yanında her gün yeni maceralara ve farklı deneyimlere gebe bir meslek.

 

3. Övgü İçin Pilotluk Yapılmaz

Pilotlar genelde olumlu feedback kavramında uzaktırlar. Terfi, üstün başarı ödülü gibi şeyler genelde kurumsal ofis işlerinde söz konusudur.

Yani sürekli bir tebrik ve aferin ihtiyacı içindeyseniz pilotluk size göre olmayabilir. Pilotlar kokpite girer, uçağı A noktasından B noktasına götürür ve maaşını alır. Bu kadardır tüm olay.

Bazı durumlarda terfi gibi durumlar söz konusu olur ancak iyi bir uçuş için şirketin patronu sizi özellikle aramaz.

Bu meslekte hata kabul edilmediği için her uçuşta %100’lük bir performans göstermek zorunludur. Aksi halde insanların canını tehlikeye atacak hatalı bir hareket, pilotluk kariyerini sonlandırabilir.

 

4. Bedava Uçak Bileti İçin Pilot Olunmaz

Bazı havayolları şirketleri pilotlarına ve ailelerine ücretsiz uçak bileti tahsis eder. Ancak bir pilot, görev icabı uçmadığı zamanlarda genelde evinde olmak ister. Dolayısıyla bir pilota ‘çok nadir bulduğu’ serbest zamanında kullanması için verilen uçak biletleri pek de cazip gelmez. (Pilotun eşi ve çocukları için aynı şeyi söyleyemeyiz galiba.)

 

5. Düzenli Bir Çalışma Programı İçin Pilot Olunmaz

Bugün havayolları şirketleri maksimum verimlilik prensibine göre uçuş yaparlar. Bu da şirketin yeni pilot istihdam etmek yerine mevcut pilotlara ekstra uçuş vermesini doğurur. Günümüzde pilotlar eskiye nazaran daha çok uçup daha az serbest zamana sahip olmaktadırlar.

Pek çok pilotun aylık en az 75 saat uçması beklenir. Buna havaalanına ulaşım, bekleme süreleri de dahil değildir. Bu süreyi de yaklaşık 150 saat olarak değerlendirmek mümkün. Özellikle mesleğe yeni başlayan pilotların haftada 50 saat uçması; geceleri, bayramlarda ve tatillerde uçması beklenir.

Neyseki meslekte deneyim kazandıkça pilotlar kendi programlarını kendileri belirleme hakkına sahip olurlar. Böylece bir pilot çocuğunun doğum gününde ya da eşinin doğumunda gökyüzünde değil, sevdiklerinin yanında olabilir.

 

6. Lüks Otellerde Kalmak İçin Pilot Olunmaz

Pilotluk lüks otellerde kalmak için de yapılmaz. Son yıllardaki ekonomik darboğaz nedeniyle havayolları şirketleri personellerine genelde makul ve ekonomik otellerde konaklama imkanı sunuyor. Ayrıca her gün lüks otelde kalınsa ne olur? Otel hiçbir zaman evin konforunu sunamaz.

 

7. Stressiz Bir İş Hayatı İçin Pilot Olunmaz

Pilot evine gidince işle bağını geçici olarak koparır. Ancak kokpitteyken her şeyi kontrol edebilmelidir. Yani olası bir türbülansta ya da acil durumda kontrolü elinde tutmak için gereken düzenlemeleri yapmak zorundadır. Kokpitte yer alan onlarca farklı düğmenin çalıştığından emin olmalı, zorlu hava koşullarında hızlı karar verebilmelidir.

Yani kokpitte olmak bile başlı başına stresli bir iştir. Havacılık sektöründeki dalgalanmalar, grevler, işten çıkarmalar, düzenli olarak sınava tabi tutulma durumu da yine strese neden olan şeylerdir.

Ancak çocukluktan beri uçma ve pilot olma hayaliniz varsa sonuna dek gidin. Bu yazıda sizi pilotluktan vazgeçirme gibi bir amaç taşımıyoruz. Sadece pilotluğun güzel yanları kadar zorlu yanlarını da size anlatma gereksinimi duyduk.

Eğer bu işi tutkuyla sevecekseniz dünyanın en iyi mesleğine sahip olacağınıza emin olabilirsiniz!

 

İlginizi çekebilir

Pilot Olmak İsteyenlere
Pilot Olmanın Avantajları
Pilotların Özel Hayatı Nasıldır?
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Selam, benim burnum 2 kez kırıldı. Burun kemiyimde kayma var. Bu pilot olmam için sorun olur mu? Cevabınız benim için çok önemli 🙂

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir