Salı, Eylül 17, 2024
Ana SayfaGirişimcilikDünyaca Ünlü 5 Şirketin Başarı Öyküsü

Dünyaca Ünlü 5 Şirketin Başarı Öyküsü

Başarı, başarılması kolay olmayan göreceli bir terimdir. İnsanlar ve kuruluşlar, hedeflerini gerçekleştirmek için yıllarca çalışıyorlar. Sonunda başarılı olsalar da, her iş fikri bir sürü risk taşıyor.

Markaların birçoğu belli bir noktada başarısızlıklar yaşıyor. İşte her başarısızlıktan sonra başarıyı yakalayan, ilham alabileceğiniz dünyaca ünlü 5 başarı öyküsü

 

1 – Walt Disney Inc.

dunyaca-unlu-5-basari-oykusu-1

Walt Disney’i bilmeyen var mı? Walt Disney dünya çapında milyonlarca insanın sevgisini ve güvenini kazanmış bir markadır. Birçoğunuz Walt Disney Inc.’in başarı hikayesine inanmayabilirsiniz. Walt Disney ilk animasyon şirketini 1921 yılında Kansas City’de kurdu. Walt, New York’daki bir dağıtım şirketi ile anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre çizgi filmlerini bu dağıtım şirketine gönderecekti ve altı ay sonra ödeme alacaktı. Ancak şirket son anda geri çekildi. Walt Disney, kirayı ödeyemediği için şirketi feshetmek zorunda kaldı. Walt Disney Inc., Mickey Mouse fikrini MGM stüdyolarına satmaya çalıştı ancak MGM stüdyoları bu fikrin işe yaramayacağını düşündü. Ancak Walt Disney büyük başarılara imza attı!

 

2 – Heinz

dunyaca-unlu-5-basari-oykusu-2

Tüketici markası Heinz’i ortaya çıkaran Henry J Heinz’dır. Henry J Heinz, yabanturpu satıcılığında başarısız oldu. Ketçap üreticisi 1869 yılında arkadaşı Noble ile yeni bir başlangıç yaptı ve Heinz Noble & Co. olarak bilinen marka ortaya çıktı. Tüketiciler ürünü görsünler diye yabanturpu sosunu temiz şişelerde satmaya başladılar. 1873’deki panikte, şirket kontrolünü kaybetti; müşterilerini ve çalışanlarını kaybetmeye başladı. Ekonomideki bunalım nedeniyle, şirket iflas etti. 1919 yılında, Henry J Heinz ve kuzeni markayı yeniden canlandırdılar ve ketçap, fırında kuru fasülye ve salatalık turşusu satmaya başladılar. Henry J Heinz 1919 yılında ölene kadar başkanlık yaptı. Şu anda Heinz 28 milyon dolarlık bir marka.

 

3 – Google

dunyaca-unlu-5-basari-oykusu-3

Birçoğunuz Google’ın ilk başta başarısız olduğuna inanmayacak. Başlangıç yıllarında, Google’ın övünebileceği bir iş modeli yoktu. Google sıkıntılar yaşayan ve kar edemeyen bir şirketti. Google işletmelere araştırma aletleri satarak ve bununla birlikte diğer arama motoru şirketlerine kendi teknolojisini satarak kara geçmeye başladı. Şirket 2003 yılında oyunun kurallarını değiştiren Google Adwords programı ile büyük başarı yakaladı. Bu program sayesinde işletmeler Google.com’da reklam yapmaya başladılar. Bu reklam aracı Google’ın 2008 yılında 21 milyar dolar kazanmasını sağladı.

 

4 – Apple

dunyaca-unlu-5-basari-oykusu-4

1990’lı yıllarda Apple az kalsın kapanıyordu. Şirket CD çalarlardan televizyonlara kadar farklı ürün hatları denediği için sıkıntı çekiyordu. Şirket içindeki çekişmeler nedeniyle, Pepsi’nin CEO’su ile Steve Jobs yer değiştirdi ancak bu da işe yaramadı. 1997 yılında Steve Jobs geri döndü. Apple tüketici elektroniklerini hedeflemeye başladı. iMac’in ilk lansmanı 1998 yılında yapıldı. En büyük başarısını 6 yıl içinde 100 milyondan fazla satılan iPod ile yakaladı.

İlginizi çekebilir: Apple’ın Sorduğu Hileli Mülakat Soruları

 

5 – Ford

dunyaca-unlu-5-basari-oykusu-5

Ford Motors önceleri Detroit Automobile Company olarak yönetiliyordu. 1901 yılında, şirket yüksek fiyatlar ve düşük kaliteli ürünler nedeniyle iflas etti. Kurucu Henry Ford fikirden vazgeçmek yerine, Henry Ford Company olarak bilinen yeni girişimi inşa etmek için kaynaklarını ve fikri yeniden organize etti. Ortağı ile yaşadığı ihtilaf nedeniyle Ford’un işine son verildi. Üçüncü girişimde, şirket düşük satış rakamları ve yatırımcılarına geri ödeme yapamadığı için çöküşe geçti. Daha sonra şirket melek yatırımcılar tarafından kurtarıldı ve Ford Motor Co. ismini aldı.

Yukarıda yer alan hikayeler hem ilham veriyorlar, hem de pes edersek asla başarılı olamayacağımızı gösteriyorlar. Denemeye devam edin ve asla pes etmeyin.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı Girişimcilik Hikayeleri
İlham Veren Başarı Hikayeleri
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar