At Yetiştiriciliği

Doğru yapılırsa at yetiştiriciliği karlı bir iştir. Bununla birlikte çok çalışmanız ve para yatırmanız gerekir. Başarılı bir çiftlik kurmak deneme ve yanılmalarla yıllarınızı alır ancak düzgün bir şekilde kurarsanız oldukça ödüllendirici bir iş olacaktır.

 

At yetiştiriciliğine nasıl başlanır?

1 – Yetiştiricilik, genetik bilim, yetiştiricilik faaliyetleri ve başarılı bir yetiştirme operasyonunun günlük faaliyetleri ile ilgili öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenin. Bütün bunları okuyarak, başka çiftliklerde çalışarak veya çıraklık yaparak, kurslara katılarak öğrenebilirsiniz. Üreme ve kuluçka döneminde veterinerlerin yanında çalışarak da bir şeyler öğrenebilirsiniz.

2 – Yetiştirmek istediğiniz atın soyunu belirleyin veya belli bir disiplin seçin. Genel yetiştiricilik yapanlar belli bir ırkta uzmanlaşanlar kadar başarılı olmazlar. Uzmanlaşmak istediğiniz alanla ilgili geniş bir araştırma yapın ve rekabete bakın. Rakiplerinizin nasıl başarılı olduğunu, kimleri hedeflediklerini ve hangi soyları yetiştirdiklerini öğrenin.

3 – Yetiştirme tesisinizi ilerideki genişlemeleri hesaba katarak konumlandırın. At yetiştiriciliği işine girmek isteyenlerin büyük bir arazi bulması gerekir. Damızlık kısrak, tay ve damızlık at sürülerinin rahatça sığabileceği büyük bir alana ihtiyaç olacaktır. Doğum zamanı geldiğinde kısrakların taşınacağı temiz ve güvenilir bir ahır olması gerekir. Veterinerlere ve hayvan hastanelerine yakın olmak iyi bir fikirdir.

4 – At yetiştirme çiftliğinizin ilk birkaç yılı ve geleceği için bir iş planı hazırlayın. İş planı işlerin yolunda gitmesine yardımcı olur ve rehber niteliğindedir.

5 – Yetiştirme programına başlamak için atları satın alın. Belgeli damızlık kısraklar ve belgeli damızlık atlar almanız başarılı bir başlangıç yapmanıza yardımcı olacaktır. Diğer türlü çok uğraşmanız gerekir.

6 – Üreme ve kuluçka dönemi için işinde iyi çalışanlar alın. Bütün çalışanlarınızın atlar konusunda deneyimli olduğundan ve güvenlik kurallarını takip ettiklerinden emin olun.

 

İpuçları ve uyarılar

Atlarınızın hepsine aşı yaptırın ve sağlıklı olduklarından emin olun. Büyük çiftliklerde hastalıklarda daha hızlı yayılır. Bazı virüsler ve hastalıklar hamile kısrakların düşük yapmasına, hayatlarını kaybetmelerine ve işletmenizin para kaybetmesine neden olur.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir