Dünyaca Ünlü Markaların İlk Ürünleri Nelerdi?

Apple, Nike ya da Nintendo gibi firmalar kendi sektörlerinde devleşmeden önce de çalışıyordu. Bazıları için ilk ürünleri ile başarı gelmiş olsa da, diğerleri o kadar şanslı değildi ve daha uzun süre çabalamaları gerekti. Aşağıda, dünyaca ünlü 11 dev şirketin ürettikleri ilk ürünlerinin listesini hazırladık.

 

1. Nintendo: Hanafuda Oyun Kartları

1980 ve 1990’larda Mario, The Legend Of Zelda ve Pokemon video oyunları ile adını dünyaya duyuran Nintendo, aslında listedeki en eski firmalardan biri. Firma Japonya’nın Kyoto kentinde, 1889 yılında oyun kartları üretmek üzere kuruldu. Hanafuda ya da “çiçek kartları” adı ile tanınan oyun kartları, o dönem suç örgütleri tarafından sıkça kullanılan ve kumarhanelerde boy gösteren ürünlerdi. Aslen şirketin kökeni isminde saklı. Nin-ten-do heceleri çevrildiğinde, kabaca “Şansı cennete bırak” ya da “çok çalış fakat sonunda her şey cennetin elinde” anlamları ortaya çıkıyor.

 

2. L’orêal: Saç Boyası

L’orêal’den önce güvenli ve etkili bir saç boyası bulmak oldukça zordu. Bu alanda bir boşluk olduğunu farkeden Fransız kimyager Eugêne Schueller kolları sıvadı. Kendi mutfağında yıllarca renklendiricilerle çalışan kimyager, birçok patlamayla ve sık sık eve gelen polislerle uğraşmak zorunda kaldı. 1907 yılında formülünü mükemmel hale getiren Schueller, şirketini kurdu. Bu şirket iki yıl sonra L’orêal adını aldı.

 

3. Hoover: Elektrikli Süpürge

İlk Hoover süpürge metal sabun kutusu, saten yastık kılıfı, süpürge sopası ve fandan oluşuyordu. “Elektrikli emme süpürgesi” olarak adlandırılan bu süpürge, Henry Hoover’ın eşinin kuzeni James Murray Spangler tarafından, astımını azdıran tozları engellemek amacı ile yapıldı. 1908 yılında Hoover, eşinin kuzeninden icadın patentini satın aldı ve piyasaya Hoover adı ile sürdü.

 

4. Ikea: Kalem, çorap vs.

Ikea’nın kurucusu Ingvar Kamprad, çok küçük yaşlarda girişimci kişiliğini sergilemeye başladı. 5 yaşındayken Stockholm’den aldığı kibritleri, komşularına satıyordu. Daha sonra çiçek tohumları, kartlar, yılbaşı ağaç süsleri ve daha birçok ürün satmaya başlayan Kamprad, 1943 yılında yani 17 yaşında iken, amcasının mutfağında Ikea’yı kurdu. Sipariş sistemi ile çalışan şirket, çorap, takı, saat, kalem, çerçeve gibi birçok farklı ürün satıyordu. Kamprad ilk mobilya satışını birkaç sene bekledikten sonra yaptı. 1951 yılında Ikea ilk kataloğunu bastığında, mobilya satışları da artmaya başladı. 1953 yılında ise ilk Ikea mağazası açıldı. Kısa süre içerisinde kendi mobilyaları asıl ürünler halini alırken Ikea diğer sattığı ürünlerden birer birer vazgeçmeye başladı.

Mutlaka okuyun: IKEA’nın Kurucusu Ingvar Kamprad’ın Başarı Hikayesi

 

5. Nestlê: Bebek Maması

Nestlê, bünyesinde şekerlemeden köpek mamasına kadar farklı birçok ürünü barındıran, dünyanın en büyük yiyecek firmalarından biri. Tüm bu macerayı başlatan ise, bebek maması idi. 1867 yılında Almanya doğumlu farmakolog Henri Nestlê, anne sütü yerine kullanılabilecek, kolay sindirilen ürünü farine lactêe (fransızca: sütlü un)’yi tanıttı. Prematüre doğmuş ve sağlık durumu kötü olan bir bebeği beslemek için kullanılan mama, bebeğin sağlığına kavuşmasının ardından kendini ispatlamış oldu. On yıldan kısa süre içerisinde, Nestlê’nin bebek maması satışları yıllık bir milyonu aştı.

 

6. Lego: Tahta Çekçek Oyuncaklar

Dünyanın en çok bilinen oyuncak üreticisi Lego’nun kurucusu aslında bir marangoz. 1930’lı yılların ekonomik buhran döneminde Danimarka’da, mobilya üretmek için yeterince malzeme bulamayan Kirk Kristiansen, artık ahşap malzemelerle çocuklara oyuncaklar üretmeye başladı. Lego’nun ilk ürünleri olan oyuncak trenler, arabalar ve çektiğinizde öten tekerlekli ördek bu oyuncaklardan bazıları. 1947 yılında plastik malzeme kullanarak çalışmalar yapmaya başladığında, Kristiansen’i çoğu mağaza dikkate almadı. Neyseki bu onu yıldırmadı ve günümüzde hemen her çocuğun bildiği Lego ortaya çıktı.

 

7. Pepsi Cola: Brad’in İçeceği

“Soğuk bir Brad’in içkisinden açalım!” kulağa pek de hoş gelmeyen bir tabir. Fakat Pepsi’ye, Pepsi olmadan önce yaratıcısı Caleb Bradham’ın ismi verilmişti. Pepsi’ye göre bu içecek şeker, su, karamel, limon yağı, küçük hindistan cevizi ve diğer doğal katkı maddelerinden oluşup sindirime yardımcı olan sağlıklı bir içecekti. Ürünün tanıtımından beş yıl sonra, 1898 yılında Bradham ismini Pepsi-Cola olarak değiştirdi. İsminin aksine, pepsin enzimi üründe hiçbir zaman kullanılmadı.

 

8. Harley Davidson: Loop-Frame Motorsiklet

William Harley ve Arthur ile Walter Davidson kardeşler, 1903 yılında ilk motosikletlerini tasarladı. Tek sorun, motorun yokuş yukarı gitmesini sağlayacak güç üretememesiydi. İkinci denemeleri ise daha büyük bir motor içeriyordu (Bugünkülerin yanında oldukça zayıf bir motor) ve “loop-frame” şaside konumlandırılmıştı. Harley Davidson resmen şirket olmadan önce, üçlünün arkadaşı Henry Mayer, ilk prototipi satın aldı.

 

9. Nike: Onitsuka Tiger Koşu Ayakkabıları

Nike’ın tarihteki ilk izleri bir okulun küçük işletmeler sınıfı dergisine kadar uzanıyor. Phil Knight, Stanford’da İşletme Bölümü’nde okurken, Alman markalarının hakimiyetinde olan piyasa için ucuza kaliteli ayakkabılar üretmek üzere Japon firmalarına fikir verdi. Bu konuda hazırladığı makale, 1964 yılında kendi işini kurmasına zemin hazırladı. Nike adını verdiği şirket, Japon Onitsuka Tiger’ın koşu ayakkabıları distribütörlüğünü aldı. Knight ayakkabıları, Oregon Üniversitesi kampüsünde, arabasının arkasında satmaya başladı.

Mutlaka okuyun: Nike’ın Kurucusu Phil Knight’ın Hayatı

 

10. Apple: The Apple I Bilgisayar

Steve Wozniak, 1975’teki icadı Apple I ile tarihi değiştirmeyi planlamamıştı. Wozniak esasında Silikon vadisindeki iş arkadaşlarına gösteriş yapmak için bir mikro bilgisayar üretti. Bu alet, klavyede yazdığınız karakterleri, ekranın ortasında gösteren basit bir bilgisayardı. Cihazın tasarımı bugünün bilgisayarlarının bel kemiği niteliğindeydi ve iş arkadaşı Steve Jobs, cihazdaki potansiyeli gördü. Sonrasında tanesi 500 dolardan 50 adet Apple I satan ikiliden Wozniak, masraflar için HP-65 hesap makinesini, Jobs ise Volkswagen minibüsünü satmak zorunda kaldı. Bilgisayarları satın alan dükkan, 50 bin dolar kâr etti ve bu sayede ikili Apple II modeli için kolları sıvadı.

Mutlaka okuyun: Apple ve Steve Jobs’ın Başarı Öyküsü

 

11. Ford: Model A

Ford firmasının sattığı ilk araç zamanlama açısından mükemmeldi. Şirket, 1903 yılında çalışanlarının ücretini ödemek ve yeni araba parçaları satın almak için neredeyse tüm parasını harcamıştı. Aynı yılın temmuz ayında, Chicago’dan diş hekimi E Pfennig ilk arabayı satın aldı. Üretilmiş ilk araç olan Model A 850 dolara satılmış oldu. Bu sonraki ay içerisinde yapılacak olan 1700 satışın da kapısını araladı.

Mutlaka okuyun: Henry Ford’un Başarı Hikayesi

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir