14 Adımda Öğrendiklerinizi Hayata Geçirme Yolları

Profesyonel bir yaşantının içinde, öğrenme süreci sürekli devam eder. Bu bir makale okuyarak ya da araştırma yaparak veya seminer ve çevrimiçi öğrenim gibi bir eğitim ortamında olabilir. Yaşadığınız bu kadar deneyim, becerilerinizi ve genel kültürünüzü artıran yeni ve önemli bilgiler sağlayabilir.

Ancak, bilgiyi edinmek ve öğrendiklerinizi uygulamaya koymak arasında büyük bir fark vardır. İkincisini yapmadan, aldığınız eğitim boşa gidecektir. Bu nedenle öğrendiklerinizi uygulamak için bir stratejinizin olması önemlidir.

Başarılı insanlardan hayatta öğrendiklerinizi günlük rutininize dönüştürmenize yardımcı olacak bazı tavsiyeler vermelerini istedik. İşte verdikleri en iyi cevaplar:

 

1.En Güçlü Yönlerinizi Belirleyin

Güçlü yönlerinizi keşfetmek gibi araştırmaya dayalı kavramları takip ederek, öğrendiklerinizi hayata geçirilebilir adımlara aktarabilirsiniz. Hepimizin, görevlerimizi memnuniyet ve mükemmellik ile tamamlamamıza yardımcı olan güçlü yanlarımız vardır. Güçlü yönlerinizi, hedeflerinizi gerçekleştirmek için ‘akıllı, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi, zamanında’ bir şekilde uygulayın ve büyümeye hazır olun!

 

2.Öğrenmenin Kalıcı Olması İçin Bir Geri Bildirim Ortağı Bulun

Öğrenme sürecinin devamlılığını sağlamak için sorumluluk ve geri bildirim, etkili öğrenme programlarının en temel iki bileşenidir. Eğitim programlarımız sırasında, çalıştığım şirket herkese öğrenme hedeflerimizi paylaştığımız ve oturumlar arasında buluşarak birbirimize bu sorumluluklarımızı hatırlattığımız bir geri bildirim ortağı atar. Bu ortaklarla hem başarılarımızı paylaşır hem de zorluklarla başa çıkma konusunda birbirimize geri bildirimde bulunuruz.

 

3.Kendi Nedeninizi Bulun

Şirket getirisi söz konusu olduğunda, uygulama olmadan sadece öğrenmek zaman kaybıdır. Öğrenmeden önce, “Öğreneceğim şey ile çözmeye çalıştığım sorun nedir? Öğrenmemi gerektiren sebep nedir?” Tıpkı yeni yıla girerken koyduğumuz hedeflerde olduğu gibi, öğrenmede önemli bir ihtiyaç olmadan eyleme dönüşemez.

 

4.Öğrenmek için Kendinize Ölçüler Belirleyin

Yeni edindiğiniz bir beceriyi deneyimleyinceye ve başarıyla uygulanıncaya kadar öğrenilmiş sayılmaz. Bu yüzden, beceriye özgü kendi gelişim ölçülerinizi oluşturun. Bu, tekrarlanabilir yeni bir eylem veya daha önceden var olan ama silinmiş eski bir davranış da olabilir. Belirlediğiniz ölçülere ulaştığınızda, iyileştirmeye devam etmek için bir sonraki ölçülendirme düzeyinizi ayarlayın.

 

5.Öğrenme Sürecinizi Devam Programları ile Destekleyin

Her yıl eğitime harcanan paraların %80’i, devam programları uygulanmadığı için boşa gidiyor. Bu süreklilik programları, kritik ve kendi kendini sürdüren alışkanlıkların oluşabilmesi ve gelişebilmesi için gerekli desteği sağlayarak; kuruluşlara ve çalışanlara yardımcı olur. Öğrendiklerinizi uygulamak zaman alabileceği için, iç liderlik uygulamalarını bilen ve uygulayan antrenörlerı dışarıdan kiralayabilirsiniz.

 

6.Kendinize Karşı Dürüst Olun

Bir firmanın perspektifinden baktığımızda, genellikle farklı sonuçlar elde etmek için yeni şeyler öğrenmeye başladık. Aslında yeni öğrendiğimiz şeyleri uygulayıp uygulamadığımızı ölçmenin basit bir yöntemi, farklı sonuçlara ulaşıp ulaşmadığımızı gözlemlemektir. Eğer aynı sonuçları alıyorsanız ve kendinize karşı dürüstseniz, öğretilenleri pratik yapmadığınızı fark edeceksiniz.

 

7.Bir Eylem Planı Oluşturun ve Hedeflerinizi Gözden Geçirin

Öğrenilen bilgileri uygulayarak küçük veya büyük bir dönüşümü deneyimlemek ve alışkanlık edinmek için bir eylem planı oluşturmalısınız. Bir şey alışkanlığımız haline gelene kadar, kim olduğumuzu tanımlayabilecek bir parçamız olmayacaktır. Sorumluluklarınızı belirlemek ve ilerlemenizi gözlemleyebilmek için günlük işlerinizi kayıt altına alarak, dönüşüm yolunda küçük adımlar atabilirsiniz. Günlük olarak kayıtlarınızı inceleyin ve başarıya ulaşabilmek için gerçekçi hedefler belirleyin.

Mutlaka okuyun: 8 Adımda Yeni Bir Alışkanlık Kazanmak

 

8.Deneyimsel Öğrenme Fırsatlarını Araştırın

Deneyimsel öğrenme süreci, bilgi ve onun uygulanma amacının anlanması arasında dinamik bir yolculuk yaratır. Ayrıca yeni bir bakış açısı ile yeniliğe teşvik eder. Öğrenme süreçlerini, hedeflere yönelik canlı eğitim atölyeleriyle birleştirin. Kavramları daha derin bir düzeyde anlayabilmek için, bireysel fırsatları teşvik ederken günlük ilerlemenin yürütülmesini de dengeleyebilmelisiniz.

 

9.Konu Hakkında Yazın

Yeni yazılımın tekniklerini pratikte ve bir iş ortamında nasıl uygulayabileceğinizi açıkça belirttiğiniz ve içinde güvenilir bilgiler verdiğiniz bir makale yazın. Tutarlı, ilginç ve samimi bir makale veya blog yazısı yazmak için sadece 500-750 kelime yeterlidir, bu şekilde bilginizi kağıda dökebilir ve bildiğiniz özel bir kavram, okuyuculara yol göstermenize yardımcı olabilir.

 

10.Harekete Geçmek İçin Kendinizi Zihnen Hazırlayın

Atacağınız ilk adım, elde etmek istediğiniz sonuca zihninizi odaklamak olacaktır. Zamanlayıcınızı 15 dakika ayarlayın ve kendinize bir yol haritası çizmeye başlayın: A noktasından B noktasına nasıl gidebileceğinizi yazın ve bunu başarmak için kendinize her gün gerçekleştirebileceğiniz küçük adımlar belirleyin. Kendinizi hedefinize ulaşmış şekilde hayal edin ve gerçekleştiğini göreceksiniz ama öncelikle harekete geçmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek

 

11.Bir Danışmanınız Olsun

Yeni bir şey öğrenmek kolay gözükebilir ama zor olan uygulamaya geçirmektir. Sizinle aynı eğitim aşamalarından geçen bir danışman veya ortak bulun. Bildiklerinizi paylaşmak konusunda birbirinizden sorumlu olacaksınız. Böylece başka birini hayal kırıklığına uğratmamak için daha çok çaba sarf edeceksiniz. Ayrıca, cesaretiniz kırıldığında başvurabileceiğiniz biri olur.

 

12.Dışarı Çıkın ve Hatalar Yapın

Eğitim gibi, koçluk yapmak da sonuçların nasıl alınacağına dair taktikler öğretir. Ancak, asıl öğrenme gerçek deneyimler ile birlikte gelir. Örneğin; iş arayanlar piyasaya atılmalı, sohbet konularını test etmeli,çevre edinme yöntemlerini denemeli ve bilgilendirici görüşmeler yapmalıdır. Böylece stratejinizin, iş hedeflerinizin ve uyumunuzun iyi olup olmadığını; geribildirim ve öz değerlendirme yoluyla görebileceksiniz. Hata yapsanız bile bir şeyler öğrenir ve yeniden denersiniz.

 

13.Uzun ve Kısa Vadeli Hedefler Belirleyin

İnanılmaz bir öğrenme yeteneğine sahibiz, ancak öğrendiklerinizi bir beceri haline getirene kadar tamamlanmış sayılmazsınız. Bilgiyi beceriye dönüştürmek için, derhal yeni bilgiyi anlamlı bir şekilde yaşantınızda uygulamaya geçmelisiniz. Size öğretilenleri uyguladığınızdan emin olmak için, uzun ve kısa vadeli hedefler belirleyin. Bu ilerlemeyi sağlamak için, her gün veya haftanın belirli zamanlarını pratik yapmak, göstermek ve düzenlemek için ayırmalısınız.

 

14.Davranışınızdaki Değişikliklere Dikkat Edin

Davranışlarınızda bir değişiklik gördüğünüz zaman, öğrenme gerçekleşmiş demektir. İnsanların hangi hareketi ne zaman yapacağını her zaman öngörebilirsiniz, çünkü hiçbir değişiklik göstermezler. Öğrendiğiniz şey ne olursa olsun, öğrendiklerinizin önemli noktalarını nasıl uygularsınız? Onları hayatınızda gerçekleştirerek. Bu değişim olumlu ya da olumsuz olsa da, her zaman davranışlarınızda değişikliğe yol açar. Son zamanlarda nasıl değiştiniz?

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir