“Hide the Pain Harold” (Acısını Saklayan Harold) olarak internet dünyasında bir caps haline gelen Andras Arato, acı çeker gibi görünen bir gülümsemesiyle onbinlerce farklı bağlamda caps (meme) olarak kullanılıyor…
Peki Twitter’da, Instagram’da ya da pek çok sosyal mecrada gördüğümüz bu adam kimdir? Acısını saklayan Harold kimdir? İşte sizlere normal bir hayat süren bir adamın git gide ilginçleşen başarı hikayesi:
Esasında “Hide the Pain Harold” olarak bilinen kişi, bir stok fotoğraf modeli… Yani bir stok fotoğrafçı Andras Arato ile anlaşıyor ve bu kişinin 100’den fazla fotoğrafını çekiyor. Bu fotoğrafları da Getty, Shutterstock gibi stok fotoğraflar sitelerinde satıyor…
İlk olarak 2011 yılında kullanılıyor bu fotoğraf. 23 Ekim 2011’de “Hide the Pain Harold” adında bir Facebook sayfası açılıyor. Daha sonra 4chan sitesinde bu fotoğrafla alakalı komik paylaşımlar yapılıyor. Bu fotoğraflarla Imgur’da bir foto galeri hazırlanıyor ve bu galeri 20 günde 900.000 defa tıklanıyor. Tabii Reddit’te de bu fotoğraf üzerine epey geyik yapılıyor ve fotoğraf patlıyor. İnternette türlü türlü konuda bu fotoğraf kullanılıyor.
Hide the Pain Harold olarak bilinen kişi 1945’de Macaristan’da doğan Andras Arato… Bu fotoğrafın çekilmesinin Türkiye ile de bir alakası var ayrıca.
Esassında bir elektrik mühendisi olan Andras Arato, Türkiye’ye tatile geliyor ve burada çektirdiği fotoğrafları Facebook’a yüklüyor. Daha sonra bir fotoğrafçı bu fotoğrafları görüp beğeniyor. Andras Arato konuyla ilgili şöyle diyor.
“Beni bir test çekimine davet etti. Ben de neden olmasın diyerek bu teklifi kabul ettim. Bir saat kadar sürdü fotoğraf çekimi. Fotoğrafları ikimiz de beğendik. Birkaç hafta sonra beni yeniden çekime davet etti ve burada 100’den fazla fotoğrafımı çekti. Bu fotoğrafları stok fotoğraf sitelerine yüklemek üzere çekiyordu.”
“Yüzümde gülümseme olmasına rağmen içten içe acı çekiyor gibi göründüğüm için bu kadar patladı söz konusu fotoğraflar. Çekim esnasında fotoğrafçı bana gülümsememi söyledi. Ben de gülümsedim. Ancak internet dünyası bu gülümsemenin gerçekçi olmadığını düşündü. Gülüşün ardında bir acı olduğunu düşündüler. Acısını saklayan Harold hikayesi de buradan türedi.”
Yani acısını saklayan Harold meselesi temel olarak bu…
Şimdi Andras Arato’nun bir gazeteye verdiği demeci olduğu gibi aktaralım ve meseleyi onun ağzından daha net bir biçimde öğrenelim…
“2011 yılında fotoğraflarımı Google Görseller’e yükleyerek tersine bir araştırma yaptım. Ve bazı fotoğraflarımı “meme” (altyazılı komik fotoğraf) olduğunu gördüm. İnsanlar bu fotoğraflardaki gülümseyişimin acı içerdiğini düşündükleri için bana acısını saklayan Harold ismini takmışlardı.
2010 yılında elektrik mühendisi olarak çalışırken Türkiye’de yaptığım tatilin fotoğraflarını sosyal medyaya yüklemiştim. Bu fotoğrafları gören profesyonel bir fotoğrafı bana ulaşıp stok fotoğraf modeli olmamı istedi. Ben de bu tekliften hoşlandım ve kabul ettim. Budapeşte’de evimin yakınlarındaki stüdyosuna gittim. Birkaç farklı senaryoya uygun fotoğraflar çekti. Sonraki birkaç yıl içinde de yine yüzlerce fotoğrafımı çekti.
Ben bu fotoğrafların şirket web sitelerinde kullanılacağını sanıyordum. Ancak bu fotoğrafların “meme” olacağını hiç beklemiyordum. İnsanlar bu fotoğrafların altına çeşitli mizahi yazılar yazıyordu. Kimi banka hesabının çalındığını, kimi terk edildiğini yazıyordu. Fotoğraftaki gülümsemenin ardında bir acı olduğunu düşünüyorlardı.
Bu fotoğraflar meşhur olunca gazeteciler bana yazmaya başladılar. Evime gelip benle röportaj yapmak istediler ancak eşim gazetecilerle görüşmemi hiç istemedi. Özel hayatımıza müdahale edilmesini ve fotoğraflarımın çeşitli kişiler tarafından bu şekilde kullanılmasından hoşnut değildi. Bazı insanlar ise bu fotoğrafların gerçek olmadığını, Photoshop montajı olduğunu sanıyordu.
İnsanların meme (caps) yapmalarını önlemenin imkanı olmadığını biliyordum. Ancak binlerce kişinin benim fotoğraflarımı kullanması bir miktar canımı sıkıyordu. Ben de 2017’de kendi resmi Facebook sayfamı açıp buraya kendi fotoğraflarımı yüklemeye başladım.
Esas olay buradan sonra başladı… İnsanlar fotoğraftaki Harold’un ben olduğunu anladı. Benle çalışmak istediler, iş teklifleri aldım. Macaristan’da bir oto galerinin reklam yüzü oldum. Hatta Coca Cola Macaristan’ın reklam yüzü oldum. Bu reklamlardan aldığım paralar ise eşimin yumuşamasını ve beni desteklemesini sağladı.
Bu fotoğraflardan sonra hayatım ciddi şekilde değişti. İnsanlar sürekli benden bu fotoğrafların hikayesini anlatmamı istiyor. Bir futbol websitesi beni İngiltere’ye götürdü ve Manchester City takımıyla ilgili bir video yaptırdı. Takımın Şampiyonlar Ligi maçlarını izledim. Alman alışveriş zinciri Otto’nun reklamında oynadım. Macar rock grubu Cloud 9+ “Hide the Pain” adında bir şarkı yaptı. TED konuşması yaptım.
2018 yılında 20’den farklı uluslararası seyahat yaptım. Şili ve Kolombiya’da televizyon programlarına katıldım. Sokakta yanıma korumalar verdiler, adeta bir pop star gibi insanlar benle fotoğraf çektirmeye başladı.
Bu şöhreti iyilik için de kullanmak istediğim için Macaristan’daki bir akıl sağlığı kampanyasının reklam yüzü oldum. Bu 10 yıllık süreç boyunca acılı bir gülümsemenin bu kadar çok şeye dönüşmesi beni gerçekten mutlu ediyor.
Ve o fotoğraflardaki acılı gülümsemenin gerçek olmadığını, gerçekten mutlu bir insan olduğumu söyleyebilirim sanıyorum.”
Andras Arato yaşamının nasıl ilginç bir başarı hikayesine dönüştüğünü aşağıdaki Ted konuşmasında anlatıyor. Mutlaka izleyin: