Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana SayfaGenelBüyük veri çağı ve bugün ne anlama geldiği?

Büyük veri çağı ve bugün ne anlama geldiği?

Son iki yıldır tarihte hiç olmadığı kadar çok veri yaratıldı.

 

Büyük verinin nesi büyük?

Temel olarak büyük veri, kuruluşların yarattığı ve topladığı büyük bilgi bankası anlamına gelir. Pazar araştırması firması IDC’nini tahminlerine göre 2014 yılında üretilen veri miktarı dünya üzerindeki her insan için her dakikada 1.7 megabayt.

Ancak büyük verinin depolanması ve işlenmesi onlarca yıldır süren bir uygulamadır ve bu büyük bilgi çöplüğünün görselleştirilmesi hikayenin sadece bir bölümünü anlatıyor. Bugün büyük veriyi özel yapan şey, büyük verinin büyük ölçüde yapılandırılmamış olmasıdır. Bu, büyük verinin belirli bir veritabanın içinde yer almadığı anlamına geliyor. Yani kuruluşların e-postaları, sosyal medya, ticari işlemler, hava durumları ve bilançolar aynı düzensiz sette yer alıyor.

Modern analizler ile derin veri havuzu son derece güçlü bir araç olacak. Büyük veri, satıcının rafındaki belirli bir ürünün maliyetini bulmak için gerekli değildir. Ancak analizleri kullanmak belirli hava koşulları altında belirli bir hedef kitlenin bu ürünlerden kaç tane aldığını söyleyecektir. Çapraz başvuru ve bilgi denizinde bağlantılar kurma yeteneği veriyi tamamen güçlendirecektir.

 

Bu kadar büyükse, ben neden göremiyorum?

İster farkında olalım, ister olmayalım büyük veri her gün hayatımıza giriyor. Komplike algoritmalar kullanan satıcılar ve pazarlama şirketleri bireysel tercihleri ortaya çıkarabiliyor ve hedefleyebiliyor. Ve büyük veri genellikle satış bağlamında kullanılsa bile, kullanım alanı bunun çok ötesindedir. Dünyanın en büyük e-ticaret platformu Alibaba küçük ölçekli işletme kredi pazarına girmek için müşteri verilerini kullanıyor.

İş odaklı uygulamaların ötesinde, veri hayat kurtarmak için de kullanılabilir. Hastaneler ve tıp doktorları hasta verilerini toplamak için akıllı cihazlar kullanıyorlar. Örneğin sağlık hizmeti platformu Nightingale somut tıbbi sonuçlar almak için veri kullanıyor. Bulut tabanlı uygulama otizm hastası çocuklara kişiselleştirilmiş tedavi desteği vermek için veri analizlerini kullanıyor. Daha geniş seviyede, veri toplama fırsatlarından faydalanan sağlık sektörü yüksek riskli hastaları ayırabiliyor ve hedefleyebiliyor ve sonuç olarak hayat kurtarıyor.

Büyük veri, eğitim alanında da fark yaratıyor. Kimler mezun oluyor, hangi derecelerle mezun oluyorlar ve ne tür geribildirimlerde bulunuyorlar gibi verilere ulaşabilen eğitim sağlayıcıları öğrencileri daha iyi anlıyorlar. Bu anlayışın değeri eğitim yayıncılığı devi Pearson’ın kişiselleştirilmiş öğrenme seçeneklerini güçlendirmek amacıyla analiz girişimi olan Learning Catalytics’i alma kararıyla vurgulandı. Bunun yanı sıra veri analiz şirketi Panorama Education gibi sektör devleri, öğrencilerin sınıf deneyiminin daha soyut yönlerini – okulda kendilerini güvende veya değerli hissediyorlar gibi – ölçmeyi amaçlıyor.

 

Başarısız olmak için çok büyük

Bu tam anlamıyla iyi bir habermiş gibi görünebilir: dikkat çeken analizleriyle zengin veri, sağlıktan e-ticarete kadar farklı sektörlerin önerilerini geliştirmek için fırsatlar sunuyor. Ancak bu yeni teknoloji sadece bugünün teknolojileri ile desteklenirse daha parlak bir geleceğe kapılarını açabilir. Sonsuz veri bir yerde depolanırsa hayat kurtarır.

Büyük veri yandaşlarının en acil sorunları bu kadar çok bilginin nasıl depolanacak olmasıdır. Uluslararası bilgi teknolojisi kuruluşu dijital alemin 2020’ye kadar 44 zettabyte veriyi sıkıştırabileceğini öngörüyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre incelenen şirketlerin %86’sı modern işletme talebi görevlerine uygun ağlarla sorun yaşıyor. Var olan bilgi işlem altyapısı – veri merkezlerini, ağları, işyeri ekipmanlarını, personeli ve güvenliği içeren – esnek değil, standartlaştırılmamış ve aşırı yüklü.

 

Akıllı çözümler

Dijital teknoloji platformlarını daha faal yapmak şu an için mümkün değildir ancak bunun nasıl yapılacağı bilinmektedir. Cevap akıllı altyapı oluşturmaktır. Veri depolama seçenekleri geliştiriliyor. Zorlu büyük veriler – Facebook, Google ve Amazon – hiper ölçek işlem ortamlarını kullanıyor.  Daha küçük şirketlerse bulut tabanlı depo veya yazılım tanımlı ağ seçeneklerinden faydalanıyor.

Bugün işletmelerin büyük çoğunluğu müşterilerine ulaşmak için teknolojiye güveniyor. Bilgi işlem sistemlerinin güncellenmesi kuruluşların talepleri karşılamasına, yarı özerk operasyonlar yapmalarına ve tedarik zincirlerinin daha esnek ve hassas olmasına yardımcı olur.

 

Ya büyük oynayın ya da hiç oynamayın

Büyük veri büyük bir iştir ve birçok şirketin yatırım yapmak için gücünü arttırması gerekir. Ancak teknoloji burada ve depolama çözümlerinin kapasitesini hızlı bir şekilde arttırmak için yenilikler devam ediyor. Büyük veriyi kullanan kuruluşlara – Google veya Facebook – bir göz atın, faydalarını görmek hiç de zor olmayacaktır. Daha küçük şirketlerin de gücünü arttırması ve ödülleri toplaması gerekiyor.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar