Arı Yetiştiriciliği ve Bal Üretimi

Bazı insanlar arı yetiştiriciliğini hobi ve ek iş olarak bazıları da tam zamanlı iş olarak görürler. Bir iş olarak bakıldığında arı yetiştiriciliği güzel bir geçim kaynağı olabilir. Arıcılığa ilginiz varsa ve arıcılık yapmak için sermayeniz varsa bu işe girmenin size sunacağı imkânları keşfedin. Bu rehber arı yetiştiriciliği için ihtiyacınız olacak bazı temel konularda size yardımcı olacaktır.

Arı yetiştiriciliği sizin için bir hobi olabilir fakat aynı zamanda ailenizin geçiminizi sağlamanız için tam zamanlı bir işe de dönüşebilir. Son yıllarda elde edilen gelişmelerle yıllık bal üretimini 83 bin tona yükselten Türkiye, dünya sıralamasında ikinciliğe oturmuştur.

Arı yetiştiriciliğine hobi ve ek iş olarak başladıysanız bu ilginizi işe çevirebilirsiniz. Eğer hobi olarak görmüyorsanız ve arıcılık işine girmekle ilgileniyorsanız bir süreliğine arı yetiştiriciliği yapan bir yerde çalışmayı deneyin. Bu sayede arıcılığın sizin için doğru bir girişim olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

 

Arı Yetiştiriciliğinin Ana Hatları

Eğer bu arı yetiştirip bal üretmeye karar verdiyseniz araçlar ve ekipmanlar gibi başlangıç için gerekli olan öğelere sahip olmalısınız.  Küçük bir başlangıç için arılarınızın bir kraliçeye, kuluçkalığa, bal konteynırlarına, bal kutularına, kıyafetlere ( şapka, önlükler ve yüzü korumak için tül ), el demirlerine, balı dökmek için kazanlara, manuel veya motorlu körüklere ve balları saklamak için derin dondurucuya ihtiyacınız olacaktır.

Bunun yerine büyük bir arı çiftliği de yönetebilirsiniz. Küçük çiftçilerden bal satın alarak bu balları okullara, restoranlara, ailelere, aktarlara ve otellere kendi etiketinizle dağıtabilirsiniz. Küçük çiftçiler genellikle ürünlerini pazarlamak için zamanlarını ve enerjilerini harcamazlar. Daha büyük donanımlarla ve belki 10-20 arası personelle çalışarak geniş çaplı bir pazarlama faaliyeti yürütebilirsiniz.

 

Arı Yetiştiriciliği İçin İpuçları

Yürürlükte olan bal üretimi standartlarını araştırın. Devlet desteği almak istiyorsanız en az 30 kovan ile başlamanız gerekmektedir. Eğer organik bal üretimi yaparsanız da kovan başına 20 TL destek alabilirsiniz.

Eğer küçük arı çiftliğinizle tam zamanlı olarak ilgilenecekseniz bunu tek başınıza yapabilirsiniz fakat balları çıkarma zamanı geldiğinde size yardımcı olması için birine ihtiyacınız olacaktır. Daha büyük yetiştiricilik projeleri için işçiler almanız gerekir aksi halde işletmeniz insan gücünden ve bakım gereksinimlerinden eksik kalacaktır ve sonunda dağılacaktır.

Eğer tam zamanlı arıcılık yapacaksanız özellikle ailenizden birilerini ve çocuklarınızı işe alabilirsiniz. Bu sayede giderleri kısabilir ve çocuklarınızı iş yaşantısına genç yaşta alıştırabilirsiniz.

Üretilen balların çeşitleri arıları ne ile beslediğinize bağlı olarak değişir. Farklı çiçeklerin farklı şeker oranları olduğu için farklı lezzetlerde ballar üretilir. Örneğin ülkemizde Artvin ve  Ardahan dolaylarında üretilen ballar oldukça değerlidir. Farklı türdeki çiçekler üzerinde denemeler yapın ve sonuçları görün. Belli bir hedef kitleye seslenerek belli türdeki bal üretimlerinde uzmanlaşabilirsiniz.

Sıcaklık balı çıkarırken balın kalitesini etkilemektedir. Mümkün mertebe önlemler alarak bal üretim kalitesini korumaya çalışın.

 

Arıcılık Yapmanın Şartları

Arıcılık yapmak için devletin belirlemiş olduğu bazı şartları yerine getirmiş olmanız gerekir. Şartları öğrenmek için tıklayınız..

 

Arıcılık Karlı mı?

Ülkemizde üretilen balların kilosu bölgeden bölgeye 15 TL – 5.000 TL arasında değişmektedir. Kaba bir hesap yapacak olursak 30 kovan ile arıcılığa başladığınızı düşünelim. Her kovandan yıllık ortalama 20 kg bal alırsanız ve balın kilogramını 20 TL’den satarsanız yıllık kazancınız: 12.000 TL olacaktır. Bunun ortalama 2 bin TL’si masraflara gidecektir ve sizin 30 kovandan yıllık kar miktarınız 10.000 TL olacaktır. Bu rakam tabiki balın cinsine ve verimine göre değişkenlik gösterecektir.

 

Organik bal üretimi

Organik balların bal piyasasında ki  popülaritesinin hızlı şekilde arttığı ve kendine kısa sürede yer edindiği çok açıktır. Market alışverişi sırasında organik balları raflarda ve büyük etiket fiyatıyla ilk kez gördüğümüzde bu balların ne olduğunu ve diğer bal çeşitlerine göre ne tür bir farklılığı olduğunu hepimiz merak ettik. Kısa bir süre sonra fark ettik ki bu balların organik olarak sertifikalanması gerekiyormuş. İmalatçıların organik standartlara ve bal üretimi sırasında ki koşullara ( organik tarım kuruluşları tarafından uygun görülen şekilde )uyması gerekiyor.  Bu koşullar nektar kaynağını, arıların yiyecek bulma alanlarını, arı yönetimini, bal çıkarma sürecini, taşımacılığı, ısı sürecini ve ambalajlama malzemelerini kapsar. Organik olduğu iddia edilen bir bala garanti verebilmek için test edilmesi gerekir.  Bu teste göre organik balların böcek ilacı veya çevreyi kirleten kalıntıları hiçbir şekilde içermemesi gerekir. Organik bal tarımı özenli ve derin bir gözlemleme sürecini gerektirir ve üretilen balın belgelendiren kuruluşun test kriterlerine uygun olması gerekir. Örneğin, düzenli analizler ve bal numune testleriyle her beş kilometre de bir dizilen arı kovanlarında kimyasal kalıntı olmadığından emin olunması ve kovanlardaki balların şeker ve antibiyotik içermediğinin belgelerle kanıtlanması gerekir.

Bununla birlikte sertifika koşulları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. ( kimi ülkelerin koşulları diğerlerine göre da az sıkıdır) Bu nedenle organik balların farklı standartlara ve farklı kaynaklara sahip olması tüketicilerin aklının karışmasına neden olur. Organik bal olarak duyurulan ve ambalajlanan bazı balların aslında organik olmadığı konusunda ilgili kurumlar tarafından uyarılıyoruz. Balların kirlenmesine sebep olan pek çok kaynak vardır. ( çevre koşulları, teknik bilgi eksikliği, organik olmayan polenler vb. ) Pek çok arı yetiştiricisi resmi kurumlar tarafından belirlenen bağlayıcı organik yönetmeliklerine ayak uydurmayı imkânsız olarak görüyor.

Bunların dışında organik balların daha sağlıklı bir seçenek olarak görülmesinin başka bir sebebi daha vardır.  Bazı tutkulu organik gıda tüketicileri, organik tarımcılar tarafından üretilen balların geleneksel olarak üretilen ballara göre daha lezzetli olduğunu düşünürler.

Karlı iş fikirlerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Herkese bol kazançlar!

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir