Salı, Eylül 17, 2024
Ana SayfaReklam ve PazarlamaE-Mail Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

E-Mail Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde e-mail artık yerini yavaş DM’ye, twitlere, Whatsapp mesajlarına bırakıyor. E-mailleşmek yerine Whatsapp’tan yazışmayı tercih ediyoruz. Ancak bu gelişmeler e-mail’in tamamıyla kullanımdan kalktığı anlamına gelmiyor. Hatta sosyal medyanın insanın başını döndüren kaotik ortamına kıyasla e-mail kutumuz bize huzur ve tenhalık bahşediyor…

Bu nedenle günümüzde e-mail pazarlamacılığının hiç olmadığı kadar önemli olduğunu söylemek mümkün. Fakat bir sorun var ortada: Kimse e-mail pazarlamacılığının nasıl yapılacağını tam olarak bilmiyor.

İnsanlar her gün her saat etraflarında reklamlar, sesler, imajlar, yazılar görüyorlar. Bu nedenle siz kendi reklamınızın özel olduğunu düşünseniz bile büyük ihtimalle insanlar sizin çalışmanızı diğerlerinden ayıramıyorlar. Bu nedenle nerede olduğunuzu bilmeniz büyük önem taşır.

Bir kişiye e-mail attığınız zaman o kişinin evine akşam yemeğine davet edilmiş gibi olursunuz. Bu nedenle misafir olarak geldiğiniz evdeki kurallara uymanız gerekir.

Biz de bu yazıda sizlere e-mail üzerinden pazarlama yapmanın inceliklerini aktaracağız. O halde gelin yazımıza geçelim.

 

1. Aşama: E-mail Adresi Toplama

E-mail pazarlama için her şeyden önce elinizde hatrı sayılır bir e-mail listesi olmalıdır.

Binlerce kişinin e-mail adresini toplayabilmek için bazı yöntemler bulunur. Örneğin pek çok kişi insanlara bir konu hakkında faydalı bir pdf sunmanın karşılığında onlardan e-mail adresini ister. Böylece pdf’i indiren her kişinin e-mail adresi veritabanına kaydedilir.

İnsanların e-mail adresini nasıl alacağınız size kalmıştır, ancak önemli olan şey bu e-mail adreslerini niçin topladığınızı bilmeniz gerektiğidir. İnsanlar size e-mail adreslerini vereceği zaman akıllarında şu sorular oluşur.

  • E-mail adresimi alman karşılığında ben bundan ne kazanacağım?
  • Sürekli spam yollayacak mısın?
  • Ne sıklıkta e-mail atacaksın?
  • Herhangi bir satış söz konusu olunca indirim kazanacak mıyım?
  • Ürün veya hizmetle ilgili yararlı bilgiler mi yollacaksın, yoksa gereksiz bir sürü e-mail mi atacaksın?

İlk aşamada, yani insanlardan e-mail adreslerini isteme aşamasında başarılı olmak istiyorsanız bu soruların muhatabı olacaksınız. “Ürünle ilgili gelişmeleri öğrenmek için e-mail adresinizi girin.” tadında bir ifade kimseyi heyecanlandırmaz. Bu bakımdan insanları harekete geçirecek sağlam bir metin yazmanız gerekir.

Yukarıda örneklere baktığımızda ilk örnekte “ücretsiz bir katalog, ürün incelemesi ve indirim” kazanılacağından bahsediliyor. İkinci örnekte ise “Dünyayı değiştirmenin 6 yolu” başlığı altında, her pazartesi ve perşembe e-mail yoluyla haber bülteni gönderileceğinden bahsediliyor. İki örnek de oldukça spesifik ve etkili bir üslup kullanıyor.

İnsanlar en çok şu konular nedeniyle bir web sitesinde e-mail listesine kaydoluyorlar.

  • E-mail serileri
  • Ücretsiz download linkleri
  • Ücretsiz e-kitap ve pdf
  • Ürün ve hizmet hakkında güncel gelişmeler

Özellikle Amazon, bu konuda oldukça başarılı işler yapıyor. Bu bakımdan herhangi bir satış işleminde insanların bir form doldurmasına ve e-mail adreslerini paylaşmalarına özen gösterin. Sizden bir şey satın alan bir müşteri, size yeni müşteriler kazandırma konusunda oldukça yararlı olabilir. O yüzden topladığınız bu adreslere özen gösterin. Bu konuyu ikinci aşamada daha detaylı işleyeceğiz.

 

Spam Kutusuna Düşmeyin!

En güvenilir e-mail adresi sağlayıcıları, e-maillerinizin spam kutusuna düşmemesi için ellerinden geleni yaparlar. Ancak nihai olarak gönderdiğiniz e-mailin gelen kutusuna mı yoksa spam kutusuna mı düşeceğini kontrol edemezler. Bu yüzden gönderdiğiniz e-maillerin gelen kutusuna, yani tam hedefe ulaşmasına özen gösterin.

Bunun için kara listeye düşmemeniz gerekir. Gönderdiğiniz e-mailler, karşıdaki kişilerin gelen kutusuna gidiyorsa bu bir bakıma o kişilerin telefon defterine de girdiğiniz anlamına gelir.

Toplu e-mail göndereceğiniz zaman aşağıda belirtilen servisleri kullanabilirsiniz. Bu siteler üzerinden gönderilen toplu e-maillerin spam’a düşmesi son derece nadirdir.

  • Mailchimp
  • AWeber
  • Constant Contact
  • Campaign Monitor
  • Blue Sky Factory
  • Emma
  • Sumo

 

2. Aşama: E-mail Gönderimi

E-mail pazarlama tamamen beklenti kavramıyla alakalıdır. Eğer insanlara gönderdiğiniz e-mail ikna ediciyse ve insanlar e-maile tıklayıp sizin web sitenize geliyorlarsa bu olumlu seyreden bir kampanyadır diyebiliriz. Ancak insanlara haftada bir e-mail gönderme sözü verip de sonra her gün e-mail gönderirseniz kendi ayağınıza sıkıyorsunuz demektir. Buna karşın günlük olarak e-mail bekleyen kişilere de ayda bir e-mail atıyorsanız yine kendinizi tehlikeye atıyorsunuzdur.

Bu bakımdan atacağınız ilk e-mail, kampanyanızın başarısı adına hayati öneme sahiptir. Tüm toplu e-mail gönderme servisleri size otomatik cevaplandırıcı opsiyonu sunar ki bundan istifade etmeniz gerekir.

E-mailini aldığınız kişiye atacağınız ilk mailde kendinizi tanıtmalı ve bu kişiye ne tür e-mailler atacağınızı ifade etmelisiniz. Burada ayrıntılı ve uzun bir e-posta atıp meramınızı net bir biçimde anlatmak daha iyi olur ancak kısa ve çarpıcı bir e-mail de başarılı olabilir. Bu sizin üslubunuza bağlı bir şeydir.

Bu noktadan sonra tüm olay insanların beklentilerini karşılamaktır.

 

Alakalı İçerik Göndermek Önemlidir

E-mail üzerinden bir ürün ya da hizmeti sunacağınız-tanıtacağınız zaman kendinizi okuyucunun yerine koyun. İnsanların beklentileri ve sizin maillerinizin uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Örneğin Amazon bu konuda başarılı demiştik. Zira Amazon müşterilerinin satın alma alışkanlıklarını bildiği için alakalı mailler gönderir. Yani müşterinin yaşam tarzıyla zerre alakası olmayan bir ürün tanıtımı gönderirseniz bu kişiyi kaybetme riskiyle karşılaşırsınız.

Bir diğer konuda e-mail ile insanlara ne tür bir değer sunduğunuzdur. Ürün tanıtım videosu, e-kitap, blog yazısı ya da başka bir içerikle karşı tarafa bir değer sunmanız önemlidir.

Her şirketin, her işin farklı ihtiyaçları vardır. O nedenle e-posta üzerinden farklı içerik türlerini farklı tarzlarda sunabilirsiniz. Ancak laçka, laubali ve bıktırıcı bir strateji sizi asla bir yere taşımaz. Her zaman ihtiyatlı, tedbirli ve özenli olmak lehinize olacaktır.

 

Haber Bülteninde Neler Olmalıdır?

İyi bir haber bülteni ile kötü bir haber bülteni arasındaki temel fark, e-mail listesine eklendiğinizin farkına varmayışınızdır. Yani sürecin otomatik işlemesi o haber bülteni servisi veren şirketin bu iş ciddiye aldığını gösterir. Düzenli bir e-mail rutinine sahip olmamak, haber bülteni açısından başarısızlığa işaret eder.

Mesaj ve içerik karışımı sunan haber bültenleri genelde en tercih edilesi haber bültenleridir. Örneğin bir e-mail hem yeni çıkan ürünlerle ilgili tanıtım ve güncel haberleri sunmalı, hem de kişisel bir dokunuşa sahip olmalıdır.

Sözün özü, haber bültenlerini bir satış aracından çok müşterilerle/okuyucularla ilişki kurmak ve ilişkiyi sağlamlaştırmak için kullanmanız daha iyi olur. Satış konusunu teklif ve bildirim e-maillerine saklayın.

 

Otomatik E-mail Gönderimi (Autoresponder) Nasıl Kullanılmalıdır?

Pazarlamacı olarak e-mail listesini “boşlamak” pek iyi bir durum değildir.

Bu noktada otomatik e-mail cevaplayıcı sizi kurtarabilir. İçeriklerinizi ve e-maillerinizi belli bir sıraya dizer ve zamanı gelince bu e-maillerin otomatik olarak gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Otomatik e-mail gönderiminin faydası, e-mail listenizdeki kişilerle siz bir şey yapmasanız da irtibat halinde olmaktır. 3 aylık e-mail hazırlayıp bunu haftada 1 mail olarak programladığınızda 12 hafta boyunca siz hiçbir şey yapmasanız da e-mailler karşı tarafa ulaşır. Tabii “Nasıl olsa otomatik!” diyerek insanları e-mail bombardımanına da tutmamalısınız.

 

3. Aşama:  Analiz ve Bölümlendirme (Segmentasyon)

E-mail söz konusu olunca analiz yapmak hayati öneme sahiptir. Toplu e-mail gönderme servislerinin hepsi de kullanıcılara bazı temel istatistiki bilgileri sunar.

Bu istatistiklerden en önemlileri ise maili açma, tıklama oranı ve abonelikten ayrılmadır.

Maili açma oranı, insanlarla kurduğunuz ilişkisinin seviyesini gösterir. Eğer gönderdiğiniz 100 mailden 13’ü açıldıysa, insanlar e-mail açmadan siliyorlar demektir. Bu da beklentileri karşılamak ve değer katmak konularına daha iyi çalışmanız anlamına gelir.

Eğer tıklama oranı düşükse ya mail doğru kişilere gönderilmiyor demektir ya da iyi bir metin yazılamıyor demektir.

Ve eğer e-mail listesine 2 kişi kaydolurken 9 kişi bu listeden ayrılıyorsa durum kritik demektir. Burada insanların neden abonelikten çıktığını öğrenmeli ve durumu düzeltecek hamleler yapmalısınız.

Şayet otomatik e-mail gönderimi sonrası abonelikten çıkış oranı arttıysa bu konuyu tekrar çalışın. Eğer satış hunisinin daha ilk aşamasında insanlar abonelikten çıkıyorsa eylem çağrınızı gözden geçirmeli ve gönderdiğiniz e-mailin içeriğiyle uyumlu hale getirmelisiniz.

Özetle gönderdiğiniz e-mail üzerinde yapılan hareketler size neyi doğru yapıp neyi yanlış yaptığınız konularında güzel ipuçları verir. Yeter ki siz bu istatistikleri dikkate alın ve dikkatle inceleyin.

 

Segmentasyon

Bu ifade e-mail listenizi birden farklı gruba ayırmak anlamına geliyor. Örneğin e-mail listenizi aşağıdaki gibi farklı gruplara ayırabilirsiniz.

  • Müşteri listesi
  • Ürün güncelleme ve tanıtımları
  • Haber bültenleri
  • Günlük, haftalık aylık e-mailler
  • HTML metinler (bazı kişiler e-mailde sadece yazı görmek ister)

Listeninizi bu minvalde bölümlere ayırmak size daha hedefe odaklı iletişim imkanı sağlar. Bazı müşteriler ürün tanıtımı ve indirim haberlerini almak ister. Bazıları da sadece en son çıkan ürünlerden haberdar olmak ister. İnsanlara seçme özgürlüğü vermezseniz onları peyderpey kaybedebilirsiniz.

Bölümlendirme sayesinde geçen hafta gönderdiğiniz e-maili açmayan kişilere “neden e-maili açmadıklarını” sorabilir; son e-mailinizi okuyan kişilere ise daha farklı bir mesaj iletebilirsiniz. Buna ek olarak listenizdeki farklı insan gruplarına da farklı e-mailler gönderebilirsiniz, bu da segmentasyona dahildir.

Gördüğünüz üzere segmentasyon, atom parçalamak gibi bir şey değildir, ancak doğru yapıldığında çok işe yarar. Bu da sizi rakiplerinizden birkaç adım öne taşır.

 

Listenizin Değeri

Özetle satış ve pazarlama alanında e-mail listeniz sizin en değerli varlıklarınızdan biridir. E-mail pazarlamayı doğru anlar, doğru uygularsanız; bu işe ayırdığınız para, emek ve zamanı misliyle geri alabilirsiniz.

Eğer listenizde yer alan her insana belli bir finansal değer biçebiliyorsanız (örneğin 20 lira), bu listedeki azalmaların ne kadar tehlikeli olduğunu daha iyi anlarsınız.

 

Etkili Bir E-mail Pazarlama Kampanyası Nasıl Olmalıdır?

Bir e-mail pazarlama kampanyasının başarılı olabilmesi için şu üç unsuru mutlaka taşıması gerekir.

 

Kişiselleştirme ve Görsellik

Pazarlama e-mailleri kişiye özel olmalı ve ilginç görsel unsurlara yer vermelidir. Yani atacağınız e-postada “Sayın Okurumuz” ifadesi yerine “Sayın Ahmet Özdoğan” ya da “Değerli Ayşe Hanım” gibi kişisel hitapların bulunması çok daha iyi olur.

Buna ek olarak 400 kelimelik sütun gibi bir metin yerine okunması kolay, görsellerle zenginleştirilmiş bir e-mail atmak karşı tarafın ilgisini daha çok çeker.

 

Cihaza Uygun Tasarım (Responsive Design)

Etkili bir pazarlama e-maili masaüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi farklı cihazlarda düzgün bir şekilde okunabilmelidir. Hele ki günümüzdeki e-maillerin %70’e yakını akıllı telefon ve tablet üzerinden okunuyor. Bu nedenle e-mail tasarlarken mobil cihazlarda hatasız şekilde görüntülenebilmesine önem vermeniz gerekir.

 

Uygun Bir Dil ve Çağrı

Her şeyin ötesinde bir pazarlama e-maili, okuru eyleme çağırır. Yani okuru bir şey satın almaya, bir şeye üye olmaya davet edersiniz. Peki ama günde onlarca e-mail alan bir kişinin dikkatini nasıl çekebilirsiniz?

Burada e-mailin uygun ve ilgi çekici bir dile sahip olması, e-mailde meselenin net ve öz bir biçimde aktarılabilmesi gerekir.

Bu konuyu daha iyi anlayabilmeniz için aşağıda ünlü markaların e-mail pazarlama örneklerini inceleyeceğiz.

 

 

 

İlham Verici 10 İlginç E-Mail Pazarlama Örneği

Bu bölümde ise e-mail pazarlama konusunda oldukça başarılı işler yapan bazı şirketleri inceleyeceğiz.

Dropbox, Uber, BuzzFeed gibi ünlü şirketlerin e-mail pazarlama konusundaki marifetlerine gelin daha yakından bakalım…

 

1. Uber

Uber’in yolladığı e-maillerin en güzel özelliği son derece sade ve minimal oluşu. E-mail listesine üye olan kişilere gönderilen e-maillerde o haftaki temel konu kısaca anlatılıyor ve insanlara ne yapmaları gerektiği aktarılıyor. Yani ortalama bir kişi Uber’in gönderdiği e-maili 10 saniyede anlayabilir ve buna uygun hareket edebilir.

Yukarıdaki örnekte müşterilerin ajandaları ile Uber takvimi arasında bir bağ kurulabilmesine yönelik bir yenilik haber veriliyor.   İndirim söz konusu olunca da isteyen kişiler için bu indirimden nasıl faydalanılacağı da basit adımlarla anlatılıyor.

Buna ek olarak Uber’in e-mailleri de markanın web sitesi, mobil uygulaması, logosu ve genel olarak marka imajıyla uyum halinde.

 

2. Dropbox

Kullanmadığınız bir web sitesinden e-mail almak pek istenen bir şey değildir. Buna karşın yukarıdaki örnekte Dropbox, eski müşterilerini tekrar davet etmek için şık bir e-mail pazarlama yöntemi kullanıyor.

Keyifli karikatür ve illüstrasyonlarla desteklenen e-mailler kısa ve hoş bir anlatıma sahip. E-mailde yalnızca Dropbox markasının hala hizmette olduğu ve kendisini yenilediği hatırlatılarak Dropbox’un kişiye ne gibi faydalar sağlayacağı belirtiliyor.

 

3. Buzzfeed

Buzzfeed’in e-mail pazarlama konusunda başarılı olmasının sırlarından biri daima kısa ve çekici başlıklar kullanmaları. Buzzfeed’in içerik stratejisiyle uyumlu bir biçimde tasarlanan e-maillerde ana başlık soru ise, alt açıklamada bu soruya kısa ve merak uyandırıcı bir cevap veriliyor ya da tam tersi yapılıyor. Ancak her halükarda e-maili açan kişilerle linke tıklama isteği uyandıracak keyifli bir metin yazımı bulunan Buzzfeed e-mailleri, aynı zamanda görsellerden de faydalanmayı çok iyi beceriyor.

 

4. Birchbox

Müşterilerine aylık abonelik ücreti karşılığında her ay kozmetik malzemeleri gönderen Birchbox’un bu e-mailinde oldukça zekice bir hareket var.

“Şubat ayındaki paketinize bazı ürünleri koymayı unutmuşuz” temalı olan bu e-mailde, güya unutulan ürün farklı bir giyim mağazasından verilen indirimle telafi edilmeye çalışılıyor. Esasında unutmak gibi bir durum söz konusu değil, ancak burada Birchbox ve Rent the Runway markalarının ortaklaşa bir pazarlama taktiği mevcut.

Bir e-mailde iki farklı markanın reklamını ve pazarlamasını yapmak bakımından ders niteliğinde bir e-mail pazarlama örneği diyebiliriz…

 

5. charity: water

charity: water gelişmekte olan ülkelere temiz ve sürdürülebilir içme suyu sağlamaya çalışan ve kar amacı gütmeyen bir vakıf.  Bu örnekte charity: water, insanların web sitesi üzerinde yaptıkları işlemleri (satın alma, form doldurma vs.) adım adım gösteriyor.

Yani bir kişi charity: water’a bağış yapınca onun parasının nasıl bir yolculuk izlediğini gösteriyor. Pek çok bağış derneği topladığı bağış paralarının iyi bir amaca hizmet edeceğini söylemekle yetinir Ancak charity: water paranın nerelerde, hangi aşamalarda kullanıldığını adım adım gösteriyor.

Böylece yaptığınız bağışın Ruanda’nın Rulindo bölgesindeki baraj inşaatına pompa almak için harcandığını dahi öğrenebiliyorsunuz.

 

6. Poncho

Poncho sağlıklı ve lezzetli içecekler üreten butik bir marka. Sade ve renkli bir e-mail tasarımına sahip olan Poncho, müşterilerine günlük e-mail atarken onların hayatına bir katma değer daha katıyor ve günlük hava durumunu gönderiyor. Böylece her sabah hem müşterilerine hava durumunu, polen durumunu, rüzgar hızını aktarıyor hem de onların zihninde canlılığını korumaya devam ediyor. Çok zekice…

 

7. Warby Parker

Çok şık gözlükler üreten Warby Parker, müşterilerine gözlük için reçete yenileme zamanı geldiğini haber veriyor. Bu şekilde müşteri doktora gidip gözlük için reçete yenilemesi gerektiğini ve yeni bir gözlük alabileceğini öğreniyor.

Ayrıca reçeteyi yenilemek için nasıl bir yöntem izlemesi gerektiği konusunda bilgisi olmayan kişilere de ilgili bilgiler detaylı olarak sağlanıyor.

Peki sizce bu insanlar gözlük yenileme vakti gelince başka bir markayı mı tercih eder? Warby Parker’ı mı?

 

8. HireVue

HireVue iş görüşmesi ve mülakat süreçlerinde görüntülü çözümler sunan bir şirket. Yani uzaktan video bazlı iş görüşmeleri alanında oldukça iddialı ve faydalı işler yapan HireVue, bu başarısını e-mail pazarlama alanında da sergiliyor.

Bu örnekte bir süredir HireVue e-maillerini açmayan kişiler hedeflenmiş durumda. HireVue, “Eğer bu e-maili de 3 gün içinde açmazsanız sizi e-mail listemizden çıkaracağız.” gibi bir ifade kullanıyor. Tabii ki bunu şahane ve mizahi bir metin yazımıyla destekliyor.

“Dont Let Me Go” (Beni Bırakma) butonuna bastığınızda ise e-mail listesine aboneliğiniz devam ediyor.

Genelde e-mail listelerinden çıkmak için 40 takla attıran pek çok şirket vardır. Ancak HireVue bu konuda farklı bir yaklaşım sergiliyor ve bizi tercih etmiyorsanız sizi e-mail listemizden çıkarmak hem sizin hem de bizim için daha doğru olur diyor.

 

9. RedBubble

RedBubble 400.000’den fazla sanatçının tasarımlarını paylaştığı, bu tasarımlarla yapılan tişört, kılıf, bardak gibi şeylerin satıldığı bir platform. Tabii tasarım odaklı bir web sitesinin e-mailleri de tasarım konusunda aşmış durumda.

Haftalık e-maillerde RedBubble bünyesindeki birçok sanatçının tanıtımı yapılıyor. Bu hem RedBubble camiasının tanınmasını sağlıyor hem de e-mail listesindeki insanlara sitenin sahip olduğu ürün çeşitliliği gösterilmiş oluyor.

 

10. Cook Smarts

Cook Smarts insanlara yemek tarifi ve yemek pişirmeyle ilgili şahane ve pratik bilgiler sunan bir web sitesi. Haftalık olarak yemek tarifi ve yemek önerileri konulu haber bültenleri gönderen Cook Smarts’ın her e-maili bir yemek tarifi, bir pratik tavsiye ve bir de mutfakta işinizi kolaylaştıracak bir yöntem içeriyor.

E-mail de tasarım bakımından çok şık olduğu için arkadaşlarınıza göndermeye son derece müsait. Bu da Cook Smarts e-mail listesine her hafta daha fazla kişinin abone olması demek…

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar