Esrarengiz İş Fikri: Ölen Yakınlarınızla Sohbet Edin!

Sitemizin sürekli takpçileri için dünyanın dört bir yanından en tuhaf iş fikirleri ve girişimcilik fikirlerini araştırmaya devam ediyoruz.

Kişilerin çevrimiçi faaliyetlerinin izlerini süren Eterni.me, insanların kişiliklerini bir yapay zeka versiyonu ile yeniden şekillendirmeyi planlıyor. Böylece, kişiler öldükten sonra arkadaşları ve aile yakınlarının onlarla “sohbet” edebilmelerini amaçlıyor.

Sevdiğimiz birinin ölümü büyük bir kayıptır, ancak ölen kişinin hayattayken nasıl biri olduğunu hatırlamak ve bir zamanlar yaptıklarını yad etmek yüzümüzde hoş bir tebessüm bırakır. Örneğin gelecek nesillerin ölmüş akrabalarının genetik yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmelerini mümkün kılan DNA Memorial gibi projeleri duymuştuk. Şimdi ise Eterni.me adındaki yeni bir proje bu işi çok daha ileri taşıyor (Eğer türk bir girişimci bu siteyi kursaydı, sitenin adı “beniolumsuzlestir.com” olurdu). Kişilerin online faaliyetlerinin izlerini süren Eterni.me, insanların kişiliklerini bir yapay zeka versiyonu ile yeniden şekillendirmeyi planlıyor. Böylece, kişiler öldükten sonra arkadaşları ve aile yakınlarının onlarla “sohbet” edebilmelerini amaçlıyor.

Aslında bu esrarengiz iş fikrinin çıkış noktası, İngiliz yapımı bilimkurgu dizisi Black Mirror’ın dijital teknolojileri ele aldığı bir bölümü. Program, ölen kişilerin sohbet günlüklerini, metin mesajlarını, e-postalarını ve sosyal medya gönderilerini topluyor ve algoritmalarla yapay zeka kullanarak ölen kişinin online kişiliğini taklit den bir sohbet robotu oluşturuyor. MIT Girişimcilik ve Kalkınma Programı’nda ortaya çıkan bu proje hala ilk aşamada. Fakat yakın zamanda, ölen kişilerin online geçmişinden toplanan bilgiyle kullanıcılara cevap verebilen, kullanıcıların ölmüş yakınlarıyla konuşabilen, onlara sorular sorabilen ve hatta onlara uygun bir avatar seçebilen bir program hâline gelecek. Programın yaratıcılarına göre, bu fikir ölüleri tekrar hayata döndürmekten daha çok ölen kişilerin interneti kullanım şekline göre gizli kalan hatıralarını ortaya çıkarmakla ilgili. Eğer tüm bu anlattıklarımız size ürpertici geldiyse, Eterni.me CEO’su Marius Ursache şu şekilde teminat veriyor: “Endişelenmeyin, dijital klon ya da ürpertici herhangi bir şey yaratmıyoruz, böyle bir amacımız yok.

Eterni.me’nin temel amacı, ölümün etkisini azaltmak ve herkesin istediği gibi insanların öldükten sonra hatırlanmalarını sağlamak. Ayrıca bu dünyadan göçüp gittikten sonra sosyal medyada geriye kalan büyük miktardaki verilerle başa çıkmak için de girişimde bulunmuş oluyor. Sizce arkalarında bıraktıkları anıları kullanarak arkadaşlarınız ve aile üyeleri için bir çeşit andaç oluşturmanın başka yolları var mı? Siz bu girişimcilik fikrini pazarlamaya değer buluyor musunuz? Lütfen yorumlarınızı yazmaktan çekinmeyin:

Web Sitesi: www.eterni.me

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir