Çocuklarınıza Girişimcilikle İlgili Öğretmeniz Gereken Beceriler

Çocuklara her gün yapmaları gereken birçok şey söylenir. Çok fazla şey. “Dik otur!”, “Bir şey çiğnerken ağzını kapat!”, “Lütfen ve teşekkür ederim de!” Çoğu zaman patronu dinlemekle meşguldürler, dinlemedikleri zaman da onun sonuçlarına katlanmakla. Eğer yapmazlarsa kendi işlerinin patronu olmayı öğrenemezler.

Eğer çocuklarınızın kendi başlarına hareket etme hayalini kurmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kendi işinizin patronu olma hissiyatının verdiği tatlı bağımsızlık. İşte girişimcilik bu. Bu yüzden çocuklar ve girişimcilik harika bir eşleşme. Onlara son derece doğal geliyor.

Ama, tıpkı ayakkabılarını bağlamayı ya da bisiklet sürmeyi öğrenmesi gibi çocuğunuza girişimcilik ruhunu aşılamak istediğinizde de başlangıçta ve ilerisinde çocuğunuzun bir yardıma, bir tetiklemeye ihtiyacı olacak. Onlara engelleri fırsat olarak görmeyi öğreterek, günlük işlerini yapmaya iterek, oyun oynamalarına izin vererek, fikirlerini dışarı vurmaları için teşvik ederek çocuğunuzun kendi yolunu bulmasını sağlayabileceğiniz birçok yöntem var. Kim bilir? Belki bir gün onlara patron bile demeye başlayabilirsiniz.

Ebeveynler olarak çocuklarımıza mümkün olan en iyi yaşam standartlarını sunmak istiyoruz. Onlara bütün girişimlerinde kullanacakları becerileri öğreterek başarılı olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.

Girişimci düşünce yapısı hayattaki engelleri kolaylaştırır. Erken yaşlarda öğrenilmesi durumunda da mükafatı ileriki yıllarda insanın eline geçer.

” Kuralları takip ederek yürümeyi öğrenmezsiniz. Deneyerek ve düşerek öğrenirsiniz. “

Richard Branson

İşte çocuklarınızı yeni Elon Musk ya da Steve Jobs yapacak 8 beceri:

 

1) Esneklik

Hayat zorluklarla dolu. Ama onlara aldırış etmeme güdüsünü geliştirerek hayata bağlı kalırız. Bütün girişimciler esnek olmayı ve tespit yapmayı iyi bilmeli ki, bir darbe aldıklarında ayağa yeniden kalkıp kaldıkları yerden devam edebilsinler.

Çocuklarınıza bunu aşılamak için;çocuklarınıza duygularına erişmeleri için fırsat verin ve onların duygularını kısıtlamayın. Bazı mobil uygulamalar onların negatif duygularını saptamada ve pozitif olanlara yönelmelerinde yardımcı olabilir.

 

2) Yenilik ve Yaratıcılık

Girişimciler, komplike probleleri pek de zekice olmayan çözüm yollarıyla aşabilmek için kıvrak bir zekaya ve çevik bir kafa yapısına sahip olmalıdır. Yaratıcı düşünce, bir girişimcinin imparatorluğunun belkemiğidir.

Çocuklarınıza bunu aşılamak için; çocuklarınızın oyun oynamalarına izin verin. Hatta onları oyuna teşvik edin. Oyun oynama sırasında bütün yaratıcı enerjilerini açığa çıkarıyorlar. Bilgisayara ya da telefona kısılıp kalmayan, çok yönlü oyunlar olduğundan emin olun.

 

3) Çalışkanlık

Ne kadar yüksekte olduklarının bir önemi yok, en iyi girişimciler asla günlük çalışmalarından taviz vermezler. Ciddi anlamda büyük bir iş kurabilmek için çocuklar sıkı çalışmanın değerini anlamalılar.

Çocuklarınıza bunu aşılamak için; çocuklarınıza kendi bağımsızlıklarını verin. Günlük işlerini yapmaları ve bitmesi gerekenleri bitirmesi için onları görevlendirin. Örneklerle onlara liderlik edin ve mobil cihazlar başında harcadığı zamanı azaltarak verimli hale getirin.

 

4) Merak

Dünyanın işleyişiyle ilgili meraklı olmak, ona eklenecek yeni yollar keşfetmenin çok iyi bir yoludur. Girişimciler, ömür boyu öğrenmeye devam ederler; sürekli kendilerini geliştirmek için yeni yollar ararlar.

Çocuklarınıza bunu aşılamak için; onları yeni hobiler edinmeleri ve ilgi alanlarını kovalamaları konusunda teşvik edin. Ne kadar ezoterik olduğunun bir önemi yok. Çocuklarınızla birlikte müze ve aktivite merkezlerine teknolojiden bağımsız gezilere çıkın.

 

5) Özgüven

Kendine ve yeteneklerine güvenmek, başarılı bir hayat kurmanın bel kemiğidir. Risk alıp işleri sonuna kadar götürmek için gerekli olan gayret de öyle. Girişimcilik, kendi fikirlerinize olan inancınızdan ibarettir.

Çocuklarınıza bunu aşılamak için; onu kendi fikirlerini dış dünya ile paylaşmaya itin ve kendi kararlarını almaları konusunda onlara şans tanıyın. Sizin vereceğiniz kararların dışında bir karar verse bile; ona, kararını uygulaması ve deneyimlerinden ders çıkarması için izin verin.

 

6) Empati

Bağlantı kurabilmek ve başkalarını destekleyebilmek, liderlik için paha biçilemez bir yetenektir. Başarılı girişimciler, empatinin ve olumlu bağlantılar kurabilmenin önemini anlayan insanlardır.

Çocuklarınıza bunu aşılamak için; onun bireyselliğine ve fikirlerine saygı gösterin ve duyguları konusunda açık olmaya teşvik edin. Trip Hawkin’in “IF…” uygulaması, çocuğunuza güçlü bir empati güdüsü aşılamada etkili olabilir.

 

7) İyimserlik

Girişimciler, iyimser olma konusunda diğer insanlara model niteliğindedirler -daha iyi bir dünya yaratmak için yaşamak-. Ve bu pozitif görünüm, size sosyal avantajlar ve sağlık avantajları bahşeder.

Çocuklarınıza bunu aşılamak için; iyimserliğin bulaşıcı olduğunu unutmayın. Ona örnek olarak liderlik edin. Onları minnet içinde yetiştirmek ve olumlu şeylere teşvik etmek için, çocuklarınızla sosyal medya üzerinden iyimser hikayeler ve ilham verici konuşmalar ya da sohbetler paylaşın.

 

8) Yardım etme

Girişimciler sosyal sorumluluklarının öneminin farkındadırlar. Gerçek vizyonu olan insanların hayalleri, yaşadığımız gezegeni yalnızca kendileri için değil, herkes için daha güzel bir yer yapmaktır.

Çocuklarınıza bunu aşılamak için; mahallenizde etraftakilere yardım etmeye teşvik edin. Bu, yaşlı bir çift için yaprakları tırmıkla toplamak, ya da sokaktaki bir hayvana yemek vermek olabilir. Bu şekilde tutkunu oldukları şeyleri geliştirmeye yardım etmiş olursunuz.

Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir