10 Adımda Milyar Dolarlık Bir İş Planı Hazırlamak

iş planı

Bir yatırımcı olarak her yıl, gelişmekte olan girişimlerine fon arayan hevesli girişimcilerin iş planlarına bakarım. Genelde planların birçoğu iyi hazırlanmamış olarak gelir. Aralarından çok azı dört dörtlüktür. Planlarını çok özensiz hazırlamış kuruculara önerim, elinden gelenin daha iyisini yapmaları ve daha iyi hazırlanarak başka bir zaman tekrar sunum yapmaları olur.

Sunum sona erdiğinde, girişimciyle fikirlerimi paylaşırım ve iş planını en uygun şekilde nasıl geliştirebileceğine dair bilgi veririm.

Güvenilir varsayımlar yaparak mükemmel planlar hazırlayan ve üstün başarı sergileyenler, şirketlerini büyütmek için ihtiyaç duydukları fonu çoğunlukla elde ederler.

İş kurmaya can atan bir girişimci, mükemmel bir iş planı nasıl hazırlayabilir?’

Bence bazı insanlar, iş planı ve pazarlama stratejisini birbirine karıştırıyor. İş planı benim işimin genetik yapısıdır. İşin içinde olma sebebimi aydınlığa kavuşturur. Müşterilerim için, dünya için ve tüketiciler için neler yapabileceklerimi duyurur. İşimin DNA’sını inceler, işimin neden eşsiz olduğunu açıklar ve müşterilerin neden benimle iş yapması gerektiğini gösterir.

”İş planı bir şablondur, işin iskeletini gözler önüne serer. İşin DNA’sıdır. Plan bu iskeleti apaçık ortaya koyar ve bakış açım ile değerlerimi destekler. Ürettiğim veya sattığım iş ,müşterileri nasıl ve neden memnun ederek satın almalarına yol açacak bunu açıklar.

 

Başarılı bir iş planı hazırlamak için dikkat etmeniz gerek 10 temel unsur

İyi hazırlanmış bir iş planında neler olmalı?

1.Şirketinizin bağlantısını tanımlayın. Neden siz tercih edilmelisiniz?

2.Piyasanın genel yapısını ve önemli yöenlimleri açıklayın.

3.Müşteriler neden sizden hizmet veya ürün alsın?

4.Müşteri kitlenizin detaylı analizini yapın.

5..Güncel rakiplerinizi ve üstün özelliklerini açıklayın.

6.Hangi rakiplerinizi yerinden edeceksiniz açıklayın.

7.Ürün özelliklerinizi tarif edin, diğer markalarla nasıl rekabet edebileceğini ve hangi ihtiyaçlara cevap verileceğini anlatın.

8.Çeşitli kaynaklardan oluşan bir genel değerlendirme sunun, buna müşetirinin beklentisini karşılamak için ihtiyaç duyabileceğiniz kişileri de ekleyin.

9.Kurumsal önceliklerinizi ve bunlara ulaşma sürecinizi tanımlayın.

10.Üç farklı finansal plan oluşturun. Bunların biri iyimser bir tablo çizerken, biri daha ölçülü, diğeri ise tutumlu olsun. Her biri yıllık,dönemsel ve aylık bazda olmak üzere; gerçekçi ve ulaşılabilir satış marjı, geliri, maliyet ve kar oranları içersin.

İş planının amacı, işinizin içinde yer alan herkese yol haritanızı göstermektir. Plan, işin DNA’sını somut olarak görmeye ve hakkında etraflıca düşünmeye yarar. Böylece varisler de bu vizyona sadık kalarak istikrarlı bir çalışma yürütebilir ve başarıyı gelecek jenerasyonlara taşıyabilir.

 

Liderlerin hazırladıkları iş planları nasıldır?

1. Plan, yönetim tarafından yaşayan bir belge niteliğinde görülür. Az ve özdür ama kesindir. Herkes tarafından güncel olarak değerlendirilir. Kurumsal başarı ve yüksek performans için daimi bir rehberdir.

2. Liderler, müşterilerinin kim olduğunu ve sayılarını nüfus istatistiklerine göre eksiksiz olarak tanımlarlar. Müşterileriyle ilgili her şeyi, ne yiyip ne içtiklerinden tutun da okudukları yayınlara kadar bilirler. Hedef kitleyi kendi ailelerinden bile iyi tanırlar.

3. Müşterinin ihtiyacını nerden ve ne zaman satın almak isteyeceğini bilirler. Verdiği hizmet veya ürünler için müşterinin ödeyeceği fiyatı bilirler. İnsanları satın almaya iten duygusal ve faydacı sebeplerin tümünü bilirler.

4. Mevcut müşteriler ve potansiyel müşterilerin aklından ve kalbinden geçenleri dinlerler. İnsanların gelecekte satın almak isteyeceği şeyleri, henüz onlar farkına varmadan öngörürler.

5. Bu liderler sektörü avcunun içi gibi bilir. Ne yaptıklarını ve rekabet etmeyi çok iyi bilirler. Kanal ortakları ve ticaret odası üyeleriyle olan ilişkileri kusursuzdur.

6. Sektör trendlerini takip ederek ileri görüşlü davranırlar.

7. Tam olarak müşterinin ihtiyaç duyduğu ürünü tasarlar, geliştirir ve imal ederler. Ürünlerini imal ederken, rakiplerinin arasından sıyrılarak öne çıkacak fonksiyon ve nitelikte olmasına dikkat ederler.

8. Doğru kaynaklar vasıtasıyla ulaşabilecekleri temel hedefler ve öncelikleri belirlerler.

9. Yüksek verim elde edilebilen, zamanı test edilmiş, tekrarlanabilen işleyiş sistemleri geliştirirler.

10. Ekiplerindeki herkesin ölçülebilir görevleri ve karşılında ödülleri vardır. Herkes, kendi bireysel planlarını geliştirirken aynı zamanda şirketin genel hedeflerine hizmet ederek katkıda bulunur.

11.Finansal planları kusursuz ve savunulabilir nitelikte olup öngörülemeyen her ihtimale karşı b planı içerir.

Liderler, kendi şirketlerinin ilerleyişi ve sektördeki diğer şirketlerin durumunu değerlendirmek üzere toplantı yaparlar. Durumu sıkça çalışanlarına rapor ederler.

İşletme, takım çalışması, yenilik, sıkı çalışma, çalışan ve müşteri memnuniyetine dayan çözüm odaklı ve güçlü bir anlayış inşa eder.

Özet olarak mükemmel iş planları , büyük bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip insanlar tarafından geliştirilir. Stratejik düşünce sistemine sahiptirler. Bulundukları nokta ve varmak istedikleri hedefi görebilen bir vizyona sahip olurlar. En önemlisi, belirlenen yol haritasına bağlı kalarak istenen amaçlara ulaşıp başarı sağlarlar. Siz de kendi iş planınızı geliştirirken bu anlayıştan ilham alabilirsiniz. Eğer ilk kez iş kuruyor veya ilk işiniz için plan geliştiriyorsanız, yazıda sözettiğimiz kriterlere sahip insanlarla işbirliği yapmanız faydalı olabilir. Ekstradan efor harcamanız gerekebilir ama sonuç buna değer.

 

İlginizi çekebilir

İş Planı Hazırlamak İçin Tavsiyeler
Apple’ın Macintosh İçin Hazırladığı 1981 Tarihli İş Planı
Irmak Sueri CORA

Yazar : Irmak Sueri CORA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir