İlk defa iş kuranların başarı sırları

Eğer kendi işinize başlamayı planlıyorsanız sizi tebrik ediyoruz! Her girişimcinin yüzleştiği en büyük engellerden birisinin üstesinden gelmişsiniz: korkunun ya da şüphenin sizi hayalinize ulaşmaktan alıkoymasına izin vermemişsiniz.

Yaptığımız bir ankete göre başarılı girişimcilerin büyük bir çoğunluğunun daha önce başka bir iş kurma deneyimlerinin olmadığı ortaya çıktı. Daha önce hiçbir deneyimleri olmasa da bunun kendilerini durdurmasına izin vermediler ve başarı kazandılar.

Daha önce sizin geçtiğiniz yollardan geçmiş olan bu kişilerin deneyimlerini okumaya ne dersiniz?

 

1- Deneyiminizin olmaması hiç sorun değil! Fakat bir planınız olsun.

En başarılı girişimcilerin yeni iş kuracaklara verdikleri tavsiyelerin başında resmi bir iş planı oluşturmak bulunuyor. Eğer çoktan müşteri tabanı veya pazarlama teknikleriniz varsa bu kulağa sıkıcı gelebilir fakat iş planını tamamen göz ardı da etmemelisiniz. Bir plan yapmak en son çıkan pazarlama tekniklerini tanımanız ve gelişmeniz gibi daha önce hiç aklınıza gelmeyen sorulara cevap bulmanızı sağlayabilir. Bir plan ayrıca potansiyel para kaynaklarına yaklaşmanız için gereklidir.

İşe başladıktan sonra her sene iş planınızı güncellediğinizden emin olun. Piyasa değişmiş olabilir ya da yeni müşteri fırsatları bulabilirsiniz. Bir adım geri atmalı ve yaklaşımlarınızda stratejik davranmalısınız. Yogi Berra’nın ünlü bir sözünde dediği gibi: “Eğer nereye gittiğinizi bilmiyorsanız oraya ulaşamayabilirsiniz.”

İş planı oluşturma konusunda detaylı bilgi almak için tıklayınız.

 

2- Araştırmanızı yapın.

İş planınızın temeli müşterileriniz ihtiyaçları ve arzularını ve onlarla nasıl iletişim kurmanız gerektiğini yansıtmalıdır. Ayrıca kusursuz bir piyasa analizi rakiplerinizi incelemenize ve hangi iş trendlerini kullanmanız gerektiğini görmenize yardımcı olur. Bu maddelerin her birini pazar payı ve gelir gibi hedeflediğiniz spesifik numaralar etrafında inşa edin.

 

3- Güvenilir bir danışman tutun.

Her şeyi kendi kendinize yapma dürtüsünün üstesinden gelin. Bu dürtüyü anlayabiliyorum: İşiniz sizin bebeğiniz. Zaten bir bebeği ailesinden daha iyi kim besleyebilir ki? Fakat yeni başlayanların çoğu muhasebeciler, akıl hocaları gibi güvenilir danışmanlara ihtiyaç duyarlar. Örneğin anket yaptığımız en başarılı girişimcilerin %54’ü part time da olsa bir muhasebeci tutmaya eğilimli olduklarını söyledi. Her şeyi siz yapamazsınız, bu yüzden hangi konularda yardıma ve tavsiyeye ihtiyacınız olduğuna karar verin.

 

4- Hayatınız ve işiniz arasında bir denge kurun.

Her sabah ofiste uyanan, yemek yemeyi unutan ve ofisteki bir kanepede ya da masanın altında bir battaniye üstünde uyuyan klasik girişimci tipi bir mittir. Anketimize katılan başarılı girişimcilerin yarısından fazlası herkes için geçerli olacak altın tavsiyelerden birinin, “hayatınız ve işiniz arasında bir denge kurmak” olduğunu söyledi. Bu, girişimcilerin sıkı bir şekilde değil de zekice çalıştığının net bir göstergesidir.

Başarılı olmak için yaptığınız şey konusunda tutkulu olmanız gerektiğinden hiçbir şüphemiz yok fakat bu tutku sağduyunuzun önüne geçmesine izin vermemelisiniz. Güvenilir iş uygulamalarıyla tutkunuzu dengeleyin ve her şeyden önemlisi hayatta neyin önemli olduğunu unutmayın.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir