Freelance işinizi tam zamanlı bir iş haline getirmenin yolları

Ek gelir elde etmek için freelance işler yapmak harika bir yoldur. Bazen girişimci ruhlu ve tutkulu insanlar için freelance olarak yaptıkları işleri tam zamanlı işlere çevirme vakti gelir.

Bu noktada, maaşlı işinizden ayrılıp tamamen freelance işlere odaklanmak korkutucu gözükebilir. Benim için de bu bir zamanlar oldukça korkutucuydu. Ama kendim için çalışmak ve yalnızca sevdiğim projelere odaklanabilmek, bu riski almaya değerdi.

Bunu siz de başarabilirsiniz. Gerekli hazırlıkları tamamlayıp yeterli bilgi ve birikimi edindikten sonra, maaşlı işinizden ayrılıp kendinizi tamamen freelance işinize adayabilecek cesaretiniz olacaktır. Başlamak için atmanız gereken adımları sıralayalım.

 

1. Vizyon sahibi olun

Bu yolda önünüze çıkacak ilk ve en büyük engel kendiniz olursunuz. Zihininiz sürekli size ” Ben bunu yapamam, bunu başaramam” der. İlk önce bunun üstesinden gelmelisiniz.

Impostor sendromu denen ” Kendine güvensizlik, bulunduğu yeri haketmediğini ve yetenekli olmadığını sanma” durumu sizde de varsa bu problemi gidererek işe başlamalısınız. Freelance iş yapmak bir hayal değildir. Kuracağınız işe bir isim bularak ve markanız için kimlik tasarımları yaparak bu profesyonel süreci başlatın.

Kendinize şu soruyu sormalısınız: ” Bu işi neden kuruyorum? Müşteri neden beni tercih etsin? ”Bu sorulara cevap vermek, işinizin gerçekçi bir tablosunu size sunar ve önünüze izleyeceğiniz bir yol haritası çıkarır.

 

2. Şirketinizin türüne karar verin

Şahış şirketi kurarak bağımsız ve bireysel olarak faaliyet gösterebilirsiniz. Ya da limited şirket kurarak tüzel kişilik oluşturabilirsiniz.

İlk önce profesyonel hedeflerinizi belirleyin ve şirket türlerinin sağladığı imkanlar üzerine etraflıca araştırma yapın. Daha sonra şirketinizi kurmak üzere harekete geçebilirsiniz.

Eğer gerekirse şirket türünü daha sonradan değiştirme imkanınız var fakat mantıklı olan, her şeyi baştan düşünüp adamakıllı bir muhasebe ve vergi planı oturtmanızdır.

Freelance çalışanların birçoğu şahıs şirketi kurmayı tercih ediyor. Şahıs şirketleri daha kolay ve düşük bir maliyetle kurulabiliyor.

 

3. Pazarlama unsurlarınızı oluşturun

Pazarlama unsurlarınızı geliştirerek şirketiniz için ön hazırlık yapın. Bu sayede şirketin yasal kurulumundan önce sesinizi duyurmanız mümkün olur. En azından bir internet sitesi kurun, Twitter ve Facebook hesabı açın ve kartvizit bastırın.

Kuruluş sürecinde ailenize ve arkadaşlarınıza yeni girişiminizden söz ederken onlara verebileceğiniz kaynakların olması işinize yarar.

İlgi çekmeye çalışmak ve girşiminizi çevrenize yaymak için hiç vakit kaybetmeyin. Çevreniz yapacağınız işi tam olarak anladığında sizi potansiyel müşterilere yönlendirebilir ve hiç beklenmedik bağlantılar kurabilirsiniz.

 

4. Portfolyonuzu oluşturun

Satacağınız hizmet ve ürünlerle ilgili tecrübeniz yoksa veya bu hizmetleri sunacağınız bir portfolyo gösteremiyorsanız asla freelance iş kurmayın. Kaliteli işlerden oluşan bir portfolyonuz olana kadar bekleyin.

Eğer tam olarak sizin yaptığınız işlerden derlenmiş bir portfolyo oluşturamıyorsanız o halde frene basın. Sunduğunuz hizmetler ve ürünleri satabilmek için bir portfolyo göstermek şarttır. Bu yüzden ilk önce gururla gösterebileceğiniz bir portfolyo hazırlamaya bakın.

Portfolyonuz için farklı örnekler derlemek çok zor olmaz ama zaman alır ve kaynak gerektirir. Eğer ücret karşılığı bir iş yapmadıysanız veya elinizde daha önceden yapmış olduğunuz bir örnek yoksa sıfırdan yaratın. Bunun için ücretsiz birkaç iş yapabilirsiniz veya boş zamanlarınızda örnek oluşturabilecek bir çalışma tasarlayabilirsiniz.

 

5. Finansal süreci tamamlayın

İşler yürümeye başlamadan önce bütün hazırlıklarınızı tamamlamış olun. Fiyatlandırmanızı belirleyin, faturanızı bastırın, muhasebe planınızı oluşturun ve vergiler için ne kadar miktar ayırmanız gerektiğini hesaplayın.

Yolun ortasında muhasebe işlemlerinizle başa çıkmaya çalışmaktansa, en başta düzeninizi kurmak daha kolay olacaktır. Finansal raporlarınızı düzenleyerek ve kayıt tutarak yola koyulun.

 

6. Garanti müşterileriniz olsun

Başka bir işte çalışırken, mesai sonrası arta kalan zamanda ve hafta sonlarında müşteri bağlamaya çalışın. Gelecekte de çalışacağınızı garantileyen bir müşteri veri tabanı oluşturmak ve bankada ufak bir birikim yapmak yeni iş kuracaklar için şarttır.

Müşteri bağlamak için şirketinizi tamamen kurmuş olmanız gerekmez. Bunun için çevrenizden faydalanın ve gerekirse aileniz ile arkadaşlarınızdan size destek olmaları için yardım isteyin. Bu şekilde başlangıç için ihtiyacınız olan birkaç işi alabilirsiniz.

 

7. Kendinize inanın

Her teşebbüs kendine inanmayla başlar ve yol boyunca en önemli şey kendinize olan inancınızı korumaktır. Eğer yeteneklerinizden şüphe ediyorsanız başarıya ulaşamazsınız.

İşimden ayrılmaya karar verdiğim haftalarda paniğe kapıldığım anlar oldu. Yeteneklerimi sorguladığım, kendimden şüphe ettiğim ve iş kurmakla ilgili kaygıya kapıldığım günler de geçirdim. Ama bu kaygıların beni alt etmesine izin vermek yerine tavrımı değiştirdim.

Bildiğim diğer başarılı girişimcileri, freelance çalışanları ve iş kuranları düşündüm. Eskisi gibi ” Onların yaptıklarını ben beceremem” demek yerine ”Onlar yapabiliyorsa ben neden yapamayayım?” diye düşünmeye başladım.

Bir yerden başlamak gerekiyor, kaygılarınızın farkına varın ve üstesiden gelebilmek için bunları kabul edin. Bunun için biraz pratik yapmak gerekebilir, kendiniz almayacağınız bir şeyi müşterilere satamazsınız. Önce kendinize satmanız gerek.

Bu yüzden maaşlı işinizi bırakmadan önce kendinizi tamamen freelance kariyerinize adayıp yatırım yapın.

Bu adımları tamamlarken hala şu anki işinizde çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu adımların hepsini başarıyla tamamlamaya odaklanın. O zaman kendi işinizi kuracak cesaret ve kaynaklara sahip olabilir ve freelance kariyerinizi tam zamanlıya çevirebilirsiniz.

Irmak Sueri CORA

Yazar : Irmak Sueri CORA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir