Başarılı Bir CV Nasıl Hazırlanır?

Dünyada ilk CV’yi hazırlayan kişi büyük ihtimalle Leonardo da Vinci diyebiliriz. O zamandan beri CV hazırlama konusunda pek çok yenilik olsa bile başarılı bir CV hazırlamanın temel kuralları değişmiş değil.

Peki ama başarılı bir CV nasıl hazırlanır? Bu yazıda başarılı ve etkili bir CV hazırlamak için bilmeniz gereken tüm detayları anlatacağız.

 

CV Nedir?

Öncelikle CV’nin ne anlama geldiğine bakalım. Latincede “Cirriculum Vitae” ifadesinin kısaltılmışı olan CV, bir kişinin mesleki ve eğitim hayatını anlattığı bir metindir.

Özellikle iş başvurusu yapmak için hazırlanan CV, bir kişinin eğitim ve iş hayatındaki bilgi ve deneyimlerini aktarması için ideal bir metindir. CV için kişinin kendini pazarladığı bir döküman dersek abartmış olmayız. Zira CV aracılığı ile becerilerinizi, bilgilerinizi ve deneyimlerinizi işverene sunarak sizi işe almasını sağlarsınız. Ancak bazı şirketler CV yerine başvuru formu da kullanabilir. Bu tür formlar da spesifik bir alanda yapılan başvurular için kullanılır.

Başvuru formu ise işveren tarafından hazırlanır. Burada adaylara daha spesifik sorular sorulur ve bu sorulara net yanıtlar verilmesi gerekir. Diğer bir deyişle bir kişi kendi hazırladığı CV’de zayıf olduğu konulara değinmeyebilir, ancak başvuru formunda kişinin hangi konularda deneyimli ve zayıf olduğunu gösterecek sorular yer alır. Buna ek olarak başvuru formunu doldurmak için zaman ayırmak da adayın söz konusu işi ne kadar istediğini gösterebilecek ölçütlerden biridir.

Tüm bunlara ek olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: İdeal bir CV hazırlamanın tek bir tarifi yoktur. CV size ait, sizi anlatan bir metindir. Bu nedenle CV’de yaratıcılık da söz konusu olabilir. Örneğin bankada müfettiş yardımcılığına başvuruyorsanız A4 kağıt üzerine bildiğimiz klasik bir CV hazırlayabilirsiniz, ancak bir film şirketine başvuru yapacağınız zaman daha yaratıcı olabilirsiniz. (Çektiğiniz kısa filmlerden ve belgesellerden oluşan bir videoyu (film reel) CV niyetine sunabilirsiniz örneğin.)

İşverenler CV’yi genelde mesai saatlerinin dışında okurlar. Yani 5 aday belirlemek için 100’den fazla CV okumaları gerekebilir. Bu nedenle CV’nizin doğru bir formatta olmasına, profesyonel bir biçimde hazırlanmasına ve kolay okunmasına dikkat edin. Zira akıcı olmayan bir CV çok kolay bir biçimde “pas geçilebilir”. Bu nedenle CV’yi maddeler ve kısa paragraflar halinde kurgulayın. Bir anda hakkınızdaki tüm bilgileri vermeye çalışmayın.

Bazı işverenlerin CV başına 45 saniye ayırdığını ve 45 saniye içinde “olmaz”, “olabilir”, “belki” gibi sınıflandırmalar yaptığını unutmayın. CV’nin kısa, öz, iyi kurgulanmış ve kolay okunabilir olması şarttır yani.

 

CV Ne Zaman Gerekir?

  • CV, iş başvuru yaptığınız şirket tarafından istendiğinde gerekir.
  • CV, iş ilanı olmamasına rağmen çalışmayı umduğunuz şirkete mail atacağınız zaman lazımdır.
  • CV, işveren tarafından belli bir başvuru formatı belirtilmediği zaman başvuru yapmak için de hazırlanabilir.

 

CV’de Hangi Bilgilere Yer Verilmeli?

2010 yılında Eric Hilden tarafından işverenler arasında yapılan bir araştırmada, işverenlerin ve insan kaynaklarının CV’de en çok şu konulara dikkat edildiği anlaşılmaktadır.

45% Adayın önceki iş deneyimleri
35% Adayın sahip olduğu beceri ve yetenekler
25% CV’nin kolay okunur olması
16% Adayın daha önceki başarıları
14% CV’de kullanılan dil, dil bilgisi hataları
9% Eğitim durumu
9% Adayın motivasyon durumu
3% Adayın net bir hedefinin olması
2% İstenen anahtar kelimelere yer verilmesi
1% Telefon ve e-mail adresi
1% Kişisel deneyimler
1% Bilgisayar kullanma becerileri

 

Kişisel Detaylar

Normalde bu bilgiler, “isim-soyisim, adres, doğum yeri ve doğum tarihi, telefon numarası, e-mail adresi” gibi bilgilerden oluşur.

İngiltere’de kişi sinema veya tiyatro işine başvurmuyorsa CV’sinde fotoğrafının olması gerekli değildir. Almanya, Fransa, Belçika gibi ülkelerde CV’ye vesikalık fotoğraf eklemek yaygın bir durumdur. İngiltere ve ABD’de ise  CV’de fotoğraf kullanılması uygun görülmez, zira bu durumun ayrımcılığa  neden olabileceği düşünülür. Zira CV’de fotoğrafın yer alması adayın cinsiyeti, milliyeti, yaşı gibi durumlar nedeniyle elenmesine neden olabilir.

Ancak siz yine de CV’ye fotoğraf ekleyeceğiniz zaman bunun vesikalık fotoğraf olmasına özen gösterin. Uygun giyim ve gülümseyerek çekilen bir fotoğraf idealdir. Yani CV’de biyometrik bir fotoğraf kullanmak zorunda da değilsiniz.

 

Eğitim

CV’de mezun olduğunuz üniversiteyi belirtmelisiniz. Ancak ortalamanız 4 üzerinden 2 civarıysa not ortalamanızı belirtmeseniz iyi olur.

Eğitim bilgilerini de liseden başlatmak daha iyi olabilir. Fakat ilkokuldan beri prestijli bir okulda eğitim gördüyseniz eğitim bilgilerini ilkokuldan başlatabilirsiniz: 1999-2008 (Ted Ankara Koleji)

 

İş Deneyimi

İş deneyimi söz konusu olunca da bazı anahtar kelimeleri kullanmanız lehinize olur. “Şöyle bir proje geliştirdim, şöyle bir etkinlik organize ettim, şöyle bir program yazdım.” gibi…

Örneğin mağazada ya da restoranda çalışmış olsanız bile ekip çalışmasında bulunmak, kaliteli bir hizmet sunmak, insanlarla başarılı bir biçimde ilgilenmek önemli özelliklerdir. Eğer böyle bir iş deneyiminden bahsedecekseniz insanlarla olan ilişkinizden bahsetmeniz daha uygun olur. Dönemsel bir işe başvurmuyorsanız yaptığınız işteki rutinleri anlatmanıza gerek yoktur.

Sahip olduğunuz becerileri ve yetenekleri başvurduğunuz pozisyonla bağdaştırmaya çalışın. Örneğin finans ile ilgili bir işe başvuracağınız zaman hesap, problem çözme becerileri daha önemlidir. Ancak pazarlama ile ilgili bir işe başvuracağınız zaman ikna ve müzakere yetenekleri daha önem kazanır. Bu nedenle başvurduğunuz işe uygun olan yeteneklerinizi daha ön plana çekmelisiniz.

“Belirttiğim işlerin hepsinde takım çalışmasında yer aldım. Planlama, organizasyon, koordinasyon bakımından önemli deneyimler elde ettim. Bu deneyimler son pazarlama işimde günlük satış hedeflerinin gerçekleştirilmesi, mağaza içi görevlerin dağılımı, çalışanlar ve müşteriler arası iletişimin sağlanması açısından çok derece faydalı oldu.”

 

İlgi Alanları ve Başarılar

Bu bölümde kısa ve net olmanız gerekir. Genellikle iş hayatında deneyim kazandıkça ve büyüdükçe iş deneyimleriniz artar ve ilgi alanlarına ayırdığınız alan küçülür.

İlgi alanlarınızı belirtirken madde madde yazmanız ve her maddeyi birkaç cümleyle açıklamanız yeterli olacaktır.

“Arkadaşlarla dışarı çıkmak, TV izlemek, pul koleksiyonu yapmak” gibi klişe şeylere yer vermeyin. Bu tür bir durumda ilgi alanlarınızın olmadığı çıkarımı yapılır. Eğer film izlemek gerçekten ilgi alanızda, en çok hangi yönetmenleri ve hangi janrları sevdiğinizi belirtebilirsiniz.

Eğer tüm ilgi alanlarınız tek bir konuyla, örneğin sporla alakalıysa bu da dar bir sosyal hayatınız olduğu anlamına gelebilir. Sözgelimi tüm ilgi alanlarınız futbol ile ilgiliyse ve siz de pazarlama ile alakalı bir işe başvuruyorsanız, işverenler “futbolla ilgilenmeyen bir müşteriyle nasıl iletişim kuracağınız” konusunda bazı tereddütler yaşayabilirler.

Hobileriniz ise sizi diğer adaylardan ayırabilecek şeylerdir. Örneğin dağcılık, paraşütle atlama gibi şeyler sizin zor koşullar altında çalışabileceğinizi gösterebilecek hobilerdir.

Bunlara ek olarak pozisyonla ilgili farklı bilgilerden de bahsedebilirsiniz. Örneğin muhabirlik için başvuru yapıyorsanız güncel gelişmeler, bankacılık için başvuru yapıyorsanız bitcoin ile ilgili hazırladığınız bir yazı dizisi karşı tarafta olumlu bir izlenim bırakır.

Bu bölümde “liderlik” ile ilgili her türlü beyanat önem arz eder: Örneğin okul futbol takımının kaptanı olma, öğrenci kulübü başkanı olmak, izci takım lideri olmak gibi şeyleri belirtmeniz önemlidir.

“Okuldaki futbol takımının 3 sene kaptanlığını yapmış biri olarak takım arkadaşlarımı motive etmek, onlar arasında görev dağılımı yapmak, stresle başa çıkmak için onlarla konuşmak gibi deneyimlerim oldu.”

Hobi olarak “futbol oynamak” yerine bu örnekte olduğu gibi “futbol takımının kaptanlığını yapmak, takım lideri olmak, arkadaşlarını motive etmek” gibi sizin kişiliğinizi yansıtan  şeyler yazmak CV’yi okuyan kişinin kafasında daha net şeyler oluşmasına neden olur.

 

Beceriler

Bu bölümde bildiğiniz dillerden, kullanabildiğiniz araç ve yazılımlardan bahsedebilirsiniz.

  • Profesyonel yetkinlikte İngilizce
  • Temel düzeyde Almanca
  • B sınıf ehliyet
  • Microsoft Office
  • Adobe Photoshop

 

Referanslar

Pek çok işveren iş başvurusu ile iş ilanı örtüşmedikçe referans kısmına bakmaz genelde. Bu nedenle referans olarak “Talep üzerine referans bilgileri paylaşılacaktır.” yazabilisiniz.

Genelde biri akademik, diğeri geçmiş işverenlerden biri olmak üzere 2 adet referans istenebilir.

 

CV ile İlgili Diğer Hususlar

CV’de sıralama ve vurgu başvuracağınız işe göre değişim göstermelidir. Yani 5 farklı işe başvuracaksanız ve bu işler arasında bazı farklar varsa, her iş için farklı bir noktaya vurgu yapmanız gerekir. Bu da demek oluyor ki tek bir CV hazırlayıp her yere onu göndermemelisiniz. Başvuracağınız her işin gereklerine göre CV’nizi modifiye etmelisiniz. Bunun için temel düzeydeki CV’nizi .pdf olarak değil, .doc olarak kaydedin. Böylelikle üstünde değişim ve güncelleme yapabilirsiniz.

Kişisel profil (kişisel beyan, personal statement) bilgileri de yine medya ve reklamcılık gibi sektörlerde istenebilir. CV’nizi okumadan önce bu kişisel profil bilgilerine bakılarak dikkat çeken adaylara öncelik verilebilir.

Yine başvurduğunuz işi neden istediğiniz, bu işle ilgili kişisel tutumunuz ile ilgili olarak ön yazı da talep edilebilir.

 

İdeal Bir CV Nasıl Olmalıdır?

  • İdeal bir CV tarifi vermemiz mümkün değil. Zira iyi bir CV pek çok farklı şekilde hazırlanabilir. Ancak aşağıda belirteceğimiz unsurlar, iyi bir CV hazırlamanızda size oldukça yardımcı olabilir.
  • İdeal bir CV;
  • Spesifik bir iş için hazırlanır. Yani farklı sektörlerdeki iki iş ilanına aynı CV ile başvurmamalısınız. Her iş için mevcut CV’nizi modifiye etmeniz, iş ilanının gerektirdiği şartları karşılayacak bilgiler vermeniz gerekir.
  • İdeal bir CV, dikkatli ve mantıklı bir şekilde sıralanır. Yani CV’nizdeki akış, okuma kolaylığı sağlamalıdır.
  • İyi bir CV, sizin hakkınızda net ve öz bilgiler içermelidir.
  • İdeal bir CV’de imla ve yazım hatası bulunmamalıdır. Bu nedenle CV’nizi hazırladıktan sonra dilbilgisi kuvvetli bir arkadaşınıza mutlaka okutmalısınız. Zira kendi hazırladığınız bir metin olduğu için anlatım bozukluklarını ve imla hatalarını siz fark edemeyebilirsiniz.
  • İdeal bir CV özgün olmalıdır. Yani internette bulduğunuz taslak CV’lerle çok aşama kat edemeyebilirsiniz. Bu nedenle CV hazırlarken bu işlerde tecrübeli kişilerden yardım isteyebilirsiniz.
  • Sözün özü, pembe bir kağıda CV hazırlıyor ve iş görüşmelerinde olumlu sonuç alıyorsanız CV’nizi koruyun. Ancak CV’nizin iyi olduğunu düşünmenize rağmen olumsuz yanıtlar alıyorsanız CV’nizi tekrar gözden geçirmelisiniz.

 

CV Hazırlarken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Eric Hilden tarafından işverenler arasında yapılan 2010 tarihli araştırmada CV’lerde en çok şu hataların yapıldığı gözlenmiş durumda:

  • CV’lerin %56’sında yazım ve imla hatası
  • CV’lerin %21’inin işe uygun olarak modifiye edilmemiş olması
  • %16 oranında geçmiş iş deneyimlerinin doğru bir biçimde ifade edilmemiş olması
  • %11 oranında kötü CV formatı
  • %9 oranında iletişim bilgilerinin hatalı oluşu
  • %2 CV’de doğru olmayan ifadelerin kullanılışı

Yine aynı çalışmada CV’sinde “ciddiyetsiz” e-mail adresi kullanan adayların CV’lerinin değerlendirmeye alınmadığı belirtiliyor. Bu nedenle CV’nizde uygun bir mail adresi kullanmalısınız. (Gmail her zaman iyidir…)

  • joker_hakan@hotmail.com (UYGUN DEĞİL)
  • hakangundogdu90@gmail.com (UYGUN)
  • crazyankarali006@gmail.com (UYGUN DEĞİL)
  • b.murat.erdogan@gmail.com (UYGUN)
  • sagocukiz3435@hotmail.co.uk (UYGUN DEĞİL)
  • selenbayrakcioglu@gmail.com (UYGUN)

 

İdeal Bir CV Hangi Uzunlukta Olmalıdır?

CV uzunluğu konusunda net kurallar bulunmamakla birlikte üniversite mezunu bir adayın CV’si ortalama 2 sayfa olmalıdır. Amerika’da işverenler arasında yapılan bir araştırmada, iş başvurunda kullanılan CV’lerin %35 oranında tek sayfa %19 oranında da iki sayfa olması gerektiği belirtilmekte. Yani 2 sayfadan fazla olmamasına özen göstermek gerektiğini söyleyebiliriz, ancak günümüzde iş başvurularının sayısı çok arttığı için tek bir A4 kağıt ile CV hazırlama trendini gözlemlemekteyiz.

Eğer iddialı olduğunuz bir pozisyona başvuruyorsanız ve iş geçmişiniz başvurunuz için uygunsa tek bir sayfa ile yetinebilirsiniz. Ancak bir sayfaya sığdırmak için hayatınızla ilgili önemli unsurları dışarıda bırakmamaya da özen göstermelisiniz.

Akademik ve teknik CV’lerde uzunluğun 4-5 sayfa olması ise normal bir durumdur.

Tüm bunlara ilaveten beynimiz liste yaratmayı sever. Liste halindeki bilgiler, paragraf şeklinde sunulan bilgilerden daha ilgi çekicidir. Bu nedenle vereceğiniz bilgiler maddeler halinde sunmak, daha kolay okunma sağlar, akılda daha kalıcı olur. Buna karşın CV’deki her şeyi de madde madde anlatmaya çalışmayın. Özellikle ilgi alanları ve beceriler konusunda maddelendirme yapabilir, her maddeyi de birkaç cümleyle detaylandırabilirsiniz.

 

3 Sayfalık Bir CV Nasıl 2 Sayfa Yapılır?

  • CV’nizi daha derli toplu hale getirmek için Microsoft Word’de sayfanın marjını değiştirebilirsiniz.
  • Font olarak 10 punto büyüklüğünde Lucia Sans kullanarak da yine sayfa sayınızı düşürebilirsiniz. Lucida Sans modern bir fonttur ve bilgisayar ekranın okumaya gayet uygundur. Punto söz konusu olunca ismini 18 puntoyla yazmalı, alt başlıkları 14 puntoyla yazmalı, alt başlıkların altındaki kısa paragraflarınızı da 10 punto ile yazmalısınız.
  • Akademik çalışmalarınız ve referanslarınız 2-3 sütun kullanarak yine tasarruf edebilirsiniz.
  • Uzun paragraflar yazmak yerine madde madde açıklama yapabilirsiniz.
  • Satırlar arası boşluğu da tek satır (single space) olarak ayarlayabilirsiniz.

Tüm bunları yapmanız karşın CV’niz hala 3 sayfadan fazlaysa CV’nizi baştan sona okumalı ve gereksiz olabilecek tüm kelime ve cümleleri çıkarmaya çalışmalısınız.

 

Tek Sayfalık CV Nasıl Olmalıdır?

Bankacılık, finans, hukuk gibi bazı sektörlerde tek sayfalık ancak net ve hedefi belli CV’ler tercih edilir. Bu sektörlere yönelik aşırı iş başvurusu olduğu için özgeçmişinizi değerlendirecek kişilerin 2-3 sayfa CV okuma fırsatı olmaz. Bu nedenle tek bir sayfalık CV’lere öncelik tanınır.

Burada başvurunuzla pek de yakından alakalı olmayan bilgiler vermenize gerek yoktur. Bu tür CV’lerde kanaat yerine gerçeklerden bahsetmelisiniz. Yani amiyane tabirle “laf salatası” yapmamalısınız. Her sözcüğün anlamlı olduğundan emin olmalısınız. Özellikle başarılarınız, girişimleriniz ve sorumluluklarınız, önceki işlerde yaptığınız görevlerden daha önemlidir.

Başarılı bir şekilde hazırlandığında tek sayfalık bir CV çok etkileyici olabilir, ancak yazması da bir hayli zordur.

 

CV Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

CV’nizi dikkati ve özenli bir şekilde hazırlamalısınız. Yani yazıları ne çok sıkıştırmalı ne de CV’de geniş boşluklar bırakmalısınız. Başlıkları ve alt başlıkları vurgulamak için kalın ve yana yatık (bold ve italik) fontlar kullanabilirsiniz.

CV hazırlarken sayfanın sadece ön yüzünü kullanmalı, diğer bir deyişle sayfayı arkalı önlü doldurmamalısınız. Her sayfanın sağ üst köşesine adınızı soyadınızı yazmanız da iyi olur.

CV, atıştırmalık demektir. Yani CV’nizi okuyan kişi sizi daha yakından tanımak istemelidir. Bu nedenle girdiğiniz tüm sınavları, katıldığınız tüm aktiviteleri yazmanıza gerek yoktur. İş ilanı ile en yakından ilgili bilgilere yer vermeniz en doğrusu olacaktır. En başarılı CV’ler genelde en önemli bilgilere yer verir, bu nedenle fazla laf kalabalığı barındırmaz. Yani başarılı bir CV, yemek öncesi atıştırmalık gibidir, ana yemeğin kendisi değildir.

İş hayatında başarılı olmanın yolu net ve öz hareket etmektir. CV de bu mentaliteyi taklit etmelidir. CV’niz ne kadar uzun ve dolu olursa, iş verenin metni anlaması ve sizi tanıması o kadar uzun zaman alır. Mark Twain’in de dediği gibi:

“Eğer daha çok vaktim olsaydı sana daha kısa bir mektup yazardım.”

CV hazırlarken pozitif olmak da önemlidir. Yani kendinize güvenmeli ve en güçlü olduğunuz yönleri vurgulamalısınız. Tabii CV’de dürüst olmak da önemlidir. Yanlış ve eksik bilgi vereceğinize o bölümden hiç bahsetmemek en iyisidir.

CV yasal bir belge değildir. CV’de yazdığınız bilgilerden ötürü sorumlu tutulmazsınız. Ancak işverenin radarına giren bir ifade yer alırsa, iş başvurunuzun reddedileceğinden de emin olabilirsiniz. Başvuru formunda ise belirttiğiniz bilgilerin doğru olduğunu taahhüt edersiniz. Bu açıdan başvuru formu yasal bir nitelik taşır.

HireRight CEO’su Steve Girdler bu konuda şöyle diyor:

“İş piyasasındaki artan rekabet ve ekonomik kriz ortamı, adayların CV’lerinde yalan söylemesine neden olabilmektedir. Ancak şirketlerin büyük bir kısmı adayların CV’de belirttiği bilgilerin doğruluğunu teyit etmemektedir.”

Aynı şirketin yaptığı araştırmadaki veriler ise şu şekilde:

  • Adayların %38’i eğitim konusunda yalan söylemekte.
  • Adayların %35’i iş geçmişi detaylarında hatalı veya abartılı bilgiler vermekte.
  • Adayların %31 ise mesleki donanımları ve becerileri konusunda hatalı bilgiler vermekte.

Bir CV’nin en can alıcı noktası ise sayfanın orta-üst kısmıdır. Bu nedenle bu bölümde en önemli bilgilere yer verdiğinizden emin olun. Eğer posta yoluyla CV gönderecekseniz kağıdı ikiye katlamayın. A4 boyutunda bir zarf alıp onun içine yerleştirin.

 

Font ve Punto Nasıl Olmalı?

  • Times New Roman CV hazırlarken kullanılan en güvenli fontlardan biridir. Ekranda okunmaya uygun olmadığı için özellikle basılı halde gönderilen CV’lerde tercih edilmesi daha iyi olur. Az yer kaplayan bir font olması nedeniyle kısa tutulan CV’lerde Times New Roman tercih edilebilir. Cambria ise ekranda okunurluğu yüksek bir fonttur.
  • Times New Roman ve Cambria “serif” font ailesine girer. Ancak “sans serif” ailesinde harflerin ucunda kıvrımlar bulunmaz. Örneğin Arial sans serif fontların en bilinenidir. BBC sitesinde bile Arial kullanılmaktadır.
  • Verdana ve Lucida Sans ise daha şık bir seçim olabilir. Bu fontlar daha geniş yer kaplar, dolayısıyla yer konusunda sıkıntınız varsa Arial daha doğru bir seçim olabilir.
  • Tahoma da Verdana’nın dar versiyonudur. Ancak Verdana, Tahoma’dan daha okunaklıdır. Tabii Comic Sans’ı asla CV’de kullanmamak gerektiğini de hemen belirtelim.
  • Font büyüklüğü, yani punto söz konusu olunca da 10 punto idealdir. Üst başlıklar ve vurgulamak istediğiniz bölümler için de 12 ya da 14 punto kullanabilirsiniz. 14 punto normal CV metni için fazla büyüktür.  8-9 punto ise okunaklılık açısından çok küçüktür. Times New Roman’ı asla 11 puntodan küçük kullanmamalısınız. 12 punto ideal kabul edilse de bazı araştırmalar  puntonun küçük oluşunun adayın daha entelektüel olduğu izlenimini verdiğini ifade etmektedir.

Bugün pek çok CV, kağıt yerine ekrandan okunmaktadır. Bu nedenle “serif” fontlar (Times New Roman) yerine “sans serif” fontlar (Verdana) kullanmak daha mantıklı olacaktır. Zira sans serif fontlar bilgisayar, telefon, tablet, televizyon ekranında daha okunaklıdır.

Üst başlıkları (Eğitim, İş Deneyimi, Hobiler, Referanslar vs.) bold yazmak her zaman önemlidir. Örnek vermek gerekirse:

İş Deneyimi

2007-2009: Canon Türkiye Ofisi

Bilgisayar Mühendisi

Burada temel olarak şirketin Türkiye’deki dijitak faaliyetlerinde yazılımcı ve bilgisayar mühendisi olarak yaptım.

2009-2014: Can Yazılım AŞ.

Supervisor bilgisayar mühendisi

Can Yazılım AŞ’de 8 kişilik bir yazılım ekibinin şefi olarak görev yaptım.

 

Farklı CV Türleri Nelerdir?

Kronolojik ve yetenek-bazlı olmak üzere iki CV türü vardır.

Kronolojik CV‘de kariyerinizi bugünden geriye doğru aktarırsınız. Genelde de en başta en son çalıştığınız iş yerini belirtirsiniz. Bu en klasik ve en kolay CV hazırlama türüdür. Detaylı, kapsayıcı ve biyografik unsurların yer aldığı kronolojik CV özellikle yeni mezunlar için idealdir.

Ancak yaşı büyük yeni mezunlar için bu durumun bazı dezavantajları olabilir. Kişinin yaşını, kariyerindeki boşlukları direkt olarak göstermesi bazı dezavantajlara yol açabilir.

Yetenek bazlı CV ise spesifik bir iş ve kariyer alanı için hazırlanır. Kişinin sahip olduğu beceriler ve başarılarına vurgu yapılır. Yetenek bazlı CV’de eğitim ve iş geçmişi bilgileri ikinci plandadır. Yetenek bazlı CV, 4-5 yıllık üniversite mezunları ve yaptığı iş başvurusuyla kendi geçmişinin direkt örtüşmediği kişiler için uygundur. Yetenek bazlı CV’ler genelde spesifik bir iş için hazırlanır.

ABD’de işverenler arasında yapılan bir ankette işverenlerin;

  • %49 oranında bugünden geçmişe doğru uzanan kronolojik CV’yi tercih ettikleri,
  • %6 oranında beceriler ve iş ilanı arasındaki uyumu vurgulayan yetenek bazlı CV’leri tercih ettikleri
  • %39 oranında yetenek bazlı ve kronolojik CV’nin karışımını tercih ettikleri
  • %2 oranında daha önce tamamlanan projeleri gösteren portfolyoları tercih ettikleri
  • %4 oranında ise herhangi bir tercih nedeni gözetmedikleri anlaşılmaktadır.

 

Kişiselleştirilmiş CV Neden Önemlidir?

CV göndereceğiniz şirketi ve pozisyonu çok iyi araştırmalısınız. Günümüzde iş piyasasındaki rekabet göz önüne alındığnda her kuruma aynı CV’yi göndermek hiç de mantıklı bir hareket olmaz ve “kabak gibi anlaşılır.”

Diğer bir deyişle pazarlama ile alakalı bir pozisyona gönderdiğiniz CV ile öğretmenlikle alakalı bir pozisyona gönderdiğiniz CV birbirinden farklı olmak durumundadır. Zira ikisinde de farklı unsurlara vurgu yapmak icap eder. Pazarlama işi için gönderdiğiniz CV’de ikna, müzakere gibi konulara vurgu yapmanız beklenirken, öğretmenlik ile ilgili CV’de dinleme, sunum, iletişim gibi konulara vurgu yapmanız beklenir.

Eğer aynı CV’yi farklı şirketlere göndermek istiyorsanız da CV’nizi kişiselleştirmeniz gerekir. Bunun için ön yazı (cover letter) gayet iş görür. Yani CV’nize ek olarak birkaç paragrafla neden o işi istediğiniz anlatan bir yazı ekleyebilirsiniz.

 

CV’nizi Hangi Formatta Göndermelisiniz?

Bazı şirketler ve kurumlar CV’yi pdf olarak göndermenizi, bazı kurumlar ise fiziki olarak çıktı formatında ister. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

E-mail ve Web Yoluyla CV Göndermek: CV’nizi e-maile ekledikten sonra (attach) e-mail olarak da ön yazınızı yazabilirsiniz. Yani ön yazı (cover letter) için farklı bir pdf oluşturmanız gerekmez.

E-mail yazarken kısa ve öz olmanız gerekir. Paragraflar arasında gerekli boşluğu bırakmalı, 500 kelimelik bir metni tek paragraf halinde yazmamalısınız!

PDF formatı hemen her bilgisayarda açılabilir. Ancak .docx formatındaki bir dosya bazen Linux ve Apple bilgisayarlarda açılmayabilir. Bune ilaveten bazı işverenler CV’nin .doc formatında olmasını isteyebilirler, zira CV üzerine not almak için .doc daha idealdir.

Tabii CV’yi hem pdf hem de doc formatında göndermek de okuyucuya seçenek hakkı tanıması bakımından iyi olabilir.

LinkedIn: LinkedIn üzerinden CV oluşturup paylaşmak da yine popüler bir trenddir. 2011 yılında şirketlerin %89 gibi büyük bir kısmının sosyal medya ve LinkedIn gibi siteler üzerinden iş başvurusu almaya başladığını görmekteyiz.

 

CV Konusunda İlginç İstatistikler

Forum3 tarafından yapılan araştırmada, STK’lara yapılan iş başvurularında şu tarz ilginç istatistikler elde edilmiş durumda.

  • Yeni mezun bir kişi, 25 farklı yere CV gönderip sadece bir yerden randevu hakkı elde ediyor. CV gönderilen yer sayısı ve randevu arasında doğru bir orantı mevcut.
  • Ortalama bir üniversite mezunu, ilk işine girene kadar ortalama 70 farklı yere CV gönderiyor.
  • Cover letter (ön yazı) içeren CV’lere geri dönüş yapılma oranı %10 daha yüksek.
  • CV’lerin %60’ı yanlış kişiye gönderiliyor. İnsan kaynaklarına gönderilmesi gereken CV’ler genelde şirketin patronuna gönderiliyor.
  • Yazım hatası içermeyen CV’lere geri dönüş yapılma oranı %61, randevu verilme ihtimali ise %26 daha yüksek. Word’deki yazım denetleyicisi varken yazım hatası içeren bir CV hazırlamanın bedeli maalesef ağır olabiliyor.
  • Şirketin adını yanlış yazmak, başka bir şirkete gönderilen CV’yi farklı bir şirkete göndermek, CV’de komiklik yapmaya çalışmak, iletişim bilgilerini eksik ve yanlış girmek, küçük-büyük harf ayrımına dikkat etmemek de yine bir CV’nin elimine edilmesine yol açan faktörler arasında.
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir