E-Kitap Nasıl Yazılır?

İster bir konu hakkında derin bilgi sahibi olup bu konu hakkında bilgilerinizi aktarmak isteyin, ister anlatacak bir hikayeniz olsun; bunu e-kitap formatında üretip satmak en uygun maliyetli ve etkili yayıncılık yöntemlerinden biridir.

Bu yazımızda e-kitap yazmak isteyenlere faydalı ipuçları sunuyoruz.


E-kitap Yazmak İstiyorum, Nerden Başlamalıyım?

1. Bir Fikir Bulun

E-kitap, formatı haricinde alışık olduğumuz kitaplardan hiç de farklı değildir. Bu nedenle e-kitap yazmak için için en önemli adım bir fikir bulup bu fikri geliştirmektir. Öncelikle masa başına geçip kitabın konseptini, kapsamını düşünün. Aklınıza gelen alt başlıkları sıralayın. Daha sonra bu başlıkları ne tür bilgilerle doldurabileceğinizi düşünün.

Kurmaca kitap, yani roman vb. yazacak kişiler genelde olay örgüsü, karakter gibi konulara daha fazla zaman harcar. Kurmaca dışı bilgi veren kitaplar da ise görece daha rahat bir akış söz konusudur.

E-kitap halinde yazılan kitaplar genelde kısa olur, bu yüzden kağıda bastırılmaya çok da gerek yoktur. Dolayısıyla e-kitap yazarken basit bir fikir üzerinden gitmeye çalışabilirsiniz.

E-kitap halinde yazılan kitaplar genelde kısa olur, bu yüzden kağıda bastırılmaya çok da gerek yoktur. Dolayısıyla e-kitap yazarken basit bir fikir üzerinden gitmeye çalışabilirsiniz.


2. Fikri Geliştirin

Kağıda not aldığınız basit bir fikirle başlayın ve bu fikrin farklı yönlerini düşünün. Konu ile alakalı kavramları da serbest çağrışım şeklinde not alon. Örneğin “yeni başlayanlar için emlakçılık” konulu bir e-kitap yazacaksınız diyelim.

Bu kitapta yer alacak “ruhsat, pazarlama teknikleri, sosyal medya kullanımı, getiri, muhasebe” gibi konularla alakalı alt başlıkları da not alın. Kitabınızı yazarken bu alt başlıklardan da istifade edersiniz.

Bu kitapta yer alacak “ruhsat, pazarlama teknikleri, sosyal medya kullanımı, getiri, muhasebe” gibi konularla alakalı alt başlıkları da not alın. Kitabınızı yazarken bu alt başlıklardan da istifade edersiniz.


3. Detayları Organize Edin

Ana fikri geliştirdikten sonra yazacak epey bir malzeme birikir. Bu malzemeyi dikey bir formatta tekrar organize edin ve kafanızdaki akışa uygun hale getirin. Okurların ilk önce bilmesi gereken temel bilgileri başa eklemeye çalışın. Temel bilgileri yerleştirdikten sonra daha çetrefilli meselelere kitabın ilerleyen sayfalarında değinebilirsiniz. Böylece daha ilk sayfalarda okurları kaybetmemiş olursunuz.

Yazınzı chapter (bölüm) şeklinde ayırırsanız hem yazma hem de okuma kolaylığı sağlarsınız. Yazacaklarınızı, bir bağlam içinde belirttiğinizde konudan da sapmamış olursunuz.


 4. Yazın

Kitap başlığı, içindekiler listesi, font gibi şeylere takılmadan kitabınızı yazmaya başlayın. Oturun ve yazın. Bu kadar basit. İster kitabın ortasından yazmaya başlayın, ister direkt baştan sona yazın. Hangi yöntem size daha kolay gelecekse onu seçin.

Kısa bir kitap yazmak bile zaman alır. En önemli şey azmetmek ve pes etmemektir. Her gün yazmak için kendinize zaman ayırın. Ya da örneğin her gün 500 kelime yazmaya çalışın. Bu hedefi gerçekleştirmeden de masadan kalkmayın. İlham gelmiyor gibi düşünseniz bile masa başında oturmak, size bir şeyler yazma şevki verebilir. Kısaca pes etmeyin, “takıldım, sıkıldım” diye düşünmemeye çalışın.


5. Gözden Geçirin ve Tekrar Yazın

Yazmayı bitirdikten sonra bir hafta kadar yazdıklarınıza bakmayın. Başka şeylerle uğraşın. Bir hafta sonunda tekrar masa başına geçin ve yazdıklarınızı eleştirel bir gözle okuyun. Sıralamaya bakın önce, bölümlerin sıralamasının  mantıklı olup olmadığına karar verin.  Eğer sıralamadan memnunsanız bölümleri teker teker okuyun ve gereken yerlerde eklemeler, düzeltmeler yapın.

Yazmak gibi kontrol etmek ve düzenlemek de zaman alır. Bu nedenle günlük belli bir kelime sayısı belirleyin, örneğin günde 1000 kelime kontrol etmeye çalışın.

Düzeltme yapacağınız yerlerde paragrafın bütünlüğünü korumaya özen gösterin. Yeniden yazdığınız cümlelerin akışa uyum sağladığından emin olun.

Buna ek olarak bazı yerlerde gereksiz ifadeler kullanmış olma ihtimaliniz vardır. Bir değer katmayan, yazıya fayda sağlamayan cümleleri silmekten de korkmayın. Tekrar içeren bir cümlede önemli bir bilgi varsa silmek yerine daha doğru bir ifadeyle bu cümleyi yazıya yedirmeye çalışabilirsiniz.


6. Detayları Ekleyin

Metinden memnun kaldıysanız şimdi başlık, ön ve arka kapak yazılarını belirleme zamanı gelmiştir. Kitaba başlık koyarken fazla düşünme eğilimine girebilirsiniz ancak özellikle kurmaca dışı, bilgi içeren bir kitap yazdıysanız “X Nasıl Yapılır? X Rehberi veya X Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” gibi başlıklar idealdir.

Yine benzer şekilde isminizi de kullanabilirsiniz: “Murat Yılmaz’ın Emlak Rehberi, Ayşe Sönmez’den Emlakçılıkta Başarı Sırları” gibi…

Kitapta başka eserlerden alıntı yaptıysanız bu alıntıyı kitabın sonundaki kaynakça kısmında muhakkak belirtin. Kitabın başında ya da sonunda size bu süreçte katkı sağlayan kişilere teşekkür etmeyi de unutmayın.


7. Kapak Ekleyin

Fiziki kitaplarda olduğu gibi bir e-kitabın en can alıcı yeri kapağıdır. Sanal bir kapak olsa bile müşteriler ilk olarak kapağı görür. Bu nedenle kapak tasarımında profesyonel bir destek alabilirsiniz. Kapakta ve kitabın içinde görsel kullanacaksanız da telif haklarına riayet etmeyi unutmayın ya da kendi fotoğraflarınızı kullanın.


8. Feedback Toplayın

Kitabı tamamladıktan sonra çevrenizde fikirlerine önem verdiğiniz kişilere bu kitabı okutun.

  • Kitap nasıl? Kitabın dili akıcı mı?
  • En çok sevilen bölüm hangisi?
  • Sevilmeyen şeyler ne?
  • Tasarım ve font nasıl? Okunabilir mi?
  • Geliştirme yapmak için ne tür öneriler sunuyorlar?

Bu feedback’lere göre kitapta gereken düzeltmeleri yapın. Her öneriyi dikkate almak ve kitabı başkalarının sözlerine göre baştan tasarlamak zorunda değilsiniz. Nihai kararı siz vereceksiniz. Ancak insanlardan fikir ve öneri almak kitabın iyileştirilmesi için güzel bir yöntemdir.


9. Bilgilerinizi Derleyin

E-kitabınız hakkında ne kadar net bilgi sunarsanız, yayınlatmak ve tanıtmak için o kadar başarılı olursunuz. Ayrı bir belgeye kitabın adını, bölümlerini, sayfa sayısını, kelime sayısını yazın. Bu bilgilere ek olarak kitapta bahsettiğiniz konulara dair anahtar kelimeler çıkarın ve bir de kitabın özetini sunun.


10. Hedef Okur Kitlesini Düşünün

Kitabınıza kimlerin ilgi duyabileceğini araştırın. Gençler mi yaşlılar mı bu kitaba daha çok ilgi gösterir? Emlakçılıkla ve ev satın almayla ilgili bir kitap yazdıysanız hedef okur kitleniz kiracılar mı ev sahipleri mi? Aylık kazanç oranları ne düzeyde? Kendi bilginize, araştırmalarınıza ve sağduyunuza güvenerek hedef müşteri kitlenizi belirleyin. Konu hakkında bilgi sahibi dostlarınıza fikirlerini sorun.


11. Nerede Yayınlayacağınıza Karar Verin

E-kitap yayınlamak ve satmak için çeşitli platformlar var. Bazıları korsancılığa karşı daha korunaklı, bazıları sizin yerinize reklam ve tanıtım yapıyor, bazıları satılan kitap başı komisyon alıyor vs. Size en uygun olanı tercih etmeli ve farklı platformları araştırmalısınız.


12. Amazon Kindle Platformuna Bakın

Amazon Kindle, e-kitap denince akla gelen ilk şeydir neredeyse. Amazon’un Kindle Direct Publishing (KDP) platformu size kitabınızı uygun formata getirmek ve yayınlamak için gereken her şeyi sağlıyor. Kindle üzerinden kitabınız satılırsa da bu işlemden %30 komisyon alıyor. Kitaplarınızı da 3 ila 10 dolar arasına fiyatlandırmanıza izin veriliyor. Bu platformda satış yapmanın tek dezavantajı ise sadece Kindle sahiplerine ulaşabilir olmanız.


13. Diğer E-kitap Yayıncılarını Düşünün

Google play, Lulu, Booktango, Smashwords gibi e-kitap yayıncıları da mevcut. Bu sitelerde kitabınızı uygun formata getirmek gibi şeyler ücretsiz. Pazarlama ve editing gibi konular ise ücrete tabi. Bu platformlarda size Amazon Kindle Direct Publishing’den daha geniş bir kitleye ulaşma imkanı tanır. Lulu ayrıca sadece %10 komisyon alıyor.


14. Gizli Masraflara Dikkat Edin

Profesyonel e-kitap yayıncılığı platformlarında temel formatlar kullanılır. Eğer yayına uygun bir formatta yazmadıysanız bu siteler sizin adınıza ücret karşılığı uygun format düzenlemesi yapar. Kendiniz yaparsanız elbette ücret ödemezsiniz. Bu nedenle yayınlayacağınız platformun kullandığı formatı iyice öğrenin. Size fahiş fiyat çeken yayıncılara asla güvenmeyin.

Fiyatı sizin belirlemenize izin vermeyen yayıncılarla da asla çalışmayın. Bir e-kitap ortalama 1 ile 6 dolar arasında fiyatlandırıldığında size maksimum kazancı sağlar.


15. Özel Bir Yazılımla Kendiniz Yayınlayın

Eğer kitabınızı internette kendiniz yayınlamak ve satmak istiyorsanız, yani spesifik bir siteye bağlı kalmak istemiyorsanız, e-kitap tasarımı ve yayıncılığı üzerine yazılımlar var. Bu yazılımlardan birini satın alıp satış yapabilirsiniz.

Örneğin Calibre, hızlı, güçlü ve kullanımı kolay bir program. HTML dosyalarını EPUB (e-kitap için standart format) formatına kolayca çevirir. Ücretsiz olan bu programın sahibine bağış da yapabilirsiniz dilerseniz.

Adobe Acrobat Pro ise PDF yaratmak için bir numaralı programdır. Bu program size şifreli PDF dosyaları oluşturma imkanı tanır. Ancak bu özellikten yararlanmak için programı satın almanız gerekir.

OpenOffice ise Microsoft Office’in ücretsiz versiyonudur diyebiliriz. OpenOffice Writer (=Microsoft Word) üzerinden yazılarınızı PDF olarak kaydedebilirsiniz. Ancak MS Word kadar gelişmiş değildir ama yine de işinizi görür.

Buna benzer daha pek çok ücretli ve ücretsiz program bulunmakta. Biraz araştırma yaparak hoşunuza giden bir program üzerinden e-kitabınızı hazırlayabilirsiniz.


16. Tanıtım Yapın

Kitabınızı yayınladıktan sonra şimdi bunun tanıtımını yapmaya sıra geldi demektir. Blogunuzda, sosyal medya hesaplarınızda, kitapla alakalı web sitelerinde kitabın tanıtımını yapabilirsiniz.

Twitter, LinkedIn, Facebook, Pinterest, Instagram’da mutlaka kitapla alakalı gönderiler paylaşın.

Kitabı tanıttığınız bir Youtube videosu çekin.

Kitabı tanıttığınız platformlara mutlaka kitabı satın alma linkini ve e-mail adresinizi ekleyin.

Influencer olarak bilinen internet ünlülerine, kitabın konusuyla ilgili meslek büyüklerine kitabınızı yollayın. Arkadaşlarınızdan, ailenizden ve çevrenizden kitabın tanıtımını yapmalarını isteyin.


İlginizi çekebilir

E-kitap Yazarak Para Kazanmak

İnternetten Para Kazanmak

Borsa Nasıl Oynanır?

İş Fikirleri

Evde Para Kazanma Yolları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir