Perşembe, Ekim 10, 2024
Ana SayfaİnovasyonSon yılların en iyi ve unutulmaz inovasyon projeleri

Son yılların en iyi ve unutulmaz inovasyon projeleri

Pek kolay olmasa da sizler için en unutulmaz  inovasyon projelerinden bazılarını bir araya getirdik.

Her zamanki gibi göze çarpan inovasyon projelerini seçmeye çalıştık.

İşte sizlere en fazla dikkat çeken inovasyon projeleri:

 

 

 

1 – Kinematics -Karışık, katlanabilir şekillerin 3 boyutlu basılabilmesi için geliştirilmiş sistem

Nervous System tarafından geliştirilen Kinematics eklemli modüllerden oluşan karışık, katlanabilir şekiller yaratan 3 boyutlu baskı sistemidir. Bu sistem 3 boyutlu baskı teknolojisini kullanarak herhangi bir üç boyutlu şeklin esnek yapıya dönüşmesini sağlıyor. Sistem, simülasyon aracılığıyla 3 boyutlu baskı yapmak için büyük ( esnek ) nesneleri almak ve bu nesneleri sıkıştırmak amacıyla hesaba dayalı geometri tekniklerini, katı cisim fiziği ve özelleştirme ile birleştiriyor.

 

2 – Light Leaks – Bir odayı tasarlanan ışıkla doldurmak

Light Leaks, odanın içindeki kontrollü ışığı yansıtan elli aynalı küreden oluşuyor. Elli aynalı küre yığını, üç projektörlü bir odanın ortasında yer alıyor ve bu sayede birçok farklı şekillerde oda aydınlatılabiliyor.

 

3 –  inFORM – Tangible Media Group’dan dinamik şekilli ekran

Tangible Media Group / MIT Media Lab tarafından geliştirilen inFORM, 3 boyutlu içeriği fiziksel olarak canlandırıyor. Bu sayede kullanıcılar dijital bilgi ile somut bir şekilde etkileşim kurabiliyor. Bu projede girdi için Kinect ve çıktı için 30×30 kumanda masası, ekranlar ve projektörler kullanılıyor. 150 adet Arduino PCB, openFrameworks’de yazılmış özel bir yazılım tarafından kontrol ediliyor.

 

4 – Vanishing Point – UVA perspektifi ışıkla yeniden düzenlendi

UVA tarafından geliştirilen Vanishing Point hem aracı hem de görsel çıktıyı yeniden şekillendirmek, yeniden tanımlamak ve bozulmamış alanı canlandırmak için perspektif kullanıyor. Leon Battista Alberti, Leonardo DaVinci veya Albrecht Dürer gibi büyük ustaların taslaklarından ilham alarak geliştirilen UVA rastgele seçilmiş birleşme noktasından boşluğa çizgiler gönderiyor ve seyirci tarafından keşfedilecek farklı hacimler ve bölmeler yaratıyor.

 

5 –  Aireal – Disney Research tarafından geliştirilen serbest havada interaktif dokunulabilir deneyimler

Disney Research Grup tarafından geliştirilen Aireal, sanal dokunma hissini aktaran düşük maliyetli ve ölçeklendirilebilir dokunsal teknolojidir. Aireal, kullanıcının sanal objeleri hissetmesini, dinamik olarak değişen dokuları deneyimlemesini ve tüm vücut hareketlerinden geribildirim almasını sağlıyor. Ve bütün bunlar için kullanıcının herhangi bir fiziksel aygıt giymesi gerekmiyor. Potansiyel kullanımlara oyunlaştırma ve hikaye anlatımı, mobil ara yüzler ve vücut hareketi kontrolü de dahildir.

 

6 – Sound of Honda – Ayrton Senna anısına ışıklı ve sesli en hızlı F1 turu

1989 yılında düzenlenen F1 Japonya Grand Prix Qualifying sırasında Ayrton Senna dünyanın en hızlı turunu atmıştı. Bu turdaki sürüş verisi kaydedilmişti ve telemetri sistemi aracılığıyla toplanmıştı. Bu teknoloji Honda tarafından F1 için geliştirilmişti. Dentsu, Honda Motor ve Rhizomatiks işbirliği ile yapılan bu projede Senna’nın attığı turun tüm yarış verisi ve ses kaydı kullanılarak turu bir ışık ve ses gösterisiyle aynı pistte yeniden canlandırarak Senna’nın 24 seneki önceki motor sesi geri getiriliyor.

 

7 – Bilinçli hareket için reaktör projesi

Yamaguchi Sanat ve Medya merkezi gelecek neslin sanatını ve teknolojisini desteklemede aktif rol oynamaktadır. “Bilinçli hareket için reaktör”, dans kreasyonu ve eğitimi için araç geliştirmek amacıyla  yürütülen bir araştırma projesi. Teknolojinin sadece teatral etki için değil aynı zamanda dansın asıl mahiyetini somutlaştırmak için kullanılabileceğini gösteren devrimci bir proje.

 

8 –  Avena+ Test Bed – Tarımsal baskı ve değiştirilmiş manzaralar

Benedikt Groß tarafından geliştirilen Avena+ Test Bed peyzaj, tarım ve dijital fabrikasyon arasındaki ilişkiyi keşfeden bir proje. Projenin amacı, güncel tarım uygulamalarını geliştiren yeni modellerle ilgili tahminlerde bulunmak ve daha sonra olası sonuçları canlandırmak. Proje çiftçiliğe aktarılabilecek dijital fabrikasyon olasılıklarını keşfetmek için “tarımsal baskı” fikrini kullanıyor. Çevresel olarak faydalı bir ekim düzenlemesi yaratmayı sağlayan proje, gelecek nesil tarımın nasıl olacağı hakkında bize de bir fikir veriyor.

 

9 – Silk Pavillion –İpekböceğinin yeteneğinden esinlenme projesi

Mediated Matter Araştırma Grubu tarafından geliştirilen Silk Pavilion, mimarideki dijital ve biyolojik fabrikasyon arasındaki ilişkiyi keşfediyor. İlk yapı CNC ( bilgisayarlı sayısal denetim )makinesi ile ipek lifle döşenen 26 poligonal panelden yapıldı. Daha sonra bu yapıyı güçlendirmesi için 6500 ipekböceği yapının üzerine bırakıldı. İpek böceklerinin yaptıkları kayıt altına alınarak belli bir algoritma oluşturuldu. Bu sayede mimari yapılarda ipekböceğinin yeteneğinden esinlenilmek istendi.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar