2020 Yılının En İyi Robot Süpürgeleri

Kılınızı bile kıpırdatmadan evinizin tertemiz olmasını istiyorsanız, sizin yerinize robotların temizlik yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu alandaki seçenekler hiç olmadığı kadar yetenekli ve güçlü artık. Aşağıda hazırlanan listede de, size en uygun olanı seçmenize yardımcı olacak robot süpürgeler bulunuyor.

 

Ecovacs Deebot N79S

Artıları:

→ Uygun fiyat

→ Yüksek emiş gücü

→ Akıllı telefon uygulaması aracılığı ile kontrol

→ Amazon Alexa ile uyumlu çalışabilme

 

Eksileri:

→ Problemli ve zor Wi-Fi kurulumu

→ Ufak çapta navigasyon hataları

 

Sonuç:

Ecovacs Deebot N79S yüksek emiş gücü ile güzel bir temizlik ve uygulama üzerinden kontrol imkanı verirken, Amazon Alexa uyumu da sunuyor. Üstelik tüm bunları rakipsiz bir fiyata kullanıcı ile buluşturuyor.

 

iRobot Roomba 960

Artıları:

→ Yüksek navigasyon becerileri

→ Farklı yüzeylerde çalışabilme

→ Nisbeten sessiz çalışma

→ Akıllı telefon uygulamasının yanı sıra Amazon Alexa ve Google Assistant ile uyumlu çalışabilme

→ Temizlenen yerleri haritada belirtme

 

Eksileri:

→ Alçak mobilyaların altında sıkışma ihtimali var.

→ Akıllı telefon uygulaması aracılığı ile yönlendirilemiyor

 

Sonuç:

iRobot Roomba 960 pek ucuz sayılamayacak bir temizlik robotu. Öte yandan, üst seriye özellikleri bir araya getirmesi sayesind, fiyat etiketini geri plana atarak kendini göstermeyi başarıyor.

 

iRobot Roomba i7+

Artıları:

→ Kendi kendini boşaltan hazne sistemi

→ Birden fazla kat için haritalandırma özelliği

→ Kamera ile güçlendirilmiş başarılı navigasyon becerisi

→ otomatik oda tanıma

→ Alexa ve Google Assistant ile uyumlu çalışabilme

Eksileri:

→ Yüksek fiyat

→ Gürültülü çalışma

→ Hantal yuva

Sonuç:

Kendi kendine haznesini boşaltabilme becerisi sayesinde, iRobot Roomba i7+, tüm işi kendi başına yaparak sizi rahat ettiren bir robot süpürge olarak kendini gösteriyor.

 

iRobot Roomba s9+

Artıları:

→ Haznesini kendi kendine boşaltması

→ Yüksek emiş gücü

→ Akıllı navigasyon becerisi

→ Amazon Alexa ve Google Assistant ile uyumlu çalışabilme

 

Eksileri:

→ Yüksek fiyat

→ Gürültülü çalışma

→ Ortalama batarya ömrü

 

Sonuç:

iRobot Roomba s9+ oldukça pahalı olmasına rağmen, akıllı navigasyon, yüksek emiş gücü ve kendi haznesini boşaltma becerileri sayesinde, bu listede zirveye yerleşmeyi fazlasıyla hak ediyor.

 

Neato Botvac D4 Connected

Artıları:

→ Başarılı lazer navigasyon özelliği

→ Temizlik haritası desteği

→ Sanal sınırlama özelliği

→ Akıllı şarj

→ Amazon Alexa ve Google Assistant desteği

→ Apple Watch ve IFTTT entegrasyonu

 

Eksileri:

→ Yetersiz batarya ömrü

→ Gürültülü çalışma

 

Sonuç:

Neato Botvac D4 connected ucuz sayılamayacak bir ürün olsa da, sunduğu sanal sınırlar ve düzenlenebilir temizlik haritası gibi özellikleri ile rakiplerinin arasından sıyrılmayı başarıyor.

 

Neato Botvac D7 Connected

Artıları:

→ Başarılı navigasyon becerisi ve yüksek batarya ömrü

→ Detaylı ve etkileşime açık temizlik haritası

→ Uygulama ile kontrol edilebilen sanal sınırlamalar

→ Aralarında Amazon Alex, Google Assistant ve IFTTT de bulanan geniş yelpazeli üçüncü taraf entegrasyonu

 

Eksileri:

→ Yüksek fiyat

→ Küçük toz haznesi

→ Gürültülü çalışma

 

Sonuç:

Neato tarafından üretilen Botvac D7 Connected, sunduğu etkileşimli temizlik haritası, uzun batarya ömrü ve üçüncü parti entegrasyonu gibi özellikler ile kendini göstermeyi başarıyor.

 

Eufy RoboVac 11s

Artıları:

→ Uygun fiyat

→ Kompakt tasarım

→ Sessiz çalışma

→ Güçlü temizlik performansı

→ Yeterli batarya ömrü

 

Eksileri:

→ Sanal sınırlama ya da akıllı telefon desteğinin olmaması

→ Sınırlı planlama seçenekleri sunması

 

Sonuç:

Eufy RoboVac 11s uygun fiyatlı ve gereksiz, gösteriş amaçlı özelliklerle uğraşmayan bir robot süpürge. Dahası, küçük boyutları sayesinde hemen her mobilyanın altına girip temizleyebilmesi de önemli bir artı.

 

Eufy RoboVac 30C

Artıları:

→ Alçak mobilyalarda kullanılabilecek boyutlara sahip

→ Yüksek emiş gücü

→ Amazon Alexa ve Google Assistant desteği ile sesli komut verilebilmesi

→ Sınırlama şeritleri ile birlikte sunulması

→ Oldukça sessiz çalışma

 

Eksileri:

→ Fazlaca ayrıntılı akıllı telefon bildirimleri

 

Sonuç:

Bir önceki nesilin göre sadece 30 dolar fark ile birçok özelliği kendine ekleyen Eufy RoboVac 30 C, başarılı bir ilerleme olarak kendini gösteriyor.

 

iLife A4s Robot Vacuum Cleaner

Artıları:

→ Kullanışlı boyutlar

→ Uzun batarya ömrü

→ Planlama ve çoklu temizlik modu

 

Eksileri:

→ Zaman zaman şarj istasyonuna dönme konusunda sıkıntılar yaşayabiliyor

 

Sonuç:

Uygun fiyatlı iLife A4s , gereksiz özellikleri olmayan , kullanışlı boyutlara sahip ve toz ile daha büyük parçaları temizleyebilen başarılı bir robot süpürge.

 

Neato Botvac D5 connected

 

Artıları:

→ Uygun boyutlar

→ Köşeleri ve eşyaların altlarını temizlemekte başarılı

→ Yüksek batarya ömrü

→ Şık ve kolay kullanıma sahip akıllı telefon uygulaması

 

Eksileri:

→ Yüksek fiyat

→ Yönlendirme seçeneklerine sahip değil

→ Küçük ve çıkarması zor toz haznesi

 

Sonuç:

Neato Botvac D5 Connected dahili Wi-Fi özelliği sayesinde akıllı telefon uygulamasından yönetilebilen ve başarılı lazer navigasyonu sahip, her yönden yeterli bir robot süpürge olarak karşımıza çıkıyor.

 

Sizin İçin En Uygun Süpürgeyi Seçme

Elektrik süpürgeleri geçtiğimiz yıllarda büyük ilerleme kaydetti. Artık dev terekelere bağlı plastik borularla evin içerisinde gezmek zorunda değiliz. Hatta artık temizlik için yerinizden kakmamıza bile ihtiyaç kalmadı. Her ne kadar yeni kabul edilebilecek ürünler olarak değerlendirsek de, evinizin temizliğinde size yardımcı olabilecek birçok başarılı robot süpürge bulunmakta. Bu ürünler arasından, size uygun olanı bulmak için ise/ dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmakta.

 

Geleneksel ve Robot Süpürgeler

Eski nesil elektrikli süpürgelerin aksine, robot süpürgeler kendi kendilerine çalışmakta ve büyük çoğunluğu yapay zekadan destek almaktadır. Yukarıda incelenen robot süpürgeler lazer, anakart, sensör ve evde yönünü bulabilmesine yarayan Wi-Fi gibi özelliklere sahip. Birkaç istisnası dışında, bu robot süpürgelere müdahale etmemize gerek yok.

Çoğu robot süpürge şarj istasyonu ile birlikte geliyor ve kendi kendilerine şarj olabiliyor. Tek yapmanız gereken, süpürgenin ulaşabileceği bir yere şarj istasyonunu koymamız olacak. Bu sayede enerjisi bitmeden yuvasına dönerek şarj olacaktır. Şarj olduktan sonra da, tekrar işinin başına dönecektir. Ayrıca, çoğu robot süpürge için zamana bağlı ayarlamalar da yapabilir ve siz evde yokken temizlik yapmasını isteyebilirsiniz. Yani son aşamada çöp haznesini boşaltana kadar, robot süpürge ile hiçbir temas kurmanız gerekmiyor. Toz torbası temizliğinde ise henüz bir çözüm bulunmuyor.

Bunların yanı sıra, çoğu geleneksel süpürgeye göre önemli bir farka da sahip olan robot süpürgeler, toz torbası yerine kolayca temizlenen haznelere sahipler. Ayrıca, alerjenlerin havaya karışmasını engelleyen HEPA filtreye de sahipler.

 

Robot Süpürgeler Fiyatının Karşılığını Veriyor Mu?

Robot süpürgeler herzaman olmasa da, çoğu zaman geleneksel süpürgelerden daha yükset fiyat etiketine sahipler. örneğin yukarıda belirtilen robot süpürgeler 200 dolar ile 1400 dolar arasında fiyatlara sahip. En ucuzu bile oldukça maliyetli olan bu süpürgeler, acaba ödenen paranın karşılığını veriyor mu?

Eğer süpürme işini gerçekten sevmiyorsanız, bu işin oldukça sıkıcı olduğun bilirsiniz. Robot süpürgeler sayesinde evinizin büyüklüğüne göre, dakikalarınız hatta satlerinizin bu gereksiz iş ile ziyan olmaz. Bu bile tek Başına, birçok insan için robot süpürge fikrine sıcak bakma gerekçesi olabilir.

Ek olarak, robot süpürgeler geleneksel rakipleri ile hemen hemen aynı seviyede temizlik gücüne sahip konuma ulaştılar. Yukarıda bahsi geçen süpürgeler, kullandıkları filtreler, yan ve döner fırçalar sayesinde, alışılagelmiş rakiplerinden geride kalmıyor. Dahası, küçük boyutları sayesinde de, normal süpürgeler kadar yer kaplamıyorlar. Ayrıca birçok koltuk v1 masanın altına girebildikleri için, mobilyaların yerini değiştirmek zorunda da kalmıyorsunuz. Eğer evin şeklini değiştirirseniz de, buradaki listede anlatılan bazı robot süpürgeler, bu değişikliği öğrenerek ileride onlara çarpmadan görevlerini yerine getirebiliyor.

Bu arada belirtmekte fayda var; akıllı robot süpürgeler eskiye nazaran çok daha uygun fiyata sahip. Birçok robot süpürge Wi-Fi aracılığı ile programlanarak kontrol edilebiliyor ve bunun için akıllı telefonunuzu kullanabiliyorsunuz. Bazıları ise Amazon Alexa ya da Google Assistant gibi sesli komut aygıtlarına da cevap verebiliyor.

Üst düzey robotlar temizledikleri alan ile ilgili istatistik çıkarıp haritalandırabiliyor. Neato’s Botvacs tarafından üretilen bazı robot süpürgeler, evinizin kat planını çıkararak, sanal sınırlar koyma zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor. öte yandan, evinizde akıllı sistemler mevcut ise, Samsung Powerbot R 7070 bu sistemlere kolayca entegre edilebiliyor.

 

Evcil Hayvan Tüyleri İçin En İyi Seçenek


Genel olarak hemen her süpürge sert zeminden hayvan tüylerini toplama konusunda sorunsuz bir iş görüyor. iRobot Brava Jet gibi ürünler, yerleri paspaslayarak silmek üzerine geliştirilen ürünler. Bu tür robot süpürgeler yukarıdaki listede yer almıyor, çünkü bu seriler süpürme işinden ziyade silme ve paspaslama alanında ön plana çıkıyor. Bobsweep Petkarr Plus gibi bazı robot süpürgeler de fazladan başlıkları ile paspas işi yapıyor fakat genel anlamda yeterince etkili sonuç vermiyor.

 

Robot Süpürge Testleri Nasıl Yapıldı?


Robot süpürgeler hem iş hem de ev ortamında, batarya ömrü, navigasyon, kurulum, emiş gücü ve Bluetooth ya da Wi-Fi desteği ile uygulama arayüzü olup olmadığı gibi katagorilerde değerlendirildi.
Robot süpürge kullanıyorsanız, bu ürünlerin peşinden koşmak istemezsiniz. Bu yüzden, farklı yüzeylerde ve mobilyaların arasında yardıma ihtiyaç duymadan getirebilen süpürgeler talep edilir. özellikle koyu renkli döşeme ile koyu renkli bir halıya sahipseniz, robot süpürgenin halının üzerine çıkmaması rahatsız edebilir. Bu nedenle, listedeki robot süpürgeler sert ahşap zemin, koyu renk halı ve fayans üzerinde test edilip farklı yüzeylerde geçiş yapma becerisi değerlendirildi.

Evinizin boyutları ölçüsünde, batarya ömrü de önemli bir faktör olarak değerlendirilir. Genel olarak, çoğu robot süpürge 60 ile 70 dakika arası çalışır ve bu süre ortalama bir apartman dairesini ya da tek katlı bir evi temizlemek için yeterli bir süredir. Eğer daha büyük alana sahipseniz, 90 dakika civarında şad ömrüne sahip bir robot süpürge tercih etmek isteyebilirsiniz ki evinizin tüm odalarını temizlemek için yeterince vakit olsun. Bunu test etmek için ise, tamamen dolu bir şekilde çalıştırılan robot süpürgelerin, tekrar yuvasına şarj olmak için girmeden önce ne kadar süre ile temizlik yaptığına bakıldı. Ayrıca, eğer bir robot için kendi kendine şarj için döndüğü belirtilmiş ise, yuvasına dönüş yolunu kolayca bulup bulamadığı gözlemlendi.

Batarya süresi ile ilgili bir diğer önemli nokta ise, yakanda belirtilen batarya ömürlerinin normal mod kullanılırken alınan değerler olduğu. Yani yüksek ya da başka bir modda kullanılırken belirtilen süre daha da kısalacaktır.

Çoğu robot süpürge ortalama bir temizlik konusunda sorun yaşamadığı için, evinizdeki günlük toz, kir ve saçlar için endişe etmemize gerek yok. Tüm süpürgeler aynı ev ortamında test edildiği için, etraftaki kir lere ve yemek kırıntılarına karşı ne kadar etkili oldukları karşılaştırılabildi. Ayrıca robotun rastgele mi yoksa metodolojik şekilde mi temizlik yaptığı gözlemlendi. Rastgele çalışan robotlar aynı bölgeleri tekrar tekrar temizlese de, işlerini uzun sürelerde tamamlıyorlar. Öte yandan, metadolojik çalışan robotlar çok daha kısa sürede temizliği bitiriyor olsalar bile, aksi istenmedikçe her odayı sadece bir kez temizler.

Son olarak, robot süpürgelerin ne kadar kolay kurulduğu, programlandığı ve control edilebildiği test edildi. Bazıları sadece şarj edilerek kullanılmaya başlasa da, bazıları da fırçalarının ve bataryalarının takılmasını gerektirir. Ağa bağlı çalışabilen robot süpürgeler için ise, güvenilir bluetooth veya Wi-Fi bağlantısının yanı sıra akıllı telefon uygulamasının tasarımı da kullanıcı deneyimi için önemli ayrıntılar arasında yer alır.

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir