Pazartesi, Eylül 9, 2024
Ana SayfaGirişimcilikSizi Erteleme Alışkanlığından Kurtaracak 7 TED Konuşması

Sizi Erteleme Alışkanlığından Kurtaracak 7 TED Konuşması

Bazen hayatımızı yeniden rayına oturtmak istediğiniz zamanlar yaşarız. Bu noktada, ihtiyacımız olan şey ise birazcık ilhamdır.

Bir girişimciyseniz, sürekli önünüze yönünüzü bulabileceğiniz farklı yollar çıkıyor olabilir. Aynı zamanda, her gün yapılması gerekli günlük işlerle başa çıkmak zorlaşabilir ve böyle bir süreçte yeni fikirler ya da yeni vizyonlar geliştirebilmek eskisi kadar kolay olmayabilir. Hatta, üzerinde durduğunuz zeminin yeni bir iş yapış biçimi ya da yeni bir ürünün varlığını gerektirdiği bir durumda olsanız bile, çok büyük ihtimalle yola nereden başlayacağınızı bilemeyeceğinizi düşünüyorsunuzdur.

Bu noktada, size yaratıcılık desteği sunacak ve hayatınıza yeniden çekidüzen vererek eskisine göre çok daha iyi işler çıkarmanıza yardımcı olacak bu sıra dışı TED konuşmalarına göz atmanız faydalı olacaktır.

 

1. “Objelere ve anlattıkları hikayelere olan tutkum”

Hangi girişimciye gitseniz, size ilhamın kendisini en beklenmedik yerde ve garip zamanlarda bulduğunu söyleyecektir. Bu konuşmada da, Adam Savage da tavşan deliğinden aşağıya inmenin verdiği bu büyüleyici his ile gelen üretkenliğin büyüklüğüne değinmektedir.

 

2. “Seçme ikilemi”

Her zaman ne kadar fazla o kadar iyi deriz, peki bu gerçekten doğru mu? Çünkü bazen çok fazla alternatif ile karşı karşıya kaldığımızda, aslında hiç seçeneğimiz yokmuş gibi davranmaya başlarız. Bu TED konuşmasında da, psikolog Barry Schwartz tarafından fazlanın ne kadarının fazla, yeterli olanın ise ne zaman yeterli olduğuna dair yapılan açıklamaları izleyebilirsiniz.

3. “Neden iş yerinde olmuyor?”

Siz de daha önce, ofiste masa başında değilken daha fazla iş yaptığınızı hissetmiş miydiniz? Belki de, iş yerinde başka bir yerde olduğunuzdan daha fazla bölünüyorsunuz ya da yeterli seviyede sizi destekleyebilecek ekipmanlara sahip değilsinizdir. Jason Fried tarafından yapılan bu TED konuşmasında ise, neden bu algıya kapıldığımıza, bu algı doğruysa bunun hakkında ne yapabileceğimize dair ipuçları edinme şansına sahip olabilirsiniz.

 

4. “Usta bir erteleyicinin aklından geçenler”

Sık sık Twitter’da yapılan paylaşımları gözden geçirerek, Facebook’ta bir şeyler okuyarak, video oyun oynayarak ya da o an yapmanız gereken şey dışında herhangi başka bir şey yaparak asıl işinizi yapmayı erteliyorsanız, bu konuşma tam size göre. Tim Urban bu konuşmasında sizi elinizdeki işe odaklanmaktan alıkoyan şeyleri ve bu şeylerle nasıl başa çıkabileceğinizi anlatmaktadır.

5. “Bilinmeyenle mücadele etmek”

Kontrolünüz dışında olan şeyler sizi endişelendiriyor mu? Belki de zaman zaman kendinizi mantıksız şeyler yaparken buluyorsunuz fakat bu davranışınızın sebebini açıklayamıyorsunuz. Bu noktada izleyeceğiniz bu TED konuşmasında, daha önce karşılaşmadığınız hatta hiçbir şekilde anlamlandıramadığınız durumlar ile başa çıkabilme ve gücü yeniden ele alabilmenin yollarından bahsedilmektedir.

6. “Çalışkanlar için her şeyi çevrim içi öğrenme kılavuzu”

Her yeni gün karşımıza  çevrim içi eğitim programları ile ilgili daha fazla reklam çıkıyor. Udemy, Pluralsight ve Datacamp – burada derslerini çevrim içi platformlara taşıyan Harvard, Stanford ve Johns Hopkins gibi geleneksel üniversitelerden bahsetmiyoruz bile – gibi pek çok aktörün yer aldığı  bir öğrenme bolluğu döneminin içerisinden geçiyoruz. Siz de, bu yeni öğrenme çağında en etkili öğrenme yollarının neler olduğu konusunda John Green tarafından verilen ipuçlarından faydalanabilirsiniz.

 

7.   “Güzel bir hayatın anahtarı nedir?”

Girişimciler ve küçük işletme sahipleri, doğaları gereği, içinde bulundukları ana tamamen odaklanma eğilimindedirler. Hayatta kalabilmeleri için sürekli gelir elde etmeleri gerekmektedir. Fakat, Robert Waldinger’İn konuşmasında, mutlak mutluluk ile dolu bir yaşamı garantileyebilmek için gerçekte neye odaklanmak gerektiğine dair önemli ayrıntılar bulunmaktadır.

 

İlginizi çekebilir

Neden Erteliyoruz?
Erteleme Alışkanlığından Kurtulmanın Yolları
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar